Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
kozijnen isoleren kozijnen vervangen

Kozijnen isoleren: alles over kozijnen vervangen in jouw huis

Impact
Milieuwinst
90-150 CO2 p/j
Kosten
± €3500 of meer
Terugverdientijd
20+ jaar
Gemak
0,5 dag
Sluiten
Toelichting

Kosten: De gemiddelde prijzen om kozijnen in een heel woonhuis te laten vervangen liggen meestal tussen €3.500,- en €16.000,-. Als je drie kozijnen met een oppervlakte van 7 m2 wil vervangen kost dit voor kunststof kozijnen gemiddeld tussen €3.675 en €5.250. (via verbouwkosten.com)

Terugverdientijd bij kunststof kozijnen: 

Volgens berekening van milieucentraal is de besparing 90-150 kil0 CO2  en tussen de 40 en 60 euro per jaar. 

Je huis isoleren en zeker je kozijnen isoleren is een duurzame stap die je het beste kan maken als je kozijnen toch aan vervanging toe zijn of als je nog enkel glas/ouderwets dubbelglas hebt. De meeste tocht in huis gaat namelijk verloren via de ramen, ook als ze niet open staan. En die warmte hou je, zeker in de winter, liever binnen. In dit artikel vertellen we je meer over je kozijnen vervangen en waarom dit vooral veel impact maakt in combinatie met driedubbelglas.

Waarom kozijnen isoleren zo duurzaam is

Hoe minder tocht in huis, hoe minder warmte er verloren gaat. Dat is waarom isoleren in huis zo’n goed en duurzaam idee is. Je hoeft de kachel namelijk namelijk minder hoog te zetten, omdat het sneller aangenaam is in huis. Wel zo fijn tijdens de winterdagen. Naast de lagere milieu-impact die je maakt, is je gasverbruik verminderen ook een voordeel die bij kozijnen vervangen komt kijken. Daarmee kun je energiekosten besparen op je gasrekening. Met de hoge gasprijzen is dat zeker een fijn idee.

‘Kozijnen van materialen zoals kunststof en aluminium houden niet alleen de warmte binnen in de winter, maar ook de warmte buiten in de zomer’

Ook in de zomer zijn er voordelen als het over kozijnen vervangen gaat. Kozijnen van materialen zoals kunststof en aluminium houden namelijk niet alleen de warmte binnen in de winter, maar ook de warmte buiten in de zomer. Zo blijft het tijdens een hittegolf een stuk koeler in huis. Je kozijnen vervangen is kortom een duurzame stap die je kunt nemen in huis. Wel is het belangrijk om te kijken wat er bij jouw huis mogelijk is. In nieuwbouwhuizen zijn vaak al goede kozijnen, maar in oudere huizen meestal niet. Zeker als je enkel glas hebt of houten kozijnen, is het verstandig om na te denken over je kozijnen vervangen.

kozijnen isoleren kozijnen vervangen

Hier moet je op letten bij kozijnen vervangen

Voordat je je aan de slag gaat met kozijnen vervangen, is het slim om te bedenken of het écht nodig is. Als er schade is aan je huidige ramen, valt het vaak te repareren. Ook hoef je niet altijd je volledige kozijnen te vervangen, maar kun je ook alleen het soort glas laten vervangen. Breng je eigen situatie dus goed in kaart en vraag eventueel een expert om advies. Dit zijn de tips die ook altijd handig zijn om mee te nemen als je over kozijnen vervangen nadenkt.

Hiernaast zie je een tabel van Milieu Centraal over de impact die je maakt als je je kozijnen gaat vervangen. Vooral in combinatie met driedubbelglas maak je veel impact.

Kozijnisoleren besparingoverzicht
Bron: MilieuCentraal
1
Let altijd op de U-waarde van de kozijnen: hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolatie.
2
Kies voor materiaal dat lang meegaat. Ook is er soms gerecycled materiaal voor je kozijnen, wat natuurlijk ook erg duurzaam is.
3
Laat je je glas (ook) vervangen? Het beste is om voor triple glas - ook wel driedubbelglas of HR+++ - te kiezen. Volgens Milieu Centraal isoleert driedubbelglas 35 procent beter dan dubbelglas. Je voegt namelijk nog een extra isolatielaag toe met triple glas.
4
Laat je ramen vervangen die open kunnen? Vraag dan altijd om dubbele kierdichting en meerpuntssluiting. Dat betekent dat er zo min mogelijk tochtpunten zijn. Dat werkt isolerender dan tochtstrips plaatsen.
5
Je wilt natuurlijk dat je ramen goed zijn afgesloten, maar goede ventilatie is ook belangrijk voor je gezondheid. Kijk dus of je ventilatieroosters kunt plaatsen in je nieuwe kozijn. Eventueel met een ventilatie-unit in de woonkamer die de warmte weer terug kan winnen.

Kozijnen vervangen: soorten materialen

1
Aluminium kozijnen

Je huidige kozijnen door aluminium kozijnen vervangen is een populaire optie. Aluminium kozijnen passen goed bij een modern huis, zien er strak uit en gaan bovendien lang mee. Ook isoleren deze kozijnen erg goed, zeker nu de aluminium kozijnen steeds beter zijn geworden. Vroeger had je bij dit soort kozijnen vaak dat de binnenkant nat werd, als het had geregend. Niet zo fijn, natuurlijk. Bij de aluminium kozijnen met thermische onderbreking die nu vooral worden verkocht heb je dat probleem niet meer. 

Qua duurzaamheid is het wel goed opletten bij aluminium. Als je voor aluminium kozijnen wilt gaan, let er dan op dat deze het VMRG-keurmerk hebben. Dit keurmerk betekent dat het aluminium gerecycled kan worden. Kortom: aluminium kozijnen zijn een goede keuze, zeker als je een moderne uitstraling wilt voor jouw huis. Ook gaat het materiaal lang mee en heb je er weinig onderhoud aan. Al met al een redelijk duurzame keuze, zeker als je erop let dat er mogelijkheid is tot recycling.

2
Houten kozijnen

Dan de houten kozijnen. Deze kozijnen worden al ontzettend lang geplaatst in huizen. Niet zo gek, want hout is stevig en isoleert redelijk goed. De kou komt simpelweg minder snel binnen, omdat hout warmte en kou niet geleid. Wil je voor houten kozijnen gaan? Dan zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste: de levensduur. Hout gaat minder lang mee dan kunststof of aluminium. Kies daarom voor hout dat valt onder ‘klasse 1’. Dat betekent dat het hout meer dan 25 jaar mee kan gaan. Ten tweede: de duurzaamheid. Milieuvriendelijke houten kozijnen hebben een FSC-keurmerk of een KOMO-keurmerk, waardoor je weet dat het duurzaam gekapt hout is.

Een nadeel van houten kozijnen is dat je er meer onderhoud aan hebt. Het is belangrijk om ze goed schoon te maken, maar ook om ze af en toe te laten lakken. Wat wel fijn is, is dat je de houten kozijnen in een andere kleur kunt lakken. Dat kan bij kunststof en aluminium kozijnen niet. Al met al zijn houten kozijnen een goede keuze qua isolatie, maar hou er rekening mee dat je er meer onderhoud aan hebt.

3
Kunststof kozijnen

Oude kozijnen vervangen en kunststof kozijnen plaatsen - instructie
Oude kozijnen vervangen en kunststof kozijnen plaatsen - instructie
Naast aluminium kozijnen of houten kozijnen kun je ook kiezen voor kunststof kozijnen. Kunststof kozijnen zijn al lang niet enkel meer wit en hebben geen plastic uitstraling meer. Daardoor passen ze goed bij de meeste huizen. Ook zijn kunststof kozijnen qua isolatie de beste keuze. Deze kozijnen hebben namelijk een hoge isolatie omdat er allemaal kleine ‘luchtkamers’ in zitten, als een soort spouwmuur, waardoor er minder tocht binnenkomt.
‘Als de kunststof kozijnen van jouw keuze het VKG-keurmerk hebben zit je goed, dat betekent namelijk dat het materiaal gerecycled kan worden’
Kunststof kozijnen gaan zo’n 40 jaar mee. Qua duurzaamheid moet je ook hier goed opletten. Als de kunststof kozijnen van jouw keuze het VKG-keurmerk hebben zit je goed, dat betekent namelijk dat het materiaal gerecycled kan worden. Extra fijn is dat je door dit keurmerk ook weet dat ze aan strenge eisen voor constructie, inbraakwering en installatie voldoen. Vraag dus altijd aan je leverancier of je kozijnen dit keurmerk hebben.

Bedrijven die je kozijnen vervangen

Je kunt je kozijnen zelf vervangen, maar een vakman (of vrouw) inhuren kan natuurlijk ook. Of ga langs bij het Energieloket van jouw gemeente. Online kun je daarnaast ook genoeg bedrijven vergelijken. Als je wilt kan je altijd een offerte aanvragen bij experts om te kijken wat het aanbod is. Je kan qua kosteninschatting denken aan een bedrag van enkele duizenden euro’s. Bij Slimster zijn duizenden bedrijven aangesloten. Vraag zonder verdere verplichtingen enkele offertes aan op basis van het onderstaande formulier. Zo weet je wat je aan kosten kunt verwachtenvoordat je besluit verder te gaan. Wil jij meerdere delen van je huis laten isoleren? Geen probleem. Vul het onderstaande formulier in en geef aan wat jij allemaal zou willen 

  • Offertes zijn geheel vrijblijvend

  • Slimster belt jou en geeft onafhankelijk advies voor jouw huis. Op basis daarvan krijg je meerdere offertes, zo nodig voor meerdere isolatie activiteiten 

  • Slimster heeft een selectie gemaakt van betrouwbare vakmensen

Paula

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.