Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Gevelisolatie

Subsidie buitenmuurisolatie

Een huis verliest, afhankelijk van de hoeveelheid isolatie, veel warmte via de buitenmuur. Het is daarom verstandig om om de gevel van je huis goed te isoleren. Dit kan doormiddel van spouwmuurisolatie of buitenmuurisolatie. Deze twee isolatiemethoden zijn niet hetzelfde. Spouwmuur isolatie is de isolatie van de ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur. Als de buitenkant van de gevel wordt geïsoleerd dan spreken we van buitenmuurisolatie. De gevel wordt dan voorzien van een isolatielaag en een afwerklaag. In dit artikel focussen we op de subsidie voor buitenmuurisolatie. 

Met ‘gevel’ wordt meestal de voor- of achterkant van een huis bedoeld. Een gevel is dus een buitenmuur. Overige buitenmuren van een woonhuis zijn geen gevel(s), maar vallen onder dezelfde buitenmuur/gevelsubsidie.  

Alles over de subsidie voor buitenmuurisolatie

1
Waarvoor krijg je subsidie?

Er is een landelijke subsidie voor het isoleren van je huis; de ISDE subsidie. Hier vallen verschillende maatregelen onder:


Je kunt subsidie ontvangen voor 1 isolatiemaatregel, of twee maatregelen met elkaar combineren. Dan ontvang je meer subsidie. Om in aanmerking te komen voor de hogere subsidie moet je binnen een jaar (minstens) 2 van de genoemde isolerende maatregelen uit laten voeren. Ook kun je 1 isolatiemaatregel combineren met de aanschaf/installatie van een zonneboiler, warmtepomp, of aansluiting op een warmtenet.

Het isoleren van je buitenmuur/gevel levert veel op, maar is ook behoorlijk prijzig. Spouwmuur isolatie is gemakkelijker en goedkoper dan buitenmuurisolatie, maar niet altijd mogelijk. Gevel/buitenmuurisolatie is dan een goed alternatief om toch energie te besparen. En daarbij, gevelisolatie is op de lange termijn duurzamer dan spouwmuurisolatie.

2
Hoeveel subsidie krijg je?

Als je 2 of meer isolerende maatregelen laat uitvoeren, krijg je tot 30% van de kosten terug. Voor 1 maatregel is dat tot 15%. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter, met een minimaal en maximaal aantal vierkante meters per maatregel. Het bedrag per vierkante meter verschilt per isolatiemaatregel.

Volgens de rekentool van de RVO ontvang je voor buitenmuurisolatie tot 36 euro per vierkante meter. In de rekentool kun je ook bekijken hoe hoog jouw subsidie wordt in combinatie met andere isolerende maatregelen die onder deze subsidie vallen.

3
Waar kan je subsidie buitenmuurisolatie aanvragen?

De ISDE subsidie is nationaal en combineerbaar met andere subsidies. Je kunt de subsidie aanvragen via de site van de RVO. Lokaal zijn er soms aanvullende isolatiesubsidies beschikbaar. Deze kun je in onze lokale subsidiewijzer terugvinden.

4
Wat zijn de voorwaarden voor de subsidie buitenmuurisolatie?

Om de isolatiesubsidie te krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Hieronder vind je de belangrijkste 5. Voor alle voorwaarden voor buitenmuurisolatie kun je op deze pagina van de RVO terecht.

  1. De maatregelen zijn afgerond bij de aanvraag, en de subsidieaanvraag is ingediend binnen 12 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.
  2. Jij bent eigenaar van het huis waar de maatregel is uitgevoerd.
  3. De gevel moet na de werkzaamheden voldoen aan de vereiste en geldende isolatiewaarden (voor buitenmuren is dit een Rd waarde van minimaal 3,5).
  4. Kies je als isolatiemateriaal lokaal gespoten PIR of PUR? Dan moet dit zijn aangebracht met een HFK-vrij blaasmiddel.
  5. Maatregelen zijn uitgevoerd door een bij de KvK ingeschreven bedrijf. Je moet bij deze aanvraag ook enkele bewijzen indienen (factuur e.d.). Zo laat je zien dat het werk echt is uitgevoerd.

Aan de slag

1
Bereid je vooraf goed voor

Niet elke buitenmuur kan op dezelfde manier geisoleerd worden. Laat je vooraf goed informeren over mogelijkheden, kosten, en de hoeveelheid besparing.

2
Laat je ontzorgen bij de aanvraag

Verdrink je in alle regels en duizelen de cijfers? Geen paniek: de subsidieservice van Simpel Subsidie biedt volledige ontzorging van het hele aanvraag proces voor € 75.00.

Subsidies en leningen voor gevelisolatie in jouw gemeente

Zoals gezegd zijn er naast de landelijke ISDE subsidie soms ook lokale (isolatie-)subsidies beschikbaar. Vul hieronder je gemeente in en zie direct of er aanvullende lokale subsidies bestaan. 

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.