Windenergie

Windenergie is de elektrische energie die een windturbine uit wind kan maken. Wind is een duurzame en schone energiebron. De wind raakt niet ‘op’ en kan altijd worden benut voor het opwekken van elektriciteit. Windenergie heeft in tegenstelling tot de fossiele energiebronnen geen nadelige effecten op het milieu. Er is geen sprake van uitstoot van CO2 of fijnstof. Momenteel is windenergie nauwelijks meer duurder dan de energie uit gas of kolen. Echter als alle maatschappelijke kosten (milieuvervuiling en reinigen drinkwater) van de vervuiling van fossiele brandstoffen zouden worden doorberekend, dan is windenergie zeer concurrerend.

Windenergie thuis in nederlandWindenergie levert momenteel 4,5 procent van de Nederlandse elektriciteit en dit zou naar ons idee in de toekomst moeten groeien. 

Veel meer dan zonne-energie heeft windenergie voor- en tegenstanders. Sommige mensen vinden dat windmolens de horizon vervuilen en dat ze luidruchtig zijn. Andere mensen zien het liefst op veel meer plekken windmolens verrijzen, zodat we minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en kernenergie. Windenergie kun je op verschillende manieren betrekken. Je kunt kiezen voor je eigen windmolen op eigen terrein of voor het afnemen van windenergie van een energiemaatschappij.

Eigen windmolen

Het mooist is natuurlijk je eigen windmolen. Je kunt in je eigen energie voorzien en je bent niet meer afhankelijk van de grote energieleveranciers. Steeds meer particulieren hebben dan ook interesse. Een kleine windturbine heeft een maximale masthoogte van 15 meter of wordt direct op de woning geplaatst.  Deze turbines variëren in vermogen van 100 Watt tot ca. 10 Kilowatt. Realiseer je wel dat je een molen met een spanwijdte van ongeveer 5 meter nodig hebt om een volledig gezin van energie te voorzien! Naast de bekende (horizontale) windmolens zijn er ook speciale windmolens voor de bebouwde omgeving. Deze kunnen beter overweg met de wisselende windomstandigheden, maar hebben over het algemeen wel een lager rendement. De opbrengst van kleine windmolens is echter nog relatief beperkt en zelfs onvoldoende om de aanschafkosten binnen de technische levensduur terug te verdienen. Zonnepanelen zijn voor een particulier zowel praktisch als financieel een interessantere keuze. Zie ook vergelijking zonne-energie en windenergie

Cooperatie windenergie zelf windenergie opwekken

Windcoöperatie

Wil je toch je ‘eigen’ windmolen dan loont het om samen met anderen een grote windmolen te plaatsen. Het rendement en de terugverdientijd van een grote molen is veel interessanter dan dat van een kleiner formaat. Lees ook: test een windmolen voor thuis. Voor windmolens geldt eigenlijk… hoe groter hoe beter. Nadeel is echter dat door de grootte van deze molen niet iedere locatie geschikt is. Daarnaast blijkt het vaak lastig om een vergunning te krijgen en is het voor particulieren moeilijk om de financiering rond te krijgen.

De oplossing hiervoor zijn windcoöperaties. Dit zijn verenigingen die met de hulp van hun leden windmolens exploiteren. De leden van de windcoöperatie zijn voor een deel mede-eigenaar van een windmolen. Dit houdt echter niet in dat de opgewekte stroom ook meteen zelf gebruikt kan worden. Hiervoor bestaat een model van “zelflevering”, maar dit is helaas nog geen standaard constructie. Ben je lid van een windcoöperatie dan ontvang je een deel van de opgewekte stroom: in feite wordt de geproduceerde stroom in mindering gebracht op de afgenomen stroom. Enkele voorbeelden van Nederlandse windcoöperaties zijn: De windvogel, Windunie en Zeekracht.

Energieleverancier

Vind je het belangrijk dat we meer windenergie gaan opwekken en zo minder afhankelijk worden van fossiele energiebronnen, dan kun je dat ook duidelijk maken door de keuze van je energieleverancier. Kies voor een energiemaatschappij die investeert in groene stroom met windparken. Zie ook onderzoek: wie is de groenste energieleverancier?

Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Welke leverancier van kleine windturbines/molens durven het aan om als proef een windturbine/molen onder mijn brug in de Polder te plaatsen. Het waait hier nl altijd.

Leuk!

2
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.