duurzaam-schoonmakenWat is er lekkerder dan een schoon en fris huis? En wij Hollanders zijn een poetsgraag volkje. Bij de meeste huishoudens puilt de kelderkast dan ook uit van de schoonmaakmiddelen. Want voor werkelijk ieder schoonmaakklusje hebben we een speciaal product in huis.

Er zijn schoonmaakmiddelen voor de wc, de badkamer, de oven, ramen en deze zijn weer onderverdeeld in: ontkalkers, bleekmiddelen en luchtverfrissers. De meeste producten zijn echter chemisch en vervuilend voor het milieu. Vervuilend tijdens het productieproces en vervuilend tijdens het gebruik. Ze zijn bovendien bijna altijd giftig en gevaarlijk voor kinderen. Je kunt jezelf afvragen of je huis na zo’n chemische reinigingsbeurt eigenlijk wel echt schoon is!

Schoonmaakmiddelen waarmee je zonder chemische toevoegingen perfect schoonmaakt

In tegenstelling tot wat de reclames ons willen laten geloven: je hebt echt geen complexe chemische allesreiniger nodig om je huis stralend, sprankelend en superfris schoon te krijgen. Voor goed schoonmaken hoef je niet te werken met bijzonder geavanceerde giftige mengsels die kant en klaar in de supermarkt staan. Zelfs voor het schoonmaken van toiletten of zwaarder vuil is het niet nodig te grijpen naar chemische middelen. Grote bedrijven spelen in op ons gebrek aan kennis en bovendien op onze angst voor viezigheid. Het idee is “ik weet niet precies wat erin zit, maar het ziet er schoon uit en ruikt lekker”. Dit is niet iets om te licht over te denken. Het gaat om het schoonmaken en schoon houden van de ruimte waarin we ons thuis voelen, waar we vaak zijn, leven én ademen. Met de volgende eenvoudige middelen kun je je huis écht schoon maken zonder chemische toevoegingen waarvan je ogen gaan tranen en je neus gaat prikken.Citroensap schoonmaken

Citroensap

Citroensap is een natuurlijk ontsmettingsmiddel en het sap van citroenen biedt een prima alternatief voor het gebruik van bleekmiddel. De citroensap vernietigt bacteriën en ziektekiemen en zorgt ook nog eens voor een heerlijke frisse geur in huis. Niet voor niets wordt aan veel schoonmaakmiddelen de geur van citroen toegevoegd!

Olijfolie

Olijfolie schoonmakenBeschouw olijfolie als een echt wondermiddel. Het kan worden gebruikt voor het polijsten van hout en het loskrijgen van een rits die vastzit. Je kunt het inzetten bij het voorkomen van haarballen bij katten (voeg een eetlepel toe in het voedsel van je kat) en je kunt het gebruiken voor het glanzend maken van roestvrij-staal en messing. Heb je je schoenen er al eens mee gepoetst? Het werkt! En het maakt dat je leren bankstel er weer als nieuw uitziet. Je kunt er zelfs de scharnieren van de deuren in huis mee smeren. Met recht een wondermiddel dat we allemaal over het hoofd zien.

Azijn

Azijn schoonmakenAzijn is zuur, wat betekent dat je er schimmel en meeldauw direct mee kunt doden en verwijderen… handig dus voor in de tuin. Wist je bijvoorbeeld dat azijn de beste manier is om groene aanslag op je tegels en klinkers te verwijderen? Daarbij is het ook zeer geschikt voor het verwijderen van vlekken en het terugdringen van roest. Het zorgt voor een mooie glans en je kunt het gebruiken op ramen en spiegels. Gebruik het ook om je koffiezetter en waterkoker te ontkalken. Ontkalken willen we ook in ons toilet en ook daar werkt het prima. Zeker zo goed als wc-eend!

Oude krant schoonmakenKranten

Meng wat warm water met een paar druppels azijn en gebruik oude kranten om je ramen te lappen. Zeem je ramen droog met een flinke prop krantenpapier om je ramen te laten schitteren. Daarna kan de krant gewoon bij het oud papier en heb je geen vieze sponzen meer in huis waar bacteriën in kunnen nestelen.

Baking Soda of baksoda

Baking soda zuiveringszoutBij ons in Nederland is baking soda oftewel natriumbicarbonaat nog niet erg bekend, maar in de ons omringende landen wordt baking soda vaak gebruikt. Het werkt goed tegen viezigheid zoals vetten, eiwitten en uitwerpselen. Het verwijdert nare luchtjes van bijvoorbeeld huisdieren en de geur van bedorven voedsel. Je kunt  het verdunnen in een ruime hoeveelheid water, maar ook met een beetje water aanmaken tot een dikkere pasta om gericht schoon te maken. Het is een goed schuurmiddel dat je bijvoorbeeld kunt gebruiken om je douchebak of  bad te reinigen. Het is eigenlijk de ideale vervanger voor de traditionele allesreiniger.

Zout schoonmakenZout

Los zout op in witte azijn om een subtiel schuurmiddel te maken. Uitstekend te gebruiken voor het reinigen van tegels, glas en wastafels. Nog een tip: als je een ei laat vallen kun je dit het best schoonmaken met een handvol zout.

Castilië Zeep

Castilië zeep is volledig plantaardig en reinigt oppervlakten door zich te hechten aan het vuil op moleculair niveau. Castillie zeep schoonmakenOorspronkelijk werd het gemaakt op basis van olijfolie maar tegenwoordig is de zeep ook verkrijgbaar op basis van andere plantaardige grondstoffen als kokosolie. Je kunt het gebruiken om kleding te wassen en zelfs om je huisdier te wassen. Eigenlijk is het geschikt voor alle schoonmaakklusjes. Het is een zeer zachte, natuurlijke zeep. Je kunt de basiszeep eventueel zelf voorzien van een lekker luchtje door een geurende olie toe te voegen.

Tea tree olie

Teatree olie schoonmakenDit is een etherische olie die uit bladeren van de Theeboom afkomstig is. Deze olie heeft een lekkere mint geur die je ook in gewone allesreinigers tegenkomt. De olie werkt tegen meeldauw en schimmels, en heeft een antibacteriële werking en doodt ziektekiemen. Je hebt ook nog sinaasappel olie afkomstig van de sinaasappel. Deze is zeer geschikt voor het verwijderen van kauwgum!

Tandpasta

Omdat tandpasta bestaat uit een mild schuurmiddel, een vorm van zeep en een antibacterieel middel, is tandpasta een geboren vlek-verwijderaar. Blijf uit de buurtTandpasta schoonmaken van soorten tandpasta die extra werkingen hebben,  zoals speciale versies tegen tandsteen en pasta’s die een blekende werking hebben. Deze kunnen schade geven aan tegels, maar ook aan bijvoorbeeld zilver. De basistandpasta is echter prima om je zilver mee te poetsen en je wastafel mee onder handen te nemen. Wist je trouwens ook dat de fluoride in tandpasta uitstekend werkt tegen de jeuk van muggenbulten? Beetje tandpasta op de beet en de jeuk vermindert snel.

Azijn

Azijn ontstaat als een gegist sap gaat verzuren. Zure wijn wordt azijn. Wijnazijn. Dit verzuren gebeurt onder Duurzaam schoonmaken azijninvloed van de azijnzuurbacterie. Azijn kan gemaakt worden van een grote variëteit aan gegiste vruchtensappen. Dit zijn duurzame grondstoffen omdat ze hernieuwbaar zijn. Elk jaar groeien en weer nieuwe vruchten aan bomen en struiken. Een goede reden om azijn weer eens onder de aandacht te brengen, want door de milde zuurgraad is azijn geschikt voor vele huishoudelijke toepassingen. Het doodt schimmels, bacteriën en ziektekiemen. Terwijl het niet schadelijk is voor het milieu. Bekijk hieronder al onze artikelen over azijn:

Artikelen

Laad meer
0 0 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Klik hier om te abonneren op nieuwe reacties
Abonneren op
6 Reacties
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Inline Feedback
Alle reacties