Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
natuurlijk schoonmaken

Natuurlijk schoonmaken

Impact
Milieuwinst
Geen chemische stoffen
Kosten
Enkele tientjes
Terugverdientijd
N.v.t.
Gemak
1 uur

Wat is er lekkerder dan een schoon en fris huis? En wij Hollanders zijn een poetsgraag volkje. Bij de meeste huishoudens puilt de kelderkast dan ook uit van de schoonmaakmiddelen. Maar het kan ook duurzamer en milieuvriendelijker! Wij geven je graag tips voor natuurlijk schoonmaken.

4
Natuurlijk schoonmaken

Voor het schoonmaken van je huis heb je echt geen complexe chemische allesreiniger nodig. Je huis weer stralend, sprankelend en superfris krijgen kan prima met natuurlijke middelen. Zelfs voor het schoonmaken van toiletten of zwaarder vuil is het niet nodig te grijpen naar chemische middelen. Natuurlijk schoonmaken is daarom een goed idee. Want: waarom chemische middelen gebruiken in de ruimte waarin je leeft en ademt? Dit zijn middelen waar je naast azijn, baking soda en citroen misschien nog niet aan hebt gedacht. 

azijn in wasmachine

Castilië zeep

Castilië zeep is volledig plantaardig en reinigt oppervlakten door zich te hechten aan het vuil op moleculair niveau. Oorspronkelijk werd het gemaakt op basis van olijfolie maar tegenwoordig is de zeep ook verkrijgbaar op basis van andere plantaardige grondstoffen als kokosolie. Je kunt het gebruiken om kleding te wassen en zelfs om je huisdier te wassen. Eigenlijk is het geschikt voor alle schoonmaakklusjes. Het is een zeer zachte, natuurlijke zeep. Je kunt de basiszeep eventueel zelf voorzien van een lekker luchtje door een geurende olie toe te voegen.


Kranten

Aan kranten denk je niet direct bij natuurlijk schoonmaken, maar het werkt fantastisch. Meng bijvoorbeeld wat warm water met een paar druppels azijn en gebruik oude kranten om je ramen te lappen. Zeem je ramen droog met een flinke prop krantenpapier om je ramen te laten schitteren. Daarna kan de krant gewoon bij het oud papier en heb je geen vieze sponzen meer in huis waar bacteriën in kunnen nestelen.

Olijfolie

Ook olijfolie kan niet ontbreken bij het natuurlijk schoonmaken. Je kunt het inzetten bij het voorkomen van haarballen bij katten (voeg een eetlepel toe in het voedsel van je kat) en je kunt het gebruiken voor het glanzend maken van roestvrij staal en messing. Heb je je schoenen er al eens mee gepoetst? Het werkt! En het maakt dat je leren bankstel er weer als nieuw uitziet. Je kunt er zelfs de scharnieren van de deuren in huis mee smeren. 

Tandpasta

Omdat tandpasta bestaat uit een mild schuurmiddel, een vorm van zeep en een antibacterieel middel is tandpasta een geboren vlekverwijderaar. Blijf uit de buurt van soorten tandpasta die extra werkingen hebben,  zoals speciale versies tegen tandsteen en pasta’s die een blekende werking hebben. Deze kunnen schade geven aan tegels, maar ook aan bijvoorbeeld zilver. De basistandpasta is echter prima om je zilver mee te poetsen en je wastafel mee onder handen te nemen. Wist je trouwens ook dat de fluoride in tandpasta uitstekend werkt tegen de jeuk van muggenbulten? Beetje tandpasta op de beet en de jeuk vermindert snel.

Zout

Als laatste tip voor natuurlijk schoonmaken: zout. Los zout op in azijn om een subtiel schuurmiddel te maken. Uitstekend te gebruiken voor het reinigen van tegels, glas en wastafels. Nog een tip: als je een ei laat vallen kun je dit het best schoonmaken met een handvol zout.

natuurlijk schoonmaken zout
Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

En fluoride is ook héél gezond! (Not)

Met water waarin je aardappelen hebt gekookt verdwijnt aanslag van koffie of thee als sneeuw voor de zon.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.