Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Wegwerpflessen en bekers

Duurzame waterflessen en koffiebekers

Waterflessen en koffiebekers. Ik gebruik ze veelvuldig in mijn dagelijks leven. Gelukkig worden we als maatschappij ons steeds bewuster wat we allemaal gebruiken en vooral verbruiken. Het is fijn om te merken dat deze bewustwording nieuwe trends met zich meebrengen: we hebben het consuminderen, het aanschaffen van tweedehands meubels, maar ook met wegwerp artikelen waar we nauwelijks over nadenken. Zoals plastic waterflessen en koffiebekers to-go. Dus om dat duurzamer aan te pakken is het time to bring your own!

1
Oude gewoonten slijten niet

Wegwerpflessen en bekers

Interessant is om te zien hoe we zaken voor lief nemen vanuit gewoonte, of hoe iets is aangeleerd. Sinds mijn jeugd heb ik bijvoorbeeld altijd waterflessen meegenomen naar school of naar sporttrainingen. Dit waren dan oude flessen die we thuis gebruikten en ik vervolgens hergebruikte. Dat hergebruiken kan je ook te lang doen en na verloop van tijd ziet zo’n petfles er niet heel fris meer uit.

Je huis isoleren is dé maatregel met de grootste impact op het milieu. Toch is nog drie op de vier huizen in Nederland is slecht geïsoleerd.  

2
Duurzame thermobekers

Bottles plaatje

Toen we in het pre-corona tijdperk in Italië op vakantie waren, kwam ik de 24Bottles tegen en dit was eigenlijk precies wat ik zocht. Een fles die warm drinken écht warm en koud drinken écht koud. Het houdt warm drinken zoals thee tot wel 12 uur warm! Ideaal voor onze kleine zodat we altijd warm water voor zijn flesje hadden.

En warempel, het blijft echt goed warm! Tijdens sporten neem ik de fles ook mee, waarbij die 24 uur koud zou blijven. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik nooit de fles 24 uur met een koude substantie heb laten staan. Maar aan het einde van een sportdag is het koude water nog steeds lekker koud en dat telt voor mij! Het design is overigens om door een ringetje te halen en hij is vanwege de stalen constructie erg stevig. Hierdoor blijft hij er goed en strak uit zien. Je hebt de flessen in alle soorten en maten en verschillen van prijs tussen de €20 en de €30.

Aqua bottle

24 Bottles thermosfles

Koffiebeker rcup

rCup herbruikbare koffiebeker

Lila dopper geisoleerd

Dopper geïsoleerde drinkfles

3
Coffee-to-go zonder verspilling

Koffiebeker to go

Een tijdje geleden merkte ik op dat mijn vriendin steeds vaker haar eigen koffiebeker meenam op het moment dat we ergens een lekkere koffie gingen halen. Nu was ik daar niet specifiek verrast door, maar ze liet me door een simpele handeling anders naar een situatie kijken. Hoe zonde is het dat je een koffie haalt en een paar minuten later de beker alweer in de vuilnisbak gooit.. Ze heten niet voor niets wegwerpbekers! En nog maar niet te denken aan de plastic deksel.. Nou koop ik niet heel vaak een koffie to-go, maar zonder dat ze iets zei maakte ze een statement. Vervolgens ben ik gaan denken over het aantal wegwerpbekertjes dat ik niet alleen on-the-go, maar ook op mijn werk gebruikt.. Dat was even slikken en heb direct actie genomen en zo’n mooie beker gekocht.

4
Met kleine veranderingen een grote duurzame impact maken

Door een waterfles of koffiebeker aan te schaffen en veelvuldig te gebruiken kan je door zo een kleine verandering in je gedrag teweeg brengen en tevens anderen inspireren. Het gaat niet om dat je een vingertje ophoudt met hoe het zou moeten, maar dat je vanuit gedrag laat zijn hoe het zou kunnen.

Een mooie statement kan je ook al maken door te laten zien met een bepaald merk. In Nederland is Dopper zo’n merk. Ook perfect om mee te nemen en makkelijk om uit te drinken. De waterfles is van gerecycled plastic gemaakt en kenmerkend in Nederland voor de strijd tegen wegwerpplastic. Zo maken we samen een steeds grotere impact. En dat willen we maar wat graag bereiken met Duurzaam Thuis. Zorg natuurlijk wel dat de waterflessen en koffiebekers goed schoon blijven.

We zijn benieuwd naar jouw tips!

Meer in deze categorie

Maarten Drukker

Maarten Drukker

Expertise: Energie,Huishouden
Maarten schrijft over het hergebruiken van producten, consuminderen en het handig gebruik maken van duurzame huishoudmiddelen. Daarnaast weet hij veel van duurzame energie.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.