Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Verticale tuin

Dit zijn de voordelen van een verticale tuin (en zo maak je er zelf een)

De verticale tuin, ook wel groene muur of living wall genoemd, geeft verrassende mogelijkheden. Zowel binnen- als buitenshuis. Als je voor het eerst de term ‘verticale tuin’ hoort, denk je misschien aan met klimop bedekte gebouwen. Maar verticale tuinen zijn veel meer! Zo kan een verticale tuin ook bestaan uit een systeem (van modulaire panelen) met bakjes die elk hun eigen grond bevatten. Deze panelen/bakjes kunnen op verschillende hoogtes worden geplaatst en geven ruimte aan een grote verscheidenheid aan planten.

1
Dit zijn de voordelen van een verticale tuin

1
Minder stress

Een verticale tuin is ideaal voor iedereen die gebrek aan ruimte heeft, maar wel graag in een groene omgeving woont of werkt. In plaats van kijken naar de saaie kant van een gebouw, kijk je naar een explosie van groen en bloemen. Studies hebben aangetoond dat mensen die uitkijken op groene ruimten en natuurlijke gebieden minder stress ervaren en meer voldoening vinden in hun werk en persoonlijke leven.

2
Bescherming en isolatie
Vertical Green Wall Garden Made From Recycled Waste Plastics On Behalf Of Climate Adaptation

De begroeiing van een muur draagt bij aan de bescherming van een gevel, en aan de isolatie van een gebouw. De warmte blijft langer binnen, wat leidt tot een lagere energierekening. Bij warme temperaturen voorziet de verticale tuin het pand juist van een soort warmte-buffer, waardoor het binnenshuis langer koel blijft. Temperatuurverschil op de gevel zelf wordt tot 50% verminderd!
De isolerende eigenschap van de verticale tuin geldt ook voor de demping van geluid: eventueel straatlawaai wordt letterlijk gedempt.

3
Goed voor luchtkwaliteit

Een verticale tuin kan zowel binnen als buiten de luchtkwaliteit enorm verbeteren. Zogenaamde ‘actieve’ verticale tuinen zijn specifiek ontworpen voor biofiltratie het verbeteren van de luchtkwaliteit. De mate van verbetering van luchtkwaliteit is afhankelijk van de soort en hoeveelheid  van de planten. Luchtzuiverende planten waaraan je kunt denken zijn de lepelplant, de goudpalm, calathea en graslelie. Daarnaast zijn er inmiddels zelfs tuinen ontworpen die ook overtollig water kunnen zuiveren of regenwater opvangen.

4
Goed voor biodiversiteit

Vooral in steden is er weinig ruimte voor de natuur. Met iedere verticale tuin ontstaat er een nieuwe plek en voedsel voor vogels, vlinders en andere diertjes. Maar het is ook mogelijk om voor jezelf eten  Zo pluk je binnen no time kruiden, groenten en fruit gewoon vanuit je keukenraam.

2
Zo maak je je eigen verticale tuin

1
Kijk welke materialen je nog hebt en welke je kunt hergebruiken

Klaar om verticaal te tuinieren en je eigen urban jungle te maken? Kijk dan eerst welke materialen je nog hebt. Planken of hout dat je over hebt kun je prima aan een (buiten)muur bevestigen. Als je er een paar boven elkaar hangt kun je er plantenpotten op kwijt en bespaar je ruimte. Pallets kun je ook goed gebruiken. Hang ze bijvoorbeeld op aan de muur of zet ze tegen de muur aan. Met een beetje handigheid kun je daar prima planten in kwijt, bijvoorbeeld in zelfgemaakte houten bakken of juten zakjes.

2
Kies voor een plantenzak (met watersysteem)

Je kunt ook beginnen met een speciale plantenzak die je kunt ophangen. Zorg ervoor dat deze stevig hangt, zeker op een balkon. Daarna kun je de zakken vullen met potgrond en met planten of zaden naar keuze. Je kunt ook voor een mix van planten en bloemen kiezen, zodat je eigen verticale tuin nog wat kleurrijker wordt. De mogelijkheden zijn eindeloos.De plantenzak die we hier tippen heeft daarnaast een geïntegreerd bewateringssysteem. Deze kun je aansluiten op een (buiten)kraan waardoor je planten automatisch voldoende water krijgen. Ook fijn om te weten: deze plantenzak is gemaak van gerecycled vilt en gebruikte PET-flessen en daarmee redelijk duurzaam vergeleken met andere plastic varianten.

3
Begin met een mostuin in je huis

Mos heeft heel weinig onderhoud nodig. Je kan deze verticale mostuintjes tegenwoordig voor een zeer acceptabel bedrag kopen, rond de 100 euro. Wij hebben dit mostuintje zelf ook gekocht en aan de muur gehangen. Met een mostuin is je huis heb je een fijnere groene sfeer in je huis! 

Moscirkel Dutch Design - 80 cm Dutch Design

Moscirkel Dutch Design - 80 cm Dutch Design

€395,00
Met deze bijzondere moscirkel haal je de natuur in huis. Past in elk interieur en heeft geen onderhoud nodig. Met twee soorten mos en varens.
Mospaneel Groen

Mos Wandpaneel | Groen

€114,95
Bijzondere wanddecoratie. Handgemaakt en voorzien van een subtiele zwarte lijst. Breng kleur en sfeer in iedere ruimte met het Mos Wandpaneel. Dit duurzame schilderij is gemaakt van 100% plat en bol mos en is voorzien van een zwarte baklijst. He soort mos met een bosgroene kleur, lijkt het meest op het mos dat we in Nederland kennen. Dit mos heeft een natuurlijke behandelding gehad, waardoor het geen onderhoud nodig heeft en jaren zijn natuurlijke kleur blijft houden. Een verticale tuin van echt mos, zonder dat u water of licht nodig heeft. De lijst wordt geleverd inclusief ophang materialen. Het gebruik van mos aan uw muur heeft meerdere voordelen en is niet alleen een onderhoudsarme en kleurrijke toevoeging aan uw interieur. Zo is een moswand luchtzuiverend, stof en vuilafstotend, werkt het brandvertragend en is het bevorderend voor de akoestiek in de ruimte. Meer dan genoeg redenen voor een 100% natuurlijke en duurzame eyecatcher aan uw muur. Dit decoratieve kunstwerk met een natuurlijke uitstraling is een verrijking van iedere kantoorruimte en een ware eyecatcher in uw woonkamer.

3
Een kleine verticale tuin op je balkon of in de keuken

Balkon Bloem

Heb je een klein balkon? Ook dan kun je een verticale tuin maken. Met een rek van gaas en plantenpotten die je al hebt, kom je al een heel eind. Er zijn ook speciale verticale systemen te koop om op te hangen op je balkon of binnen in de keuken. Het Minigarden-systeem dat we hier tippen is een relatief duurzame keuze. Als je het buiten ophangt, wordt overtollig regenwater namelijk automatisch afgevoerd naar de onderste tray. Dit systeem kun je ook uitbreiden als je wilt, want het past allemaal aan elkaar. Zo kun je eerst beginnen met een klein hoekje in de keuken en later uitbreiden naar een hele muur.

Heb je geen geschikte muur voor een verticale tuin? Misschien is een groen dak aanleggen voor jou wél een mogelijkheid!

Minigarden one verticaal tuinieren groen

Minigarden ONE - verticaal tuinieren Groen

Nature plantenklimrek x cm hout

Nature Plantenklimrek 100x200 cm hout

Greengrounds™ verticale tuin met watersysteem

GreenGrounds™ Verticale Tuin met Watersysteem

4
Interview met een specialist in verticale tuinen

Wij spraken met Floris van Mijn Verticale Tuin. Hij ontwikkelde 8 jaar geleden een verticaal systeem voor indoor plantengroei. Samen met zijn compagnon Wouter heeft hij dit idee verder ontwikkeld tot een prachtig doe-het-zelf systeem voor aan buitenmuren. Hij vertelt ons meer over de voordelen en het belang van meer groen in de stad.

1
Waarom zijn jullie met Mijn Verticale Tuin gestart?

‘Veel mensen die in een stad wonen, hebben behoefte aan meer groen. Maar helaas is daar vaak geen ruimte voor. Groene gevels of daken zijn een perfecte oplossing. 40% van de ruimte in de stad bestaat namelijk uit daken en buitenmuren. Dat kan allemaal groen! Verticale tuinen vrolijken alles op: de gebouwen zelf, maar ook de mensen die erin wonen.’

32d8a068 A910 425f A87e 4483356a3983 4 5005 C
Wouter en Floris voor hun verticale tuinen systeem

2
Wanneer mag je iets een verticale tuin noemen?

‘Over het algemeen kun je een onderscheid maken tussen twee verschillende soorten verticale tuinen: grondgebonden (geworteld in de grond) en niet grondgebonden (bijvoorbeeld met bakjes aan een ophangsysteem). Een verticale tuin is in principe elke tuin die verticaal wordt gebouwd. Een pergola met klimplanten kan dus ook een verticale tuin genoemd worden.’

3
Welke planten/bloemen zijn echt onmisbaar in een verticale tuin?

‘Bij het uitkiezen van beplanting is het vooral belangrijk om rekening te houden met de tijd van het jaar. Dan kun je de planten en bloemen laten meetransformeren met de seizoenen. In de zomer zijn aardbeien of verse kruiden goede opties. In de winter kun je beter kiezen voor wintergroene planten als viooltjes, chrysanten, of cyclamen. Siergrassen en varens doen het over het algemeen het jaar rond vrij goed.’

4
En welke planten/bloemen kun je beter niet in een verticale tuin laten groeien en bloeien?

‘Beplanting met een grote wortel is niet zo geschikt voor een verticale tuin. Struiken of lavendel zijn bijvoorbeeld geen goed idee. En verder is het belangrijk om rekening te houden met de ligging van de muur of het balkon: stem het type begroeiing af op de hoeveelheid zon/schaduw.’

5
Naast de planten/bloemen en potgrond, wat heb je nodig voor het planten en onderhouden van een verticale tuin?

‘In ons startpakket zit ook vulkanisch substraat. Dit is een soort natuurlijk gesteente dat water absorbeert en dit geleidelijk afgeeft aan de wortels van de beplanting. En verder heb je wat geduld nodig, afhankelijk van de planten of bloemen die je kiest en hoe volwassen die zijn als je ze koopt. Voor het onderhouden van de planten heb je in principe niets nodig, behalve water.’

6
Hoe werkt jullie installatie, en wat is het voordeel ten opzichte van gewoon zelf iets in elkaar knutselen?

‘Het professionele systeem dat wij aanbieden is super makkelijk in elkaar te zetten, en zorgt er voor dat de planten in een mooie hoek hangen. Dit resulteert in een volledig dekkende plantenmuur. Daarnaast is het systeem zo ontworpen dat er voldoende ruimte is tussen de schutting of buitenmuur en de beplanting. Zo voorkom je schade aan de buitenmuur of schutting.’

‘In ons startpakket ontvang je (afhankelijk van het formaat dat je kiest) een aantal beugels, een rek, en een bijpassend aantal bakjes. De beugels kunnen aan hout of steen vastgeschroefd worden. Het bijgeleverde rek bevestig je vervolgens aan de beugels, en daar kunnen dan de bakjes aan opgehangen worden. Zoiets kun je als je handig bent ook zelf wel in elkaar knutselen, maar het grootste voordeel van het systeem is het gemak. Zowel van het opgehangen als tijdens het onderhouden en water geven.’

In de video hieronder zie je hoe je een Verticale Tuin installeert.

‘We hebben trouwens ook een product ontwikkeld voor grondgebonden verticale tuinen: plantkabels ter ondersteuning van klimplanten. Dit systeem is gemaakt van restproducten en bestaat uit twee beugels en een kabel van rvs. Het systeem ondersteunt grondgebonden verticale tuinen en houdt ze van de gevel af om schade te voorkomen.’

#1 Hoe installeer je een Verticale Tuin
#1 Hoe installeer je een Verticale Tuin

7
Hoe werkt het irrigatiesysteem?

'Dat werkt als volgt: ieder bakje heeft een waterreservoir met vulkanisch substraat. Je sluit de tuinslang aan, waarna het waterresservoir van de bovenste bakjes volloopt. Deze lopen door de hoek waar ze in hangen via een gaatje over naar de rij plantjes er onder, die weer overlopen naar de volgende rij, etc. Al het water wat ‘over’ is na de laatste rij, loopt gewoon weg aan de onderkant. Zo krijgt ieder plantje van onderaf evenveel, genoeg, en nooit te veel water. En dus verklein je het risico op de meest voorkomende reden dat een verticale tuin dood gaat: een teveel of een tekort aan water. Wat natuurlijk niet wegneemt dat iets meer ervaren tuinders ook gewoon kunnen kiezen voor een gieter.’

Irrigatiesysteem
Het irrigatiesysteem

8
Hoeveel kost (het aanleggen van) een verticale tuin?

‘Een grondgebonden verticale tuin kost tussen de 25 en 100 euro per vierkante meter, afhankelijk van welke beplanting je kiest. Een verticale tuin met systeem is bij ons verkrijgbaar vanaf € 45,00 (exclusief beplanting). Hier zit het ingebouwde irrigatiesysteem bij ingebrepen.’

‘Voor sommige mensen is dit best een investering, dus gelukkig stimuleren verschillende gemeenten dit soort initiatieven met een subsidie. Afhankelijk van het type verticale tuin (grondgebonden of niet) en je gemeente verschilt de hoogte van de subsidie.’

9
Heb je nog andere tips voor een succesvolle verticale tuin?

‘Zoek een goede plek uit, liefst half in de zon en met weinig wind (anders wordt de grond drooggeblazen). Houd de tuin goed vrij van de gevel, en geef wortels voldoende ruimte zodat de planten groter kunnen worden.’

10
Heeft een verticale tuin vooral in de warme maanden voordelen?

‘In de meeste gevallen ziet een verticale tuin er in de lente en zomer het leukste uit. Als ze in volle bloei staan, verminderen ze instraling van de zon op de muur en hebben daarmee een verkoelend effect. Als je voor wintergroene planten kiest, merk je daar ook in de winter iets van: de planten werken dan als een soort natuurlijk isolatiemateriaal. Daarnaast filteren planten fijnstof uit de lucht, ook in de winter.’ 

‘Een laatste (niet per se seizoensgebonden) voordeel van verticale tuinen is het positieve effect op de biodiversiteit. Kevertjes, vlinders, en bijvoorbeeld bijen krijgen weer een stukje leefomgeving terug.’

11
Wat is jullie missie en wat motiveert jullie door te gaan?

‘‘Heel Nederland vrolijkt op door zelf verticale tuinen te installeren.’'

'Wij willen mensen graag op een laagdrempelige manier kennis laten maken met groen. In principe kan iedereen een verticale tuin aanleggen: je hebt geen groene vingers nodig, het is niet vreselijk duur, en het kost weinig tijd. En je wint er ontzettend veel mee! Mensen worden gelukkig van groen, het is goed voor de biodiversiteit, en het verhoogt de waarde van het pand. Onze missie is om een volledig nieuwe Veluwe te creëren, maar dan op de wanden in de steden.’

Isabelle Snaauw

Isabelle is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld duurzamer maken. Ze weet veel van de energietransitie en subsidies, maar schrijft als vegetariër eigenlijk het liefst over duurzaam koken en eten. Isabelle heeft bij een B-corp communicatiebureau gewerkt aan diverse duurzame (overheids)projecten. Momenteel is ze communicatieadviseur bij AMS Institute, een wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat werkt aan duurzame stedelijke ontwikkeling.

5 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik wil reageren op de bovenstaande vragen.
Ik wil niks aansmeren maar ik heb laatst toevallig zelf een verticale tuin binnenshuis geplaatst.
Om aan iedereen aan te raden! Zo rustgevend en het geeft me echt een beter gevoel.
Als je op de pagina https://www.groeneluxe.nl gaat zie je een paar voorbeelden.
Zo zie je van die grote binnenmuren bij bedrijven erop staan.
Dat vind ik zo vet om te zien, en ik denk jij ook.

Hoe maak ik zelf een wand ,en van welke materialen .
Ik heb afwijkende maten .BVD

Ziet er echt heel leuk uit en is ook mooi voor buiten. Om zoiets binnen te maken heb ik nog mijn tweifels.. Hoe ga je de muur water geven en hoe hou je het water daar inplaats dat het onder aan de muur uit uit loopt zodat je natte voeten krijgt?

Groetjes Ramon

Volg ons op Facebook