GeveltuinDe verticale tuin, ook wel groene muur of living wall genoemd, geeft verrassende mogelijkheden voor binnen- en buitenshuis. Als je voor het eerst de term verticale tuin hoort, denk je misschien aan met klimop bedekte gebouwen. Maar hoewel het uiterlijk vergelijkbaar kan zijn, is de uitvoering van een verticale tuin heel anders. Klimop tegen een muur is verankerd in de grond, de planten vinden hun de bodem aan de voet van de muur. Een verticale tuin is opgebouwd uit modulaire panelen, die elk hun eigen grond bevatten. Deze panelen kunnen op verschillende hoogtes worden geplaatst en geven ruimte aan een grote verscheidenheid aan planten. Hoort een tuin buiten? Ook binnen zijn er genoeg kale muren waar een mooie groene tuin niet zou misstaan.

Voordelen verticale tuin

Geveltuin buitenEen verticale tuin is ideaal voor iedereen die gebrek aan ruimte heeft, maar wel graag in een groene omgeving woont of werkt. Verticale wanden en muren die anders onbenut blijven, kunnen worden omgetoverd tot een sfeervolle tuin. Het is een perfecte manier om je bestaande tuin efficiënt uit te breiden of eindelijk het gewenst groen om je heen te verkrijgen. Verticale tuinen kunnen schitterend zijn. In plaats van te kijken naar de saaie kant van een gebouw, kijk je naar een explosie van groen en bloemen. Studies hebben aangetoond dat mensen die uitkijken op groene ruimten en natuurlijke gebieden minder stress ervaren en meer voldoening in hun werk en persoonlijke leven vinden.

Een leuke bijkomstigheid is dat de begroeiing van een muur aan de buitenzijde van een gebouw bijdraagt aan de bescherming van een gevel, maar bovendien ook aan de isolatie van een gebouw. De warmte blijft langer binnen. Dit leidt tot een lagere energierekening. Bij warme temperaturen voorziet de verticale  tuin het pand juist van schaduw, waardoor het binnenshuis langer koel blijft. Temperatuurverschil op de gevel zelf wordt tot 50% verminderd. De isolerende eigenschap van de verticale tuin geeft ook een uitstekende demping van geluid, het straatlawaai wordt letterlijk gedempt. Om een gebouw te voorzien van de juiste begroeiing, wordt er rekening gehouden met de leeftijd van een gevel. Een verticale tuin is echter mogelijk bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.

We weten dat planten goed zijn voor onze leefomgeving. De verticale tuin kan binnenshuis de luchtkwaliteit enorm verbeteren. Zogenaamde “actieve” verticale tuinen zijn specifiek ontworpen om biofiltratie te bieden en de luchtkwaliteit te verbeteren. De mate van verbetering van luchtkwaliteit is afhankelijk van de keuze van de planten. Er zijn inmiddels zelfs tuinen ontworpen die hiernaast ook overtollig water kunnen zuiveren.

Groene muurMeer groen in stedelijke omgeving

Vooral in steden is er weinig ruimte voor de natuur. Met iedere verticale tuin ontstaat er een nieuwe plek voor vogels, vlinders en andere diertjes. Klimplanten herbergen een grote variëteit aan dieren. In de zomer is dit het voedsel voor vogels en vleermuizen.  Sommige insecten eten bladeren, andere doen zich te goed aan de nectar van bloeiende planten. De natuur komt dichterbij. Het is zelfs mogelijk om je eigen eetbare planten te kweken zoals kruiden, groenten en fruit. Je plukt je eigen aardbeitjes vanuit het raam.

Vooral in sterk verstedelijkt gebied is dit een unieke oplossing. Je zorgt er niet alleen voor dat je directe leefomgeving verbetert, maar ook dat er duurzaam wordt gewerkt. Doordat verticale tuinen nauwelijks ruimte innemen is het een ideale oplossing in een dichtbebouwd land als Nederland. Inmiddels zijn er gemeenten die projecten van inwoners die hun wijk wensen te verfraaien toejuichen en zelfs financieel tegemoet willen komen. Groene gevels dragen bijvoorbeeld bij tot het Brusselse “Groene netwerk” dat de groene ruimten onderling met elkaar verbindt en de rijkdom van de stedelijke flora en fauna beschermt en ontwikkelt.

Verticale tuin