Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Geveltuin

Dit zijn de voordelen van een verticale tuin (en zo maak je er zelf een)

De verticale tuin, ook wel groene muur of living wall genoemd, geeft verrassende mogelijkheden voor binnen- en buitenshuis. Als je voor het eerst de term ‘verticale tuin’ hoort, denk je misschien aan met klimop bedekte gebouwen. Maar hoewel het uiterlijk vergelijkbaar kan zijn, is de uitvoering van een verticale tuin heel anders. Klimop tegen een muur is verankerd in de grond, de planten vinden hun de bodem aan de voet van de muur. Een verticale tuin is opgebouwd uit modulaire panelen, die elk hun eigen grond bevatten. Deze panelen kunnen op verschillende hoogtes worden geplaatst en geven ruimte aan een grote verscheidenheid aan planten. Hoort een tuin buiten? Ook binnen zijn er genoeg kale muren waar een mooie groene tuin niet zou misstaan.

Dit zijn de voordelen van een verticale tuin

Een verticale tuin is ideaal voor iedereen die gebrek aan ruimte heeft, maar wel graag in een groene omgeving woont of werkt. Verticale wanden en muren die anders onbenut blijven, kunnen worden omgetoverd tot een sfeervolle tuin. Het is een perfecte manier om je bestaande tuin efficiënt uit te breiden of eindelijk het gewenst groen om je heen te verkrijgen. Verticale tuinen kunnen schitterend zijn. In plaats van te kijken naar de saaie kant van een gebouw, kijk je naar een explosie van groen en bloemen. Studies hebben aangetoond dat mensen die uitkijken op groene ruimten en natuurlijke gebieden minder stress ervaren en meer voldoening in hun werk en persoonlijke leven vinden.

Een leuke bijkomstigheid is dat de begroeiing van een muur aan de buitenzijde van een gebouw bijdraagt aan de bescherming van een gevel, maar bovendien ook aan de isolatie van een gebouw. De warmte blijft langer binnen. Dit leidt tot een lagere energierekening. Bij warme temperaturen voorziet de verticale tuin het pand juist van schaduw, waardoor het binnenshuis langer koel blijft. Temperatuurverschil op de gevel zelf wordt tot 50% verminderd. De isolerende eigenschap van de verticale tuin geeft ook een uitstekende demping van geluid, het straatlawaai wordt letterlijk gedempt. Om een gebouw te voorzien van de juiste begroeiing, wordt er rekening gehouden met de leeftijd van een gevel. Een verticale tuin is echter mogelijk bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten.

‘Er zijn zelfs tuinen ontworpen die overtollig water kunnen zuiveren of regenwater opvangen’
We weten dat planten goed zijn voor onze leefomgeving. De verticale tuin kan binnenshuis de luchtkwaliteit enorm verbeteren. Zogenaamde ‘actieve’ verticale tuinen zijn specifiek ontworpen om biofiltratie te bieden en de luchtkwaliteit te verbeteren. De mate van verbetering van luchtkwaliteit is afhankelijk van de keuze van de planten – luchtzuiverende planten waaraan je kunt denken zijn de lepelplant, de goudpalm, calathea en graslelie. Daarnaast zijn er inmiddels zelfs tuinen ontworpen die ook overtollig water kunnen zuiveren of regenwater opvangen.

groene stad verticale tuin

Meer groen in een stedelijke omgeving

Vooral in steden is er weinig ruimte voor de natuur. Met iedere verticale tuin ontstaat er een nieuwe plek voor vogels, vlinders en andere diertjes. Klimplanten herbergen een grote variëteit aan dieren. In de zomer is dit het voedsel voor vogels en vleermuizen. Sommige insecten eten bladeren, andere doen zich te goed aan de nectar van bloeiende planten. De natuur komt dichterbij. Het is zelfs mogelijk om je eigen eetbare planten te kweken zoals kruiden, groenten en fruit. Je plukt je eigen aardbeitjes vanuit het raam.

Vooral in de stad is dit een unieke oplossing. Je zorgt er niet alleen voor dat je directe leefomgeving verbetert, maar ook dat er duurzaam wordt gewerkt. Doordat verticale tuinen nauwelijks ruimte innemen is het een ideale oplossing in een dichtbebouwd land als Nederland. Inmiddels zijn er gemeenten die projecten van inwoners die hun wijk wensen te verfraaien toejuichen en zelfs financieel tegemoet willen komen. Groene gevels dragen bijvoorbeeld bij tot het Brusselse “Groene netwerk” dat de groene ruimten onderling met elkaar verbindt en de rijkdom van de stedelijke flora en fauna beschermt en ontwikkelt.

Zo maak je eigen verticale tuin 

 • Kijk welke materialen je nog hebt en kunt hergebruiken
  Klaar om verticaal te tuinieren en je eigen urban jungle te maken? Kijk dan eerst welke materialen je nog hebt. Planken of hout dat je over hebt kun je prima aan een (buiten)muur bevestigen. Als je er een paar boven elkaar hangt kun je er plantenpotten op kwijt en bespaar je ruimte. Pallets kun je ook goed gebruiken. Hang ze bijvoorbeeld op aan de muur of zet ze tegen de muur aan. Met een beetje handigheid kun je daar prima planten in kwijt, bijvoorbeeld in zelfgemaakte houten bakken of juten zakjes.

  Dat je veel met PET-flessen kunt hebben we in dit artikel over voederhuisjes al eens laten zien. Gooi ze niet weg, want het is ook een budgetproof manier voor je eigen verticale tuin. Leg de fles op zijn kant, snij met een scherp met een rechthoek uit en doe daar potgrond en een plant in. Doe dit met een aantal flessen, bevestig ze stevig aan elkaar met een touw en hang op in je tuin. Een hele budgetproof en duurzaam doe-het-zelf-klus.

 • Een speciale hangende plantenzak met watersysteem

  Je kunt ook beginnen met een speciale plantenzak die je kunt ophangen. Zorg ervoor dat het stevig hangt, zeker op een balkon. Daarna kun je de zakken vullen met potgrond en met planten of zaden naar keuze. Je kunt ook voor een mix van planten en bloemen kiezen, zodat je eigen verticale tuin nog wat kleurrijker wordt. De mogelijkheden zijn eindeloos.

  Onze tip? Als je aan de bijen wilt denken, kies dan ook voor kruidenplantjes zoals dille en roosmarijn. Hier lees je daar meer over. 

  De plantenzak die we hier tippen heeft daarnaast een geïntegreerd bewateringssysteem. Deze kun je aansluiten op een (buiten)kraan waardoor je planten automatisch voldoende water krijgen. Ook fijn om te weten: deze plantenzak is redelijk duurzaam, vergeleken met de plastic varianten, want het is van gerecycled vilt en gebruikte PET-flessen gemaakt.

 • Een verticale mostuin aan je muur voor binnen 

Mos heeft heel weinig onderhoud nodig. Je kan deze verticale mostuintjes tegenwoordig ook al voor een acceptbabel bedrag kopen, rond de 100 euro. Wij hebben dit mostuintje zelf ook gekocht en aan de muur gehangen. Met een mostuin is je huis heb je een fijnere groene sfeer in je huis! 

 

 
 
Minigarden one verticaal tuinieren groen

Minigarden ONE - verticaal tuinieren Groen

€34,95
Nature plantenklimrek x cm hout

Nature Plantenklimrek 100x200 cm hout

€31,95
Greengrounds™ verticale tuin met watersysteem

GreenGrounds™ Verticale Tuin met Watersysteem

€49,90
verticale tuin

De kleine verticale tuin op balkon of in de keuken

Heb je een klein balkon? Ook dan kun je een verticale tuin maken. Met een rek van gaas en plantenpotten die je al hebt, kom je al een heel eind. Er zijn ook speciale verticale systemen te koop om op te hangen op je balkon of binnen in de keuken. Het Minigarden-systeem dat we hier tippen is een relatief duurzame keuze. Als je het buiten ophangt, wordt overtollig regenwater namelijk automatisch afgevoerd naar de onderste tray. Dit systeem kun je ook uitbreiden als je wilt, want het past allemaal aan elkaar. Zo kun je eerst beginnen met een klein hoekje in de keuken en later uitbreiden naar een hele muur.

Veel succes met jouw verticale tuin!

Meer in deze categorie

Dirk

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
5 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik wil reageren op de bovenstaande vragen.
Ik wil niks aansmeren maar ik heb laatst toevallig zelf een verticale tuin binnenshuis geplaatst.
Om aan iedereen aan te raden! Zo rustgevend en het geeft me echt een beter gevoel.
Als je op de pagina https://www.groeneluxe.nl gaat zie je een paar voorbeelden.
Zo zie je van die grote binnenmuren bij bedrijven erop staan.
Dat vind ik zo vet om te zien, en ik denk jij ook.

Hoe maak ik zelf een wand ,en van welke materialen .
Ik heb afwijkende maten .BVD

Ziet er echt heel leuk uit en is ook mooi voor buiten. Om zoiets binnen te maken heb ik nog mijn tweifels.. Hoe ga je de muur water geven en hoe hou je het water daar inplaats dat het onder aan de muur uit uit loopt zodat je natte voeten krijgt?

Groetjes Ramon

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.