Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Kruipruimte

Duurzame kruipruimte

De kruipruimte is de ruimte tussen de bodem en de onderkant van de  vloer op de begane grond.  Niet een plek waar je dagelijks vertoeft, wel een plek met veel mogelijkheden om energie te besparen op een duurzame wijze en het comfort van je woning te vergroten.  De kruipruimte is bij veel huizen slecht geïsoleerd en te vochtig, wat weer een slechte invloed heeft op het binnenklimaat.

 

Binnenklimaat

De kruipruimte in veel huizen is vaak vochtig en slecht geïsoleerd waardoor schimmels en schadelijke gassen ontstaan. Deze verontreinigde lucht wordt vervolgens door het natuurlijke schoorsteeneffect opgezogen naar de leefruimte. Dit komt door de capillaire werking, warme lucht in je huis stijgt op en deze zuigt hiermee lucht uit de lagere ruimtes (kruipruimte) aan. Bij veel huizen komt 50% van de lucht die we inademen op de begane grond uit de ruimten onder de vloer. Is deze lucht niet schoon dan kan het zorgen voor astmatische en allergische klachten

Energie besparen

Het isoleren van de vloer of kruipruimte is een effectieve manier van energiebesparing. De kosten zijn relatief laag en de isolatie is over het algemeen vrij eenvoudig op een duurzame manier aan te brengen. Je hebt de keuze uit een groot aantal materialen waarbij onderscheid wordt gemaakt in vloerisolatie en bodemisolatie. De verschillen tussen deze materialen wat betreft de mate van milieubelasting zijn relatief klein. Dus welk materiaal je ook kiest, het levert altijd energiebesparing en dus milieuwinst op. Natuurlijk hebben de duurzame materialen de voorkeur. Door de vloer te isoleren kan een gemiddeld gezin jaarlijks 190 m3  gas besparen. Dit komt neer op 116 euro.

Voor een gezond binnenklimaat en zo min mogelijk energieverlies is het belangrijk dat er geen vocht en schadelijke gassen als radon uit de kruipruimte het huis binnenkomen.
Om dit te voorkomen moet de bodem van de kruipruimte droog zijn, moet  de juiste isolatie worden aangebracht en moet de vloerbodem luchtdicht worden gemaakt.

Vloerisolatie of bodemisolatie

In de kruipruimte zijn er verschillende mogelijkheden om te isoleren. Van vloerisolatie tot bodemisolatie tot de isolatie van het opgaande werk. De keuze is vaak afhankelijk van de ruimte die aanwezig is.

Vloerisolatie

Isolatie van de onderkant van de vloer is over het algemeen het meest effectief om energie te besparen en levert meer comfort op dan het isoleren van de bodem, omdat de vloer hierdoor minder koud aanvoelt aan de voeten. Uit de laatste onderzoeken blijkt zelfs dat bodemisolatie nauwelijks effect heeft als het gaat om energiebesparing. Wel heeft het vaak een positief effect op het vochtgehalte. Isolatie van het opgaande werk is alleen effectief in combinatie met bodemisolatie.

Wel of geen kruipruimte

Beschikt je huis niet over een kruipruimte, dan zijn de mogelijkheden voor isolatie beperkt.  U heeft wel de mogelijkheid om isolatie op de vloer aan te brengen. Hiermee komt de vloer echter enkele centimeters omhoog wat niet in alle gevallen een optie is. Bij een houten vloer kan isolatiemateriaal tussen de balken gespoten worden. De meest ingrijpende optie is om de oude vloer te verwijderen en een geheel nieuwe vloer met isolatie te laten plaatsen.

Kleine kruipruimte (30 – 35 cm)

Als uw kruipruimte laag is, niet meer dan 30 tot 35 centimeter onder de balken, dan is het vrijwel onmogelijk om daarin te werken. Isoleren van een lage kruipruimte is mogelijk door isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte te leggen, via één of meerdere luiken in de vloer. Hiervoor zijn zakken met bolletjes of stukjes ‘piepschuim’ (EPS) geschikt. Deze zijn verkrijgbaar bij de bouwmaterialenhandel. Als er geen leidingen zijn die bereikbaar moeten blijven, kunt u mogelijk ook isolatiemateriaal in de kruipruimte laten spuiten.

Grote kruipruimte hoger dan 35 cm

Is er wel voldoende ‘werkruimte’ in de kruipruimte dan zijn er meerdere opties:

  • Isolatie van de onderkant van de vloer
  • Isolatie van de bodem van de kruipruimte.
  • Isolatie van het opgaande werk.

Isolatie van de onderkant van de vloer is het meest effectief om energie te besparen en levert meer comfort op.

Besparing en terugverdientijd

Bij een vloeroppervlak van zestig m2 begane grond, valt met vloerisolatie gemiddeld 230 m3 gas te besparen, per jaar. Dat bespaart ruim 140 euro op de stookkosten (prijspeil 2009). De kosten van vloerisolatie verdient u na vijf jaar terug als u de isolatie zelf aanbrengt, of na zestien jaar als u het laat doen. Bodemisolatie bespaart gemiddeld 170 m3 gas (ofwel 104 euro per jaar). Ook de kosten hiervan verdient u terug in zestien jaar, als u de aanleg uitbesteedt.

Hoeveel u precies bespaart, hangt af van het soort en de dikte van het isolatiemateriaal. Ook het juist aanbrengen van de isolatie is van belang. Ook uw stookgedrag en hoe vaak u thuis bent, bepalen mede de besparing. Als u bijna nooit thuis bent en een lage binnentemperatuur aanhoudt, dan valt de besparing lager uit, dan wanneer u veel aanwezig bent en warmer stookt.

Subsidie op woningisolatie

Op het moment zijn er diverse subsidie mogelijkheden als het gaat om isolatie. Zo kun je tegen een verlaagd BTW tarief de isolatie laten aanbrengen. U kunt ook een bijdrage krijgen voor het inwinnen van advies, wanneer u de verschillende mogelijkheden op een rijtje wil laten zetten. 
Meer lezen:
Laag BTW tarief voor isolatie
Subsidie voor advieswerkzaamheden voor energiebesparing

Tips isolatie vloer en bodem

  • Een vochtige omgeving onder uw huis is erg slecht. Vochtig hout gaat rotten waardoor het de ideale plek wordt voor beestjes en bacteriën. Ook een betonnen vloer kan te vochtig zijn. Het is daarom belangrijk uw vloer en bodem goed te isoleren. Let daarbij wel op voldoende ventilatie in de kruipruimte. Het isolatiemateriaal mag de ventilatie in de kruipruimte niet blokkeren. Ventilatie is nodig om de vloer ‘gezond’ te houden.
  • Wanneer u gaat isoleren is het dan ook belangrijk dat u de ventilatiegaten in de buitenmuur open laat. Voor ventilatie van de kruipruimte kun je beter geen opening aan de oostkant maken. Het vochtgehalte van de bodem en de vochtigheid in de lucht op de oostelijke kant is vaak veel hoger. Deze vochtige lucht wordt vervolgens je huis in gezogen waar het voor allerlei problemen kan zorgen. Denk aan schimmels en rottende vloerdelen.
  • Als u de onderkant van de vloer wilt isoleren kunt u het best kiezen voor materiaal zonder dampremmende laag, of voor materiaal dat geen vocht kan opnemen (kurk-, EPS-, XPS-, PUR-platen of thermoskussens). Doet u dit niet dan slaat het vocht dat de bewoners produceren neer tegen de dampremmende laag, waardoor de vloer vochtig kan worden. De bodem van de kruipruimte kan daarentegen wel met dampremmende folie afgedekt worden. Het afdekken kan met een folie van PE (polyetheen) of van PVC (polyvinylchloride). Een folie van PE heeft vanuit milieuoogpunt de voorkeur.

Bron: Energiecentraal

Isoleren van een houten vloer

  • Voor de levensduur van de houten vloer is het belangrijk om zo weinig mogelijk vocht in de kruipruimte te hebben. Een houten vloer kun je heel goed van onderaf isoleren door de ruimte tussen de balken op te vullen. De balken hoef je niet te isoleren omdat deze al van zichzelf voldoende isoleren.
  • Vergeet bij het isoleren het kruipluik niet.
  • Bij een houten vloer wordt het isolatiemateriaal direct tegen de planken aangebracht of met een ruimte van 2 cm tussen de planken en het isolatiemateriaal. Dit laatste verhoogt de isolatiewaarde omdat de stilstaande lucht in de luchtkamers ook isoleert. Zorg er dan wel voor dat het isolatiemateriaal heel goed aansluit tegen de draagbalken, zodat er geen lekken zijn (waarlangs convectiestromen kunnen ontstaan). Snijdt het materiaal iets te breed af en prop het tussen de balken. Bij gebruik van plaatmaterialen kunnen klemlatjes of draden worden gebruikt om het materiaal op zijn plaats te houden

Isoleren van een stenen vloer

  • Het isoleren van een stenen vloer aan de onderkant levert wel energiebesparing op, maar zorgt niet voor warme voeten. Steen onttrekt meer warmte aan de voeten dan hout. Een stenen vloer kun je dan ook het beste van bovenaf isoleren. Door bijvoorbeeld een zwevende dekvloer op de bestaande vloer te plaatsen. Dit biedt zowel isolatie als comfort.
  • Bij een betonnen vloer die aan de onderkant vlak is, kunnen de isolatieplaten met plakpennen tegen de vloer bevestigd worden. Met lijm kan ook, maar verwijderen is dan moeilijk en recycling wordt onmogelijk. Bij betonnen vloeren die niet vlak zijn, zijn speciale (al dan niet zelfklevende) pennen nodig. Gaat u lijmen omdat klemmen, nieten of spijkeren niet mogelijk is, gebruik dan liefst een lijm op waterbasis

Isoleren van leidingen

  • Leidingdoorvoeren van de kruipruimte naar de woonverdieping kun je het beste afdichten met met bijvoorbeeld steenwol of glaswol anders lekt er warmte naar de kruipruimte weg.
  • Isoleer ook de leidingen  van de centrale verwarming die zich in de kruipruimte bevinden. Met uitzondering van de warmwaterleidingen, in verband met het risico op Legionella.
Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

5 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik zie niet waarmee ik het beste een huis zonder kruipruimte isoleer?

Hoi Evelyn, dit is de beste plek om te starten voor duurzame isolatie van je huis: http://www.duurzaamthuis.nl/huis-isoleren.

Wanneer er een laag water van ruim 10 cm in de kruipruimte zit onder een houten vloer en er wordt daarop een isolatielaag gespoten, kan dat gezondheidsklachten veroorzaken? Dit was namelijk het geval in het huurhuis wat ik net verlaten heb. Mijn ademhaling ging sterk achteruit, dagelijks hoofdpijnen en stank in huis. Een schimmellucht. Nu ik een week in mijn nieuwe woning zit gaat het zichtbaar beter met mij.

Volg ons op Facebook