Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
George w young house cabin northeast elevation x

Tochtstoppers

Impact
Milieuwinst
126 kilo СО2 p/j
Kosten
enkele tientjes
Terugverdientijd
1 jaar
Gemak
enkele uren
Subsidie
Nee
Sluiten
Toelichting

Gebaseerd op de 70M3 gas per jaar die volgens Milieucentraal bespaard kan worden op een gemiddeld huis met het dichten van naden en kieren. 

Volgens Milieucentraal weegt bij tochtstoppers de milieuwinst die ontstaat door de gasbesparing makkelijk op tegen de milieubelasting van de materialen waarmee je naden en kieren dichtmaakt. 

Waar vind je naden en kieren?

 • Bij de brievenbus en onder de buitendeur. Voor de brievenbus kun je een speciale anti tocht borstel kopen in een kluszaak. Voor de onderkant van de buitendeur kun je daar een tochtstrip vinden.
 • Bij de meterkast, leidingen en het kruipluik.
 • Tussen draaiende kozijndelen van ramen en deuren.
 • Bij de aansluiting van kozijnen naar de gevel.
 • Bij de aansluiting van het glas op het kozijn.
 • Tussen de gipsplaten in een buitenmuur.
 • Bij de aansluiting tussen de vloer en de gevel.
 • Tussen de dakplaten.
 • Het kruipluik van de vloerisolatie.
 • De gaten in de muur waar cv- en waterleidingen doorheen lopen.

Als je een oud huis hebt kunnen de muren, vloeren of de zolder ook tocht veroorzaken. Dit komt omdat deze slecht geïsoleerd zijn. 

Als je twijfelt of er tocht komt vanuit een bepaalde plek, kun je een kaarsje neerzetten. Als de vlam snel wappert, is er een luchtstroming en dus tocht in de buurt. Vervolgens zou je geïmproviseerd met bijv. tape het gat even kunnen dichten. Daarna kan je kijken of de vlam niet meer wappert. Vervolgens dan goed oplossen.

 

Aandachtspunten bij tochtstoppers

 • Als je alle naden en kieren hebt gedicht, blijf dan wel letten op de ventilatie het huis. Kijk of er nog steeds een raam open kan en zorg ervoor dat er een ventialitiesysteem is. Lees hier ook meer over op de pagina van Milieucentraal over Ventilatie.
 • Laat de kieren onder de deuren tussen de ruimtes in het huis zitten, die zijn nodig zodat de lucht binnen je huis circuleert.
 • De milieubelasting van de materialen die je gebruikt voor het dichten van naden en kieren is laag vergeleken met de milieuwinst door de gasbesparing. Het is dus beter voor het milieu om wel te isoleren.
 • Verklein de kieren indien nodig eerst met bijvoorbeeld een houten lat. 
 • Let bij het aanbrengen van kit erop dat het materiaal waarop je het aanbrengt droog en schoon is.
 • Voorkom huidirritaties door kit/schuim pas aan te raken als het is uitgehard.
 • Als je glas/steenwol gebruikt, draag dan handschoenen, lange mouwen en een mondkapje. De vezels veroorzaken irritatie in de longen. Lucht het huis even na gebruik. 
 • Lees de verpakking voor mogelijk schadelijke gezondheidseffecten. Isoleren maakt je binnenklimaat gezonder, maar veel isolatiematerialen zijn ongezond om in te ademen, dit is met name van toepassing tijdens het klussen. 
 • De kosten om naden en kieren zelf te isoleren zijn laag, vooral als je kijkt naar de materiaalkosten. Volgens Milieucentraal ben je bij een gemiddeld huis rond de 1300 euro kwijt voor een professional die je helpt bij het isoleren. Je kan dit zeker ook zelf doen, maar het vergt wel enige handigheid en goed jezelf wat in te lezen. 
 • Voorkom in eerste instantie dat kieren ontstaan, door nauwkeurig en professioneel te (laten) klussen. Overweeg kant-en-klare producten (prefab) inclusief afdichtingen. 

Tochtstoppers bij je deuren

Voor de kier onder een de deuren zijn tochtborstels (ook wel dorpelstrips genoemd) ideaal. Tochtborstels kan je zelf op maat maken en met spijkers vastzetten. Je kunt ook een tochtstrip gebruiken. Deze zijn iets goedkoper en makkelijker te zetten, maar gaan op termijn minder lang mee. Laat de kier onder tussendeuren binnenshuis vrij: 2 cm vrije ruimte is nodig voor goede ventilatie in huis. 

Tochtborstel voor je deur

Ellen matic uniproof automatische dorpelstrip

Ellen Matic Uniproof 928 - Automatische dorpelstrip

Ellen dorpelstrip rds inox rvs

Ellen Dorpelstrip RDS-100 - Inox RVS

Ellen matic dorpelstrip kunststof wit

Ellen Matic Dorpelstrip - Kunststof Wit

Tochtstrip voor je deur

Tochtstrip cm tochtstopper

Tochtstrip - 100cm - Tochtstopper

Rori aanpasbare tochtstopper voor deuren cm

Rori - Aanpasbare Tochtstopper voor deuren 100 cm - Zwart

Rori aanpasbare tochtstopper grijs

Rori - Aanpasbare Tochtstopper voor deuren 100 cm - Grijs

De brievenbusborstel als tochtstopper

Tocht door de brievenbus verdwijnt door aan de binnenkant een brievenbusborstel tegen de deur te schroeven. Ze zijn te koop bij huishoud- en doe-het-zelfzaken.

Gezu borsteltochtplaat voor briefplaat zwart

Gezu borsteltochtplaat - voor briefplaat zwart

E b a b c ce cb e

Brievenbusborstel RVS met klep

Ellen brievenbus tochtstrip wit

Ellen Brievenbus-Tochtstrip Wit

Kozijnen en sanitair isoleren met elastische kit

Kit of schuim is vloeibaar en moet na aanbrengen uitharden. Schuim is handig voor slecht bereikbare plaatsen en om grote naden of scheuren in metselwerk te vullen. Het aanbrengen van schuim (PUR) vergt wel wat handigheid.
 
Om naden tussen een nieuw te plaatsen glas en een kozijn te dichten, is een elastische kit nodig. Dat verlengt de levensduur van het kozijn en maakt onderhoud minder vaak nodig; de kit houdt namelijk water en vuil weg. De kit wordt vloeibaar aangebracht, en hardt vervolgens uit.
 
Gebruik voor buiten en voor sanitair een elastische, waterdichte siliconenkit. Acrylaat-, butyl- en butyleenkit is alleen binnenshuis bruikbaar, en alleen geschikt voor naden en kieren die niet (veel) uitzetten of krimpen. Deze soorten kit zijn namelijk niet waterdicht en statisch. Het nadeel van kit en schuim is dat ze minder goed herbruikbaar zijn. De milieubelasting hierbij is echter kleiner dan de forse milieubesparing die je hebt door het wel te gebruiken. 
 
Het materiaal waarvan een kit is gemaakt is niet natuurlijk en slecht voor het milieu. De hoeveelheid CO2 die je hiermee kan besparen weegt echter makkelijk op tegen de lasten voor het milieu als het kit materiaal weer wordt weggegooid. Als je gebruikte kit gewoon met het afval meegeeft, kan dit worden verwerkt voor een fractie van de CO2 die je hiermee bespaart. 

Kit is ideaal voor het oplossen van lekkages en zal ervoor zorgen dat je ruimte goed geïsoleerd is. Kit is daarnaast in te zetten om kieren af te sluiten, voegen waterdicht te maken en te lijmen. Overschilderbare kit is volledig qua kleur aan te passen. Kijk op deze pagina van bol.com voor een overzicht van alle type kits of kijk naar de onderstaande best beoordeelde kits in Nederland.

Bison siliconenkit high temp zwart

Bison Siliconenkit High Temp - Zwart

Bison siliconenkit glas tube transparant

Bison Siliconenkit Glas Tube - Transparant

Pattex kit

Pattex siliconenkit voor binnen en buiten

Afkitten: tips om netjes af te kitten | Verven | How to met GAMMA

Tochtstrips / Tochtbanden

Voor het dichten van naden in vaste delen in huis zijn tochtstrips heel geschikt (ook tochtstroken  of tochtbanden genoemd). Tot de vaste delen behoren de vloer, de deuren, het dak, de gevels en de kozijnen. Tochtstrips/tochtbanden zijn eenvoudig op maat te zagen en met spijkers tegen een kier te bevestigen. 
 
Let op dat je de juiste tochtband op de juiste maat maakt voor de kier. Een tochtband van siliconenrubber is flexibel en gaat zeer lang mee. EPDM-rubber en EPT-rubber gaat ook lang mee, maar is minder flexibel. Voor het milieu is PE beter dan PUR of PVC-schuim. 
 
Ook de scharnierkant van ramen of deuren kunnen tochten. Tochtstrips die overlangs kunnen buigen zijn dan de beste keuze. Je kan een strip op maat zagen/knippen en met spijkers bevestigen op de scharnierkant.
Simple fix tochtstrip transparant

Simple Fix Tochtstrip transparant

Ellen zelfklevende tochtstrip

Ellen Zelfklevende Tochtstrip - D-profiel

Zelfklevende anti tochtstrip anti tochtband meter

Zelfklevende anti-tochtstrip - anti-tochtband - 5,5 meter

Zelf een tochtstrip aanbrengen | Isolatie | How to met GAMMA

Tochtstoppers bij leidingen 

De de gaten in de muur waar cv- en waterleidingen doorheen lopen kunnen nog de nodige tocht veroorzaken. Zulke openingen kun je dichten met vilt, vlaswol, kokos of sisal of steenwol. Vilt en vlaswol zijn te koop bij de bouwmarkt.  Deze materialen zijn relatief makkelijk op maat te snijden of zagen. Een alternatief is gebruik van pur schuim, maar daar adviseren wij tegen omdat dit de minder duurzame optie is. 

Dicht een slecht geïsoleerde muur met steenwol.

Daarnaast kan het altijd zijn dat je een gat hebt ergens in je huis dat niet (goed) geïsoleerd is. Steenwol is een goedkope vorm van isolatie, het is een natuurlijk product, beschermt tegen brand en heeft een zeer lange levensduur. Als je steenwol gaat snijden moet je wel een mondkapje op en handschoenen aan, anders kan het gaan irriteren. De Rd-waarde geeft het isolerend vermogen van de isolatie aan. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte wordt binnengehouden. De Rd-waarde bij onderstaande materiaal geeft het isolerend vermogen aan. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte binnen blijft. 

Rockwool isolatieplaat plus platen x x cm

Rockwool RockSono steenwol plaat 50mm

Rockwool spijkerflensdeken plus x x cm

Rockwool steenwol spijkerflensdeken voor het dak

Rockwool duo

Rockwool steenwol isolatieplaat DUO

Kijk waar tochtstoppers nodig zijn met een Warmtefoto of warmtescan

Als je zelf aan de slag gaat, kan een warmtefoto of warmtescan van jouw huis ook helpen. Hiermee kan je zien waar warmte weglekt in jouw huis. Veel gemeenten bieden een eenvoudige warmtescan ook gratis aan. Let er wel op dat het vooral zinnig is de scan te doen in de winter als er een significant verschil is tussen de binnen en buitenlucht. Zie voor meer info ook; https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/isoleren-en-besparen/warmtebeelden/ of google gewoon op de naam van je gemeente en warmtescan of duurzaamheidsadvies. 

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.