Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Eco egg review Eco Egg wasbal

  Review: Eco Egg wasbal

  Je badkamer verduurzamen kan op heel veel manieren. Ik was benieuwd hoe ik duurzamer kon wassen. Daarvoor kun je duurzame wasmiddelen gebruiken, zoals waspoeder op natuurlijke basis of wasmiddel, veelal met een gerecyclede verpakking. Ik koos ervoor om iets anders te proberen, namelijk de Eco Egg wasbal. Tijd voor een review!

  Zo werkt de Eco Egg wasbal

  Ik kreeg de Eco Egg wasbal binnen in een gerecyclede verpakking. De balletjes die in het wasei horen krijg je erbij in losse zakjes. Je draait het wasei gemakkelijk open en doet de balletjes erin. Daarna draai je het vast. Er zit een speciale sluiting op waardoor het niet zomaar opengaat in de wasmachine, wel zo handig. Nadat de Eco Egg wasbal klaar was, had ik meteen zin om de was te gaan doen en het uit te proberen. De bloemige geur die me was beloofd met dit wasei was ook meteen te ruiken. Een fijne geur met lentebloemen en een beetje citroen. Lekker fris.

  ‘De bloemige geur die me was beloofd met dit wasei was ook meteen te ruiken’

  Hoe werkt het daarna? Er wordt aangeraden om voor de eerste wasbeurt met de wasbal de trommel te reinigen. Dat kan met een speciaal reinigingsprogramma. Of je kunt een programma kiezen waarbij je wast op zo’n 90 graden. Doe wat azijn of bakingsoda in de wasmachine en voilà, je trommel is weer helemaal schoon. De Eco Egg wasbal werkt namelijk minder goed als er nog oude zeepresten in de machine zitten.

  Een andere manier van wassen, dat is even wennen

  Als dat achter de rug is, kun je zelf gaan wassen. Ik deed mijn was in de machine en zorgde ervoor dat het niet te overvol zat. Het is belangrijk dat je ruimte overlaat voor het wasei. Ik legde mijn wasei bovenop de was en startte mijn wasmachine op een dagelijks programma van 40 graden. Het voelde een beetje gek om helemaal geen wasmiddel of wasverzachter te gebruiken, maar met die wasei kan dat dus echt. Het is alleen even wennen, deze andere manier van wassen.

  Ecoegg - Laundry Egg - How does it work?

  Eco Egg review: mijn ervaringen met de Eco Egg wasbal

  Het eerste wat me opviel aan de Eco Egg wasbal, is dat het best veel geluid maakt in de was. Als je vlakbij de ruimte werkt waar je je was doet, kan het een beetje irritant zijn. Maar dit minpuntje weegt absoluut op tegen de voordelen van dit wasei en het feit dat je helemaal geen wasmiddel meer nodig hebt. De eerste keer dat ik met het wasei waste was meteen een fijne ervaring, mijn kleren roken heel fris en schoon. De geur is niet allesoverheersend zoals bij de populaire wasmiddelflessen die je in de supermarkt vindt, maar wat subtieler. Ik vind dat persoonlijk heel fijn. Het voelt daardoor ook natuurlijker.

  ‘Sommige geurtjes bleven ondanks het wasei wel hangen – bij sportkleding is het daarom handig om wat baking soda te gebruiken’

  Na de eerste was probeerde ik het wasei nog wat vaker. Met donkere was, normale was en sportkleren bijvoorbeeld. Dat ging allemaal prima. Bij sportkleding zou ik wel aanraden om een klein beetje wasverzachter of waspoeder toe te voegen, want sommige geurtjes bleven ondanks het wasei wel hangen. En dat wil je natuurlijk liever niet! Ook de huis- tuin- en keukenmiddeltjes om vlekken te verwijderen, denk aan wat baking soda of ossengalzeep op vlekken, kun je goed gebruiken in combinatie met het wasei. Doe eerst wat ossengalzeep op de vlek en doe daarna in de wasmachine met het wasei, dat werkt goed.

  Eco egg review Eco Egg wasbal

  Nadelen?

  Naast dat het ei wel wat geluid maakt in de trommel en sportkleding niet in één keer helemaal fris wordt, zijn er niet heel veel nadelen. Ik was bang dat de balletjes uit het ei zouden gaan, maar dat gebeurde gelukkig niet. Het enige nadeel wat ik nog kan bedenken is het feit dat je na één was het wasei moet laten drogen. Je kunt niet direct nog een keer wassen met het wasei. Dat kan wat onhandig zijn, zeker als je veel moet wassen.

  Tekst gaat verder onder de afbeelding

  Eco egg review Eco Egg wasbal

  De Eco Egg wasbal – wat is het precies en waarom is het duurzaam?

  Het wasei dat ik gebruik is het Eco Egg Laundry Egg in de geur Spring Blossom. Dit wasei is gemaakt van gerecycled plastic. In het wasei zitten kleine balletjes, de zogenoemde pellets. Deze pellets wassen je kleren op een natuurlijke manier, er zitten verder ook geen chemicaliën in.

   

  Daarnaast kun je erg lang doen met een wasei, met deze Eco Egg wasbal doe je zo’n 70 wasbeurten. Ook hoef je er geen wasmiddel bij te doen. Dat is een beetje gek misschien, geen wasmiddel gebruiken, maar het wordt daadwerkelijk schoon. De twee soorten minerale wasballetjes die je in de wasbal doet, zorgen namelijk voor natuurlijk reinigend schuim. Ze zorgen er ook voor dat de pH-waarde van het water in de machine veranderd, wat ervoor zorgt dat je was lekker zacht wordt ondanks dat je geen wasmiddel gebruikt. Je kan de eco egg wasbal onder andere hier bij bol.com of hier bij biggreensmile verkrijgen. 

  Uitgewassen na 70 wasbeuren? Dan kun je een re-fill kopen

  Als je wasei geen geur meer afgeeft of je er inderdaad vele wasbeurten mee gedaan hebt, kun je een re-fill bestellen of een Ego Egg wasbal met een andere geur. Zo is er ook een wasbal in de geur Fresh Linen en een gele wasbal die volledig parfumvrij is.

  Paula

  Paula Heeger

  Paula Heeger (26) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt ze over boeken.
  4.2 5 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  2 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Ik ben niet zo tevreden over de eco egg. Gewone vlekken in de witte was gaan er niet altijd uit bij 60 graden.

  Fijn om je ervaring te lezen. Herkenbaar en vergelijkbaar met die van mij

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.