Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Eco egg review Eco Egg wasbal

Review: Eco Egg wasbal

Je badkamer verduurzamen kan op heel veel manieren. Ik was benieuwd hoe ik duurzamer kon wassen. Daarvoor kun je duurzame wasmiddelen gebruiken, zoals waspoeder op natuurlijke basis of wasmiddel, veelal met een gerecyclede verpakking. Ik koos ervoor om iets anders te proberen, namelijk de Eco Egg wasbal. Tijd voor een review!

Zo werkt de Eco Egg wasbal

Ik kreeg de Eco Egg wasbal binnen in een gerecyclede verpakking. De balletjes die in het wasei horen krijg je erbij in losse zakjes. Je draait het wasei gemakkelijk open en doet de balletjes erin. Daarna draai je het vast. Er zit een speciale sluiting op waardoor het niet zomaar opengaat in de wasmachine, wel zo handig. Nadat de Eco Egg wasbal klaar was, had ik meteen zin om de was te gaan doen en het uit te proberen. De bloemige geur die me was beloofd met dit wasei was ook meteen te ruiken. Een fijne geur met lentebloemen en een beetje citroen. Lekker fris.

‘De bloemige geur die me was beloofd met dit wasei was ook meteen te ruiken’

Hoe werkt het daarna? Er wordt aangeraden om voor de eerste wasbeurt met de wasbal de trommel te reinigen. Dat kan met een speciaal reinigingsprogramma. Of je kunt een programma kiezen waarbij je wast op zo’n 90 graden. Doe wat azijn of bakingsoda in de wasmachine en voilà, je trommel is weer helemaal schoon. De Eco Egg wasbal werkt namelijk minder goed als er nog oude zeepresten in de machine zitten.

Een andere manier van wassen, dat is even wennen

Als dat achter de rug is, kun je zelf gaan wassen. Ik deed mijn was in de machine en zorgde ervoor dat het niet te overvol zat. Het is belangrijk dat je ruimte overlaat voor het wasei. Ik legde mijn wasei bovenop de was en startte mijn wasmachine op een dagelijks programma van 40 graden. Het voelde een beetje gek om helemaal geen wasmiddel of wasverzachter te gebruiken, maar met die wasei kan dat dus echt. Het is alleen even wennen, deze andere manier van wassen.

Ecoegg - Laundry Egg - How does it work?
Ecoegg - Laundry Egg - How does it work?

Eco Egg review: mijn ervaringen met de Eco Egg wasbal

Het eerste wat me opviel aan de Eco Egg wasbal, is dat het best veel geluid maakt in de was. Als je vlakbij de ruimte werkt waar je je was doet, kan het een beetje irritant zijn. Maar dit minpuntje weegt absoluut op tegen de voordelen van dit wasei en het feit dat je helemaal geen wasmiddel meer nodig hebt. De eerste keer dat ik met het wasei waste was meteen een fijne ervaring, mijn kleren roken heel fris en schoon. De geur is niet allesoverheersend zoals bij de populaire wasmiddelflessen die je in de supermarkt vindt, maar wat subtieler. Ik vind dat persoonlijk heel fijn. Het voelt daardoor ook natuurlijker.

‘Sommige geurtjes bleven ondanks het wasei wel hangen – bij sportkleding is het daarom handig om wat baking soda te gebruiken’

Na de eerste was probeerde ik het wasei nog wat vaker. Met donkere was, normale was en sportkleren bijvoorbeeld. Dat ging allemaal prima. Bij sportkleding zou ik wel aanraden om een klein beetje wasverzachter of waspoeder toe te voegen, want sommige geurtjes bleven ondanks het wasei wel hangen. En dat wil je natuurlijk liever niet! Ook de huis- tuin- en keukenmiddeltjes om vlekken te verwijderen, denk aan wat baking soda of ossengalzeep op vlekken, kun je goed gebruiken in combinatie met het wasei. Doe eerst wat ossengalzeep op de vlek en doe daarna in de wasmachine met het wasei, dat werkt goed.

Eco egg review Eco Egg wasbal

Nadelen?

Naast dat het ei wel wat geluid maakt in de trommel en sportkleding niet in één keer helemaal fris wordt, zijn er niet heel veel nadelen. Ik was bang dat de balletjes uit het ei zouden gaan, maar dat gebeurde gelukkig niet. Het enige nadeel wat ik nog kan bedenken is het feit dat je na één was het wasei moet laten drogen. Je kunt niet direct nog een keer wassen met het wasei. Dat kan wat onhandig zijn, zeker als je veel moet wassen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Eco egg review Eco Egg wasbal

De Eco Egg wasbal – wat is het precies en waarom is het duurzaam?

Het wasei dat ik gebruik is het Eco Egg Laundry Egg in de geur Spring Blossom. Dit wasei is gemaakt van gerecycled plastic. In het wasei zitten kleine balletjes, de zogenoemde pellets. Deze pellets wassen je kleren op een natuurlijke manier, er zitten verder ook geen chemicaliën in.

 

Daarnaast kun je erg lang doen met een wasei, met deze Eco Egg wasbal doe je zo’n 70 wasbeurten. Ook hoef je er geen wasmiddel bij te doen. Dat is een beetje gek misschien, geen wasmiddel gebruiken, maar het wordt daadwerkelijk schoon. De twee soorten minerale wasballetjes die je in de wasbal doet, zorgen namelijk voor natuurlijk reinigend schuim. Ze zorgen er ook voor dat de pH-waarde van het water in de machine veranderd, wat ervoor zorgt dat je was lekker zacht wordt ondanks dat je geen wasmiddel gebruikt. Je kan de eco egg wasbal onder andere hier bij bol.com of hier bij Biggreensmile verkrijgen.
Ecoegg wasbol linnen geur

EcoEgg Wasbol 70 wasbeurten

Goedkoper en natuurlijk wassen, een jaar lang!

Uitgewassen na 70 wasbeuren? Dan kun je een re-fill kopen

Als je wasei geen geur meer afgeeft of je er inderdaad vele wasbeurten mee gedaan hebt, kun je een re-fill bestellen of een Ego Egg wasbal met een andere geur. Zo is er ook een wasbal in de geur Fresh Linen en een gele wasbal die volledig parfumvrij is.

Meer in deze categorie

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
4.2 5 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik gebruik de ecoegg al meer dan 3 jaar. En soms 3 wassen op een dag. Tussendoor hoeft het ei dan niet te drogen, maar na gebruik wel. Geen problemen daarmee dus hier. Ik heb alleen gemerkt dat vanwege de hardheid van het water bij ons de balletjes iets sneller bijgevuld moeten worden. Uiteindelijk ook de zwarte balletjes. Deze zijn tegenwoordig ook als nuvulling te krijgen. Omdat witte was toch wel wat groezelig werd, heb ik ook een ecoegg speciaal voor de witte was aangeschaft, maar dat vond ik geen verbetering. Daarom nu voor de witte was een flinke schep soda als wasmiddel met een scheutje azijn als wasverzachter, wat bij de ecoegg dus niet nodig is. Op een gegeven moment ging bij een volle trommel het wasei open. Waarschijnlijk ging door het lange gebruik de sluiting wat makkelijker open. Alle balletjes weer verzameld uit de trommel en nu voor… Lees verder »

Na 70 wasbeurten blijf je zitten met n handvol keiharde balletjes, wat moet je daarmee een hoe schadelijk zijn die in het afval proces

Dan heb je het over het “ei” neem ik aan want ik mag toch hopen dat de kleine balletjes die in het ei zitten niet van langzaam afslijtend plastic zijn hahaha.

Inmiddels jaren “het ei” gebruikt,…de witte was wordt ondanks het gebruik van oxyper erbij niet helder wit het wordt goorig van kleur… ik ga op zoek naar een ander wasmiddel… voor de donkere was is “het ei” prima. Omdat “het ei” beter werkt zonder zeepresten in de machine zal ik ook voor de donkere was iets anders moeten zoeken…

Hoe werkt dit met spoelen? Blijft dan niet te veel zeep achter in de kleding? Normaliter gebruik je geen waspoeder tijdens het spoelen van de was.

Er wordt geen gebruik gemaakt van zeep dus blijft dat ook niet achter.

Ik ben niet zo tevreden over de eco egg. Gewone vlekken in de witte was gaan er niet altijd uit bij 60 graden.

Tha, ook dat! En de witte was wordt goorig van kleur..

Fijn om je ervaring te lezen. Herkenbaar en vergelijkbaar met die van mij

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.