Duurzaam huishouden

Als je milieuvriendelijker wilt gaan leven is je huishouden verduurzamen een leuke stap waar je veel quickwins kan vinden. In je huishouden maak je onbewust veel kleine keuzes, die bij elkaar toch optellen tot een forse milieu impact. Maak je huidige schoonmaakmiddelen op en koop daarna ecologische varianten van gerecycled plastic of ga voor een compleet andere optie. Naast duurzaam schoonmaken hoort duurzaam eten bij deze lifestyle. Denk aan vleesgerechten vervangen door een lekkere vegetarische optie. Wij hebben ter inspiratie hier alle acties rond een duurzaam huishouden op een rij gezet! Hopelijk inspireren we je niet tot teveel nieuwe aankopen en zie je ook kansen om te consuminderen. Daar kan je uiteindelijk het meeste mee besparen. 

Naast duurzaam eten is duurzaam koken ook een stap die je kunt nemen. Je kunt voor een inductieplaat kiezen en duurzame inductie pannen die goed werken en lang meegaan. Minder weggooien en bewuster leven, zoals een pan voor het leven aanschaffen, hoort tenslotte ook bij duurzaamheid. Ook kun je op je energieverbruik letten door een hooimadam te gebruiken om je eten warm te houden.
Minder weggooien en natuurlijker schoonmaken is de basis van een duurzaam huishouden. Voordat je nieuwe biologische schoonmaakmiddelen koopt is het verstandig om te kijken wat je al in huis hebt. Gooi je oude producten niet weg, maar maak ze op. Kijk daarna welke schoonmaakmiddelen je wilt verduurzamen. Wij hebben genoeg tips voor je welke middelen het beste zijn voor duurzaam schoonmaken, denk aan schoonmaakmiddelen van Method en natuurlijke zeep. Ook schoonmaken met azijn is een prima optie!
Duurzaam huishouden houdt eigenlijk ook in dat je een duurzame lifestyle voor jezelf creëert. Op het gebied van schoonmaken en duurzaam wassen kun je veel doen, maar er zijn tal van andere opties. Denk aan tweedehands kleding kopen, een tweedehands meubels of plastic bakjes vervangen door glas. Op het gebied van lifestyle is er een heleboel mogelijk om duurzamer te leven. Hou daarbij in je achterhoofd dat consuminderen vooral belangrijk is en iets tweedehands aanschaffen vaak het meest duurzaam is.

Consuminderen en een groenere lifestyle gaan hand in hand. Het is tenslotte het meest duurzaam om goed na te denken over je aankopen en niet meer te kopen dan nodig. Toch iets nodig? Kijk dan of het tweedehands kan of je een product kunt lenen, huren of leasen. Ook klein wonen en compact leven hoort bij consuminderen.

We maken een klein uitstapje naar insecten. In je huishouden krijg je namelijk vast te maken met insecten, of het nu in de keuken is of in de tuin. Hoewel insectensterfte ene groot probleem is en je in de tuin veel kunt doen om dit te voorkomen, hebben we ook praktische en diervriendelijke tips voor je – denk aan bladluis, fruitvliegjes en mieren bestrijden. Insecten zo min mogelijk doden en anders zo diervriendelijk mogelijk (zonder gif!) staat bij ons voorop.

Misschien denk je bij recycling in eerste instantie vooral aan afval scheiden, maar recycling is meer dan dat. Het gaat om creatief kijken naar spullen of voedsel die je anders weg zou gooien. Wist je bijvoorbeeld dat je citroenschillen ook in de koelkast kunt leggen als luchtverfrisser? En dat je bouwmaterialen prima kunt hergebruiken in je tuin?

In je badkamer gebruik je het meeste water in huis en ook daarop kun je besparen. Zo kun je bijvoorbeeld water besparen in de douchecabine door het hergebruiken van douchewater of door een waterbesparende douchekop. In je tuin kan je het buitenklimaat verbeteren door water te besparen met regenwater. Met een mooie regenton gaat je tuin er stappen op vooruit. Als je nog een stap verder wilt gaan kun je zelfs je eigen waterzuiveringsinstallatie aanleggen.

Tips en inspiratie voor een duurzaam huishouden

Waarom is een duurzaam huishouden een goed idee? Het is niet alleen beter voor het milieu omdat je in een duurzaam huishouden minder weggooit, minder plastic gebruikt en minder schadelijke schoonmaakproducten gebruikt. Het is ook goed voor je eigen portemonnee. Als je bijvoorbeeld investeert in een energiezuinigere wasmachine of een inductieplaat neemt, scheelt dat op de langere termijn geld op je energierekening. Bij kleinere duurzame veranderingen geldt ook: met duurzame producten doe je langer,  je hoeft het namelijk minder vaak te vervangen. Denk hierbij aan herbruikbare wattenschijfjes om je make-up te verwijderen of foodhuggers* om je fruit en groenten langer vers te houden.

duurzaam huishouden

Inspiratie voor duurzaam huishouden

Een duurzaam huishouden begint met je ervan bewust worden dat het inderdaad duurzamer en groener kan. Die plastic flessen in het keukenkastje onder de gootsteen zijn minder nodig dan je denkt. In plaats van agressieve schoonmaakmiddelen kun je beter voor natuurlijke en biologische schoonmaakmiddelen kiezen. Ook de huis- tuin- en keukenmiddeltjes werken nog altijd prima, zo kun je meer dan je denkt schoonmaken met azijn. Zelfs de wasmachine schoonmaken met azijn kan.
‘Een duurzaam huishouden begint met je ervan bewust worden dat het inderdaad duurzamer en groener kan’
Naast de dagelijkse schoonmaakmiddelen vervangen door een ecologischere versie, kun je ook je wasruimte verduurzamen. Denk aan het aanschaffen van een wasmachine filter tegen microplastics, een zuinige wasmachine en een duurzame droger. Er zijn zoveel opties voor een duurzaam huishouden! Op kleinere schaal kun je in je wasruimte denken aan waspoeder of biologisch wasmiddel in flessen die zijn gemaakt van gerecycled plastic. Helemaal plasticvrij was je met deze Ego Egg wasbal, die we voor je hebben getest. Kortom: er zijn onwijs veel opties om aan de slag te gaan en zo een duurzaam huishouden te creëren. Op Duurzaamthuis verzamelen we de beste tips voor je en testen we of bepaalde producten net zo fijn zijn als ze doen vermoeden.
Paula

Paula

Paula Heeger (26) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Duurzame ideeën opdoen?
Tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute zie je de beste duurzame ideeën in diverse woonhuizen in heel Nederland.

https://duurzamehuizenroute.nl/wat-is-het

1
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.