Duurzaam huishouden

Als je milieuvriendelijker wilt gaan leven, begint dat met duurzaam huishouden. Maak je huidige schoonmaakmiddelen op en koop daarna ecologische varianten van gerecycled plastic of ga voor een compleet andere optie. Naast duurzaam schoonmaken hoort duurzaam eten bij deze lifestyle. Denk aan vleesgerechten vervangen door een lekkere vegetarische optie. Dit is alles wat je nog meer wilt weten over duurzaam huishouden. 

1. Duurzaam schoonmaken

Minder weggooien en natuurlijker schoonmaken is de basis van een duurzaam huishouden. Voordat je nieuwe biologische schoonmaakmiddelen koopt is het verstandig om te kijken wat je al in huis hebt. Gooi je oude producten niet weg, maar maak ze op. Kijk daarna welke schoonmaakmiddelen je wilt verduurzamen. Wij hebben genoeg tips voor je welke middelen het beste zijn voor duurzaam schoonmaken, denk aan schoonmaakmiddelen van Method en natuurlijke zeep. Ook schoonmaken met azijn is een prima optie!

2. Duurzaam wassen

Een duurzame wasruimte is ook onderdeel van een duurzaam huishouden. Grote kans dat je plastic flessen wasmiddel in je wasruimte hebt staan. Dat kan ook anders! Heb je wel eens van de Eco Egg wasbal gehoord? Een fijne manier om plasticvrij te wassen. Ook azijn om je wasmachine mee schoon te maken en plasticvrije wasmiddelen of waspoeder zijn groenere opties. In onze Duurzaam Thuis Schoonmaakgids lees er meer over. Ook een energiezuinige droger en een hotfill wasmachine zorgen is goed voor het milieu en je portemonnee. 

3. Duurzame lifestyle

Duurzaam huishouden houdt eigenlijk ook in dat je een duurzame lifestyle voor jezelf creëert. Op het gebied van schoonmaken en duurzaam wassen kun je veel doen, maar er zijn tal van andere opties. Denk aan tweedehands kleding kopen, een tweedehands meubels of plastic bakjes vervangen door glas. Op het gebied van lifestyle is er een heleboel mogelijk om duurzamer te leven. Hou daarbij in je achterhoofd dat consuminderen vooral belangrijk is en iets tweedehands aanschaffen vaak het meest duurzaam is.

4. Duurzaam eten

Voor een ander onderdeel van een duurzaam huishouden gaan we naar de keuken. Milieubewuster en duurzamer leven betekent ook minder vlees eten. Een dag in de week vegetarisch eten, helpt al enorm. Het verschil in CO2 uitstoot tussen de productie van soja en vlees is namelijk enorm. Als je minder vlees wilt eten, verdiep je daar dan zeker in. Daarnaast is het in een duurzame keuken handig om restjes te bewaren en minder weg te gooien. Bewaar groente en fruit slim en verwerk oud brood tot een nieuw gerecht.

5. Duurzaam koken

Naast duurzaam eten is duurzaam koken ook een stap die je kunt nemen. Je kunt voor een inductieplaat kiezen en duurzame inductie pannen die goed werken en lang meegaan. Minder weggooien en bewuster leven, zoals een pan voor het leven aanschaffen, hoort tenslotte ook bij duurzaamheid. Ook kun je op je energieverbruik letten door een hooimadam te gebruiken om je eten warm te houden.

6. Duurzame tuin

Van de duurzame keuken maken we een klein uitstapje naar de duurzame tuin. Ook daar liggen mogelijkheden, denk aan je eigen moestuintje of een verticale tuin op je balkon. De kruiden en groenten die je daar plant zijn niet alleen goed tegen insectensterfte, je kunt er zelf ook gebruik van maken in de keuken. Win-win! 

7. Recyclen

Wat ook bij duurzaam huishouden hoort is recyclen. Misschien denk je daarbij in eerste instantie vooral aan afval scheiden, maar recyclen is meer dan dat. Het gaat om creatief kijken naar spullen of voedsel die je anders weg zou gooien. Wist je bijvoorbeeld dat je citroenschillen ook in de koelkast kunt leggen als luchtverfrisser? En dat je bouwmaterialen prima kunt hergebruiken in je tuin?

8. Water besparen

Van de duurzame keuken en de tuin gaan we door naar de duurzame badkamer. Daar gebruik je namelijk het meeste water in huis en ook daarop kun je besparen. Zo kun je bijvoorbeeld water besparen in de douchecabine door het hergebruiken van douchewater of door een waterbesparende douchekop. Ook kun je water besparen met regenwater. Als je nog een stap verder wilt gaan kun je zelfs je eigen waterzuiveringsinstallatie aanleggen.

Tips en inspiratie voor een duurzaam huishouden

Waarom is een duurzaam huishouden een goed idee? Het is niet alleen beter voor het milieu omdat je in een duurzaam huishouden minder weggooit, minder plastic gebruikt en minder schadelijke schoonmaakproducten gebruikt. Het is ook goed voor je eigen portemonnee. Als je bijvoorbeeld investeert in een energiezuinigere wasmachine of een inductieplaat neemt, scheelt dat op de langere termijn geld op je energierekening. Bij kleinere duurzame veranderingen geldt ook: met duurzame producten doe je langer,  je hoeft het namelijk minder vaak te vervangen. Denk hierbij aan herbruikbare wattenschijfjes om je make-up te verwijderen of foodhuggers* om je fruit en groenten langer vers te houden.

duurzaam huishouden

Inspiratie voor duurzaam huishouden

Een duurzaam huishouden begint met je ervan bewust worden dat het inderdaad duurzamer en groener kan. Die plastic flessen in het keukenkastje onder de gootsteen zijn minder nodig dan je denkt. In plaats van agressieve schoonmaakmiddelen kun je beter voor natuurlijke en biologische schoonmaakmiddelen kiezen. Ook de huis- tuin- en keukenmiddeltjes werken nog altijd prima, zo kun je meer dan je denkt schoonmaken met azijn. Zelfs de wasmachine schoonmaken met azijn kan.
‘Een duurzaam huishouden begint met je ervan bewust worden dat het inderdaad duurzamer en groener kan’
Naast de dagelijkse schoonmaakmiddelen vervangen door een ecologischere versie, kun je ook je wasruimte verduurzamen. Denk aan het aanschaffen van een wasmachine filter tegen microplastics, een zuinige wasmachine en een duurzame droger. Er zijn zoveel opties voor een duurzaam huishouden! Op kleinere schaal kun je in je wasruimte denken aan waspoeder of biologisch wasmiddel in flessen die zijn gemaakt van gerecycled plastic. Helemaal plasticvrij was je met deze Ego Egg wasbal, die we voor je hebben getest. Kortom: er zijn onwijs veel opties om aan de slag te gaan en zo een duurzaam huishouden te creëren. Op Duurzaamthuis verzamelen we de beste tips voor je en testen we of bepaalde producten net zo fijn zijn als ze doen vermoeden.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Duurzame ideeën opdoen?
Tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute zie je de beste duurzame ideeën in diverse woonhuizen in heel Nederland.

https://duurzamehuizenroute.nl/wat-is-het

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x