Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Dominion full documentary thumbnail

Inspiratie tot actie: beste documentaires klimaatverandering

Het waarom van duurzaam leven blijft vaak abstract. In de afgelopen jaren zijn er een aantal adembenemende documentaires gemaakt die kristalhelder uitleggen wat het probleem is en wat wij kunnen doen. De beelden van deze documentaires zijn ongelofelijk indrukwekkend en hebben mij in ieder geval geïnspireerd tot actie. Wij hebben hier in 10 minuten de top 10 op een rij gezet, op basis van de scenes die wij het meest indrukwekkend vonden.

Doordat we zo veel film in zo weinig tijd hebben gestopt, zal dit voor veel mensen te snel gaan. Onder onze top 10 hebben wij de meest aansprekende fragmenten, de trailers of in sommige gevallen de gehele film geplaatst. Chasing Coral, Dominion, before the Flood en Our Planet zijn vrij toegankelijk en kan je hier helemaal kijken. De partijen die deze films gemaakt hebben delen deze boodschap graag onder een groter publiek. De boodschap die hier wordt uitgedragen is belangrijk voor iedereen. Het gaat zowel over wat er aan de hand is, het probleem, maar ook wat we kunnen doen, de oplossing. Voor de film Dominion alvast een waarschuwing: kijk deze niet met kinderen of als je te gevoelig bent voor het leed rond de bio-industrie. De beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

Wij hebben deze top 10 over klimaatverandering vooral gekeken naar de impact, de boodschap, de acties die worden uitgedragen en de meerwaarde die deze films hebben in ons beeld van klimaatverandering. Daarnaast hebben we natuurlijk, net als bij iedere film, de kwaliteit en de schoonheid van de beelden meegewogen. 

Top 10 documentaires klimaatverandering
Top 10 documentaires klimaatverandering

10. Chasing Coral

Deze documentaire bevat prachtige en droevige beelden van de Koralen die wereldwijd verdwijnen. Een team van journalisten en wetenschappers leggen vast hoe dit komt en laten zien wat er in de oceaan aan het gebeuren is door klimaatverandering.  De film bevat een aantal scenes die heel mooi in elkaar zijn gezet, maar een groot gedeelte van de film gaat in op de technische en praktische uitdagingen om deze beelden te verkrijgen. 

Chasing Coral | FULL FEATURE | Netflix

9. Chasing Ice

Net als met Chasing Coral volgt een team van journalisten en wetenschappers het instorten van verschillende gletsjers. De omvang van de problematiek wordt hier op een indrukwekkende manier duidelijk gemaakt. Ook hier ligt de nadruk op het volgen van de makers van de film met hun dagelijkse uitdagingen om deze beelden vast te leggen. 

"CHASING ICE" captures largest glacier calving ever filmed - OFFICIAL VIDEO

8. An Inconvenient Sequel: Truth To Power (2017)

In deze opvolger van an inconvenient truth zet Al Gore nogmaals de cijfers op een rij en gaat hij in op machinaties die nodig zijn om verandering te brengen en de krachten die deze veranderingen tegenhouden. Doordat Gore ook een politieke boodschap probeert te brengen, voelt het soms als een PR film voor hem. Door de politieke verdeeldheid in de VS rond dit onderwerp merk je ook dat deze film lager scoort en er het nodige commentaar op is. Dat neemt niet weg dat de film indrukwekkend is en een goed beeld geeft van het nut en de noodzaak om in actie te komen. En laat de film zien waar we oplossingen kunnen zoeken.  

An Inconvenient Sequel: Truth To Power (2017) - Official Trailer - Paramount Pictures
An Inconvenient Sequel: Truth To Power (2017) - Official Trailer - Paramount Pictures

7. Dominion

Dominon gaat niet zozeer over klimaatverandering, maar meer over het dierenleed in de bio-industrie. Maar omdat de bio-industrie een van de industrieën is met de grootste impact op klimaatverandering, staat deze film er wel tussen. Dit is verreweg de meest heftige film in deze lijst. Als je al vegan bent, of als je gevoelig/minderjarig bent, dan zou ik deze niet kijken. Op basis van beelden uit de bio-industrie wordt het dagelijkse leven van miljoenen dieren die wij dagelijks doden getoond. De documentaire bevat afschuwelijke beelden, maar die zijn wel zo krachtig dat je onmiddellijk het gevoel hebt dat je er iets mee moet. Door de heftigheid van de beelden kan je deze film niet hier kijken en moet je door naar youtube.  

Dominion (2018) - full documentary [Official]

6. Forks over knives

Waar dominion meer ingaat op het dierenleed, gaat Forks over Knives meer in op het gezondheidsaspect van vlees eten. Door veel vlees te eten nemen de kansen op sommige ziektes toe. Je kan duidelijk zien dat het westerse dieet een ongezonde invloed heeft op mensen, als je de effecten van bijvoorbeeld het Aziatische dieet hiernaast legt. 

Forks Over Knives & Unofficial Trailer - Nederlands
Forks Over Knives  &  Unofficial Trailer - Nederlands

5. A life on our planet

David Attenborough is 93 jaar oud, heeft ieder continent bezocht en heeft de mensheid meegenomen in de wildernis. Het grootste deel van de natuur documentaires die je hebt gezien, zal door deze man verteld zijn. Op het einde van zijn leven reflecteert hij over het geluk dat hij heeft gehad om de natuurlijke wereld zo mee te maken, maar ook over de pijn die het hem doet de natuur te zien verdwijnen. De film eindigt wel met een positieve noot. Attenborough gaat in de op de oplossingen die hij ziet om de wereld nog de goede kant op te krijgen.  

David Attenborough: A Life on Our Planet | Official Trailer | Netflix
David Attenborough: A Life on Our Planet | Official Trailer | Netflix

4. Demain (tomorrow)

In plaats van te focussen op de gevolgen van klimaatverandering, volgt deze film een aantal hoopvolle initiatieven van mensen over de gehele wereld. Het zijn veelal wat kleinere initiatieven, maar ze geven wel inspiratie en hoop om zelf aan de slag te gaan. Een film die we niet hebben vernoemd in onze top 10 is 2040. Omdat deze film ook vol inspiratie zit met ideeen hoe het wel kan, willen we deze hier wel noemen. 2040 lijkt qua opzet sterk op tomorrow. Zie hier de trailer van deze film

Tomorrow - Official Trailer
Tomorrow - Official Trailer

3. Before the flood

Before the flood is een ‘must see’ als je alle aspecten en acties die we kunnen nemen rond klimaatverandering goed wil begrijpen. Ook de rol die de overheid kan spelen wordt hier duidelijk gemaakt. Op een eenvoudige manier vervuilende producten meer belasten (een CO2 belasting) en diensten die minder vervuilen ook minder belasten (zoals minder loonheffing) is een mooi voorbeeld hiervan. Een film die je, van alle films hier, het meest realistisch aangeeft welke richting we op moeten om de problemen echt op te lossen. Mensen over de hele wereld worden geïnterviewd over klimaatverandering door Leonardo di Caprio, waaronder de Paus en Obama. De speech die Leonardo di Caprio geeft in de Verenigde Naties en het verhaal dat hij ophangt op basis van het schilderij van de Nederlandse schilder Hiernomisch Bosch, versterken de boodschap van deze indrukwekkende film. 

 
Before the Flood Full Movie National Geographic
Before the Flood Full Movie National Geographic

2. Cosmos: A Space Time Odessy

Neil deGrasse Tyson is een van de meer beroemde sterrenkundige die er is. Met zijn serie The Cosmos legt hij uit hoe het heelal en de aarde werken. De serie heeft gaat niet specifiek over klimaatverandering, maar het onderwerp komt in enkele afleveringen wel duidelijk aan de orde. De harde wetenschap die ten grondslag ligt onder klimaatverandering wordt goed uitgelegd. Onderstaande fragment is zeker de moeite waard om te bekijken om klimaatverandering heel duidelijk uitgelegd te krijgen, maar je kan natuurlijk het beste de hele serie zien. Daarmee kan je de werking van de cosmos ook beter begrijpen. 

Neil DeGrasse Tyson's Simple Explanation of Climate Change
Neil DeGrasse Tyson's Simple Explanation of Climate Change

1. Our planet

Our planet is simpelweg de mooiste serie die er gemaakt is over de natuur en het leven op aarde. Een must see voor iedereen, om de schoonheid van de aarde te ontdekken. Door dit te zien zal je gegarandeerd al het leven op de aarde meer gaan waarderen. Op het einde van iedere aflevering wordt ingegaan hoe het leven op aarde onder druk staat door menselijk handelen en klimaatverandering. Het contrast tussen de pracht van de natuur en de vernietiging die plaatsvindt is groot. Maar dat is wel de planeet waar wij op leven en waar ook wij wat aan kunnen doen. 

Our Planet | One Planet | FULL EPISODE | Netflix
Our Planet | One Planet | FULL EPISODE | Netflix
Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.