Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
inductie pannen

Inductie pannen: hier moet je op letten

Een inductie kookplaat brengt veel duurzame voordelen met zich mee, maar ook zeker een paar vragen. Welke nieuwe inductie pannen kun je wegdoen en welke werken het beste op jouw nieuwe kookplaat? In dit artikel vertellen we je meer over inductie pannen. In een ander artikel hebben we de beste pannen voor inductie op een rij gezet. 

inductie pannen

Van koken op gas naar inductie

Steeds meer huizen gaan van het gas af. Alhoewel gas van alle fossiele brandstoffen een van de schoonste is, gaan we er niet aan ontkomen dat we ook in Nederland uiteindelijk op andere manieren gaan koken.

‘Niet alle pannen kunnen gebruikt worden voor een inductie kookplaat’

De bekendste vervanger voor het gasfornuis is op dit moment de inductie kookplaat. In veel nieuwbouwhuizen zijn deze al te vinden. Voor deze duurzame optie heb je natuurlijk ook inductie pannen nodig. Niet alle pannen kunnen namelijk gebruikt voor een inductie kookplaat. Als je van het gas afgaat, kijk dan goed welke pannen nog werken en schaf nieuwe pannen aan waar nodig.

Zo werken inductie pannen

Voordat je nieuwe inductie pannen gaat kopen, is het handig om te weten hoe zo’n pan precies werkt. Het belangrijkste om te weten is dat de bodem van de inductie pannen gemaakt zijn van ferromagnetisch materiaal.  Dit materiaal kan samen met de inductieplaat een permanent magnetisch veld laten ontstaan. Zonder deze wisselwerking ontstaat er geen warmte en zal de pan koud blijven.

Een ferromagnetisch metaal dat vaak gebruikt wordt voor pannen is ijzer.  Als je al gietijzeren pannen hebt, kun je die daarom prima op je nieuwe inductie kookplaat gebruiken. Ook pannen gemaakt van plaatstaal werken op inductie, aangezien plaatstaal deels uit ijzer bestaat. Metalen als aluminium en koper werken niet op inductie. 

Wat is het verschil tussen keramisch en inductie?
Wat is het verschil tussen keramisch en inductie?

Het verschil tussen inductie en gas

De werking van een inductieplaat is net even anders dan een gas- of elektrisch fornuis. Een gasfornuis zet je aan en vervolgens zet je erboven wat je warm wilt hebben. De werking van het gasfornuis wordt niet beïnvloed door het voorwerp dat het verwarmt. Hetzelfde geldt voor een elektrisch fornuis, waarbij eerst platen warm worden en dan de pan.

Inductie werkt met een magnetisch veld dat alleen ontstaat op het moment dat er een bepaald metaal op de plaat staat. Het magnetische veld wordt dan als het ware geactiveerd waardoor de inductie pannen direct opgewarmd worden. De aanwezigheid van de inductie pannen is essentieel voor de werking van de kookplaat. Dit is dus fundamenteel anders dan bij gasfornuizen en elektrische kookplaten. 

Waarom koken op inductie duurzamer is

Waarom is het koken op een inductieplaat nu eigenlijk duurzamer? Dat komt omdat de energie die er bij inductie ontstaat direct aan de pan wordt gegeven. Daardoor gaat er veel minder warmte verloren dan bij gasfornuizen of keramische platen. Wat ook milieuvriendelijker is, is het feit dat zowel de plaat als de pannen sneller afkoelen. Dat bespaart energie ten opzichte van een kookplaat die nog een lange tijd heet blijft.

‘Energie die bij inductie ontstaat wordt direct aan de pan gegeven – zo gaat er minder warmte verloren’

Een inductie plaat wordt ook vaak als veiliger ervaren. Per ongeluk het fornuis aan laten staan kan niet meer, enkel als er een pan op de plaat staat. Ook heb je met inductie veel meer controle over de hitte, wat het koken veiliger maakt. Je kunt zelf heel precies de temperatuur instellen voor het gerecht in je inductie pannen.Vaak gaat de kookkwaliteit ook iets omhoog bij het gebruiken van een inductieplaat. Omdat de warmte veel gelijkmatiger over de bodem van de pan wordt verdeeld, brandt het eten minder snel aan. 

Je oude pannen controleren en inductie pannen aanschaffen 

Alhoewel de meeste pannen die tegenwoordig geproduceerd zijn goed functioneren op inductie, is het aan te raden om oude pannen te controleren. Dat is niet alleen duurzamer, het bespaart ook geld.

‘Als je van het gas afgaat, probeer al je pannen dan op je nieuwe inductie plaat’

Sommige pannen hoef je dan namelijk niet opnieuw aan te schaffen. Als je van het gas afgaat, probeer dan al je pannen op je nieuwe inductie plaat. Zo controleer je of een pan inductieproof is.

inductie pannen

Zo controleer je of je met inductie pannen te maken hebt

Heb je een leuke pan in de kringloop gevonden of wil je je oude pannen controleren, maar heb je geen idee of deze werken op jouw inductieplaat? Er zijn drie testjes die je kunt doen om dit na te gaan:

  1. Probeer een magneet tegen de onderkant van de pan te houden. Blijft de magneet plakken? Dan is de pan in ieder geval gemaakt van materiaal dat geschikt is voor inductie.
  2. Houd een liniaal tegen de onderkant van de pan om na te gaan of de pan recht genoeg is. Het contactoppervlak tussen de pan en de plaat moet namelijk onverstoord zijn voor een optimale wisselwerking tussen de plaat en de pan. Soms is het zo dat een gebruikte pan wel qua materiaal geschikt is voor inductie, maar door de bodem niet meer. De bodem kan namelijk verbogen zijn doordat de pan in zijn vorige leven veel boven het gas heeft gestaan.
  3. Zet de pan op een inductieplaat en doe de plaat aan. Sommige oude pannen werken wel op inductie, alleen kan het soms wat langer duren voordat ze opwarmen. 

Zijn er toch een paar pannen die het niet doen op je nieuwe inductie plaat? Gooi ze dan niet weg. Kijk of iemand ze kan gebruiken of doneer je oude pannen bij de kringloopwinkel. Wellicht haalt iemand anders nog veel uit jouw oude pannen.

Hier moet je op letten bij het kopen van nieuwe inductie pannen

Als je nieuwe inductie pannen gaat kopen is het vooral belangrijk om op de omvang van de bodem van de pan te letten. De bodem van de pan is het contactoppervlak met de inductie plaat. Hoe beter de pan op de inductieplaat past, hoe beter de magnetische wisselwerking tussen de pan en de plaat en hoe sneller en gelijkmatiger je eten wordt verwarmd.

‘Hoe beter de pan op de inductieplaat past, hoe beter de magnetische wisselwerking tussen de pan en de plaat’

Mocht je dus nieuwe inductie pannen kopen, meet dan de grootte van de pitten even op voordat je naar de winkel gaat. Een pan met een iets grotere of iets kleinere oppervlakte is niet erg, maar hele grote verschillen kunnen vervelend zijn tijdens het koken. Bovendien wil je natuurlijk wel dat je nieuwe pannen goed werken. 

Dit artikel is geschreven door onze gastredacteur Kee Sillem

Meer in deze categorie

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.