regentonWe kunnen besparen op water door simpelweg minder te gebruiken, maar we kunnen ook slimmer met het voorhanden water omgaan. Dit kan door de toepassing van duurzame watersystemen.

Voor woningen zijn er watersystemen in uiteenlopende maten en soorten. Het kan gaan om het gebruik van regenwater (hemelwater), het afkoppelen van hemelwater van de riolering (om riooloverstorten tegen te gaan) of zelfs het hergebruik van gezuiverd afvalwater voor toepassing in de tuin of voor toiletspoeling. Zo zijn er zelfs voorbeelden van zwemvijvers die met gezuiverd grijs water op niveau worden gehouden of systemen waarmee het mogelijk is de was perfect schoon te krijgen met vergaand gezuiverd afvalwater.

De kwaliteit van water kan sterk verschillen. Als we spreken over water dan worden er daarom verschillende benamingen gebruikt. Voor het overzicht heb ik ze even op een rijtje gezet:

  • Hemelwater: regen, sneeuw, hagel
  • Grijs water: ongezuiverd afvalwater afkomstig van alles behalve het toilet
  • Zwart water: ongezuiverd afvalwater afkomstig van het toilet
  • Huishoudwater: gezuiverd afvalwater/oppervlaktewater voor in huis wat niet aan de drinkwaternorm voldoet

Hieruit blijkt direct al dat een hemelwatersysteem geen grijswatersysteem is. De situatie en de voorkeur van de bewoners bepalen welk soort systeem het beste aansluit bij de situatie en waarvan dus het beste rendement verwacht kan worden.

Lees meer over Grijs Water
Lees meer over Regenwater Benutten

Artikelen

Laad meer
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Klik hier om te abonneren op nieuwe reacties
Abonneren op
1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meeste stemmen
Inline Feedback
Alle reacties
1
0
Vraag of opmerking? Laat je reactie achterx