Water hergebruiken

We kunnen besparen op water door simpelweg minder te gebruiken, maar we kunnen ook slimmer met het voorhanden water omgaan door het te hergebruiken. Dit kan door de toepassing van duurzame watersystemen.

1. Hoe kan ik water hergebruiken en welke watersystemen zijn er?

Voor woningen zijn er watersystemen in uiteenlopende maten en soorten. Er zijn watersystemen die het mogelijk maken om te besparen op douchewater zoals Hydroloop of een hemelwatersysteem waarmee je water kan besparen door hemelwater te gebruiken.

Daarnaast kan je water besparen door afvalwater te zuiveren en toe te passen in de tuin of voor toiletspoeling. Zo zijn er zelfs voorbeelden van zwemvijvers die met gezuiverd grijs water op niveau worden gehouden of systemen waarmee het mogelijk is de was perfect schoon te krijgen met vergaand gezuiverd afvalwater.

Wat is grijswater en hemelwater?

De kwaliteit van water kan sterk verschillen. Als we spreken over water dan worden er daarom verschillende benamingen gebruikt. Voor het overzicht heb ik ze even op een rijtje gezet:

  • Hemelwater: regen, sneeuw, hagel
  • Grijs water: ongezuiverd afvalwater afkomstig van alles behalve het toilet
  • Zwart water: ongezuiverd afvalwater afkomstig van het toilet
  • Huishoudwater: gezuiverd afvalwater/oppervlaktewater voor in huis wat niet aan de drinkwaternorm voldoet

Hieruit blijkt direct al dat een hemelwatersysteem geen grijswatersysteem is. De situatie en de voorkeur van de bewoners bepalen welk soort systeem het beste aansluit bij de situatie en waarvan dus het beste rendement verwacht kan worden.

Gerelateerde artikelen

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.