Door kwaliteitsstandaarden binnen de EU en lange garanties kun je ervan uitgaan dat de zonnepanelen die jij in Nederland koopt, van goede kwaliteit zijn. Toch zijn er een aantal criteria waar je op kunt letten bij het aanschaffen van de beste zonnepanelen.
Criteria aanschaffen zonnepanelen
- De verhouding tussen de prijs en de hoeveelheid energie die een paneel produceert (in Wp, wattpiek).
Vaak brengt een klein beetje meer energieproductie per paneel veel extra kosten met zich mee. Dit is bijvoorbeeld het geval bij zogenaamde hoge efficiëntie panelen. Tenzij je echt ruimtetekort hebt op je dak, zijn de meerkosten het meestal niet waard. - De garantie en levensduur van de gehele zonnepanelen installatie.
Als er iets aan een paneel kapot gaat of de productie minder wordt, is het belangrijk dat je goed wordt geholpen. De terugverdientijd van je panelen is tussen de 5 en 7 jaar. Je wilt dat ze het daarna zo lang mogelijk blijven doen. Hoe goed je panelen zijn, komt het beste tot uiting in de lengte van de garantie die fabrikanten en installateurs durven te geven. Meestal geldt: hoe langer de garantie, hoe hoger de verwachte levensduur. - Een goede reputatie van de fabrikant & installateur
Een lange garantieperiode is mooi. Maar als het bedrijf na vijf jaar failliet is, heb je daar weinig aan. - De kwaliteit van de installatie en de ondersteunende systemen
Denk hierbij aan de omvormer, het montagesysteem of een eventuele ondersteunende app om je verbruik te meten. Lees hier ook ons artikel over de beste zonnepanelen installateurs.
Op deze pagina vind je waar je op kunt letten om voor jouw situatie de beste zonnepanelen te krijgen.
Poly en monokistalijn: de materialen
Je kunt kiezen tussen mono- of polykristallijne zonnepanelen. Vroeger waren monokristallijne panelen beter en duurder. Door recente technische ontwikkelingen is er echter geen merkbaar opbrengst- of prijsverschil meer tussen beide soorten. Welke paneel je kiest, is vooral een kwestie van smaak.
- Bij polykristallijne zonnepanelen liggen de cellen door elkaar.
- Bij monokristallijne zonnepanelen liggen alle cellen in dezelfde richting.
- Er zijn ook dunne filmpanelen beschikbaar. Die zijn goedkoop, maar veel minder efficiënt. Ze worden dan ook zelden verkocht voor daken.
Tegenwoordig zijn zonnepanelen niet alleen meer blauw, maar ook zwart verkrijgbaar. De kosten zijn dan 10 tot 15% hoger. All-black panelen zijn volledig zwart en zowel in mono- als polykristallijne varianten beschikbaar. Sommige mensen vinden dit er beter uitzien, vooral omdat ze minder opvallen. De afmetingen van de meeste panelen zijn ongeveer 1 x 1.65 meter.
Hoogste rendement zonnepanelen
Naast ‘normale’ zonnepanelen bestaan er hoog rendement panelen. Deze zijn meestal een stuk duurder. Over het algemeen weegt de percentuele meeropbrengst niet op tegen de hogere meerkosten per paneel. Deze panelen zijn alleen een verstandige keuze bij ruimtegebrek, aangezien het dan de enige manier is om genoeg energie te verkrijgen. Maar in de meeste gevallen zijn normale panelen dus een stuk voordeliger. Het is bijna nooit rendabel om te proberen om extra energie op te wekken en de overproductie terug te leveren. Daarom is het beter om het aantal zonnepanelen te nemen dat je nodig hebt voor jouw eigen energiebehoefte.
Op het moment van schrijven zijn SunPower zonnepanelen met een vermogen van 400 Wattpiek per paneel de panelen met het hoogste rendement. Met een efficiëntie van 22,8% heeft dit paneel ook het hoogste vermogen. Bij hoge efficiëntie panelen worden 2 termen vaak door elkaar gebruikt:
- Hoog rendement – Het zonlicht dat een zonnepaneel opvangt en daadwerkelijk omzet in bruikbaar vermogen. Gemiddeld ligt dit tussen de 15 en 22%.
- Hoog vermogen – Hoe hoger het vermogen van een paneel, hoe meer elektriciteit het jaarlijks op kan wekken.
Levensduur zonnepanelen
De verwachting is dat zonnepanelen ongeveer 30 jaar meegaan. Dat is nu nog niet met zekerheid te zeggen. Wel weten we dat panelen uit de jaren ’70 en ’80 over het algemeen nog steeds een goede opbrengst leveren. En de meeste fabrikanten garanderen 80% van de opbrengst tot 25 jaar na aankoop. Veel panelen ondergaan door de jaren heen een forse degradatie door kleine beschadigingen van de elementen. En je wilt natuurlijk panelen met een zo laag mogelijke degradatie. Qua levensduur zijn de recente glas-glas panelen het beste. De garantie hierop is 30 jaar, tegenover 25 jaar voor zeer goede glas-folie panelen (momenteel de meest gebruikte panelen). Ook hierbij geld dat er moet worden gekeken naar de prijs-kwaliteit.
De markt voor zonnepanelen is op dit moment goed doorontwikkeld. De verwachting is niet dat er de komende 5-10 jaar nog grote doorbraken komen die panelen opeens een stuk goedkoper maken of een significant hogere opbrengst hebben.
De beste zonnepanelen met de langste levensduur: glas-glas panelen
Glas-glas zonnepanelen zijn relatief recent op de markt gekomen. Dit zijn de zonnepanelen met de langste levensduur. Dit betekent een hogere opbrengstgarantie.
Een normaal zonnepaneel bestaat uit een laag glas, de zonnecellen en kunststof folie. Zeker de kunststoffolie heeft na 10 jaar een risico op lekkage van de isolatie, waardoor de zonnecellen beschadigd raken. Door de jarenlange blootstelling aan de elementen leveren panelen na verloop van tijd minder op. De meeste fabrikanten geven daarom een vermogensgarantie van 80% na 25 jaar. Een glas-glas paneel heeft glas in plaats van folie aan de achterkant, waardoor de panelen minder last hebben van het klimaat. Daardoor blijven ze langer goed. Producenten als Solarwatt garanderen een resterend vermogen van 87% na 30 jaar. De meerkosten van dit soort panelen liggen 20% hoger. Er zijn partijen die nog kritisch staan tegenover deze nieuwe panelen. De lange garantie moet zich nog bewijzen. En als je op basis van de langere garantie uitgaat van een hoger rendement, dan is de meeropbrengst slecht 5% ten opzichte van 20% meerkosten. De baten bij zonnepanelen liggen echter een stuk hoger dan de kosten over zo’n periode. En zeker na die 25 jaar vinden wij zo’n extra garantie veel zeggen. Als je dus echt voor duurzaamheid wilt gaan en nu de middelen hebt, adviseren wij zowel voor de financiële baten als voor duurzaamheid voor de glas-glas panelen te gaan. In het onderstaande filmfragment van een van de glas-glas zonnepanelen leveranciers worden de voordelen toegelicht.
Garanties
Er zijn sterke verschillen tussen de garanties van zonnepanelen. Kijk dus goed hoe lang en waarvoor je garantie krijgt. Door alle verschillende types garanties & definities maken leveranciers het niet altijd makkelijk voor klanten om te te snappen waar je aan toe bent. Wij hebben daarom verschillende types garantie voor jou op een rijtje gezet:
Systeemgarantie is garantie op alle elementen rond zonnepanelen. Je hoeft niet aan te tonen wat er kapot is en je wordt geholpen met iedere storing.
Product garantie zorgt ervoor dat de leverancier de panelen en omvormer bij technische problemen repareert. Let ook op de garantie van de omvormer, dat is een kwetsbaar deel van je panelen.
De installatiegarantie gaat over hoe goed de panelen zijn aangesloten. Bijvoorbeeld als een paneel los raakt bij een (normale) storm.
Vermogensgarantie wordt door de meeste fabrikanten geboden op een percentage van het vermogen. Zo wordt 80% garantie geboden voor veel panelen na 25 jaar.
Een opbrengstverzekering geeft een garantie op het van tevoren berekende vermogen. Het verschil met de berekening krijg je hierbij vergoed.
Certificaten en het TÜV-keurmerk
Alle zonnepanelen die worden verkocht moeten aan de Europese kwaliteitsnormen voldoen. Er zijn verschillende instanties die dat beoordelen. Wereldwijd wordt het Duitse TÜV keurmerk gezien als een van de meest betrouwbare. De certificaten van de keuringsinstanties zoals TÜV zouden op de verpakking of in de handleiding moeten staan, en anders kan uw installateur dat u vertellen. Deze labels toetsen alleen de Europese kwaliteitsnormen; het is daarmee geen garantie van de hoogste kwaliteit. Uit onderzoek van de Stichting Monitoring Zonnestroom en de Universiteit Utrecht onder duizenden Nederlandse eigenaren van zonnepaneleninstallaties blijkt dat zonnepanelen in Nederland goed blijven werken na de installatie. Volgens de onderzoekers is dit te danken aan de hogere kwaliteit van de panelen in de afgelopen jaren.
Maar zo’n certificaat zegt minder over problemen na 10 jaar of meer, daarom blijft kwaliteit belangrijk om op te letten. Certificaten zoals die van de TÜV zien erop toe dat er zo min mogelijk sprake is van micro barsten. De meest voorkomende fouten in panelen zijn cel breuken en vochtintreding. De ‘international energy agency’ heeft hier onderzoek naar gedaan. Cellen zijn net zo breekbaar als kersballen. Zonnepanelen bestaan uit glas en folie dat wordt verwarmd. Het wordt een soort laagjes taart die netjes op elkaar zit. Een kleine beschadiging kan doorwerken in de andere laagjes en het hele paneel kapot maken. Het keurmerk ziet erop toe dat hier niet te veel sprake van is.
Beste merk zonnepanelen
Er is geen duidelijke top 10 beste zonnepanelen te maken. Zoals je kan zien in de bovenstaande tekst verschillen de zonnepanelen die geschikt zijn per situatie teveel en gaat de ontwikkeling van zonnepanelen te snel. Daarnaast kan je door de Europese kwaliteitsstandaarden uitgaan van een bepaalde basiskwaliteit. Desalniettemin zetten wij hieronder een aantal panelen in het zonnetje. Belangrijk hierbij is de ‘track record’ van de zonnepanelenfabrikant. Kan het bedrijf niet omvallen zodat jij je garantie kwijt bent? Is dit een stabiel bedrijf dat al lang in de zonnepanelen zit? Maken ze alleen budgetproducten of hebben ze hoge kwaliteit panelen met lange garanties? Als je je panelen door een goede installateur wilt laten plaatsen, houd er dan rekening mee dat niet alle installateurs deze panelen hebben.
Voorbeelden van betrouwbare merken zonnepanelen | Eigenschappen |
---|---|
SunPower | Panelen met een van de beste garantievoorwaarden (25-30 jaar), beste levensduur (40 jaar), hoog rendement en een zeer laag percentage degradatie/schade. |
JA Solar | Tier 1 bedrijf (bestaat al lang en heeft zichzelf bewezen) en één van de financieel gezondste zonnepanelen fabrikanten van het moment. Goede garantievoorwaarden en uitstekend rendement. |
Canadian Solar | Gerenommeerd Canadees bedrijf met zeer goede prijs/kwaliteit verhoudingen |
LONGi Solar | Zeer goede prijs-kwalitieit verhouding. Met 25% van de totale wereldwijde vraag is het merk momenteel wereldleider op het gebied van monokristallijn zonnepanelen en het bedrijf heeft een zeer goede reputatie. |
LG Solar | Zeer goede prijs/kwaliteit, hoge garantie en hoog rendement. |
Suntech | Betaalbare panelen, met een wat hogere dan garantie dan gemiddeld |
Solaredge | Relatief nieuwe speler die een totaalsysteem voor goede kwaliteit zonnepanelen levert |
Autarco | Nederlands bedrijf met goede panelen die zeer mooi op je dak staan. |
AEG | Betrouwbare en zichzelf bewezen Duitse fabricant met panelen met een zeer lange levensduur |
Solwarwatt | Duits bedrijf met een van de langste garanties en de hoge kwaliteit glas-glas zonnepanelen |
Sonnenstromfabrik | De Duitse Sonnenstromfabrik is de modernste fabrikant van zonnepanelen in Europa. Ze zijn al 25 jaar toonaangevend op het gebied van kwaliteit. De specialisatie van Sonnenstromfabrik zijn de nieuwe glas-glas panelen, die extra lang meegaan |
SolarNRG | Goede prijs/kwaliteit verhouding, 12-25 jaar garantie en een degelijk bedrijf |
Belangrijkste tip: zorg dat je met een goede zonnepanelen installateur verder gaat.
Als eerste goed om te vermelden dat er best wat doe-het-zelf zonnepanelen pakketten op de markt zijn. Het scheelt ongeveer 30% van de kosten als je ze zelf installeert. Maar om duurzaam te kunnen genieten adviseren wij dit door een professional te laten doen.
Wij vergeleken een groot aantal zonnepanelen bedrijven op basis van reviews en de belangrijkste kwaliteiten van zonnepalen installateurs. Je kan hier op deze vergelijking onze top 6 zonnepanelen installateurs vinden. Vraag altijd meerdere offertes aan bij verschillende installateurs, let goed op de verhouding tussen prijs en kwaliteit/garantie en maak heldere afspraken over het verwachte vermogen van de zonnepanelen. Je kan door de Europese normen uitgaan van een bepaalde basiskwaliteit van de zonnepanelen, maar door de enorme explosie in vraag is er ook veel meer aanbod gekomen. En niet iedere installateur levert dezelfde kwaliteit.
Ervaringen met zonnepanelen
Ook kan het handig zijn om te luisteren naar vrienden, kennissen of familie die al zonnepanelen hebben aangeschaft. Hieronder vertellen consumenten Jantien en Arthur over hun ervaring met zonnepanelen.
Ons advies
Ons advies is goed te kijken naar de verhouding tussen de prijs, de hoeveelheid energie die een paneel garandeert te leveren en de garantie op basis van aanbiedingen van verschillende installateurs. Duurder is lang niet altijd het extra geld waard, maar het loont zeker om panelen te nemen die wat extra kosten en langer meegaan. Als je echt voor de lange termijn wilt gaan kan je de nieuwe glas-glas zonnepanelen proberen. De extra kosten hiervan heb je er pas op de zeer lange termijn uit. Overleg met je installateur of deze voor jouw situatie geschikt zijn.