Beste zonnepanelen

De beste zonnepanelen zijn degene die het meeste energie opleveren, tegen de laagste kosten. Wij hebben hier alle leveranciers van kant-en-klaarpakketten met elkaar vergeleken voor de beste panelen en de prijzen bij verschillende leveranciers voor jou op een rij gezet. Wat zijn de meest geschikte zonnepanelen anno 2020? 

Direct naar

Wat zijn de beste zonnepanelen in 2020?

Door de hoge standaarden binnen de EU zijn de kwaliteitsverschillen tussen zonnepanelen beperkt. Er zijn geen verschillen die zo groot zijn dat ze een duurdere koop rechtvaardigen. Toch zijn er een aantal criteria waar je op kan letten bij de aanschaf van zonnepanelen. Dit zijn de volgende criteria: 

 • De verhouding van de prijs en de hoeveelheid Wattpiek (Wp, de hoeveelheid energie die een paneel maximaal produceert). Vaak brengt een klein verschil in energieproductie veel extra kosten met zich mee, zoals bij zogenaamde hoge efficiëntie panelen. Tenzij je echt ruimtetekort hebt op je dak, zijn deze kosten het meestal niet waard. 
 • De garantie op je producten. Als er iets kapot gaat of de productie wordt minder, is het belangrijk dat je goed wordt geholpen. 
 • De kwaliteit van de ondersteunende systemen, zoals de omvormer, het montagesysteem en eventueel de ondersteunende app om je verbruik te meten. 
Daarnaast is er de keuze tussen mono- of polykristallijne zonnepanelen. Wat betreft de opbrengst of prijs maakt dit nauwelijks uit. Welke paneel je kiest, is vooral een kwestie van smaak. Hieronder lees je daar meer over.

Uiterlijk en materialen

Tegenwoordig zijn zonnepanelen niet alleen meer blauw, maar ook zwart verkrijgbaar. De kosten zijn dan 10 tot 15% hoger. All-black panelen zijn volledig zwart en zowel in mono- als polykristallijne varianten beschikbaar. Sommige mensen vinden dit er beter uitzien, vooral omdat ze minder opvallen. De afmetingen van de meeste panelen zijn ongeveer 1 x 1.65 meter. Er zijn verschillende type materialen van zonnepanelen:

 • Bij polykristallijne zonnepanelen liggen de cellen door elkaar.
 • Bij monokristallijne zonnepanelen liggen alle cellen in dezelfde richting. 
 • Er zijn ook dunne filmpanelen beschikbaar. Die zijn goedkoop, maar veel minder efficiënt. Ze worden dan ook zelden verkocht voor daken. 
Vroeger waren monokristallijne panelen beter en duurder. Door recente technische ontwikkelingen is er echter geen merkbaar opbrengst- of prijsverschil meer tussen beide soorten.
 
Naast de normale zonnepanelen bestaan er hoge efficiëntie panelen. Deze zijn een stuk duurder. Bij ruimtegebrek kan dit de enige manier zijn om genoeg energie te verkrijgen. Alleen dan is het een verstandige keuze. Maar in de meeste gevallen zijn normale panelen een stuk voordeliger. Het is bijna nooit rendabel om te proberen om extra energie op te wekken en de overproductie terug te leveren. Daarom is het beter om zoveel zonnepanelen te nemen als je zelf nodig hebt voor jouw eigen energiebehoefte. Wil je weten hoeveel zonnepanelen nodig hebt? We schreven hier eerder een artikel over.  

Vergelijking beste zonnepanelen 2020

Op basis van onze vergelijking kwam SolarNRG met de Longi-panelen als beste zonnepanelen van 2020 naar voren. Het gaat hier om doe-het-zelf-pakketten voor een schuin dak. We letten daarbij zowel op de kwaliteit van de panelen, als op de voorwaarden van de leverancier (garantie en service). Als je je panelen door een goede installateur wilt laten plaatsen (zie ook onze pagina over zonnepanelen kopen en installatiebedrijven vergelijken), houd er dan rekening mee dat niet alle installateurs deze panelen hebben. Deze vergelijking kan je wel inzicht bieden in belangrijke aandachtspunten.

Screenshot at

CV totaal

CSUN 2 mono zwart - prijs per paneel (als onderdeel van compleet pakket)
288
 • 5 jaar product garantie en 25 jaar garantie op 80% van het vermogen.
 • 275 WP per zonnepaneel (233,75 kWh)
 • Goede kwaliteit zeversolar omvormer
 • Inclusief 20 meter solarkabel en connectoren voor installatie
 • Indien je het toch laat monteren: enkele klachten over termijn en kwaliteit monteurs.
Beoordeling
4.2/5

8.35/10 van de 11.143 reviews op Google, Feedbackcompany en Kieskeurig. Met een aantal negatieve reviews op Kieskeurig.

Lengte 166 cm

Breedt 99 cm

Hoogte 5 cm

CVtotaal is een van oorsprong Fries installatiebedrijf dat gespecialiseerd is in duurzaamheid en zonnepanelen. 

Screenshot at

Durasun

HT Solar - Prijs per paneel (als onderdeel van compleet pakket):
286
 • 10 jaar garantie op het complete pakket en 25 jaar garantie op 80% van het vermogen..
 • 300 WP per zonnepaneel (255 kWh)
 • Inclusief omvormer en installatiepakket.
Beoordeling
4.5/5

9/10 van de 27 reviews op Google en Zonnepanelen.nl . 

 

Lengte 164 cm


Breedte 99 cm


Hoogte 4 cm

Durasun is een Belgisch bedrijf, met een uitstekende reputatie. Daarnaast verkoopt het bedrijf het beste op o.a. bol.com. 

Screenshot at

SolarNRG

Longi - Prijs per paneel (als onderdeel van compleet pakket)
255
 • 12 jaar product garantie en 25 jaar garantie op het vermogen
 • 310 WP per zonnepaneel (263,5 kWh)
 • Gratis technische ondersteuning indien nodig
 • Het montagesysteem is getest door TNO en biedt 25 jaar garantie
 • Met Growatt ShineLink wifi en app voor live raportage verbruik.
 • Growatt 2500 S omvormer met 10 jaar garantie
Ons advies
Beoordeling
4/5

8/10 van de 259 reviews (Trustpilot en Google)

 

Lengte 167,2 cm


Breedte 99,1 cm


Hoogte 3,5 cm

SolarNRG scoort het beste qua kwaliteit. Daarnaast krijg je bij SolarNRG de grootste hoeveelheid energie per euro die je uitgeeft aan de zonnepanelen. 

Bron voor gemiddelde verbruik per persoon: Nibud. Bron voor gemiddelde verbruik warmtepomp: Warmtepompplein

Ervaringen met zonnepanelen

Ook kan het handig zijn om te luisteren naar vrienden, kennissen of familie die al zonnepanelen hebben aangeschaft. Hieronder vertellen consumenten Jantien en Arthur over hun ervaring met zonnepanelen.  

Levensduur & toekomstige ontwikkelingen

De verwachting is dat zonnepanelen wel rond de 40 jaar meegaan. Dat is nu nog niet met zekerheid te zeggen. Wel weten we dat panelen uit de jaren ’70 en ’80 meestal nog steeds een goede opbrengst leveren. En de meeste fabrikanten garanderen 80% van de opbrengst tot 25 jaar na aankoop. 

 

De markt voor zonnepanelen is op dit moment goed doorontwikkeld. De verwachting is niet dat er nog grote doorbraken komen in de komende 5 à 10 jaar waardoor panelen opeens een stuk goedkoper worden of een significant hogere opbrengst hebben. 
 

Vergelijk zonnepanelen prijzen

Op basis van reviews bij verschillende webshops en beschikbare eigenschappen hebben wij doe-het-zelf pakketten van zonnepanelen met elkaar vergeleken.  Uit onze vergelijking kwam SolarNRG met de Longi panelen als meest voordelig naar voren. Hieronder kan je een prijsoverzicht vinden van de meest voorkomende hoeveelheden zonnepanelen. 

Let op: als je via een van de links op deze pagina bestelt, betaal je niets meer dan hoort. Je kan de goedkoopste optie kiezen. Wij krijgen in ruil daarvoor een beetje geld voor het plaatsen van deze zonnepanelen op onze website. Bij Duurzaamthuis hebben we echter geen winstbejag en gebruiken we 100% van deze inkomsten om meer mensen te stimuleren duurzaam te wonen en onze kennis hierover te verbeteren.

 

CVtotaal

Screenshot at

Durasun

Screenshot at

SolarNRG

Screenshot at

Compleet pakket CV totaal met 8 zonnepanelen - 2200 WP, 1870 kWh

Compleet pakket Durasun. Met 10 zonnepanelen - 2800 WP, 2380 kWh

Compleet pakket SolarNRG. met 8 zonnepanelen - 2480 WP, 2108 kWh

Compleet pakket CV totaal met 12 zonnepanelen - 3300 WP, 2805 kWh

Compleet pakket Durasun met 12 zonnepanelen 3360WP en 2856 kWh

Compleet pakket SolarNRG met 12 panelen​​- 3.720 wattpiek, 3162 KwH

Compleet pakket CV totaal met 14 zonnepanelen - 3850 WP, 3272,5 kWh

Compleet pakket Durasun met 14 panelen - 3920 WP, 3332 kWh.

Compleet pakket SolarNRG met 14 panelen​​ - 4.340 wattpiek, 3689 KwH

Compleet pakket CV totaal met 16 zonnepanelen - 4400 WP, 3740 kWh

Compleet pakket Durasun met 16 zonnepanelen - 4480 WP, 3808 kWh

Compleet pakket SolarNRG met 16 panelen WP en 4216 kWh

Compleet pakket CV totaal met 24 zonnepanelen - 6600 WP, 5610 kWh

Compleet pakket Durasun met 28 zonnepanelen, 7840 WP, 6664 kWh

Compleet paket SolarNRG met 26 zonnepanelen - 8060 WP, 6851 KwH

Gerelateerde artikelen

Solar water heater

Zonneboiler of warmtepomp?

Met een zonneboiler of warmtepomp bespaar je op je gasrekening, en verklein je tegelijkertijd je klimaatimpact. In dit artikel lees je alles over de kosten en baten van investeren in een zonneboiler of warmtepomp.

Lees verder
Zonne-energie in nederland

Zonne-energie

Zonne-energie is de belangrijkste energiebron op aarde en is oneindig beschikbaar. Hoe kunnen we zonne-energie maximaal benutten?

Lees verder
Bart

Bart

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.