Ontdek wat de beste zonnepanelen zijn en vergelijk prijzen

De beste zonnepanelen zijn degene die het meeste energie opleveren, tegen de laagte kosten. Wij hebben hier leveranciers van kant-en-klaarpakketten met elkaar vergeleken voor de beste panelen en de prijzen bij verschillende leveranciers voor jou op een rij gezet. 

Direct naar

Wat zijn de beste zonnepanelen in 2020?

Door de hoge standaarden binnen de EU zijn de kwaliteitsverschillen tussen zonnepanelen beperkt. Er zijn geen verschillen die zo groot zijn dat ze een duurdere koop rechtvaardigen. De criteria waar je wel op moet letten voor de beste zonnepanelen in 2020 zijn:  

 • De verhouding van de prijs en de hoeveelheid Wattpiek (Wp, de hoeveelheid energie die een paneel maximaal produceert). Vaak brengt klein verschil in energieproductie veel extra kosten met zich mee, zoals bij zogenaamde hoge efficiëntie panelen. Tenzij je echt ruimtetekort hebt op je dak, zijn deze kosten het meestal niet waard. 
 • De garantie op je producten. Als er iets kapot gaat of de productie wordt minder, is het belangrijk dat je goed wordt geholpen. 
 • De kwaliteit van de ondersteunende systemen, zoals de omvormer, het montagesysteem en eventueel de ondersteunende app om je verbruik te meten. 
Dan is er de keuze tussen mono- of polykristallijne zonnepanelen. Wat betreft de opbrengst of prijs maakt dit nauwelijks uit. Welke paneel je kiest, is vooral een kwestie van smaak. Hieronder lees je daar meer over.

 

Uiterlijk & materialen 

Tegenwoordig zijn zonnepanelen niet alleen meer blauw, maar ook zwart verkrijgbaar. De kosten zijn dan 10 tot 15% hoger. All-black panelen zijn volledig zwart en zowel in mono- als polykristallijne varianten beschikbaar. Sommige mensen vinden dit er beter uitzien, vooral omdat ze minder opvallen. De afmetingen van de meeste panelen zijn ongeveer 1 x 1.65 meter.
 
Er zijn verschillende type materialen zonnepanelen:
 • Bij polykristallijne zonnepanelen liggen de cellen door elkaar.
 • Bij monokristallijne zonnepanelen liggen alle cellen in dezelfde richting. 
 • Er zijn ook dunne filmpanelen beschikbaar. Die zijn goedkoop, maar veel minder efficiënt. Ze worden dan ook zelden verkocht voor daken. 

Vroeger waren monokristallijne panelen beter en duurder. Door recente technische ontwikkelingen is er echter geen merkbaar opbrengst- of prijsverschil meer tussen beide soorten.

Naast de normale zonnepanelen bestaan er hoge efficiëntie panelen. Deze zijn een stuk duurder. Bij ruimtegebrek kan dit de enige manier zijn om genoeg energie te verkrijgen. Alleen dan is het een verstandige keuze. In de meeste gevallen zijn normale panelen een stuk voordeliger. Proberen om extra energie op te wekken en de overproductie terug te leveren, is bijna nooit rendabel. Het is beter om zoveel zonnepanelen te nemen als je zelf nodig hebt voor jouw energiebehoefte.   
 

Vergelijking beste zonnepanelen 2020

Op basis van onze vergelijking kwam SolarNRG met de Longi-panelen als beste zonnepanelen naar voren. Het gaat hier om doe-het-zelf-pakketten voor een schuin dak. We letten daarbij zowel op de kwaliteit van de panelen, als op de voorwaarden van de leverancier (garantie en service). Als je jouw panelen door een goede installateur wilt laten plaatsen (zie ook onze pagina over installatiebedrijven vergelijken), houd er dan rekening mee dat niet alle installateurs deze panelen hebben. Deze vergelijking kan je wel inzicht bieden in belangrijke aandachtspunten.

Screenshot at

CV totaal

CSUN 2 mono zwart - prijs per paneel (als onderdeel van compleet pakket)
288
 • 5 jaar product garantie en 25 jaar garantie op 80% van het vermogen.
 • 275 WP per zonnepaneel (233,75 kWh)
 • Goede kwaliteit zeversolar omvormer
 • Inclusief 20 meter solarkabel en connectoren voor installatie
 • Indien je het toch laat monteren: enkele klachten over termijn en kwaliteit monteurs.
Beoordeling
4.2/5

8.35/10 van de 11.143 reviews op google, feedbackcompany en Kieskeurig. Met een aantal negatieve reviews op kieskeurig. 

Lengte 166 cm

Breedt 99 cm

Hoogte 5 cm

CVtotaal is een van oorsprong Fries installatiebedrijf dat gespecialiseerd is in duurzaamheid en zonnepanelen. 

Screenshot at

Durasun

HT Solar - Prijs per paneel (als onderdeel van compleet pakket):
286
 • 10 jaar garantie op het complete pakket en 25 jaar garantie op 80% van het vermogen..
 • 300 WP per zonnepaneel (255 kWh)
 • Inclusief omvormer en installatiepakket.
Beoordeling
4.5/5

9/10 van de 27 reviews op google en zonnepanelen.nl . 

Lengte 164 cm


Breedte 99 cm


Hoogte 4 cm

Durasun is een Belgisch bedrijf, met een uitstekende reputatie. Daarnaast verkoopt het bedrijf het beste op o.a. bol.com. 

Screenshot at

SolarNRG

Longi - Prijs per paneel (als onderdeel van compleet pakket)
255
 • 12 jaar product garantie en 25 jaar garantie op het vermogen
 • 310 WP per zonnepaneel (263,5 kWh)
 • Gratis technische ondersteuning indien nodig
 • Het montagesysteem is getest door TNO en biedt 25 jaar garantie
 • Met Growatt ShineLink wifi en app voor live raportage verbruik.
 • Growatt 2500 S omvormer met 10 jaar garantie
Ons advies
Beoordeling
4/5

8/10 van de 259 reviews (trustpilot en google)

Lengte 167,2 cm


Breedte 99,1 cm


Hoogte 3,5 cm

SolarNRG scoort het beste qua kwaliteit. Daarnaast krijg je bij SolarNRG de grootste hoeveelheid energie per euro die je uitgeeft aan de zonnepanelen. 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Op basis van cijfers van het Nibud hebben we gekeken naar het gemiddelde verbruik per persoon. Zie ook onze aannames over gemiddeld verbruik. Het is natuurlijk altijd goed naar jouw persoonlijke energieverbruik te kijken.Een goede installateur kan een behoorlijk precieze opbrengstverwachting voor jouw dak bepalen, maar voor een eerste inschatting van het aantal panelen dat je nodig hebt gebruik je de formule:
(jaarlijks stroomverbruik x 1,15) gedeeld door (het vermogen van 1 paneel in Wattpiek).

Voorbeeld:

 • Je jaarlijks stroomverbruik is 3000 kWh.
 • Je leverancier heeft zonnepanelen van 290 Wp in de aanbieding.
 • Daarvan heb je er dan 3000 x 1,15 = 3450 gedeeld door 290 = 11,9 nodig.

Omdat de opbrengst van zonnepanelen jaar op jaar verschilt en langzaam iets achteruit gaat, zou je voor 12 panelen kunnen kiezen. De jaarlijkse productiviteit van een zonnepaneel kan je checken bij de leverancier. Je jaarlijkse energieverbruik kan je bij je energieleverancier vinden: bijvoorbeeld op je afschrift, of op je eigen account op de website van de energieleverancier.

1.825 kWh = 1 persoon

= 8-10 panelen

2.860 kWh = 2 personen

= 12 panelen

3.400 kWh = 3 personen

= 14 panelen

3.930 kWh = 4 personen of

3.930 kWh = 2 personen en een warmtepomp

= 16 panelen

6.430 kWh = 4 personen en een warmtepomp

= 26 panelen

Bron voor gemiddelde verbruik per persoon: Nibud. Bron voor gemiddelde verbruik warmtepomp: Warmtepompplein

Vergelijk zonnepanelen prijzen

Op basis van reviews bij verschillende webshops en beschikbare eigenschappen hebben wij doe het zelf paketten van zonnepanelen met elkaar vergeleken.  Uit onze vergelijking kwam SolarNRG met de Longi panelen als de beste naar voren. Hieronder kan je een prijsoverzicht vinden van de meest voorkomende hoeveelheden zonnepanelen. 

 

CVtotaal

Screenshot at

Durasun

Screenshot at

SolarNRG

Screenshot at

Compleet pakket CV totaal met 8 zonnepanelen - 2200 WP, 1870 kWh

Compleet pakket Durasun. Met 10 zonnepanelen - 2800 WP, 2380 kWh

Compleet pakket SolarNRG. met 8 zonnepanelen - 2480 WP, 2108 kWh

Compleet pakket CV totaal met 12 zonnepanelen - 3300 WP, 2805 kWh

Compleet pakket Durasun met 12 zonnepanelen 3360WP en 2856 kWh

Compleet pakket SolarNRG met 12 panelen​​- 3.720 wattpiek, 3162 KwH

Compleet pakket CV totaal met 14 zonnepanelen - 3850 WP, 3272,5 kWh

Compleet pakket Durasun met 14 panelen - 3920 WP, 3332 kWh.

Compleet pakket SolarNRG met 14 panelen​​ - 4.340 wattpiek, 3689 KwH

Compleet pakket CV totaal met 16 zonnepanelen - 4400 WP, 3740 kWh

Compleet pakket Durasun met 16 zonnepanelen - 4480 WP, 3808 kWh

Compleet pakket SolarNRG met 16 panelen WP en 4216 kWh

Compleet pakket CV totaal met 24 zonnepanelen - 6600 WP, 5610 kWh

Compleet pakket Durasun met 28 zonnepanelen, 7840 WP, 6664 kWh

Compleet paket SolarNRG met 26 zonnepanelen - 8060 WP, 6851 KwH

Stimuleer duurzaam wonen

Als je via een van de links op deze pagina bestelt, betaal je niets meer, kan je de goedkoopste optie kiezen en krijgen wij een beetje geld. Wij hebben geen winstbejag en gebruiken 100% van deze inkomsten om meer mensen te stimuleren duurzaam te wonen en onze kennis te verbeteren.

Ervaringen met zonnepanelen

Levensduur & toekomstige ontwikkelingen

De verwachting is dat zonnepanelen wel rond de 40 jaar meegaan. Dat is nu nog niet met zekerheid te zeggen. Wel weten we dat panelen uit de jaren ’70 en ’80 meestal nog steeds een goede opbrengst leveren. En de meeste fabrikanten garanderen 80% van de opbrengst tot 25 jaar na aankoop. 

De markt voor zonnepanelen is op dit moment goed doorontwikkeld. De verwachting is niet dat er nog grote doorbraken komen in de komende 5 à 10 jaar waardoor panelen opeens een stuk goedkoper worden of een significant hogere opbrengst hebben. 
 

(1) Als vuistregel geldt dat gemiddeld genomen een in Nederland opgesteld zonnepaneel voor een theoretisch vermogen van één wattpiek een opbrengst kan genereren van ongeveer 0,85 tot 1 kilowattuur elektriciteit per jaar (Wikipedia). Voor onze berekening is uitgegaan van de ondergrens van 0,85 kWh die o.a. zonnepanelen.net en Vattenval ook gebruiken. Door bewolking in Nederland en de niet altijd optimale positie van de daken is een 100% optimaal rendement onwaarschijnlijk. In meer zuidelijke landen is het rendement waarschijnlijk hoger. 

(2) Voor deze som is ter vereenvoudiging 1,15 gebruikt. Feitelijk is het 1,176. De Consumentenbond en enkele andere partijen gingen meer uit van 1,1 en dus een hogere opbrengst in Nederland. Zoals bij (1) is uitgelegd, vinden wij dat te optimistisch. Wel hebben we het getal dus iets naar beneden afgerond. 

(3) Houd er rekening mee dat de cijfers die wij hier geven voor de energieproductie ook relatief zijn. De productie van zonnepanelen wordt gemeten in Wattpiek. (1 Wp is gemiddeld 0,85 kWh). Hoeveel kWH aan daadwerkelijke energie dit oplevert hangt af van de schaduw op jouw dak, maar ook je positie in het land. In het westen is er over het algemeen net wat meer zon dan in het oosten. Door de jaren heen kan door onvoldoende schoonmaken of slijtage de productie ook afnemen. Aan de andere kant kan de gemiddelde Nederlander ook de helft op zijn energieverbruik besparen door een aantal slimme ingrepen. Zie ook deze pagina over energie besparen in huis. Wij hebben hier ook gekeken hoeveel zonnepanelen je nodig zou hebben als je nog een warmtepomp erbij zou nemen. 

Kijk op je energierekening hoeveel energie jij verbruikt, zodat je voor jouw situatie jouw optimale aantal panelen kan berekenen. Het optimale aantal, is precies gelijk aan jouw verbruik. 

Gerelateerde artikelen

Installatie zonnepanelen min e

Zonnepanelen bedrijven

De beste zonnepanelen installatie kies je door verschillende goed beoordeelde bedrijven met elkaar te vergelijken. Wij vergeleken een groot aantal zonnepanelen bedrijven op basis van

Lees verder
Zonne-energie in nederland

Zonne-energie

Zonne-energie is de belangrijkste energiebron op aarde en is oneindig beschikbaar. Zonne-energie kan worden omgezet in elektriciteit en warmte. Met zonne-energie draag je bij aan

Lees verder
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Klik hier om te abonneren op nieuwe reacties
Abonneren op
0 Reacties
Inline Feedback
Alle reacties
0
Vraag of opmerking? Laat je reactie achterx