Ontdek wat de beste zonnepanelen zijn en vergelijk prijzen
De beste zonnepanelen zijn degene die het meeste energie opleveren, tegen de laagte kosten. Wij hebben hier leveranciers van kant-en-klaarpakketten met elkaar vergeleken voor de beste panelen en de prijzen bij verschillende leveranciers voor jou op een rij gezet.
Direct naar
Wat zijn de beste zonnepanelen in 2020?
Door de hoge standaarden binnen de EU zijn de kwaliteitsverschillen tussen zonnepanelen beperkt. Er zijn geen verschillen die zo groot zijn dat ze een duurdere koop rechtvaardigen. De criteria waar je wel op moet letten voor de beste zonnepanelen in 2020 zijn:
- De verhouding van de prijs en de hoeveelheid Wattpiek (Wp, de hoeveelheid energie die een paneel maximaal produceert). Vaak brengt klein verschil in energieproductie veel extra kosten met zich mee, zoals bij zogenaamde hoge efficiëntie panelen. Tenzij je echt ruimtetekort hebt op je dak, zijn deze kosten het meestal niet waard.
- De garantie op je producten. Als er iets kapot gaat of de productie wordt minder, is het belangrijk dat je goed wordt geholpen.
- De kwaliteit van de ondersteunende systemen, zoals de omvormer, het montagesysteem en eventueel de ondersteunende app om je verbruik te meten.
Uiterlijk & materialen
- Bij polykristallijne zonnepanelen liggen de cellen door elkaar.
- Bij monokristallijne zonnepanelen liggen alle cellen in dezelfde richting.
- Er zijn ook dunne filmpanelen beschikbaar. Die zijn goedkoop, maar veel minder efficiënt. Ze worden dan ook zelden verkocht voor daken.
Vroeger waren monokristallijne panelen beter en duurder. Door recente technische ontwikkelingen is er echter geen merkbaar opbrengst- of prijsverschil meer tussen beide soorten.
Vergelijking beste zonnepanelen 2020
Op basis van onze vergelijking kwam SolarNRG met de Longi-panelen als beste zonnepanelen naar voren. Het gaat hier om doe-het-zelf-pakketten voor een schuin dak. We letten daarbij zowel op de kwaliteit van de panelen, als op de voorwaarden van de leverancier (garantie en service). Als je jouw panelen door een goede installateur wilt laten plaatsen (zie ook onze pagina over installatiebedrijven vergelijken), houd er dan rekening mee dat niet alle installateurs deze panelen hebben. Deze vergelijking kan je wel inzicht bieden in belangrijke aandachtspunten.
CV totaal
CSUN 2 mono zwart - prijs per paneel (als onderdeel van compleet pakket)-
5 jaar product garantie en 25 jaar garantie op 80% van het vermogen.
-
275 WP per zonnepaneel (233,75 kWh)
-
Goede kwaliteit zeversolar omvormer
-
Inclusief 20 meter solarkabel en connectoren voor installatie
-
Indien je het toch laat monteren: enkele klachten over termijn en kwaliteit monteurs.
8.35/10 van de 11.143 reviews op google, feedbackcompany en Kieskeurig. Met een aantal negatieve reviews op kieskeurig.
Lengte 166 cm
Breedt 99 cm
Hoogte 5 cm
CVtotaal is een van oorsprong Fries installatiebedrijf dat gespecialiseerd is in duurzaamheid en zonnepanelen.
Durasun
HT Solar - Prijs per paneel (als onderdeel van compleet pakket):-
10 jaar garantie op het complete pakket en 25 jaar garantie op 80% van het vermogen..
-
300 WP per zonnepaneel (255 kWh)
-
Inclusief omvormer en installatiepakket.
9/10 van de 27 reviews op google en zonnepanelen.nl .
Lengte 164 cm
Breedte 99 cm
Hoogte 4 cm
Durasun is een Belgisch bedrijf, met een uitstekende reputatie. Daarnaast verkoopt het bedrijf het beste op o.a. bol.com.
SolarNRG
Longi - Prijs per paneel (als onderdeel van compleet pakket)-
12 jaar product garantie en 25 jaar garantie op het vermogen
-
310 WP per zonnepaneel (263,5 kWh)
-
Gratis technische ondersteuning indien nodig
-
Het montagesysteem is getest door TNO en biedt 25 jaar garantie
-
Met Growatt ShineLink wifi en app voor live raportage verbruik.
-
Growatt 2500 S omvormer met 10 jaar garantie
8/10 van de 259 reviews (trustpilot en google)
Lengte 167,2 cm
Breedte 99,1 cm
Hoogte 3,5 cm
SolarNRG scoort het beste qua kwaliteit. Daarnaast krijg je bij SolarNRG de grootste hoeveelheid energie per euro die je uitgeeft aan de zonnepanelen.
Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Op basis van cijfers van het Nibud hebben we gekeken naar het gemiddelde verbruik per persoon. Zie ook onze aannames over gemiddeld verbruik. Het is natuurlijk altijd goed naar jouw persoonlijke energieverbruik te kijken.Een goede installateur kan een behoorlijk precieze opbrengstverwachting voor jouw dak bepalen, maar voor een eerste inschatting van het aantal panelen dat je nodig hebt gebruik je de formule:
(jaarlijks stroomverbruik x 1,15) gedeeld door (het vermogen van 1 paneel in Wattpiek).
Voorbeeld:
- Je jaarlijks stroomverbruik is 3000 kWh.
- Je leverancier heeft zonnepanelen van 290 Wp in de aanbieding.
- Daarvan heb je er dan 3000 x 1,15 = 3450 gedeeld door 290 = 11,9 nodig.
Omdat de opbrengst van zonnepanelen jaar op jaar verschilt en langzaam iets achteruit gaat, zou je voor 12 panelen kunnen kiezen. De jaarlijkse productiviteit van een zonnepaneel kan je checken bij de leverancier. Je jaarlijkse energieverbruik kan je bij je energieleverancier vinden: bijvoorbeeld op je afschrift, of op je eigen account op de website van de energieleverancier.
1.825 kWh = 1 persoon
= 8-10 panelen
2.860 kWh = 2 personen
= 12 panelen
3.400 kWh = 3 personen
= 14 panelen
3.930 kWh = 4 personen of
3.930 kWh = 2 personen en een warmtepomp
= 16 panelen
6.430 kWh = 4 personen en een warmtepomp
= 26 panelen
Bron voor gemiddelde verbruik per persoon: Nibud. Bron voor gemiddelde verbruik warmtepomp: Warmtepompplein.
Vergelijk zonnepanelen prijzen
Op basis van reviews bij verschillende webshops en beschikbare eigenschappen hebben wij doe het zelf paketten van zonnepanelen met elkaar vergeleken. Uit onze vergelijking kwam SolarNRG met de Longi panelen als de beste naar voren. Hieronder kan je een prijsoverzicht vinden van de meest voorkomende hoeveelheden zonnepanelen.
CVtotaal
Durasun
SolarNRG
Compleet pakket CV totaal met 8 zonnepanelen - 2200 WP, 1870 kWh
Compleet pakket Durasun. Met 10 zonnepanelen - 2800 WP, 2380 kWh
Compleet pakket SolarNRG. met 8 zonnepanelen - 2480 WP, 2108 kWh
Compleet pakket CV totaal met 12 zonnepanelen - 3300 WP, 2805 kWh
Compleet pakket Durasun met 12 zonnepanelen 3360WP en 2856 kWh
Compleet pakket SolarNRG met 12 panelen- 3.720 wattpiek, 3162 KwH
Compleet pakket CV totaal met 14 zonnepanelen - 3850 WP, 3272,5 kWh
Compleet pakket Durasun met 14 panelen - 3920 WP, 3332 kWh.
Compleet pakket SolarNRG met 14 panelen - 4.340 wattpiek, 3689 KwH
Compleet pakket CV totaal met 16 zonnepanelen - 4400 WP, 3740 kWh
Compleet pakket Durasun met 16 zonnepanelen - 4480 WP, 3808 kWh
Compleet pakket SolarNRG met 16 panelen WP en 4216 kWh
Compleet pakket CV totaal met 24 zonnepanelen - 6600 WP, 5610 kWh
Compleet pakket Durasun met 28 zonnepanelen, 7840 WP, 6664 kWh
Compleet paket SolarNRG met 26 zonnepanelen - 8060 WP, 6851 KwH
Stimuleer duurzaam wonen
Als je via een van de links op deze pagina bestelt, betaal je niets meer, kan je de goedkoopste optie kiezen en krijgen wij een beetje geld. Wij hebben geen winstbejag en gebruiken 100% van deze inkomsten om meer mensen te stimuleren duurzaam te wonen en onze kennis te verbeteren.
Ervaringen met zonnepanelen
Levensduur & toekomstige ontwikkelingen
(1) Als vuistregel geldt dat gemiddeld genomen een in Nederland opgesteld zonnepaneel voor een theoretisch vermogen van één wattpiek een opbrengst kan genereren van ongeveer 0,85 tot 1 kilowattuur elektriciteit per jaar (Wikipedia). Voor onze berekening is uitgegaan van de ondergrens van 0,85 kWh die o.a. zonnepanelen.net en Vattenval ook gebruiken. Door bewolking in Nederland en de niet altijd optimale positie van de daken is een 100% optimaal rendement onwaarschijnlijk. In meer zuidelijke landen is het rendement waarschijnlijk hoger.
(2) Voor deze som is ter vereenvoudiging 1,15 gebruikt. Feitelijk is het 1,176. De Consumentenbond en enkele andere partijen gingen meer uit van 1,1 en dus een hogere opbrengst in Nederland. Zoals bij (1) is uitgelegd, vinden wij dat te optimistisch. Wel hebben we het getal dus iets naar beneden afgerond.
(3) Houd er rekening mee dat de cijfers die wij hier geven voor de energieproductie ook relatief zijn. De productie van zonnepanelen wordt gemeten in Wattpiek. (1 Wp is gemiddeld 0,85 kWh). Hoeveel kWH aan daadwerkelijke energie dit oplevert hangt af van de schaduw op jouw dak, maar ook je positie in het land. In het westen is er over het algemeen net wat meer zon dan in het oosten. Door de jaren heen kan door onvoldoende schoonmaken of slijtage de productie ook afnemen. Aan de andere kant kan de gemiddelde Nederlander ook de helft op zijn energieverbruik besparen door een aantal slimme ingrepen. Zie ook deze pagina over energie besparen in huis. Wij hebben hier ook gekeken hoeveel zonnepanelen je nodig zou hebben als je nog een warmtepomp erbij zou nemen.
Kijk op je energierekening hoeveel energie jij verbruikt, zodat je voor jouw situatie jouw optimale aantal panelen kan berekenen. Het optimale aantal, is precies gelijk aan jouw verbruik.
Gerelateerde artikelen
Zonnepanelen wel of niet
Zijn zonnepanelen wel of niet geschikt voor jou? Dat hangt af van de situatie van jouw huis. Maar bij de meest mensen wegen de baten
Zelf zonnepanelen plaatsen
In principe adviseren wij niet je zonnepanelen zelf te installeren. Als je erg handig bent of je hebt een plat dak kan je de plaatsing
Zonnepanelen bedrijven
De beste zonnepanelen installatie kies je door verschillende goed beoordeelde bedrijven met elkaar te vergelijken. Wij vergeleken een groot aantal zonnepanelen bedrijven op basis van
Zonneboiler of zonnepanelen
Zonneboiler of zonnepanelen Kijk wat voor jou de optimale investering is voor duurzaam warm water Wat zijn de kosten en baten van een zonneboiler? Eenmalige