Zodra de zon gaat schijnen komt de natuur tot leven en gaan dieren werken aan het bouwen van nesten en de uitbreiding van hun territorium. Zo gaat ook de kleine mier met zijn kolonie in jouw tuin hard aan de slag. Vergis je niet, 1 miertje lijkt onschuldig, maar een mier komt nooit alleen! Zodra de weg naar de voorraadkast gevonden is, kun je er zeker van zijn dat het hele legioen zal volgen. Er zijn manieren op natuurlijke basis om de diertjes uit de buurt te houden. Het gebruik van chemisch bestrijdingsmiddel is niet meer van deze tijd. Wij geven een strategie om de mier te overwinnen op een volledig natuurlijke manier.

 

Mieren bestrijden

De mier

De mierensoort is één van de meest succesvolle soorten op aarde. Er zijn op onze aarde ongeveer 12.000 miersoorten bekend en ze leven op ieder continent behalve op Antarctica. De meeste soorten zijn zwart of bruin, maar er bestaan ook gele, rode, groene, zilvergrijze en goudkleurige soorten. Mieren hebben een in drieën verdeeld lichaam, drie paar poten en voelsprieten op hun kop. Deze voelsprieten zijn het voornaamste zintuig waarmee de mier kan ruiken en voelen. Mieren hebben ogen, maar deze zijn onderontwikkeld. Koninginnen en mannetjesmieren hebben vleugels om de zogenoemde ‘bruidsvlucht’ uit te voeren. Op dat moment spreken wij over vliegende mieren. De soms enorme wolken van mieren bestaat dus enkel uit mannetjes en koninginnen. In de lucht paren deze, waarna de mannetjes sterven en de koninginnen nestplaatsen zoeken om een nieuwe kolonie op te richten. Mieren leven in kolonies. Een kolonie bestaat uit één koningin, werksters (de grootste groep) en jonge mannetjes en jonge koninginnen. Werksters hebben de taken verdeeld, ze zijn verkenner, voedselverzamelaar, nest-onderhouder, kinderverzorgster of soldaat en voeren alle voorkomende werkzaamheden uit. Mieren zijn een ijverig volkje. Ze bouwen hun nest in de grond of in holle bomen. Eigenlijk zijn alle zachte ondergronden, kieren of gaten geschikt voor een nest. Mieren vallen aan en verdedigen zichzelf door te steken met een gifangel of te bijten en vervolgens mierenzuur in het bijtwondje te spuiten. Dit geeft een brandend gevoel en rode bulten en kan erg pijnlijk zijn. De Afrikaanse Saifu, ook wel Driver Ant genoemd, staat bekend als dodelijk. Ook de Fire Ant, afkomstig uit Zuid-Amerika heeft gif waaraan een mens kan overlijden. Deze miersoorten komen gelukkig niet in Nederland voor.

Mieren schadelijk?

Voedsel waar mieren op gaan zitten is niet meer geschikt voor consumptie omdat mieren bacteriën bij zich dragen. Met name bij grote aantallen zijn ze beslist zeer onhygiënisch. De nesten van mieren bestaan uit een enorme gangenstelsels. Zij maken hiermee je terras en tuin instabiel. Daarbij verspreiden mieren bladluizen die schadelijk zijn voor planten en beschermen zij de bladluizen door hun natuurlijke vijanden zoals de larve van het lieveheersbeestje te doden. Genoeg reden om je tuin en huis te willen beschermen en ze uit de buurt te willen houden.

Houdt mieren uit de buurt

Bij mieren geldt eigenlijk.. voorkomen is beter dan genezen. Door preventief acties te ondernemen kun je voorkomen dat mieren op ongewenste plekken hun kamp opslaan.

 • Mieren tuinDek etensresten in de keuken altijd goed af en zorg dat het aanrechtblad schoon is. Vooral zoetigheid geldt als een directe uitnodiging voor mieren.
 • Sop de tuintafel regelmatig en veeg de tegels zodat los zand direct terug in de voegen gaat.
 • Mieren houden van rottend materiaal in de tuin dus verwijder oud hout en blad. Sluit de vuilcontainers buiten en de afvalbakken in de keuken goed af, hier huist een ware voorraadschuur voor mieren.
 • Maak voor de zomer een rondje met de kitspuit om kieren en spleetjes in het huis goed af te dichten.
 • Wil je mieren buiten je huis of een bepaald gebied houden, dan zijn er verschillende middelen om een grens te maken waar mieren niet overheen zullen gaan. Mieren lopen bijvoorbeeld nooit over een koperdraad heen, ze hebben namelijk een hekel aan koper. Leg een koperdraad langs de drempel en ze zullen een andere route kiezen. Muntjes van vijf cent schijnen hetzelfde effect te hebben. Update: Dit lijkt niet te werken! Graag reacties onderaan als dit wel / niet zo is bij jou.
 • Krijt en babypoeder bevatten talkpoeder. Dit is een natuurlijk bestrijdingsmiddel. Strooi het op de routes van de mieren en ze gaan er niet meer langs. Bij regen het strooien wel herhalen.
 • Het is goed om te weten dat mieren altijd een vaste route nemen. Verstoor je die route dan raken de dieren gedesoriënteerd.
 • Gooi koffiedik in je tuin. Vermeng het met een beetje tuinaarde en strooi het op plekken waar je de mieren vandaan wilt houden. Overigens is een beetje koffie goed voor de planten én katten hebben er een hekel aan. Twee vliegen in één klap.

Mieren bestrijden met kruiden en planten

Er zijn verschillende kruiden en planten waar mieren een hekel aan hebben. Als we het hebben over kruiden dan houden salie, rozemarijn, bieslook, majoraan, maggikruid en basilicum mieren op afstand. Zowel munt als boerenwormkruid staan bekend om hun mierwerende werking. Daarnaast is het goed om te weten dat mieren een hekel hebben aan bepaalde sterke geuren.  De geur van basilicum, oregano, knoflook (net als slakken), salie, rozemarijn, kruidnagel, nootmuskaat of kaneel is te sterk voor de diertjes. Je kunt de kruiden vermengen met water of de route blokkeren met wat strooisel. Mieren gaan ook niet over een laagje peper heen. Strooi wat peper (zwarte, witte, cayenne maakt geen verschil) en ze zullen uit de buurt blijven. Ook hier bij regen het strooien herhalen. Munt in welke vorm dan ook houdt mieren eveneens weg. Je kunt blaadjes munt verkruimelen of een zakje muntthee openknippen en de inhoud over de vaste route van de mieren strooien. Je kunt ook tandpasta of mondspoelmiddel met een sterke pepermuntsmaak en -geur sprenkelen. De planten die mieren weren zijn afrikaantjes (eenjarig) of lavendel. Hier blijk de goudsbloem echter het meest effectief. Plaats de kruiden of planten in enkele strategisch geplaatste potten of op slimme plaatsen in de tuin.

Mieren bestrijden

Word je helemaal onder de voet gelopen door de mieren dan is verdrijven misschien niet meer genoeg en zul je de mier moeten gaan bestrijden. Hierbij hoef je niet meteen naar de chemische middelen te grijpen. Er zijn diverse milieuvriendelijke alternatieven. Een mieren lokdoos klinkt onschadelijk, maar is voor mens en milieu af te raden. Let op; deze tips zijn milieuvriendelijker maar niet altijd diervriendelijk. Heb je een speciale band met mieren dan kun je beter niet verder lezen!

 • Een goed bestrijdingsmiddel is kokend water, al dan niet met afwasmiddel met citroengeur erin vermengd. Een effectieve manier is om een grote bloempot op de ingang van het nest te zetten. Giet langs de pot kokend water, wacht enkele minuten en keer de pot om. De mieren zullen in de pot zijn gekropen om te ontsnappen aan het water. Giet nu het kokendhete water in de pot. Een andere manier is kokend water in alle uitgangen te gieten en dit enkele dagen te blijven herhalen. Kokend water is ook een goed bestrijdingsmiddel tegen de mieren die de vuilniscontainer belagen. Het effect is dubbel, geen mieren en een schone container.
 • Uiteraard bestaan er ook mierenbestrijdingsmiddelen zoals de lokdoosjes van EcoStyle, maar dan moet je ze echt heel goed neerzetten anders lopen de mieren er gewoon omheen.
 • Een wat dieronvriendelijk middel is een mengsel van gist met iets zoets (stroop of jam) en een beetje water. Mieren zijn gek op zoetigheid en eten de gist in dit mengsel ook op. De gist zet uit, de mierenmaagjes ontploffen en de mier gaat dood. Bakpoeder heeft hetzelfde effect.
 • Het is misschien wel de simpelste oplossing om het gehele nest te verwijderen. Dit is echter niet altijd mogelijk. De ingang van een mierennest is een klein hoopje fijn zand, maar meestal zijn er meerdere uitgangen en is het moeilijk te vinden. Als je precies weet waar het nest zit, schep je het hele nest uit en deponeer je het geheel ergens anders.Mierennest verwijderen
 • Heel milieuvriendelijk: vul bloempotten met tuinaarde en zet deze omgekeerd bovenop de nesten. Binnen de 14 dagen hebben de mieren hierin hun nest gemaakt en dus ook hun eitjes gelegd. Je kunt nu de gehele pot met het nest verwijderen.

If you can’t beat them, join them

Als alle bovenstaande tips niet werken, dan zit er niets anders op er het beste van te maken. Plaats bijvoorbeeld een glazen bak (een aquarium of doorzichtige bloempot) gevuld met tuinaarde omgekeerd bovenop het mierennest. Binnen 2 weken hebben de mieren schitterende tunnels gebouwd en heb je zicht op de binnenkant van het nest. Hiernaast zie je een voorbeeld van een zelfgemaakt mierennest. Geweldig om aan kinderen te laten zien wat een werk deze kleine diertjes kunnen verzetten!
Meer natuurlijke ongedierte bestrijding van o.a muggen, mieren, huisstofmijt en zilvervisjes