Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Mieren

Mieren bestrijden: een geduchte tegenstander

Zodra de zon gaat schijnen komt de natuur tot leven en werken dieren aan het bouwen van nesten en de uitbreiding van hun territorium. Zo gaat ook de kleine mier met zijn kolonie hard aan de slag in jouw tuin. Vergis je niet, 1 miertje lijkt onschuldig, maar een mier komt nooit alleen! Zodra de weg naar de voorraadkast gevonden is, kun je er zeker van zijn dat het hele legioen zal volgen. Er zijn manieren om de diertjes op natuurlijke wijze uit de buurt te houden. Het gebruik van chemisch bestrijdingsmiddel is niet meer van deze tijd. Wij geven een strategie voor mieren bestrijden op een volledig natuurlijke manier.  

1
De mier

De mierensoort is één van de meest succesvolle soorten op aarde. Er zijn op onze aarde ongeveer 12.000 miersoorten bekend. Ze leven op ieder continent behalve op Antarctica. Onderzoek uit 2013 heeft aangetoond dat mieren afstammen van gravende wespensoorten waarvan de werksters hun vleugels hebben verloren.

De meeste soorten zijn zwart of bruin, maar er bestaan ook gele, rode, groene, zilvergrijze en goudkleurige soorten. Mieren hebben een in drieën verdeeld lichaam, drie paar poten en voelsprieten op hun kop. Deze voelsprieten zijn het voornaamste zintuig waarmee de mier kan ruiken en voelen. Mieren hebben ogen, maar deze zijn onderontwikkeld. Koninginnen en mannetjesmieren hebben vleugels om de zogenoemde ‘bruidsvlucht’ uit te voeren. Op dat moment spreken wij over vliegende mieren. De soms enorme wolken van vliegende mieren bestaan dus enkel uit mannetjes en koninginnen. In de lucht paren deze, waarna de mannetjes sterven en de koninginnen nestplaatsen zoeken om een nieuwe kolonie op te richten. Hoe dat precies werkt, lees je in dit artikel.

Mieren bestrijdenHoe leven mieren?

Mieren leven in kolonies. Een kolonie bestaat uit één koningin, werksters (de grootste groep), jonge mannetjes en jonge koninginnen. Volwassen vrouwtjes of koninginnen overwinteren en leggen eitjes in het voorjaar. Uit de mieren eitjes komen binnen 4 weken witte larven zonder poten. De koningin voedt deze tot ze volgroeid zijn en verpoppen. De poppen vormen de bekende “mieren eitjes” worden later de volwassen werkster mieren. Een mier leeft ongeveer twee maanden, maar een mierenhoop kan een aantal jaren blijven bestaan.

Werksters hebben de taken verdeeld, ze zijn verkenner, voedselverzamelaar, nest-onderhouder, kinderverzorgster of soldaat en voeren alle voorkomende werkzaamheden uit. Mieren zijn een ijverig volkje. Ze bouwen hun nest in de grond of in holle bomen. Eigenlijk zijn alle zachte ondergronden, kieren of gaten geschikt voor een nest. Mieren vallen aan en verdedigen zichzelf door te steken met een gifangel of te bijten en vervolgens mierenzuur in het bimjtwondje te spuiten. Dit geeft een brandend gevoel en rode bulten en kan erg pijnlijk zijn. De Afrikaanse Saifu, ook wel Driver Ant genoemd, staat bekend als dodelijk. Ook de Fire Ant, afkomstig uit Zuid-Amerika heeft gif waaraan een mens kan overlijden. Deze miersoorten komen gelukkig niet in Nederland voor.

Zijn mieren schadelijk?

Voedsel waar mieren op gaan zitten is niet meer geschikt voor consumptie omdat mieren bacteriën bij zich dragen. Met name bij grote aantallen zijn ze beslist zeer onhygiënisch. De nesten van mieren bestaan uit een enorme gangenstelsels. Zij maken hiermee je terras en tuin instabiel. Daarnaast kunnen mieren je planten kapot maken omdat mieren bladluizen verspreiden die schadelijk zijn voor planten. Mieren beschermen deze bladluizen door hun natuurlijke vijanden zoals de larve van het lieveheersbeestje te doden. Genoeg reden dus om je tuin en huis te willen beschermen tegen deze kriebelbeestjes en ze uit de buurt te willen houden.

2
Voorkomen is beter dan bestrijden: mieren verjagen

Door preventief acties te ondernemen kun je voorkomen dat mieren op ongewenste plekken hun kamp opslaan en verjaag je mieren die er al zitten. En zo hoef je later niet aan de slag met mieren bestrijden.

Mieren tuin

 • Volgens Biogroei is het belangrijk om etensresten in de keuken altijd goed af te sluiten en er voor te zorgen dat het aanrechtblad schoon is. Vooral zoetigheid geldt als een directe uitnodiging voor mieren. 
 • Sop de tuintafel regelmatig en veeg de tegels zodat los zand direct terug in de voegen gaat. 
 • Mieren houden van rottend materiaal in de tuin, dus verwijder oud hout en blad. Sluit de vuilcontainers buiten en de afvalbakken in de keuken goed af, hier huist een ware voorraadschuur voor mieren. Plus, mieren kunnen hier gemakkelijk een nest vormen. 
 • Maak voor de zomer een rondje met de kitspuit om kieren en spleetjes in het huis goed af te dichten. Zie ook ons artikel over tochtstoppers.  
 • Het is goed om te weten dat mieren altijd een vaste route nemen. Verstoor je die route, dan raken de dieren gedesoriënteerd. 
 • Een goed natuurlijk middel tegen mieren is koffiedik. Vermeng het met een beetje tuinaarde en strooi het op plekken waar je mieren vandaan wilt houden. Bijkomend voordeel: een beetje koffiedik is goed voor de planten én katten hebben er een hekel aan. Twee vliegen in één klap. 
 • We noemden ze net al: de bladluizen. Door bladluizen aan te pakken, verminder je de kans op mieren in jouw tuin. Je kunt deze bladluizen tegengaan door water met afwasmiddel of met knoflook te mengen, en dit met een verstuiver op de bladluizen te spuiten. 
 • Wil je mieren buiten je huis of een bepaald gebied houden, dan zijn er verschillende middelen om een grens te maken waar mieren niet overheen zullen gaan. Mieren lopen bijvoorbeeld nooit over een koperdraad heen, ze hebben namelijk een hekel aan koper. Leg kopertape langs de drempel en ze zullen een andere route kiezen. Muntjes van vijf cent schijnen hetzelfde effect te hebben. Update: Dit lijkt niet altijd te werken! Er lijkt wat roest nodig te zijn voordat de koper effectief is. Graag horen we in een reactie wat jouw ervaring is. 
 • Krijt en babypoeder bevatten talkpoeder. Dit is een natuurlijk middel tegen mieren. Strooi het op de routes van mieren en ze gaan er niet meer langs. Bij regen moet je het strooien wel even herhalen. Diatomeeënaarde kan je hier ook voor gebruiken. Dit is een niet giftige substantie die is gemaakt van geplette en vermalen fossielen van diatomeeën (algen).  
 • Op basis voor mensen onhoorbaar geluid (ultrasoon) kan je mieren verdrijven. Dit is een relatief nieuwe anti-mieren methode. Je verjaagt hiermee niet alleen mieren, maar ook andere vormen van ongedierte. Het b2ereik is tussen de 80 en 120 vierkante meter. Door middel van geluidsgolven tot 65Khz (voor de mens niet te horen) zorgt de ultrasoon technologie ervoor dat plaaginsecten het onplezierig vinden om in de buurt te komen.  
 • Volgens Milieucentraal nestelen mieren vooral onder tegels. De beestjes gebruiken de tegels als dak boven hun hoofd, en de tegels worden in de zomer lekker warm. Kortom: minder tegels in de tuin, betekent minder mieren. En minder tegels in de tuin heeft nog meer voordelen. Regenwater kan zonder tegels beter in de bodem wegzakken en grondwater aanvullen, de tuin wordt op hete zomerse dagen minder warm en je biedt leefruimte aan vogels, bijen en vlinders. 
Ant slakkentape

Anto-Slakken Kopertape

Diatomeenaarde 1L

Diatomeeenaarde (100% puur wit) 1L

Ultrasound ongedierteverdrijver

Ultrasound insectenverdrijver

3
Planten tegen mieren en kruiden tegen mieren

Mieren buiten bestrijden doe je het beste door te voorkomen dat mieren in de tuin gaan zitten. Gelukkig zijn er verschillende kruiden en planten waar mieren een hekel aan hebben. Onder andere salie, rozemarijn, bieslook, majoraan, maggikruid en basilicum houdt mieren op afstand. Ook boerenwormkruid staat bekend om haar mierwerende werking. Daarnaast is het goed om te weten dat mieren een hekel hebben aan bepaalde sterke geuren. De geur van oregano, knoflook en kaneel (hier hebben slakken ook een hekel aan) werkt vaak ook goed.

Mieren gaan ook niet over een laagje peper heen. Strooi wat peper (zwarte, witte, of cayenne maakt geen verschil) en ze zullen uit de buurt blijven. Ook hier is het verstandig om na een regenbui het strooien herhalen. Munt in welke vorm dan ook houdt mieren eveneens weg. Je kunt blaadjes munt verkruimelen of een zakje muntthee openknippen en de inhoud over de vaste route van de mieren strooien. Je kunt ook tandpasta of mondspoelmiddel met een sterke pepermuntsmaak en -geur sprenkelen. En misschien heb je het wel eens gehoord: afrikaantjes tegen mieren. Dit is inderdaad een goede plant tegen mieren. Andere planten met een mierwerend effect zijn lavendel en de goudsbloem. Deze laatste lijkt het meest effectief. Plaats de kruiden of planten tegen mieren in enkele strategisch geplaatste potten of op slimme plaatsen in de tuin.

Kruipende rozemarijn

Kruipende rozemarijn

4
Mieren bestrijden en verdelgen

Word je helemaal onder de voet gelopen door de mieren? Dan is verdrijven misschien niet meer genoeg en zul je aan de slag moeten met verdelgen. Hierbij hoef je niet meteen naar chemische middelen te grijpen. Er zijn diverse milieuvriendelijke alternatieven voor het bestrijden van mieren in de tuin of in het huis. Een mierenlokdoos klinkt onschadelijk, maar is voor mens en milieu af te raden. Let op; deze tips zijn milieuvriendelijker maar niet altijd diervriendelijk. Heb je een speciale band met mieren, dan kun je beter niet verder lezen!

 • Een goed huismiddel tegen mieren is kokend water, al dan niet met afwasmiddel met citroengeur erin vermengd. Een mierennest bestrijden kan effectief door een grote bloempot op de ingang van het nest te zetten. Giet kokend water langs de pot, wacht enkele minuten en keer de pot om. De mieren zullen in de pot zijn gekropen om te ontsnappen aan het water. Giet nu het kokendhete water in de pot. Een andere manier om een mierennest te bestrijden is kokend water in alle uitgangen te gieten en dit enkele dagen te blijven herhalen. Let wel op: je bereikt hiermee vooral de bovenste kamers in het nest. Eitjes van mieren bevinden zich vaak lager in een mierennest, waardoor later alsnog mieren op kunnen duiken.
 • Kokend water is daarom wel een zeer effectief bestrijdingsmiddel tegen mieren die de vuilniscontainer belagen. Het effect is dubbel, geen mieren en een schone container.
 • De mier heeft weinig natuurlijke vijanden. Voor veel vogels zijn mieren echter wel een goede voedingsbron. Een kip vindt mieren heerlijk en zal zich zeker tegoed doen. Een andere natuurlijke vijand van de mier zijn aaltjes. Deze infecteren de mieren en doden hen. De aaltjes planten zich voort en de nakomelingen gaan opnieuw op zoek naar prooien.
 • Uiteraard bestaan er ook mierenbestrijdingsmiddelen zoals de lokdoosjes van EcoStyle. Let op: deze moet je ze goed neerzetten, anders lopen de mieren er gewoon omheen.
 • Een wat dieronvriendelijk middel is een mengsel van gist (bijvoorbeeld baking soda) met iets zoets (stroop of jam) en een beetje water. Mieren zijn gek op zoetigheid, en eten onbewust de gist in dit mengsel ook op. De gist zet uit, de mierenmaagjes ontploffen en de mier gaat dood. Bakpoeder heeft hetzelfde effect.
 • Een andere vorm van mieren bestrijden is het gehele nest te verwijderen. Dit is echter niet altijd mogelijk. De ingang van een mierennest is een klein hoopje fijn zand, maar meestal zijn er meerdere uitgangen en is het moeilijk te vinden. Als je precies weet waar het nest zit, schep je het hele nest uit en deponeer je het geheel ergens anders.
 • Mieren bestrijden in het gazon kan gemakkelijk door een bloempot met aarde te vullen, en deze omgekeerd op het mierennest te zetten. Binnen 14 dagen hebben de mieren hierin hun nest gemaakt en dus ook hun eitjes gelegd. Je kunt nu de gehele pot met het nest verwijderen. Leeg de aarde (met mieren) in de biobak.
 • Mieren in het gazon bestrijden met azijn, raden we af. Je planten en andere insecten gaan hier namelijk ook aan dood. Daarnaast is de kans erg klein dat je de gehele mierenplaag hiermee laat verdwijnen. Voor zout tegen mieren geldt hetzelfde als voor azijn tegen mieren: wij raden dit af.
  Mierennest verwijderen

If you can’t beat them, join them

Als alle bovenstaande tips niet werken, dan zit er niets anders op er het beste van te maken. Plaats bijvoorbeeld een glazen bak (een aquarium of doorzichtige bloempot) gevuld met tuinaarde omgekeerd boven op het mierennest. Binnen 2 weken hebben de mieren schitterende tunnels gebouwd en heb je zicht op de binnenkant van het nest. Hiernaast zie je een voorbeeld van een zelfgemaakt mierennest. Geweldig om aan kinderen te laten zien wat een werk deze kleine diertjes kunnen verzetten!

Lees hier meer over o.a natuurlijk slakken bestrijdenbladluis bestrijdenzilvervisjes bestrijdenfruitvliegjes vangen en alle andere insecten in huis.

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
5 3 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

62 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dat 5 centstuk is heel effectief, maar het moet wel nog uit de guldentijd zijn, de moderne Euromunten helpen niet.

Bruine suiker bij de hol strooien. Wel af en toe herhalen

Water gemengd met azijn en zout ,tot nu toe helpt het. Afwachten!

Ik heb al veel opgezocht over mieren maar munt of thijm helpen absoluut niet tegen mieren. Meer nog heel mijn muntplanten zijn om zeep door mieren: ze zetten de witte vlieg uit en beschermen de witte vlieg tegen sluipwespen. Daarenboven maakten ze hun nest in mijn lavendel en thijmplanten..

Ha Niels, Je bent niet de eerste die aangeeft dat munt niet helpt, deze uit het artikel verwijderd. Van andere kruiden wel positieve signalen gekregen. Benieuwd of er nog meer ervaringen zijn met de andere kruiden.

Ik heb gewoon mijn 3 kippen losgelaten
Mieren weg en, lekkere eitjes

Goede tip André, dank. We hebben het toegevoegd aan het artikel.

Maar ook geen koolplanten meer, kippetjes vinden die ook lekker.

Hoe houden mieren hun ondergronds nest droog

De mieren kunnen niet tegen de lucht die vrijkomt bij het oxidatie proces van koper in lucht waardoor koper bruin wordt. Het koper van oude muntjes of – draad moet je dan wel even tijd geven daartoe.

Wij hebben veel mieren… en weten niet meer wat helpt, krijten helpt niet, net zoals bieslook ook niet helpt, wat bij mij zitten zein de bloempot waar we alleen bieslook in hebben staan… iemand een goede tip??

Wij leggen bij het nest van de mieren: vliegen, suikerwater soms een stukje kip. Ze hoeven niet te zoeken en wij hebben al 10 jaar geen last meer. Ze weten dat ze elke dag een “maaltijd” voorgeschoteld krijgen. Daarvoor altijd mieren tot ik zoetigheid naast het nest op een bordje legde…..

Ik heb koperen muntjes neergelegd en dacht dat het werkte ja voor heel even want de volgende dag waren ze weer terug

De zg. koperen muntjes zijn niet van koper, van koper zijn de oude belgische 50ct muntjes ( mijnwerker )

Heb je de ouderwetse munten uit de guldentijd, die doen het bij ons uitstekend.

Hier gewoon een nest in mijn bloembak met rozemarijn, munt, oregano en bieslook. Blijkbaar toch niet zo’n hele grote hekel aan deze geuren….

Haha heb ik ook!

Hier precies hetzelfde ?

Bij mij zat een compleet nest in het wortelstelsel van muntplant, van onder af zijn ze in de opening van de stenen pot hun ding gaan doen. Bij toeval ontdekt toen ik de aarde ging vervangen :
krioelende miertjes en een kluwen van witte kruipende mierenlarven die nog moesten uitkomen…

Er wordt aangegeven dat basilicum, salie en tijm ze op afstand houd – wij hebben een nest tussen de basilicum en tijm. (Wat mieren dus eigenlijk op afstand moet houden.) We gooien er al een paar dagen koffiedrab en maizena op. Ik ben nog niet overtuigd van de effectiviteit.

Is wel grappig,maar ik ga het toch proberen met kaneel en rozemarijn,welliswaar binnenhuis

Koper helpt bij ons wel. We hebben vaak een hele rij centen(!) tegen de drempel van de tuindeuren gelegd, komen ze niet overheen. Koperdraad nog niet geprobeerd, ga ik doen!

Hoi Annet, bedankt voor je reactie, ik ben erg benieuwd of het werkt!

Bij mij liepen de mieren gewoon over de 5 cent muntstukken heen.

Dank voor het artikel.
Ik had veel mieren vanaf het balkon de kamer in. Ik heb toen een aaneengesloten rij met 5ct munten neergelegd, en na een week geen mieren meer binnen gehad. Ik begreep dat mieren daar steriel van worden. Als er een mier over de munt gaat, en steriel wordt, wordt dat doorgegeven aan de andere mieren.

De werksters zijn altijd al steriel. Alleen de koninginnen leggen eitjes, en die blijven in het nest. Dus misschien zijn twee verhalen door elkaar gaan lopen? Koper is natuurlijk wel giftig (opgelost in water is het een “zwaar metaal”) maar ik denk niet dat via mierenpootjes vanaf muntjes een nest vergiftigd kan worden.

Allemaal heel boeiend. Alleen is krijt gewoon krijt (kalk) en geen talk. Scheelt een letter.
 

dat van die koperdraad lijkt toch klinkklare onzin…. draad gelegd en binnen de 20 seconden zaten er al 10 mieren op. (citaat :  een grens te maken waar mieren niet overheen zullen gaan. Mieren lopen bijvoorbeeld nooit over een koperdraad heen, ze hebben nl. een hekel aan koper. Leg een koperdraad langs de drempel en ze zullen een andere route kiezen)

Hoi Erik, bedankt voor je reactie. Ik heb je reactie verwerkt in het artikel. Mochten er nog meer reacties komen dat het niet werkt halen we het weg.

het ligt aan de oxidatie van koper, blank koper heeft nog geen effect. Wacht tot het oxideerd.

Bedankt voor de uitleg John!

laat er een film van maken hoe dat er uit ziet dat Mooiman dat heb ik nog nooit gezien die film

Ik heb elk jaar een mierenplaag in mijn kersenbomen. Enige wat hier tegen help is je boomstam van onder uit 20 cm naar boven in te smeren met appelstroop met extra suiker gemengt. lekker dik aanbrengen met een pannenlikker, paarkeer heen en weer slaan op de stam met stroop dat het stroop gaat opzetten en succes.. mieren kunnen sprinten, vandaar 20 cm brede strooplaag op de stam smeren. Dit werkt als een lijmband. de mieren plakken in de stroop vast, naar 2 weken is de hele nest uitgeroeit. je moet wel dagelijks de stroom nat maken met warm water en even met de pannenlikker na kloppen tegen de stam, stroop droogt op namelijk. Zo blijven ook bladluizen weg (aldus grotesdeel) ga je fruitplanten niet bespuiten met azijn, krijg je spijt van. de boom gaat dan dood.

#Branco, Kun je het volgende uitleggen? “paarkeer heen en weer slaan op de stam met stroop dat het stroop gaat opzetten”

Ik denk dat dat vanwege ‘t opzetten van de stroop is?

Als een mierennest zich manifesteert, gewoon vol gieten met een goedkope soort tafelolie (ik gebruik de goedkoopste olijfolie uit Colruyt). Je doodt er de diertjes niet mee, maar het verstopt wel de ademgaten van de larves die hierdoor stikken en afsterven. Er wordt gewoon geen volgende generqtie geboren. Probleem opgelost en alles ecologisch gehouden. In het slechtste geval is er ergens een vetvlek, die later gewoon uitdroogt.

Op zich goede tips, tenminste als je last hebt van een kleine mierenplaag. De mierenplaag bij mij thuis was met geen mogelijkheid te bestrijden met deze huismiddeltjes. Na verdere research toch maar besloten om het mieren bestrijden aan een professional over te laten. Niet m’n eerste keus, maar toch noodzakelijk om van de mieren af te komen. Maar als je last hebt van weinig mieren, is het het proberen waard!

wij hadden veel last van mieren in de gang laminaat vloer met plint de mieren liepen steeds lang de plint op en neer gespoten met deodorant en probleem opgelost.

Deodorant lijkt inderdaad wat te doen.. Ik weet alleen niet wat dat met m’n kast doet..hihi

Ik lees jammer genoeg nog niets over aaltjes. Aaltjes zijn microscopische kleine wormpjes die je oplost in water en verspreid over het gazon waar zich de mierennesten bevinden. De mieren kunnen niet tegen de aaltjes waardoor deze zich gaan verplaatsen naar een ander gebied. Natuurvriendelijke manier om van mieren op verlost te geraken op jouw gazon. https://www.biogroei.be/aaltjes-tegen-mieren

Indien in de tuin; flink wat spiritus in de ingangen gieten en aansteken. Let wel op dat je dit niet bij planten doet dus alleen bij tegels en stenen. Gooi er nooit spiritus bij als de boel al in de fik staat, ook niet in een “nieuwe gang”

Remreiniger werkt geweldig, ook zo Formaline, enken twee dagen volhouden, en weg nest.

Ik heb mieren die uit mijn plinten in keuken komen heb smetvrees dus overdreven poetsen hoe kan dat dan????????

Het is verboden om (schoonmaak)azijn te gebruiken in de tuin als bestrijdingsmiddel. Het brengt schade toe aan het milieu. Vergelijkbaar met ieder ander chemisch bestrijdingsmiddel.

Ik heb schorpioenenmieren in mij auto ben vorig jaar in spanje geweest. Dus heb ze mee na nl genomen blijkbaar. Maar heb nu een nest gevonden onder mij motorkap. Maar ze willen niet dood wat kan ik er aan doen. Graag reactie s

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.