Duurzaam leven

Wat is nu eigenlijk duurzaam leven en hoe doe je dat? De term duurzaamheid is een enorm containerbegrip, waardoor het soms lastig is om hier een juiste definitie voor te bedenken. In het verleden heb ik al de 10 regels voor duurzaam wonen verzameld. Een checklist voor keuzes in en rondom het huis.

Steeds vaker krijg ik de vraag: maar wat is nou eigenlijk een duurzaam leven? Er zijn veel mensen die oprecht graag hun levensstijl in meer of mindere mate willen aanpassen. Alleen is het vaak lastig om dit concreet te maken. Allerlei termen als eco, natuurlijk, duurzaam en groen worden vaak door elkaar gebruikt. Allemaal termen die vanuit verschillende invalshoeken hetzelfde beogen; een bewustere levensstijl.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de term duurzaam. Met name omdat deze term naast de groene, milieubewuste kant ook de nadruk legt op de consumptiesnelheid. Duurzaam betekent naast minder, vooral ook bewuster consumeren. Bijvoorbeeld neem bij de aanschaf van een auto een tijdspan voor bezit van 10 jaar i.p.v. de huidige 4 jaar. Kies niet voor hype producten waarvan de levensduur bewust kort wordt gehouden.

duurzaam-leven-regelOmdat alle gebruikte termen vrij breed zijn en lastig te definiëren is het belangrijk om de ‘regels’ voor een duurzaam leven op een vrij hoog abstractie niveau te gebruiken. Dit houdt het toepasbaar, overzichtelijk en vooral ook leuk. In de basis draait het er om dat een mens de wereld zo weinig mogelijk moet proberen te belasten, ook wel het beperken van de mondiale voetafdruk genoemd. Om tot een pragmatische definitie van duurzaam leven te komen geef ik de voorkeur aan het 3 R-model (Reduce, Reuse en Recyle) oftewel: Reduceren, Hergebruik, Recycling. Hieronder zet ik de basisregels voor een Duurzaam leven op een rijtje op volgorde van belang:

Reduceren

De allerbelangrijkste regel is reduceren. Dit betekent dat je het verbruik van (natuurlijke) middelen probeert te reduceren. Dit betekent vooral het niet aanschaffen van niet noodzakelijke producten. De voorkeur heeft reduceren aan de bron waardoor producten niet te hoeven worden geproduceerd. Dit betekent dat eerst de vraag verminderd moet worden naar een onverantwoord product. Zelf kun je reduceren als het gaat om algemene voorzieningen als gas, elektriciteit en water maar ook bij gebruiksgoederen zoals kleding, meubels en de dagelijkse boodschappen.

Let in het dagelijks leven vooral op het verpakkingsmateriaal. Als je kijkt wat je wekelijks weggooit, is dat voor het overgrote deel verpakkingsmateriaal. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan omdat producten nu eenmaal verpakt zijn. Probeer toch iedere keer kritisch te zoeken naar minder verpakte alternatieven.
Reduceren betekent niet dat je saai of krenterig hoeft te leven. Kies bewust voor mooie niet te trendgevoelige nieuwe dingen. Iets wat nu echt mooi is, is dat over 10 jaar nog!

Hergebruik

Het doel van hergebruik is om producten zo lang mogelijk te gebruiken, voor zoveel mogelijk doeleinden. Hergebruik vermindert daarmee de behoefte om nieuwe spullen aan te schaffen. Probeer eerst zelf een product zoveel en zo lang mogelijk te gebruiken. Verleng de levensduur door reparatie of door een kastje een nieuw kleurtje te geven en een stoel opnieuw te bekleden.

Is iets nog goed maar wil je er perse vanaf, biedt het dan aan aan andere mensen op bijvoorbeeld Marktplaats of bij de Kringloopwinkel

Hergebruik refereert ook naar de duurzame productiemethode van al onze producten. Deze moeten geproduceerd zijn van verantwoord beheerde bronnen die op natuurlijke wijze worden aangevuld.

Recycling

Het verschil tussen recycling en hergebruik is dat bij recycling spullen worden verzameld die aan het einde van levensduur zijn gekomen om ze vervolgens te verwerken tot nieuwe grondstoffen voor nieuwe producten. Recycling is daarmee een stuk beter dat producten die zijn gemaakt van ‘nieuwe’ grondstoffen. Je bespaart namelijk niet alleen op grondstoffen maar vooral ook op energie. De winning van grondstoffen uit de natuur en de productie van nieuwe materialen kost namelijk veel meer energie dan de recycling van die materialen. Bijvoorbeeld de productie van nieuw aluminium kost 20 maal meer energie als het omsmelten van oud aluminium.

Recycling staat onderaan in de hiërarchie. Allereerst gaat het erom dat we natuurlijk minder consumeren (reduceren). Willen we toch iets aanschaffen dan moeten we letten op de herkomst. Vervolgens moeten we er voor zorgen dat we zo weinig mogelijk weg gooien (hergebruik) en als het mogelijk is te recyclen zodat het als basis kan dienen voor iets nieuws. Hou er wel rekening mee dat recyclen energie kost.

Het mooiste is dat recycling een gesloten cirkel is. Dit wordt ook wel de Cradle-to-cradle gedachte genoemd. Producten moeten zo gemaakt worden dat ze biologisch afbreekbaar zijn of dat de materialen volledig hergebruikt kunnen worden.

Zoals gezegd hoeft een duurzaam leven helemaal niet saai of minimalistisch te zijn. Het is juist belangrijk om je huis een eigen identiteit mee te geven en daar horen kleuren, sfeer en daarmee juist ook producten bij. Met bovenstaande criteria is het eenvoudiger om meer bewuste keuzes te maken. Een duurzame levensstijl is juist aantrekkelijk en comfortabel wat automatisch leidt tot behoudendheid omdat je gehecht raakt aan jouw eigen persoonlijke spullen en identiteit.

Steek voor het gemak onderstaand lijstje in je zak!

  • Reduceren: Heb ik dit product wel echt nodig?
  • Hergebruik: Denk na voordat je iets weggooit, kan iemand anders het nog gebruiken?
  • Recycling: Kan het materiaal hergebruikt worden?

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.