Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
duurzame lifestyle

  Duurzame lifestyle

  Een duurzame lifestyle is een lifestyle waarin je bewuste keuzes maakt op het gebied van duurzaamheid en milieu. Je gebruikt bijvoorbeeld minder plastic in de badkamer en kiest voor dierproefvrije en vegan make-up. Weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Dit zijn alle artikelen over duurzame lifestyle waarmee je meteen op de goede weg zit.

  Duurzaam leven: hoe doe je dat?

  Steeds vaker krijg ik de vraag: maar wat is nou eigenlijk een duurzaam leven? Er zijn veel mensen die oprecht graag hun levensstijl in meer of mindere mate willen aanpassen. Alleen is het vaak lastig om dit concreet te maken. Allerlei termen als eco, natuurlijk, duurzaam en groen worden vaak door elkaar gebruikt. Allemaal termen die vanuit verschillende invalshoeken hetzelfde beogen; een bewustere levensstijl.

  Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de term duurzaam. Met name omdat deze term naast de groene, milieubewuste kant ook de nadruk legt op de consumptiesnelheid. Duurzaam betekent naast minder, vooral ook bewuster consumeren. Neem bij de aanschaf van een auto bijvoorbeeld een tijdspanne voor bezit van 10 jaar in plaats van de huidige 4 jaar. Kies niet voor trendgevoelige producten waarvan de levensduur bewust kort wordt gehouden.

  ‘In de basis draait het er om dat een mens de wereld zo weinig mogelijk moet proberen te belasten’

  duurzaam-leven-regel

  Omdat alle gebruikte termen vrij breed zijn en lastig te definiëren zijn, is het belangrijk om de ‘regels’ voor een duurzaam leven op een vrij hoog abstractie niveau te gebruiken. Dit houdt het toepasbaar, overzichtelijk en vooral ook leuk. In de basis draait het er om dat een mens de wereld zo weinig mogelijk moet proberen te belasten, ook wel het beperken van de mondiale voetafdruk genoemd. Om tot een pragmatische definitie van duurzaam leven te komen geef ik de voorkeur aan het 3R-model (Reduce, Reuse en Recycle) oftewel: reduceren, hergebruik, recycling. Hieronder zet ik de basisregels voor een Duurzaam leven op een rijtje op volgorde van belang. Zo kun jij aan de slag om jouw leefstijl te verduurzamen.

  Steek voor het gemak onderstaand lijstje in je zak!

  • Reduceren: Heb ik dit product wel echt nodig?
  • Hergebruik: Denk na voordat je iets weggooit, kan iemand anders het nog gebruiken?
  • Recycling: Kan het materiaal hergebruikt worden?

  Reduceren

  Heb ik dit product wel echt nodig en is nieuw kopen nodig?

  • Alleen iets nieuw aanschaffen als het écht nodig is
  • Let op verpakkingsmateriaal. Als je kijkt wat je wekelijks weggooit, is dat voor het overgrote deel verpakkingsmateriaal. Minder pakketjes bestellen en meer verpakkingsvrije producten kopen helpt daarbij enorm.
  • Kies voor producten die lang meegaan. Reduceren betekent namelijk niet dat je saai of krenterig hoeft te leven. Kies bewust voor mooie niet te trendgevoelige nieuwe dingen. Iets wat nu echt mooi is, is dat over 10 jaar nog!

  Hergebruiken

  Denk na voordat je iets weggooit: kan iemand anders het nog gebruiken?

  • Het doel van hergebruik is om producten zo lang mogelijk te gebruiken, voor zoveel mogelijk doeleinden. Hergebruik vermindert daarmee de behoefte om nieuwe spullen aan te schaffen.
  • Probeer eerst zelf een product zoveel en zo lang mogelijk te gebruiken.
  • Verleng de levensduur door reparatie of door een kastje een nieuw kleurtje te geven en een stoel opnieuw te bekleden.
  • Is iets nog goed maar wil je er per se vanaf? Breng het naar de kringloop of verkoop het via Marktplaats of Vinted.

   

  Recyclen

  Kan het materiaal hergebruikt worden?

  • Het verschil tussen recycling en hergebruik is dat bij recycling spullen worden verzameld die aan het einde van levensduur zijn gekomen om ze vervolgens te verwerken tot nieuwe grondstoffen voor nieuwe producten.
  • Recycling is daarmee een stuk beter dat producten die zijn gemaakt van ‘nieuwe’ grondstoffen. Je bespaart namelijk niet alleen op grondstoffen maar vooral ook op energie. De winning van grondstoffen uit de natuur en de productie van nieuwe materialen kost namelijk veel meer energie dan de recycling van die materialen.
  • Hou er rekening mee dat recyclen energie kost.
  • Het mooiste is dat recycling een gesloten cirkel is. Dit wordt ook wel de cradle-to-cradle gedachte genoemd. Producten moeten zo gemaakt worden dat ze biologisch afbreekbaar zijn of dat de materialen volledig hergebruikt kunnen worden.
  Dirk

  Dirk van Genugten

  Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.