Ook op financieel vlak kun je aan de slag met duurzaamheid. Geld is in onze economie een sterke driver en dat geld bepaalt waar investeringen naartoe gaan. Door bewuste financiële keuzes te maken dwing je de financiële sector om te veranderen en hun beleid aan te passen.
1Duurzame bank
De afgelopen jaren is er veel te doen geweest om ‘divestment’ in het Nederlands ‘divesteren’. Dat wil zeggen dat de maatschappij de financiële sector zoals banken, pensioenfondsen en beleggers heeft gevraagd om uit fossiele brandstoffen te stappen.
Dat blijkt een effectieve manier om verandering te vragen en zelf in de hand te hebben. Waar het geld heengaat dat groeit. De eerste eenvoudige stap die je hier zelf in kunt nemen in over te stappen van bank. Daarbij zijn ASN en Triodos de koplopers.
2Duurzame verzekering
Nadat je bent overgestapt van bank voor je spaargeld kun je ook naar je verzekeringen kijken. Alles bij elkaar heb je vaak toch best een paar verzekeringen lopen zoals reisverzekering, inboedel, arbeidsongeschiktheid en natuurlijk je zorgverzekering. Net als je spaargeld wordt jouw premie wel of niet duurzaam belegt. Op dit moment is A.S.R. de koploper in duurzaam en ander beleid.
Daarbij vind ik persoonlijk Ditzo het beste merk binnen A.S.R. Het heeft erg goede klantenservice en makkelijk zelf af te sluiten producten. Je krijgt korting als je meerdere verzekeringen afsluit.
3Duurzaam pensioen
Pensioen is iets waar de meeste werknemers niet erg bij stilstaan. Het wordt via hun werkgever geregeld en daar hebben ze zelf weinig invloed op. Het kan zijn dat je een ‘pensioengat’ hebt, minder opgebouwd dan je zou willen en / of kunt aftrekken van je inkomstenbelasting. Je kunt dan zelf eenvoudig extra bijsparen via een lijfrente- (spaar) of beleggingsrekening. Als ZZP-er zul je altijd zelf pensioen moeten opbouwen.
Zelf heb ik Bright pensioen, dat is een coöperatie. Je bent zelf aandeelhouder en er wordt geen geld verdient met jouw beleggingstransacties. Krijg 15 aandeelcertificaten kado!
4Duurzame hypotheek
Voor de meeste mensen is de hypotheek verreweg de financiële dienst in hun leven. Dat wil ook zeggen dat daar financieel gezien de meeste verduurzaming te behalen is.
De meest duurzame banken ASN en Triodos bieden beide een hypotheek aan. ASN hypotheek doet dat via zustermerk SNS en Triodos heeft een eigen hypotheek product.
Hierbij lijkt Triodos het meest praktisch gericht op verduurzaming:
- Lagere rente over het stuk waarmee je je huis gaat verduurzamen.
- Gratis verduurzamingadvies.
- Des te beter je energielabel, des te lager je rente.
5Duurzaam beleggen
Je pensioenfonds, bank en hypotheek beleggen allemaal jouw inleg. Daarnaast kun je dat zelf ook doen. Een makkelijke manier is om dit via je bank te doen.
Bijvoorbeeld via ASN duurzaam beleggen en Triodos duurzaam beleggen kun je eenvoudig een beleggingsrekening openen, een fonds kiezen en hoe defensief of offensief het is. Des te offensiever, des te hoger het rendement, maar ook het risico.
6Subsidies om je huis te verduurzamen
Nederland moet verduurzamen en voldoen aan Europese eisen en het Parijs akkoord. Hiervoor zijn veel subsidies en groene leningen beschikbaar. Deze subsidies helpen huiseigenaren of huurders bijvoorbeeld om te isoleren, zonnepanelen en een warmtepomp te plaatsen of tuintegels te vervangen en aardgasvrij te worden.
Subsidies dekken soms niet de volledige kosten maar kunnen de investeringen in en rondom het huis wel interessanter maken. Zo kan je huis in waarde stijgen door een beter energielabel en door het ‘gedoe’ weg te nemen voor de volgende bewoner. Zo vraag je subsidie aan om je woning aardgasvrij te maken in de gemeente Amsterdam.
Elk jaar wordt de subsidiepot weer gevuld, zorg dat je er snel bij bent!