Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzame wasmachine

De beste energiezuinige wasmachine

Impact
Milieuwinst
55 kilo СО2 p/j
Kosten
630 euro
Terugverdientijd
10 jaar
Gemak
2 uur
Subsidie
Nee
Sluiten
Toelichting

(Verbruik oud model label G per jaar, 200Kwh * 0,6 =) 120 Kg CO2  - (Verbruik nieuw model label A per jaar, 108Kwh * 0,6 = )64,8 Kg CO2 = 55,2 Kg CO2 per jaar aan besparing.

Uitgaande van 60 euro per jaar aan terugverdientijd (volgens de consumentenbond) bij een zuinige ten opzichte van een onzuinige is de terugverdientijd bij een aanschafprijs van rond de 600 euro 10 jaar.

Over zijn hele levensduur heeft een wasmachine vooral milieu-invloed via de elektriciteit die hij verbruikt. Het maken van een machine kost wel energie en grondstoffen, zoals koper en ijzer. Maar die materialen kunnen goed worden gerecycled en hergebruikt. Daardoor vermindert de milieudruk aanzienlijk. Het milieu is dus vooral gebaat bij een energiezuinig gebruik van de wasmachine. (bron: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-in-huis/wasmachine/) 

Dit is een vrij gemakkelijke actie om uit te voeren. Het bedrijf dat de machine levert kan de oude machine meestal meenemen om te hergebruiken. Het zal vooral een kwestie zijn van aansluiten en de handleiding van je nieuwe machine even doornemen. 

Toe aan een nieuwe wasmachine? Ga voor een duurzaam exemplaar! Wij vertellen je in dit artikel aan welke criteria een wasmachine moet voldoen om milieuvriendelijk genoemd te mogen worden. Een laag energieverbruik is namelijk niet genoeg. Ook hebben we hieronder alvast een top 6 van milieuvriendelijke en energiezuinige wasmachines verzameld. Zo vind je met gemak de beste wasmachine op het gebied van duurzaamheid.

Criteria voor duurzame wasmachines

1
Energielabel A of B

Bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine is het belangrijk om te letten op het energiegebruik van de machine. Hoe lager het energieverbruik, hoe minder CO2 vrijkomt, hoe minder belastend voor het milieu. Een energiezuinige wasmachine heeft energieklasse A of B. In aanschaf is een energiezuinige wasmachine iets duurder, maar dit verdien je snel terug door een lagere energierekening. 
Ook goed om te weten: vrijwel alle nieuwe modellen hebben een beladingssensor, die de programmaduur afstemt op jouw hoeveelheid was. De machine verbruikt zo niet meer water en energie dan nodig is.

2
Bouwkwaliteit van de machine

Ook de bouwkwaliteit (en daarmee levensduur) van een wasmachine is van belang. Een wasmachine van goede kwaliteit slijt minder snel en gaat gemiddeld langer mee. Het duurt daardoor langer tot een nieuwe nodig hebt. Dat is milieuvriendelijker omdat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn.

3
Waskwaliteit van de machine

Niet alleen de bouwkwaliteit, maar ook de waskwaliteit heeft invloed op de duurzaamheid van een wasmachine. Een machine met een goede waskwaliteit houdt was langer als nieuw. Bijvoorbeeld door een kledingbeschermende trommel die slijtage vermindert.

4
Grootte van de trommel (vulgewicht)

Wassen met een volle trommel is zuiniger dan een paar keer wassen met een halfvolle trommel. Het is daarom verstandig om bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine te letten op de grootte van de trommel. Door voor een trommelgrootte en vulgewicht te kiezen die bij jouw wasgedrag past, verspil je het minste water. Voor een- of tweepersoonshuishoudens wordt een machine met een vulgewicht van 7 kg geadviseerd. Voor een gemiddeld gezin is de beste wasmachine er een met een vulgewicht van 9 of 10 kg.

5
Centrifuge-functie

Dit criterium is vooral belangrijk voor mensen die een wasdroger gebruiken. Een wasmachine met een goede centrifuge-functie beperkt namelijk de tijd die je was in de wasdroger hoeft. En het gebruik van een wasdroger kost meer energie dan centrifugeren. Als je je was buiten droogt, is het duurzamer om voor een lager toerental te kiezen. Een wasmachine met een toerental van rond de 1400 rpm (het aantal rondjes wat de machine per minuut draait), is gemiddeld. Een wasmachine met een toerental van 1600 rpm maakt je was éxtra droog. Liever na het centrifugeren toch nog even in de droger? Een warmtepomp-droger is in dat geval de beste keuze.

6
(Dosering van) wasmiddel

A d k

Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een duurzame wasmachine, maar ook je wasmiddel beïnvloedt de milieuimpact van jouw wasjes. Als je te veel wasmiddel gebruikt, heeft de machine meer tijd en water nodig om het wasmiddel uit te spoelen. Dit is niet alleen slecht voor je was en wasmachine, maar ook voor het milieu.
Sommige wasmachines hebben daarom een automatische wasmiddeldosering, waardoor je nooit te veel wasmiddel gebruikt.

Ook het soort wasmiddel heeft effect op de duurzaamheid.  Lees hier meer over duurzaam en biologisch wasmiddel. Wist je dat je ook kunt wassen met een Eco Egg wasbal?

De beste wasmachines op het gebied van duurzaamheid

1
AEG LR8594BN4 - 8000 serie PowerCare

Aeg lr bn serie powercare
Kwaliteit
8.9
Energieklasse A
108 kWhper jaar
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.5/10
Voordelen
Vulgewicht: 9 kg
Toerental: 1351 rpm
Geluidsniveau 75 dB
Door de koolborstelloze motor is deze wasmachine energiezuiniger
Naast de standaard fabrieksgarantie zit er 10 jaar extra garantie op de motor
Nadelen
Beschikt niet over automatische wasmiddeldoserig
Omschrijving
Met de AEG LR8594BN4 komt jouw regenjas, overhemd of donkere truien extra schoon uit de trommel. Dankzij de ÖKOMix technologie mengt de wasmachine het wasmiddel vooraf met water en verdeelt dit gelijkmatig over je kleren. Hierdoor haal je gemakkelijk koffie- of grasvlekken uit je kleding, ook met een snel of koud programma. Wil je een overhemd of jurk opfrissen? Gebruik dan de Steam Refresh functie. Hiermee verwijder je kreukels en geurtjes uit je kleren. Je vult de trommel met 9 kilogram aan wasgoed. Het maakt dankzij de ProSense sensor niet uit of je extra veel of weinig wast. De sensor past de programmaduur aan op de hoeveelheid was in de trommel, zodat je energie en water bespaart.
...
Beste prijs

2
Bosch WUU28T20NL - Serie 6

Bosch wuu t nl serie cb
Kwaliteit
8.7
Energieklasse A
101 kWh per jaar
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9.2/10
Voordelen
Vulgewicht: 8 kg
Toerental: 1400 rmp
Geluidsniveau: 71 dB
Beschikt over een bijvulfunctie
Naast de standaard fabrieksgarantie zit er 10 jaar extra garantie op de motor
Nadelen
Beschikt niet over automatische wasmiddeldosering
Omschrijving
Met de Bosch WUU28T20NL wasmachine kan je in een korte tijd een was draaien. Gebruik hiervoor de SpeedPerfect optie, om tot 65% tijd te besparen, of kies voor het superKort programma. Met de ActiveWater technologie wordt het water nauwkeurig in de gaten gehouden, om overbodig waterverbruik te voorkomen. Wil je liever dat de was later klaar is? kan dit gedaan worden met de eindtijduitstel. Was vergeten? kies dan voor de bijvulfunctie op vergeten was toe te voegen.
...
Beste prijs

3
Samsung WW90T534AAW Autodose

Samsung ww t aaw autodose
Kwaliteit
9,1
Energieklasse A
108 kWh per jaar
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
9/10
Voordelen
Vulgewicht: 9 kg
Toerental: 1400 rpm
Geluidsniveau: 72 dB
Beschikt over automatische wasmiddeldosering
Beschikt over steam wash programma (wast extra hygiënisch door allergenen en bacteriën te verwijderen met behulp van stoom).
Nadelen
Geen mogelijkheid tot kiezen van eigen programma: alleen vooraf ingestelde programma's.
Omschrijving
De Samsung WW90T534AAW van de 5000 serie doseert altijd de juiste hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter dankzij Autodose. Je gebruikt nooit te veel wasmiddel, waardoor je was langer mooi blijft. De wasmachine heeft met 9 kilogram vulgewicht een ruime trommel. Je wast hiermee zeer grote ladingen was in één keer. Om beddengoed, ondergoed of handdoeken grondig schoon te wassen, gebruik je het hygiënisch stoomprogramma. Hiermee verwijder je bacteriën en verdwijnen allergenen tijdens het wassen met stoom. Je hebt zo minder last van een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt of dierenharen. Met SmartThings koppel je de wasmachine aan je smartphone of tablet. Je maakt vanaf je telefoon een keuze uit één van je favoriete wasprogramma's.
...
Beste prijs

4
Miele WWR 760 WPS

Miele wwr wps
Kwaliteit
9,6
Energieklasse A
108 kWh per jaar
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.9/10
Voordelen
Vulgewicht: 8 kg
Toerental: 1600 rpm̀
Geluidsniveau: 69 dB
Beschikt over PowerWash 2.0 (bespaart water en energie doordat de wasmachine van bovenaf water over je wasgoed sproeit.)
Beschikt over automatische wasmiddeldosering
Nadelen
Hoge prijs (Na aanschaf kosten ook de TwinDos navulsystemen nog geld)
App is moeilijk te bedienen
Omschrijving
De Miele WWR 760 WPS PowerWash 2.0 & TwinDos is een ruime, zeer energiezuinige wasmachine. Je doet hiermee zeer grote ladingen was, zoals bijvoorbeeld al je beddengoed of gordijnen. Met TwinDos blijft je was langer mooi, doordat de reservoirs onderin automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel toevoegen. Om je eigen wasmiddel automatisch te doseren, koop je 2 lege navulreservoirs: TwinDos 1 en 2. Je vult deze met je eigen wasmiddel en wasverzachter. PowerWash zorgt ervoor dat je een halve belading in slechts 49 minuten schoon wast. Om strijkwerk te beperken, selecteer je de voorstrijkfunctie. Je hebt hiermee 30% minder last van kreukels. Gebruik de DosingCaps om delicate kleding, zoals je wollen trui, te beschermen. De capsules bevatten speciaal wasmiddel voor een specifieke stof.
...
Beste prijs

5
LG F4WV912A2E

Lg f wv p
Kwaliteit
9,2
Energieklasse A
121 kWh per jaar
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.7/10
Voordelen
Vulgewicht: 12 kg
Toerental: 1400 rpm
Geluidsniveau: 70 dB
Beschikt over automatische wasmiddel dosering
Beschikt over TurboWash 360 (wast een halve belading binnen 39 minuten schoon).
Nadelen
Toevoegen van een eigen programma kan alleen via de app
Wasmiddel-lade is niet zelfreinigend
Omschrijving
Je doet eenvoudig zeer grote ladingen wasgoed in de LG F4WV912A2E wasmachine. Dankzij 12 kilogram vulgewicht was je al het beddengoed en handdoeken in één keer. Dankzij de beladingssensor verbruik je nooit meer dan nodig. De automaat past dit namelijk aan op iedere lading. Door de EZDispense wasmiddeldosering voegt de wasmachine iedere wasbeurt automatisch de juiste hoeveelheid wasmiddel toe aan het wasprogramma. Zo gebruik je nooit te veel. Om extra hygienisch te wassen, kies je voor het Allergy Care stoomprogramma. Het stoom verwijdert alle bacteriën en allergenen grondig uit je wasgoed, waardoor je geen last hebt van jeuk bij een gevoelige huid. Kies voor TurboWash 39 wanneer je 5 kilogram wasgoed snel wilt wassen. Zo zijn je favoriete outfits na 39 minuten weer schoon.
...
Beste prijs

6
Samsung WW70TA049TE EcoBubble

Samsung ww ta te ecobubble
Kwaliteit
9,0
Energieklasse B
108 kWh per jaar
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
8.5/10
Voordelen
Vulgewicht: 7 kg
Toerental: 1400 rpm
Geluidsniveau: 72 dB
Beschikt over Eco Bubble technologie (wast je kleding zelfs op een lage temperatuur hygiënisch schoon met schuimbellen)
Beschikt over steam wash programma (wast extra hygiënisch door allergenen en bacteriën te verwijderen met behulp van stoom).
Nadelen
Beschikt niet over automatische wasmiddeldoserig
Meerdere mensen melden een beperkte levensduur
Omschrijving
Met de Samsung WW70TA049TE van de 5000 serie bespaar je energie en blijft je kleding langer mooi dankzij de EcoBubble technologie. Deze technologie vormt koud water, wasmiddel en lucht om in schuimbellen. Zo verdwijnen vlekken ook bij een lage temperatuur, wat beter is voor je was. Dit maakt het een energiezuinige wasmachine. Met een vulgewicht van 7 kilogram is de wasmachine geschikt voor de was van één persoon. Je hebt keuze uit programma's voor bijvoorbeeld gemengde was, wol en fijne was. Om je beddengoed en handdoeken grondig te reinigen, gebruik je het programma hygiënisch stomen. Hiermee verwijder je bacteriën en allergenen, zoals pollen en dierenharen, uit je was. Met behulp van stoom wordt je was extra schoon en heb je minder last van huidirritatie.
...
Beste prijs

Wat te doen met je oude wasmachine?

Als je wasmachine ouder is dan 10 jaar, is het milieuvriendelijker om een nieuwe te kopen. Het energieverbruik van oude wasmachines is namelijk zo veel hoger dat het milieuvervuilender is om deze te houden dan om een nieuwe te kopen.

Je zou het misschien niet verwachten, maar het is niet milieuvriendelijk om een oude wasmachine op de tweedehands te verkopen of naar de kringloopwinkel te brengen. Oude wasmachines zijn namelijk een stuk minder energiezuinig dan nieuwe wasmachines.
Je kunt je oude wasmachine gratis inleveren bij de winkel waar je een nieuwe koopt. Dit heet de oud-voor-nieuw regeling. Grondstoffen en onderdelen van jouw oude wasmachine kunnen hergebruikt of gerecycled worden. Zo kan weer een nieuwe energiezuinige wasmachine gemaakt worden!
Koop je geen nieuwe wasmachine? Dan kun je je oude apparaat inleveren bij de gemeente. Hoe dat precies gaat, verschilt per gemeente. Meer daarover lees je op deze pagina van de Rijksoverheid.

Hotfill wasmachine

Wellicht heb je er al eens over gehoord: de hotfill wasmachine. De toevoerbuis van deze wasmachine is tegen warm water bestand. Hierdoor kan hij direct op de warmwaterkraan worden aangesloten. Met een hotfill wasmachine bespaar je 10 tot 35% energie ten opzichte van een ‘normale’ wasmachine. Kortom: dit is de meest energiezuinige wasmachine. En wist je dat je een normale wasmachine ook hotfill-geschikt kunt maken? Hoe dat werkt lees je in dit artikel over de hotfill wasmachine

Isabelle Snaauw

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.