Toe aan een nieuwe wasmachine? Ga voor een duurzaam exemplaar! Wij vertellen je in dit artikel aan welke criteria een wasmachine moet voldoen om milieuvriendelijk genoemd te mogen worden. Een laag energieverbruik is namelijk niet genoeg. Ook hebben we hieronder alvast een top 6 van milieuvriendelijke en energiezuinige wasmachines verzameld. Zo vind je met gemak de beste wasmachine op het gebied van duurzaamheid.
Criteria voor duurzame wasmachines
1Energielabel A of B
Bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine is het belangrijk om te letten op het energiegebruik van de machine. Hoe lager het energieverbruik, hoe minder CO2 vrijkomt, hoe minder belastend voor het milieu. Een energiezuinige wasmachine heeft energieklasse A of B. In aanschaf is een energiezuinige wasmachine iets duurder, maar dit verdien je snel terug door een lagere energierekening.
Ook goed om te weten: vrijwel alle nieuwe modellen hebben een beladingssensor, die de programmaduur afstemt op jouw hoeveelheid was. De machine verbruikt zo niet meer water en energie dan nodig is.
2Bouwkwaliteit van de machine
Ook de bouwkwaliteit (en daarmee levensduur) van een wasmachine is van belang. Een wasmachine van goede kwaliteit slijt minder snel en gaat gemiddeld langer mee. Het duurt daardoor langer tot een nieuwe nodig hebt. Dat is milieuvriendelijker omdat er minder nieuwe grondstoffen nodig zijn.
3Waskwaliteit van de machine
Niet alleen de bouwkwaliteit, maar ook de waskwaliteit heeft invloed op de duurzaamheid van een wasmachine. Een machine met een goede waskwaliteit houdt was langer als nieuw. Bijvoorbeeld door een kledingbeschermende trommel die slijtage vermindert.
4Grootte van de trommel (vulgewicht)
Wassen met een volle trommel is zuiniger dan een paar keer wassen met een halfvolle trommel. Het is daarom verstandig om bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine te letten op de grootte van de trommel. Door voor een trommelgrootte en vulgewicht te kiezen die bij jouw wasgedrag past, verspil je het minste water. Voor een- of tweepersoonshuishoudens wordt een machine met een vulgewicht van 7 kg geadviseerd. Voor een gemiddeld gezin is de beste wasmachine er een met een vulgewicht van 9 of 10 kg.
5Centrifuge-functie
Dit criterium is vooral belangrijk voor mensen die een wasdroger gebruiken. Een wasmachine met een goede centrifuge-functie beperkt namelijk de tijd die je was in de wasdroger hoeft. En het gebruik van een wasdroger kost meer energie dan centrifugeren. Als je je was buiten droogt, is het duurzamer om voor een lager toerental te kiezen. Een wasmachine met een toerental van rond de 1400 rpm (het aantal rondjes wat de machine per minuut draait), is gemiddeld. Een wasmachine met een toerental van 1600 rpm maakt je was éxtra droog. Liever na het centrifugeren toch nog even in de droger? Een warmtepomp-droger is in dat geval de beste keuze.
6(Dosering van) wasmiddel
Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een duurzame wasmachine, maar ook je wasmiddel beïnvloedt de milieuimpact van jouw wasjes. Als je te veel wasmiddel gebruikt, heeft de machine meer tijd en water nodig om het wasmiddel uit te spoelen. Dit is niet alleen slecht voor je was en wasmachine, maar ook voor het milieu.
Sommige wasmachines hebben daarom een automatische wasmiddeldosering, waardoor je nooit te veel wasmiddel gebruikt.
Ook het soort wasmiddel heeft effect op de duurzaamheid. Lees hier meer over duurzaam en biologisch wasmiddel. Wist je dat je ook kunt wassen met een Eco Egg wasbal?
De beste wasmachines op het gebied van duurzaamheid
1AEG LR8594BN4 - 8000 serie PowerCare
2Bosch WUU28T20NL - Serie 6
3Samsung WW90T534AAW Autodose
4Miele WWR 760 WPS
5LG F4WV912A2E
6Samsung WW70TA049TE EcoBubble
Wat te doen met je oude wasmachine?
Als je wasmachine ouder is dan 10 jaar, is het milieuvriendelijker om een nieuwe te kopen. Het energieverbruik van oude wasmachines is namelijk zo veel hoger dat het milieuvervuilender is om deze te houden dan om een nieuwe te kopen.
Je zou het misschien niet verwachten, maar het is niet milieuvriendelijk om een oude wasmachine op de tweedehands te verkopen of naar de kringloopwinkel te brengen. Oude wasmachines zijn namelijk een stuk minder energiezuinig dan nieuwe wasmachines.
Je kunt je oude wasmachine gratis inleveren bij de winkel waar je een nieuwe koopt. Dit heet de oud-voor-nieuw regeling. Grondstoffen en onderdelen van jouw oude wasmachine kunnen hergebruikt of gerecycled worden. Zo kan weer een nieuwe energiezuinige wasmachine gemaakt worden!
Koop je geen nieuwe wasmachine? Dan kun je je oude apparaat inleveren bij de gemeente. Hoe dat precies gaat, verschilt per gemeente. Meer daarover lees je op deze pagina van de Rijksoverheid.
Hotfill wasmachine
Wellicht heb je er al eens over gehoord: de hotfill wasmachine. De toevoerbuis van deze wasmachine is tegen warm water bestand. Hierdoor kan hij direct op de warmwaterkraan worden aangesloten. Met een hotfill wasmachine bespaar je 10 tot 35% energie ten opzichte van een ‘normale’ wasmachine. Kortom: dit is de meest energiezuinige wasmachine. En wist je dat je een normale wasmachine ook hotfill-geschikt kunt maken? Hoe dat werkt lees je in dit artikel over de hotfill wasmachine.