Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Gashaard duurzaam energieverbruik

Gaskachel

Nederland is een aardgas land en in Nederland zijn er dan ook een groot aantal huizen die nog worden verwarmd met gaskachels. Gas is een relatief schone brandstof, maar niet hernieuwbaar. Verwarming via gaskachels heeft daarom niet de voorkeur, maar als je slechts één ruimte hoeft te verwarmen dan kan een gaskachel in sommige gevallen zuiniger zijn dan een centrale verwarming. In de gevallen dat je meerdere ruimten tegelijk gaat verwarmen in een huis dan is de bekende cv installatie vaak zuiniger en zeker veiliger. De (sier) gashaarden, die we steeds vaker terugzien in woonhuizen, om de gezelligheid en sfeer in de leefruimte te verhogen hebben een nog lager rendement dan de gaskachel en passen niet in een duurzaam huis.

Gaskachel voor warmte een gashaard voor sfeer

Veel gaskachels die wij kennen worden ten eerste gebruikt voor sfeer en op de tweede plaats pas als verwarming. We spreken dan eigenlijk over gashaarden, waarbij geldt dat sfeer gelijk staat aan inefficiënte verbranding. Bij het verbranden van gas betekenen blauwe vlammen de juiste hoeveelheid verbrandingslucht. Voor sfeer wil je eigenlijk gele vlammen die een haardvuur nabootsen. Dit betekent dat fabrikanten de hoeveelheid verbrandingslucht kunstmatig iets ‘knijpen’ waardoor dit sfeervolle effect optreedt. Deze onvolledige verbranding geeft dus mooie grote gele vlammen, maar gebruikt dus ook onnodig veel gas. Daarmee zijn de meeste sfeer gashaarden vanuit milieuoogpunt en duurzaamheid een slechte keuze.

Inefficiënt energiegebruik

De verbranding van gas wekt enorm veel warmte op; warmte die in feite niet direct kan worden benut. Zou je deze warmte meteen en volledig in de ruimte laten komen, wordt het zelfs veel te heet. Dit wordt bij gaskachels opgelost door het overgrote deel van de warmte via de schoorsteen naar buiten te laten verdwijnen.
Al deze warmte-energie raakt dus verloren en wordt praktisch gezien weggegooid. Niet bepaald efficiënt energiegebruik dus.  

Gesloten en open systeem gaskachels

GaskachelEr zijn eigenlijk twee systemen voor gaskachels: een gesloten en een open systeem. Bij een gesloten systeem wordt de verbrandingslucht direct van buiten aangevoerd. Vaak gebeurt dit via een kanaal in de gevel waarlangs tegelijk ook de rookgassen worden afgevoerd. Het kanaal is meestal een dubbelwandige buis, waarvan de binnenste als afvoer dient en het buitenste deel de verse lucht aanvoert.
Bij een open systeem komt de verbrandingslucht uit de ruimte waar deze in staat. Deze ruimte moet daarom ook goed worden geventileerd omdat er anders een gebrek aan zuurstof kan ontstaan. Door het ‘zuigende’ effect van een open systeem kan er ook onderdruk in de ruimte ontstaan waardoor de kans bestaat dat vervuilde verbrandingsgassen weer de ruimte in worden gezogen. Doordat een open systeem een verbinding is tussen de binnen- en buitenruimte verbruikt deze meer energie. Het rendement van een gesloten kachel ligt daardoor ook hoger dan bij open gaskachel.

Speksteen gaskachel

Er zijn wel gaskachels op de markt met een hoger rendement, dit zijn warmte accumulerende gaskachels, die eigenlijk sfeer en een efficiënte verwarming combineren. Door het gebruik van speksteen kan de enorme hoeveelheid warmte die vrijkomt bij verbranding van gas worden opgeslagen en vervolgens geleidelijk weer aan de ruimte worden afgegeven als stralingswarmte. Dezelfde techniek wordt gebruikt bij speksteenkachels op hout.

Tips en aandachtspunten voor verwarming met gaskachels

  • Gas is geen hernieuwbare brandstof. Bij de verbranding van aardgas komt kooldioxide vrij, wat het broeikaseffect versterkt. De verbranding van hernieuwbare grondstoffen zoals brandhout produceert ook kooldioxide, maar dit wordt gecompenseerd door de opname van kooldioxide uit de lucht bij de groei van nieuwe bomen. Bij brandhout is de kringloop daarmee gesloten en bij aardgas niet.
  • Zorg bij een open systeem gaskachel voor een goede ventilatie in huis. Hiermee kan koolmonoxide vergiftiging worden voorkomen.
  • Het rendement van een gashaard ligt lager dan bij een gaskachel. Bij een haard kun je rekenen op een rendement van ongeveer 70%, bij een gaskachel is een rendement van 80% of meer mogelijk.
  • De meeste gaskachels hebben een waakvlam waardoor er ten alle tijden gas wordt verbruik.
  • Gaskachels produceren weinig stof en zijn daardoor relatief schoon in huis.
  • Gaskachels kunnen door onveilig gebruik of slecht onderhoud gevaarlijk zijn in het gebruik.
Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook