Energie bespaar tips voor je computer

Geplaatst op 10 februari 2008 in Energie

In de top 10 van sluipverbruikers in huis is de computer met alle randapparatuur goed vertegenwoordigd. Top 10 sluipverbruikers volgens de Consumentenbond:

  • Router
  • Modem
  • Scanner, printer
  • Audio-installatie
  • Satellietontvanger
  • Computer
  • Combimagnetron
  • Decoder
  • Luidsprekers pc
  • Tv/ video

Kortom tijd om eens wat kritischer naar je pc te kijken. Bij de meeste huishoudens staat een computer 95% van de tijd eigenlijk weinig tot niets te doen of hij wordt gebruikt voor weinig intensieve taken als surfen, downloaden of tekstverwerken. Om komend jaar flink wat euro’s te kunnen besparen hebben we een aantal computer besparingstips voor je op een rijtje gezet.

Stel je computer extra zuinig in

Door de instellingen van je computer aan te passen kun je het stroomverbruik flink laten dalen. Onder Start > (Instellingen >) Configuratiescherm > Energiebeheer kun je bepalen wanneer de monitor en computer overgaan in de stand-by stand. Vooral het stroomverbruik van monitoren kun je hiermee flink terugdringen. Screensavers besparen meestal geen energie. Een bewegende screensaver gebruikt zelfs nog meer energie dan bijvoorbeeld tekstverwerking.

Voorkom sluipverbruik

Een uitgeschakelde computer gebruikt nog altijd stroom. Hetzelfde geldt voor uitgeschakelde randapparatuur zoals monitoren, printers, modems en routers. Dat verklaart ook waarom sluipverbruik van computers en andere apparaten in het huishouden al snel 10% van de jaarlijkse stroomrekening uitmaakt. Het is dus aan te raden om iets tegen het sluipverbruik van computers en randapparatuur te doen. Gebruik hiervoor een Master/Slave stekkerdoos. Deze intelligente stekkerdoos zorgt ervoor dat bij het uizetten van de computer ook alle randapparatuur wordt uitgeschakeld. De makkelijkste en goedkoopste oplossing is natuurlijk de stekkerblok met de rode aan/uit-knop.

Koop een laptop

Over het algemeen verbruiken laptops het minste stroom. Omdat batterijduur erg belangrijk is, worden namelijk de meest efficiënte en innovatieve technieken toegepast.
Wil je toch graag een desktop kies er dan eentje met een zo laag mogelijk minimaal en maximaal stroomverbruik. Al lijkt stroomverbruik onder de grote computermerken nog niet echt een hot issue er zijn fabrikanten die er wel rekening mee houden. Wesapo is zo’n bedrijf en hun computers zijn gemiddeld 50% zuiniger dan vergelijkbare systemen.

Lcd monitor

Gooi uw oude monitor de deur uit en kies een LCD scherm. Platte beeldschermen (Liquid Crystal Display, of LCD) verbruiken maar half zoveel energie als conventionele schermen.

Upgraden is beter dan nieuw kopen

De productie en distributie van een computer vormen 80% van de totale energie die een computer gedurende z’n leven verbruikt? Het is dan ook altijd goed bij de aanschaf van een nieuwe computer om te kijken wat er nog van de oude kan worden gebruikt. Door de processor te upgraden of het werkgeheugen uit breiden kun je er vaak weer een hele tijd tegen.

Reacties (8)
Martijn Lehman
11/02/08 • 10:59

Hoi Dirk,

Da’s wel een eye-opener !

Las dit vanochtend in de krant…Wellicht goed als jij als Energie-guru, hier je energie es in steekt 🙂

http://www.blikopnieuws.nl/bericht/68920

Martijn

25/02/08 • 13:48

In het kader van sluipverbruik is dit ook nog wel een aardig artikel: [url=http://www.zelblog.nl/2007/08/apparaten-op-stand-by-wat-kost-dat-nou.html]Apparaten op Stand-by … Wat kost dat nou?[/url].

Het artikel geeft een overzicht van een aantal apparaten die en de kosten van het sluipverbruik op jaarbasis. Eyeopener voor mij!

Dirk van Genugten
25/02/08 • 21:50

He Christ,

Is idd een leuk artikel. Flinke klus geweest om alles in kaart te brengen maar dan heb je ook wat. En er valt dus echt veel te besparen. Somminge hebben het altijd over tientjes maar dit loopt echt in de honderden. Ik ga beginnen om ’s avonds die pc eens uit te knallen!

Thx voor de tip en wie weet inut voor de next post!
Dirk

08/05/08 • 14:02

[…] Hoe kun je nou als internetondernemer zo duurzaam mogelijk ondernemen? Zijn er misschien datacenters die energiezuinige servers hebben? Of maak je alleen gebruik van open source software? Zuinige computer? Altijd alle apparatuur uit als je het niet gebruikt?  […]

Dirk van Genugten
08/05/08 • 21:33

Beste Freek je moet je niet puur richten op je branche alleen. Op computergebied/ gebruik valt er idd zeker winst te behalen. Er komen steeds meer producenten met ‘groene’ lijnen zoals bijvoortbeeld Dell Earth. Als ondernemer in het algemeen kun je echter nog veel meer duurzame stappen maken. Door bijvoorbeeld kritisch te kijken naar je bedrijfspand, papierverbruik (zie ook mijn papierbak op deze site :-), autogebruik enz. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om je Co2 uitstoot te laten compenseren. Kortom mogelijkheden genoeg.

Als je nog meer hulp nodig hebt dan kun je altijd contact met me opnemen.

Succes Dirk

Jan
25/10/08 • 05:45

Hoi,

kom net dit bedrijfje tegen:
http://www.aracomputers.eu

Ziet er goed uit.

Groetsels,

Jan

06/08/09 • 01:31

Onderzoek heeft uigewezen dat veel mensen niet de moeite nemen om hun computer in de slaapstand te zetten. Zelfs als op het toetsenbord een klein slaapstandtoetsje zit wordt deze niet gebruikt. Om PC gebruikers bewuster te maken van de kosten van het energieverbruik is nu de Eco-Button ontwikkeld.

Eco-Button Software
Het belangrijkste onderdeel van de Eco-Button is de software. Standaard zijn de waarden (kosten per KWh en CO2) van het verbruik ingesteld met de gegevens van Milieucentraal. Zij hebben ook hun goedkeuring gegeven aan de ecobutton. Er wordt dus van “landelijk gemiddeld verbruik” uitgegaan, echter kan men dit via de software wijzigen en naar eigen hand zetten. Hier kan men aangeven wat het verbruik is van de computer en de kosten KWh wijzigen aan de hand van eerder ontvangen energienota’s. Er zijn nog een aantal instellingen om de ecobutton (eenvoudig) naar uw persoonlijke situatie in te stellen.

Doordat de button licht geeft (en dus om aandacht vraagt) zal men eraan worden herinnert de eco-stand te gaan gebruiken. De kosten voor deze LED-verlichting zijn maar ca. € 0,92 per jaar wanneer de computer 365 dagen per jaar aan zou staan.

Slaapstanden
De ecobutton software maakt gebruik van de S3 slaapstand. Een PC heeft vijf slaapstanden, maar de meeste consumenten zijn zich hier niet van bewust. Daarnaast zijn de meeste computers niet automatisch op de meest economische stand ingesteld. Meestal gebruikt de standaard slaapstand S1 of S2. Hierbij worden bepaalde hardware onderdelen (processor, harddisk, videokaart etc.) uitgeschakeld. De ecobutton slaat alle gegevens op in het RAM geheugen (intern geheugen van de computer) en zet vervolgens de computer helemaal uit. Omdat RAM geheugen snel is zal de computer zich (wanneer men op de Eco-Button drukt) binnen een paar seconden helemaal uitschakelen. Het activeren van de PC gaat met een druk op een willekeurige toets op het toetsenbord en bij een laptop/notebook met de power-knop. Binnen een paar seconden is de PC weer opgestart en kunt u gewoon verder gaan waar u mee bezig was.

Wanneer de PC weer opstart krijgt de gebruiker eerst het eco-screen te zien met een overzicht van de besparingen. De eco-screen maakt de consument bewust van het energieverbruik. De bedoeling is dat dit een bewustwordingsproces in gang zet waardoor consumenten bijvoorbeeld ook sneller de kamerverlichting uitzetten bij het verlaten van de ruimte of de kraan dichtdraaien tijdens het tandenpoetsen.

Eco-Button PRO
Belangrijk om te weten is dat de huidige versie met de gratis software op 1 computer werkt en niet geschikt is voor een netwerk. In het derde kwartaal dit jaar komt de ecobuttonPRO software uit. Deze is speciaal ontwikkeld voor de toepassing binnen netwerken van bedrijven/instellingen. Met deze software is o.a. de totaal besparing van alle computers te meten en kan de beheerder op afstand computers/beeldschermen uitschakelen wanneer er inactiviteit wordt gemeten. Op dit moment wordt deze gelicentieerde software uitgebreid getest door professionals uit de IT-branche.

mariska
01/03/11 • 17:11

er staat wel een klein foutje,
je moet zolang mogelijk met apparaten doen, dat is beter voor het milieu.
dus niet opeens je scherm weggooien!

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld