In de top 10 van sluipverbruikers in huis is de computer met alle randapparatuur goed vertegenwoordigd. Top 10 sluipverbruikers volgens de Consumentenbond:Energie besparen computer

  • Router
  • Modem
  • Scanner, printer
  • Audio-installatie
  • Satellietontvanger
  • Computer
  • Combimagnetron
  • Decoder
  • Luidsprekers pc
  • Tv/ video

Kortom tijd om eens wat kritischer naar je pc te kijken. Bij de meeste huishoudens staat een computer 95% van de tijd eigenlijk weinig tot niets te doen of hij wordt gebruikt voor weinig intensieve taken als surfen, downloaden of tekstverwerken. Om komend jaar flink wat euro’s te kunnen besparen hebben we een aantal computer besparingstips voor je op een rijtje gezet.

Stel je computer extra zuinig in

Door de instellingen van je computer aan te passen kun je het stroomverbruik flink laten dalen. Onder Start > (Instellingen >) Configuratiescherm > Energiebeheer kun je bepalen wanneer de monitor en computer overgaan in de stand-by stand. Vooral het stroomverbruik van monitoren kun je hiermee flink terugdringen. Screensavers besparen meestal geen energie. Een bewegende screensaver gebruikt zelfs nog meer energie dan bijvoorbeeld tekstverwerking.

Voorkom sluipverbruik

Een uitgeschakelde computer gebruikt nog altijd stroom. Hetzelfde geldt voor uitgeschakelde randapparatuur zoals monitoren, printers, modems en routers. Dat verklaart ook waarom sluipverbruik van computers en andere apparaten in het huishouden al snel 10% van de jaarlijkse stroomrekening uitmaakt. Het is dus aan te raden om iets tegen het sluipverbruik van computers en randapparatuur te doen. Gebruik hiervoor een Master/Slave stekkerdoos. Deze intelligente stekkerdoos zorgt ervoor dat bij het uizetten van de computer ook alle randapparatuur wordt uitgeschakeld. De makkelijkste en goedkoopste oplossing is natuurlijk de stekkerblok met de rode aan/uit-knop.

Koop een laptop

Over het algemeen verbruiken laptops het minste stroom. Omdat batterijduur erg belangrijk is, worden namelijk de meest efficiënte en innovatieve technieken toegepast.
Wil je toch graag een desktop kies er dan eentje met een zo laag mogelijk minimaal en maximaal stroomverbruik. Al lijkt stroomverbruik onder de grote computermerken nog niet echt een hot issue er zijn fabrikanten die er wel rekening mee houden. Wesapo is zo’n bedrijf en hun computers zijn gemiddeld 50% zuiniger dan vergelijkbare systemen.

Lcd monitor

Gooi uw oude monitor de deur uit en kies een LCD scherm. Platte beeldschermen (Liquid Crystal Display, of LCD) verbruiken maar half zoveel energie als conventionele schermen.

Upgraden is beter dan nieuw kopen

De productie en distributie van een computer vormen 80% van de totale energie die een computer gedurende z’n leven verbruikt? Het is dan ook altijd goed bij de aanschaf van een nieuwe computer om te kijken wat er nog van de oude kan worden gebruikt. Door de processor te upgraden of het werkgeheugen uit breiden kun je er vaak weer een hele tijd tegen.