Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
verbruik pc verminderen

  Verbruik pc verminderen? Met deze tips bespaar je energie

  Je computer slurpt een heleboel energie op, vaak zonder dat je het door hebt. Per jaar komt dat ongeveer neer op zo’n 1500 kWh. Als je de computer of laptop altijd aan hebt staan loopt dit nog verder op. Wil je het verbruik van je pc of laptop verminderen om energie in huis te besparen? Dit zijn de beste tips om dat te doen. 

  verbruik pc

  Het verbruik van je pc onder de loep

  Bij de meeste huishoudens staat een computer een groot deel van de dag weinig tot niets te doen. Of hij wordt voor niet zulke intensieve taken gebruikt zoals internetten, kleine bestanden downloaden of tekstverwerken. Om komend jaar flink wat euro’s te kunnen besparen hebben we een aantal computer besparingstips voor je op een rijtje gezet.

  ‘Verbruik pc verminderen? Dat begint met inzicht krijgen in je eigen situatie’

  Daarnaast is het slim om naar je eigen verbruik te kijken.  Dat begint met inzicht krijgen in je eigen situatie. Laat je je laptop altijd aanstaan, ook als je ‘m niet gebruikt? Daar zijn al mogelijkheden tot verbetering. Je computer of laptop helemaal uitzetten is namelijk energiezuiniger. Je hoeft ‘m namelijk minder vaak op te laden, omdat er geen energie weg wordt geslurpt en je accu langer meegaat. Al deze kleine beetjes kunnen zo energie besparen in huis.

  Verbruik pc verminderen? Dit zijn 5 tips om energie te besparen met je computer of laptop

  1. Stel je computer extra zuinig in

  Door de instellingen van je computer aan te passen kun je het stroomverbruik flink laten dalen. Onder Start > (Instellingen >) Configuratiescherm > Energiebeheer kun je bepalen wanneer de monitor en computer overgaan in de stand-by stand. Vooral het stroomverbruik van monitoren kun je hiermee flink terugdringen. Screensavers besparen meestal geen energie. Een bewegende screensaver gebruikt zelfs nog meer energie dan bijvoorbeeld tekstverwerking. Het is dus slimmer om je achtergrond, vooral die verschijnt als je niet achter je pc zit, zo simpel mogelijk te houden.

  2. Verbruik pc verminderen? Ga sluipverbruik tegen

  Een uitgeschakelde computer gebruikt nog altijd stroom. Hetzelfde geldt voor uitgeschakelde randapparatuur zoals monitoren, printers, modems en routers. Dat verklaart ook waarom sluipverbruik van computers en andere apparaten in het huishouden al snel 10% van de jaarlijkse stroomrekening uitmaakt. Het is dus aan te raden om iets tegen het sluipverbruik van computers en randapparatuur te doen.

  verbruik pc

  De tip tegen sluipverbruik is het gebruiken van een een slimme stekkerdoos, de zogenoemde master/slave stekkerdoos. Deze intelligente stekkerdoos zorgt ervoor dat bij het uitzetten van de computer ook alle randapparatuur wordt uitgeschakeld. Een makkelijkere en goedkopere oplossing is het klassieke stekkerblok met een aan/uit-schakelaar.

  3. Verbruik pc versus laptop: een laptop verbruikt minder stroom

  Over het algemeen verbruiken laptops de minste stroom. Dar komt omdat batterijduur erg belangrijk is bij laptops, waardoor er meer efficiënte en innovatieve technieken toegepast. Wil je toch graag een desktop? Kies er dan eentje met een zo laag mogelijk minimaal en maximaal stroomverbruik. Al lijkt stroomverbruik onder de grote computermerken nog niet echt een hot issue te zijn, er zijn fabrikanten die er wel rekening mee houden.

  4. Kies voor een LCD-scherm om energie te besparen

  Gooi je oude monitor de deur uit en kies een LCD-scherm met het energielabel A, zoals deze van Dell. Platte beeldschermen (Liquid Crystal Display, of LCD) verbruiken maar half zoveel energie als conventionele schermen.

  5. Upgraden is duurzamer dan nieuw kopen

  De productie en distributie van een computer vormen 80% van de totale energie die een computer gedurende z’n leven verbruikt. Het is dan ook altijd goed bij de aanschaf van een nieuwe computer om te kijken wat er nog van de oude kan worden gebruikt. Door de processor te upgraden of het werkgeheugen uit te breiden kun je er vaak weer een hele tijd tegen.

  ‘Het is belangrijk om goed te te denken: is een nieuwe computer of laptop echt nodig?’

  Qua duurzaamheid is het ook altijd belangrijk om goed na te denken: is een nieuwe computer of laptop nu echt nodig? De grootste besparing maak je namelijk door minder te kopen, omdat je daarmee het productieproces waarbij CO2 vrijkomt niet belast. Maak die afweging voor jezelf.

  Tip van Bart, mede-oprichter van Duurzaamthuis.nl: ‘Een trage laptop of PC kan zeker een tweede leven krijgen als je deze formatteert. Hier kun je een stappenplan vinden hoe je dit kunt aanpakken. Ik stond zelf op het punt een nieuwe MacBook te kopen. Door alle programma’s die ik door de jaren heen had geïnstalleerd, was deze heel traag geworden. Maar nadat ik alle informatie had verwijderd door het formatteren, deed hij het weer zo goed als nieuw. En dat terwijl hij 10 jaar oud is.’

  Ontdek hier meer tips over energie besparen in huis met ons artikel over de energiezuinige koelkast, de energiezuinige warmtepompdroger en de energiezuinige waterkoker

  Paula

  Paula Heeger

  Paula Heeger (26) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt ze over boeken.
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  7 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  er staat wel een klein foutje,
  je moet zolang mogelijk met apparaten doen, dat is beter voor het milieu.
  dus niet opeens je scherm weggooien!

  Onderzoek heeft uigewezen dat veel mensen niet de moeite nemen om hun computer in de slaapstand te zetten. Zelfs als op het toetsenbord een klein slaapstandtoetsje zit wordt deze niet gebruikt. Om PC gebruikers bewuster te maken van de kosten van het energieverbruik is nu de Eco-Button ontwikkeld. Eco-Button Software Het belangrijkste onderdeel van de Eco-Button is de software. Standaard zijn de waarden (kosten per KWh en CO2) van het verbruik ingesteld met de gegevens van Milieucentraal. Zij hebben ook hun goedkeuring gegeven aan de ecobutton. Er wordt dus van “landelijk gemiddeld verbruik” uitgegaan, echter kan men dit via de software wijzigen en naar eigen hand zetten. Hier kan men aangeven wat het verbruik is van de computer en de kosten KWh wijzigen aan de hand van eerder ontvangen energienota’s. Er zijn nog een aantal instellingen om de ecobutton (eenvoudig) naar uw persoonlijke situatie in te stellen. Doordat de button… Lees verder »

  Hoi,

  kom net dit bedrijfje tegen:
  http://www.aracomputers.eu

  Ziet er goed uit.

  Groetsels,

  Jan

  Beste Freek je moet je niet puur richten op je branche alleen. Op computergebied/ gebruik valt er idd zeker winst te behalen. Er komen steeds meer producenten met ‘groene’ lijnen zoals bijvoortbeeld Dell Earth. Als ondernemer in het algemeen kun je echter nog veel meer duurzame stappen maken. Door bijvoorbeeld kritisch te kijken naar je bedrijfspand, papierverbruik (zie ook mijn papierbak op deze site :-), autogebruik enz. Je zou er zelfs voor kunnen kiezen om je Co2 uitstoot te laten compenseren. Kortom mogelijkheden genoeg.

  Als je nog meer hulp nodig hebt dan kun je altijd contact met me opnemen.

  Succes Dirk

  He Christ,

  Is idd een leuk artikel. Flinke klus geweest om alles in kaart te brengen maar dan heb je ook wat. En er valt dus echt veel te besparen. Somminge hebben het altijd over tientjes maar dit loopt echt in de honderden. Ik ga beginnen om ‘s avonds die pc eens uit te knallen!

  Thx voor de tip en wie weet inut voor de next post!
  Dirk

  In het kader van sluipverbruik is dit ook nog wel een aardig artikel: [url=https://www.zelblog.nl/2007/08/apparaten-op-stand-by-wat-kost-dat-nou.html]Apparaten op Stand-by … Wat kost dat nou?[/url].

  Het artikel geeft een overzicht van een aantal apparaten die en de kosten van het sluipverbruik op jaarbasis. Eyeopener voor mij!

  Hoi Dirk,

  Da’s wel een eye-opener !

  Las dit vanochtend in de krant…Wellicht goed als jij als Energie-guru, hier je energie es in steekt :-)

  http://www.blikopnieuws.nl/bericht/68920

  Martijn

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.