Lucht-water warmtepomp, haal energie uit buitenluchtGeplaatst op 29 mei 2011 in Energie

Een lucht-water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht die vervolgens kan worden gebruikt om ruimtes in huis en douchewater te verwarmen. Daarnaast kan een lucht-water warmtepomp in de zomer ‘omgekeerd’ worden gebruikt om het huis mee te koelen. Het grote voordeel van een lucht-water warmtepomp is dat hiervoor geen grondboring noodzakelijk is en daarmee vrijwel geschikt is voor iedere situatie. Een lucht-water warmtepomp kan ongeveer 25% besparing opleveren op de jaarlijkse verwarmingskosten. Een lucht-water warmtepomp heeft een gunstige invloed op het energielabel van de bestaande woning of de EPC van de nieuwbouw woning.

Het systeem is ideaal voor de verwarming van een woning. Het water dient meestal slechts tot 38 °C opgewarmd te worden, waardoor een hogere COP-waarde bereikt kan worden door de lage condensortemperatuur. Ook bij dit type is het rendement minder gunstig zodra het buiten vriest, maar nog steeds voldoende om de woning warm te krijgen. Daarnaast is het ook nog mogelijk om met sommige lucht-water warmtepompen te koelen. Dit verhoogt het comfort in de woning.

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp

Een lucht-water warmtepomp bestaat uit twee onderdelen. De binnenunit wordt geplaatst naast een gasketel en de buitenunit op een dak of tegen de gevel. Bouwkundige aanpassingen en een grondgekoppelde bron zijn niet nodig. De buitenunit onttrekt vervolgens de energie uit de buitenlucht. Dat kan zelfs tot temperaturen ver onder nul! De buitenunit is aan de  binnenunit gekoppeld waardoor de warmte aan het verwarmingssysteem of eventuele aan de voorraadboiler met warm tapwater wordt afgegeven. Dit is een ideaal systeem voor de verwarming van een woning. Het water dient meestal slechts tot 38 °C opgewarmd te worden, waardoor een hogere COP-waarde bereikt kan worden door de lage condensortemperatuur.

De kracht van een lucht-water warmtepomp is dat beide units dicht bij elkaar geplaatst kunnen worden wat zorgt voor weinig energieverlies en optimale samenwerking. Door de combinatie van warmtepomp en cv ketel wordt zo onder alle omstandigheden het hoogste rendement gehaald. Op momenten dat de warmtelevering van de warmtepomp niet toereikend is, levert de cv ketel extra capaciteit. Bij lage temperaturen (wanneer het buiten bijvoorbeeld vriest) is het rendement van de warmtepomp minder goed dan dat van de gasketel en schakelt deze vervolgens uit.

Rendement lucht-water warmtepomp

Door de sterk schommelende buitentemperatuur ligt het rendement van een lucht-water warmtepomp altijd lager dat een water-water warmtepomp. Uitgedrukt in COP (Coëfficiënt of Performance) kom je 1 tot 2 lager uit. Meer lezen over verschillende type warmtepompen

Warmtepomp gebruiken voor koelen huis

Het klimaat in Nederland verandert. De behoefte om in de zomer te kunnen koelen neemt daardoor toe. Met een beperkte hoeveelheid energie is een lucht-water warmtepomp in staat om de temperatuur in de woning via vloerverwarming of convectoren een aantal graden omlaag te brengen. Hiermee kun je het comfort in je huis verhogen zonder een energieslurpende airco aan te schaffen.

Subidie warmtepomp

Momenteel is de subsidiepot voor alle typen warmtepompen op. Dit jaar wordt besloten of deze zal worden aangevuld. Ga naar subsidie warmtepomp

Rekenmethode terugverdientijd warmtepomp

Om een beeld te geven van de energiebesparing en terugverdientijd staat er op de site van Techneco een eenvoudige rekenmodule. Uit deze berekening komt ook een overzicht van het verwachte gas- en elektriciteitsverbruik na plaatsing, evenals de besparingen uitgedrukt in euro’s en in kilogrammen CO2.

 Ga naar rekenmodule Techneco

Productvoorbeelden van warmtepomp leveranciers

Elga van Techneco
Split van Nibe

Reacties (6)
16/12/13 • 13:52

Erg mooi en verduidelijkend artikel. Ik denk dat warmtepompen een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst gezien de besparing op het energieverbruik. Daarnaast zijn zij ook erg geschikt voor tijdelijke verwarming/koeling.

01/07/14 • 09:15

Eigenlijk zou zo’n pomp standaard bij een huis moeten worden gemonteerd. Dit lijkt me een hele duurzame optie om in ieder geval 25% op groene of grijze stroom te besparen. Dit is dus alleen maar gunstig.

Ona Mein
07/02/16 • 18:43

Ook mooi dat je kunt coolen met de vloerverwarming, maar veroorzaakt dat niet condensatie op de vloer of überhaupt vochtigheid in het huis?!

blok
13/04/16 • 05:15

Mooi voor de eigenaar van de woning, maar als buren veel “overlast” door het suizen van de lucht en de motor .
Hinderlijk!!
Daar is toch wat aan te doen?

Will Eisinga
21/03/18 • 15:19

ik ben een Groninger zonder gas
al 5 jaar.
LUCHT WATER WARMTEPOMP capaciteit 16kW
MET WARMWATERBUFFERTANK 300 L
werkt perfect op bestaande CV installatie
met zonnepanelen 0 op de energierekening
ik betaalde 250 euro per maand.
werkt beter dan een gasketel
inductiekoken
gasnet afgesloten.

seok
17/03/19 • 14:37

interessant maar de stijl van schrijven is wel erg”er is helemaal geen probleem”.
En er zou wel eens recatie mogen komen op vragen anders is dit echt alleen maar een verkooppraatje.
Voorlopig geloof ik niet zo veel in al die wondermiddelen en zie ik meer in een systeem dat de huidige CV-brander vervangt en waar de bestaande radiatorleidingen op aangesloten kunnen worden. Dat zou dan op (en in) de plaats van de huidige CV of een binnen (gas)haard moeten kunnen. Al dat gedoe met vloerverwarming en extra isolatie is nodig omdat de alternatieve bron te kort schiet. Doe daar dan wat aan! Dan blijft verder alles origineel. Dus ontwikkel als de sodemieter een warmtebron met een andere brandstof (de olietank kan dus weer de grond in!) want ik wil wel drie weken van huis kunnen zonder dat de boel bevriest.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!

Partners

Zelfstroom

Zonnepanelen koop of huur!

DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld