Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Water lucht warmtepomp

Lucht-water warmtepomp, haal energie uit buitenlucht

Een lucht-water warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht. Deze energie kan vervolgens gebruikt worden om ruimtes in huis te verwarmen. Daarnaast kan een lucht-water warmtepomp in de zomer ‘omgekeerd’ worden gebruikt om het huis mee te koelen. Het grote voordeel van een lucht-water warmtepomp is dat er geen grondboring noodzakelijk is. Deze pomp is daarmee geschikt voor vrijwel iedere situatie. Een lucht-water warmtepomp kan een besparing van ongeveer 25% opleveren op de jaarlijkse verwarmingskosten. Een lucht-water warmtepomp heeft een gunstige invloed op het energielabel van bestaande woningen of op de EPC van nieuwbouw woningen.

Warmtepomp lucht

Hoe werkt een lucht-water warmtepomp?

Een lucht-water warmtepomp bestaat uit twee onderdelen: een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit wordt geplaatst naast een gasketel en de buitenunit op een dak of tegen de gevel. Bouwkundige aanpassingen of een grondgekoppelde bron zijn niet nodig. De buitenunit onttrekt vervolgens energie uit de buitenlucht. Dat kan zelfs tot temperaturen ver onder nul! De buitenunit is aan de  binnenunit gekoppeld waardoor de warmte aan het verwarmingssysteem of aan de voorraadboiler met warm tapwater wordt afgegeven.

De kracht van een lucht-water warmtepomp is dat de units dicht bij elkaar geplaatst kunnen worden. Dit zorgt voor weinig energieverlies. Door de combinatie van een warmtepomp met een cv ketel wordt onder alle omstandigheden het hoogste rendement gehaald. Op momenten dat de warmtelevering van de warmtepomp niet toereikend is, levert de cv ketel extra capaciteit.

Rendement lucht-water warmtepomp

Door de sterk schommelende buitentemperatuur ligt het rendement van een lucht-water warmtepomp altijd lager dat een water- of grondwarmtepomp. Uitgedrukt in COP (Coëfficiënt of Performance) kom je 1 tot 2 lager uit. Meer over de water- of grondwarmtepomp lees je in dit artikel. Dit neemt niet weg dat het systeem ideaal is voor de verwarming van een woning. Het water dient meestal tot slechts 38 °C opgewarmd te worden. Door de lage condensortemperatuur kan daarom een hogere COP-waarde bereikt worden. Als het buiten vriest is het rendement natuurlijk lager, maar nog steeds voldoende om de woning warm te krijgen.

Warmtepomp gebruiken voor koelen huis

Het klimaat in Nederland verandert. De behoefte om in de zomer te kunnen koelen neemt daardoor toe. Met een beperkte hoeveelheid energie is een lucht-water warmtepomp in staat om de temperatuur in de woning via vloerverwarming of convectoren een aantal graden omlaag te brengen. Hiermee kun je het comfort in je huis verhogen zonder een energieslurpende airco aan te schaffen.

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

interessant maar de stijl van schrijven is wel erg”er is helemaal geen probleem”.
En er zou wel eens recatie mogen komen op vragen anders is dit echt alleen maar een verkooppraatje.
Voorlopig geloof ik niet zo veel in al die wondermiddelen en zie ik meer in een systeem dat de huidige CV-brander vervangt en waar de bestaande radiatorleidingen op aangesloten kunnen worden. Dat zou dan op (en in) de plaats van de huidige CV of een binnen (gas)haard moeten kunnen. Al dat gedoe met vloerverwarming en extra isolatie is nodig omdat de alternatieve bron te kort schiet. Doe daar dan wat aan! Dan blijft verder alles origineel. Dus ontwikkel als de sodemieter een warmtebron met een andere brandstof (de olietank kan dus weer de grond in!) want ik wil wel drie weken van huis kunnen zonder dat de boel bevriest.

ik ben een Groninger zonder gas
al 5 jaar.
LUCHT WATER WARMTEPOMP capaciteit 16kW
MET WARMWATERBUFFERTANK 300 L
werkt perfect op bestaande CV installatie
met zonnepanelen 0 op de energierekening
ik betaalde 250 euro per maand.
werkt beter dan een gasketel
inductiekoken
gasnet afgesloten.

Mooi voor de eigenaar van de woning, maar als buren veel “overlast” door het suizen van de lucht en de motor .
Hinderlijk!!
Daar is toch wat aan te doen?

Ook mooi dat je kunt coolen met de vloerverwarming, maar veroorzaakt dat niet condensatie op de vloer of überhaupt vochtigheid in het huis?!

Eigenlijk zou zo’n pomp standaard bij een huis moeten worden gemonteerd. Dit lijkt me een hele duurzame optie om in ieder geval 25% op groene of grijze stroom te besparen. Dit is dus alleen maar gunstig.

Erg mooi en verduidelijkend artikel. Ik denk dat warmtepompen een belangrijke rol gaan spelen in de toekomst gezien de besparing op het energieverbruik. Daarnaast zijn zij ook erg geschikt voor tijdelijke verwarming/koeling.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.