Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Duurzaam Interieur

Inspiratie voor een tweedehands interieur

Vintage is een trend! Binnen de mode- en interieurwereld krijgen gebruikte items steeds vaker een tweede leven. Dit biedt de mogelijkheid om je te onderscheiden van de massa: tweedehands spullen zijn vaak niet meer verkrijgbaar in het huidige winkelaanbod en vintage items zetten door het (gebruikte) karakter een unieke stijl neer. Samen met interieurstylist Sjouke nemen we je mee in de zoektocht naar een persoonlijk, tweedehands interieur.

1
Laat je inspireren

Voor tweedehands speuren heb je creativiteit en visualisatievermogen nodig, omdat de items niet pasklaar worden gepresenteerd. En dat maakt het hapklare aanbod in de ‘reguliere’ winkels nou juist zo verleidelijk. Je ziet het meubelstuk meteen in een mooie context waardoor je makkelijker de vertaling maakt naar je eigen interieur. Duurzaam is het vaak niet. Gelukkig zijn er genoeg manieren om jouw creativiteit aan te zwengelen. Laat je, voordat de zoektocht naar tweedehands meubels van start gaat, eerst inspireren met onderstaande tips.

Oneindige inspiratie op Pinterest
Pinterest is een perfect platform om inspiratie op te doen. Voer Engelse zoektermen in en je ontvangt de meeste hits. Een beeld gevonden dat je aanspreekt? Klik verder en Pinterest geeft een scala aan afbeeldingen in dezelfde stijl. Kortom een eindeloze inspiratiebron. Weet je niet waar te beginnen? Kijk eens op mijn Pinterest: @sjoukjebonekamp. Ik heb borden in verschillende interieurstijlen.

Ontdek diverse stijlen via films en series 
Films en series waar aandacht is besteed aan het interieur scoren bieden volop inspiratie. Denk aan Scandinavische series zoals De Bron, Wallander en Borgen. Of series en films die zich afspelen in de jaren ‘80 zoals Stranger Things, James Bond of Back to the future. Killing Eve vond ik ook fantastisch qua vintage interieur en kleding. 

Jouw kledingkast als inspiratiebron
Je huidige kledingkast kan je ook helpen ontdekken wat je mooi vindt. Ik hou van kleurrijke kleding, mooie materialen en ik mix graag verschillende stijlen. Dat is ook precies wat ik doe met een interieur. Ga bij jezelf eens na waar jij op let bij kleding en of je dat kan vertalen naar je interieur. Vraag jezelf bij het opdoen van inspiratie op deze diverse locaties af wat je aanspreekt? Is het de sfeer, het materiaal, de kleuren of de accessoires? Probeer het zo nauwkeurig mogelijk voor jezelf te beschrijven. Als je dat op een rij hebt, dan kan je gaan speuren.

Musea, hotels en cafés 
Musea zijn een mooie inspiratiebron om te ontdekken hoe kleur en verlichting impact heeft op de kunst en sfeer. Cafés en restaurants spelen vaak in op de allerlaatste trends, dus daar kan je je ook laten inspireren. Boutique hotels tonen vaak een persoonlijke sfeer.

Dsc0452.jpeg

2
Hier scoor je tweedehands parels

Ben je klaar om te gaan struinen naar unieke items om jouw persoonlijke, tweedehands interieur in te richten? Laat je dan verrassen en inspireren door het aanbod van zowel fysieke thrift-shops als online platformen.

Marktplaats als favoriet
Het vertrouwde Marktplaats is voor mij zeker een favoriet. Ja kan vanaf de bank scrollen door het enorme aanbod. Je kan gericht zoeken op elk moment van de dag en contact met de verkoper is snel gelegd.

Kringloopwinkels bij jou in de regio 
Organisaties die een kringloopwinkel runnen zijn vaak minder commercieel dan de verkopers op Marktplaats. Dit maakt de kans op koopjes in kringloopwinkels groter. Ik maak veel gebruik van de ‘Kringloop App’. Als ik voor een klant op pad ben kijk ik altijd op de app of er toevallig een kringloop in de buurt is. Zo ontdek ik elke keer weer nieuwe kringloopwinkels. Kringloopwinkels in de rijkere regio’s hebben een ander aanbod dan een dorp op het platteland. De variatie is juist zo leuk, dus laat je verrassen!

Dsc0337.jpeg

Netjes georganiseerde kringloopwinkels lijken vaak mooiere dingen te verkopen, maar de beste vondsten scoor je juist in winkels waar je door de bomen het bos niet meer ziet. Laat je niet overweldigen en sla geen afdeling over, je zou zomaar een paar design-fauteuils kunnen mislopen.

Bij kringloopwinkels scoor je o.a. meubels, stijlvol serviesgoed, keramieken vazen en bloempotten, spelletjes, speelgoed, boeken en huishoudelijke apparaten. Neem bij een bezoekje aan de kringloop zelf ook spullen mee die je niet meer nodig hebt om anderen blij te maken én de circulaire economie te bevorderen.

Etsy; groot aanbod van vintage items
Op Etsy vindt je een fantastisch aanbod van vintage items uit binnen- en buitenland. Voor meubilair kijk ik alleen binnen Nederland, maar voor kleine accessoires kijk ik ook over de grens omdat deze goed verstuurd kunnen worden. 

Ontdek de wereld van veilingen 
Voor antieke kasten, design meubilair, uitgebreide serviezen of je eerste kunstwerk zijn veilingen the place to be. De spanning van het bieden geeft een extra dimensie aan de shop-beleving. Veilingen waar ik graag naar toe ga:

  • Veilinghuis de Zwaan (Amsterdam)
  • Venduehuis De Eland de Zon (Diemen)
  • Veilinghuis Peerdeman (Utrecht)
  • Oprechte veiling Haarlem
  • Vendu Rotterdam


De spanning in de zaal is fantastisch om mee te maken. Bedenk van tevoren goed je maximale prijs. De richtprijzen geven een indicatie van de geschatte waarde. Let op, houd rekening met 30% veilingkosten die je nog bovenop de prijs moet rekenen. 

De agenda van Meukisleuk
Via de website van Meukisleuk vind je een agenda met de data van alle rommel- en vlooienmarkten in Nederland. Laat je op dit soort markten niet overweldigen door een gebrek aan overzicht, maar geef je ogen de kost. Onuitgepakte dozen bevatten soms schatten.

3
Geduld is de key

Durf tijdens je zoektocht naar je persoonlijke, tweedehands interieur te experimenteren én neem hier de tijd voor. Verwacht niet dat je in één keer alles bij elkaar speurt: tweedehands inkopen is een kwestie van geduld, het aanbod kan per dag verschillen. Uiteindelijk komt je droominterieur tot leven met voldoende geduld én lef, omdat je de tijd neemt om het anders aan te pakken dan de mainstream massa.

Met deze tips moet het creatief én duurzaam inrichten van jouw tweedehands interieur realiseerbaar zijn. Kom je er toch niet uit? Lees dan ons artikel over duurzame meubels inclusief handig stappenplan, waarmee jij je interieur stijlvol inricht en het milieu zo min mogelijk belast.

Duurzaam Tweedehands Interieur 2

* ‘Vintage’ beslaat maar een deel van de tweedehands spullen. Alleen items uit de periode 1920-1970 vallen onder deze noemer.

Meer in deze categorie

Marijke Bleijswijk

Marijke Bleijswijk

Als nomade schrijft Marijke onderweg over een bewuste leefstijl. Vanuit haar camper - thuis, kantoor en shop op wielen - verkoopt ze upcycled, vintage kleding en handcrafted sieraden. Inspiratie haalt ze uit kunst, eco-communities en de natuur. Het liefst schrijft ze dan ook over creativiteit binnen de circulaire economie, thriften en een groene omgeving.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wat is het merk van de houten stoelen op de foto? (als deze een merk hebben)
Alvast bedankt!

Bedankt voor de leuke tips en inspiratie!

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.