Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Kringloop tweedehands duurzaam

Duurzaam tweedehands interieur

Vintage spullen zijn hip. Oude kleding en meubels krijgen weer een tweede leven. Spullen die door het gebruikte karakter en verleden hun eigen unieke identiteit hebben. Iets bijzonders wat niet of nauwelijks ergens anders te verkrijgen of te koop is. Nu vrijwel iedereen het zich kan veroorloven om regelmatig een nieuwe garderobe of interieur te kopen, levert dat geen status of iets bijzonders op. Met tweedehands vintage meubelstukken en spulletjes kun je op je eigen creatieve en duurzame manier je huis inrichten en je zo weer écht onderscheiden.

Kringloop tweedehands duurzaam

Kringloop binnen de cradle-to-cradle- kringloop

Het milieu is daarbij waarschijnlijk niet de eerste drijfveer, maar duurzaam is het wel. Er worden minder nieuwe goederen aangeschaft, minder geproduceerd en dus worden de natuurlijke bronnen minder belast. Hergebruik is eigenlijk een kringloop binnen de cradle-to-cradle- kringloop. Na het hergebruik kunnen de opnieuw gebruikte spullen vaak ook nog eens gerecycled worden. Een goed plan dus, tweedehands winkelen! Vroeger waren kringloop spullen helemaal niet chique, maar internet en met name Marktplaats heeft definitief een einde gemaakt aan dat idee. ‘Je bent gek als je een nieuw stapelbed aanschaft als er op internet twintig van hetzelfde type te koop staan voor bijna niets.’

Niet alleen vintage meubels

‘Vintage’ beslaat maar een deel van de tweedehands spullen. Alleen items van gerenommeerde ontwerpers uit de periode 1920-1970 vallen onder die noemer. Maar ook andere zaken verdienen aandacht. Want het snuffelen in de kringloop is ook nog eens leuk en goed voor de portemonnee. Denk eens aan de winkel met tweedehands spulletjes als je iets nodig hebt. Of als je niets nodig hebt, maar gewoon houdt van mooie vondsten.

Vintage meubels duurzaam

Speuren kun je leren

Een goed oog voor mooie en goede spullen is handig, maar je kunt het ook ontwikkelen. Ga, om te beginnen, gewoon uit van je eigen smaak. Hieronder een aantal punten om op te letten als je graag eens wilt gaan ‘tweedehandsen’.

Tips voor tweedehands interieur shoppen

 • Organisaties die een kringloopwinkel runnen zijn vaak minder commercieel dan de verkopers op bijvoorbeeld Marktplaats. De kans op koopjes is in die winkels dus veel groter. Daarbij komt dat tweedehands winkels vaak een goed doel dienen. De opbrengsten gaan naar een maatschappelijk project of de medewerkers vinden er een plek om werkervaring op te doen. Het mes snijd hier aan twee kanten.
 • Zoek naar kringloopwinkels in de buurt. ( Zoek bijvoorbeeld op Kringloopwinkels of Kringloop Startpagina) Vervolgens is een belangrijke tip is: ga vaak! De kans dat het ding dat je op dat moment zoekt precies die ene keer in de kringloopwinkel ligt is klein. Maak daarom een lijstje in je hoofd of op papier van spullen die je wel zou kunnen gebruiken, maar die je niet direct nodig hebt. En kijk elke keer of er iets van je gading is. Dat kost weinig tijd want je kent de winkels na een paar keer op je duimpje en je ziet meteen wat nieuw is.
 • De ene kringloopwinkel is goed voorzien in kleding, de andere heeft mooi serviesgoed en een derde verkoopt veel boeken. Probeer een paar winkels om te zien welke voor jou de grootste kans geeft op goede vondsten.

  Tweedehans servies
 • Netjes georganiseerde tweedehands winkels lijken vaak mooiere dingen te verkopen, maar de mooiste vondsten doe je juist in winkels waar je door de bomen het bos niet meer ziet door alle rommel. De meer commerciële organisaties hebben vaak kenners en taxateurs die de echte koopjes er van te voren uitpikken. Dus laat je niet overweldigen door een gebrek aan overzicht, maar geef je ogen, kast voor kast, plank na plank, de kost. Onuitgepakte dozen en bovenste planken bevatten soms schatten.
 • Zoek niet alleen gericht, maar kijk met een open blik rond. Je zou toch maar de stoelenafdeling skippen, omdat die niet op je lijstje staan, en zo een paar designerfauteuils mislopen.
 • Omdat veel spullen bijna niets kosten ben je geneigd veel te kopen. Niet doen! Net als in reguliere winkels moet je jezelf een paar vragen stellen. Heb ik het echt nodig? Vind ik het zo mooi dat het over 10 jaar nog in mijn huis past? Anders ziet je huis er na een tijdje uit als een kringloop winkel.
 • Koop alleen spullen die heel zijn: kleding zonder vlekken, vazen en servies zonder scheuren en complete spelletjes. Als iets makkelijk te repareren is, kun je de aankoop wel overwegen, maar dan moet je thuis wel meteen aan de slag.
 • Het prijzen van tweedehands goederen heeft een bepaalde willekeur omdat er soms weinig vergelijkingsmateriaal is. Onderhandel over de prijs als je denkt dat het object te duur is of als je een aantal dingen tegelijk koopt. Koop niet 2 bolletjes wol, maar vraag wat de hele mand met wol kost.
 • Breng spullen die je niet meer nodig hebt zelf ook naar een tweedehands winkel. Anderen zijn er weer heel erg blij mee.

Duurzaam vintage design

Een bezoekje aan de kringloopwinkel waard:

 • Serviesgoed: Geef je een diner voor veel mensen of een lunch met een kleurthema? Stel in de tweedehands winkel een unieke set servies samen van verschillende borden en kopjes die niet bij elkaar horen, maar wel bij elkaar passen. Studenten kunnen hier ook alles vinden wat ze maar nodig hebben. Een stuk leuker dan die 24-delige set goedkoop servies uit het warenhuis. Fondueborden met vakjes voor het kinderfeestje en heel veel eierdopjes voor de paasbrunch.
 • Tafelkleden en servetten: mooie geborduurde tafelkleden, geruite, in zeventiger jaren oranje, dekservetten en stapels katoenen servetten (veel origineler en duurzamer dan die papieren).
 • Vazen en bloempotten: In alle soorten en maten voor bijna geen geld. Koop nooit meer een nieuwe, want kringloopwinkels komen om in de vazen. Even schoonmaken, laten opmaken in de bloemenwinkel en je hebt een prachtig cadeau. Of wat bloemetjes plukken langs de slootkant en thuis op de ontbijttafel.
 • Handwerkspullen: Creabea’s hebben vaak geluk in tweedehands-spullen-winkels. Het naai- en borduurdoosje van de oude oma die naar het bejaardenhuis gaat komt daar vaak terecht. Manden vol wol, haak- en breinaalden, gaatjestangen, lappen stof, oude tassen met nog goed bruikbare hengsels voor je nieuwe zelfgemaakte tas etc.
 • Spelletjes en puzzels: ook nooit meer nieuw kopen, tenzij je iets specifieks wilt. Kringloopwinkels raken spellen en puzzels aan de straatstenen niet kwijt, dus zijn ze vaak heel goedkoop. Wel even checken of de dozen compleet zijn (bij puzzels met veel stukjes, moet je de gok maar wagen). En als het gezin is uitgekeken op het spel, breng je het gewoon weer terug.
 • Speelgoed: andermans kinderen zijn niet viezer dan die van jou, dus gewoon even afwassen of in een sopje (knuffels kunnen gewoon in de wasmachine) en spelen maar. Kinderen worden snel groter en groeien net zo vlug uit hun speelgoed. Dat komt vaak in deze winkels terecht. Mooie oude poppenbedjes en -huizen, racebanen en blokkendozen, knikkers en skates, barbies en barbiekleertjes en nog veel meer.
 • Meubels: van Ikea-tafels tot designerstoelen. Het is er allemaal. Kwestie van je ogen open houden en volg je smaak.
 • Huishoudelijke apparaten: er staan altijd broodroosters, tosti-ijzers en gourmetsets in de tweedehands winkel. Dus vraag je af of je per se een splinternieuw broodrooster nodig hebt of gewoon een goed functionerende?

  Duurzaam hergebruik materialen
 • Keukenhulpjes: dingen die mensen aanschaffen en vaak weinig gebruiken komen hier op de planken terecht. Bakvormen, citruspersen, aspergepannen, stoomrekjes, kaasmesjes etc.
 • Interieur decor: eindeloos kandelaars, lampen, blikjes, schilderijen en lijsten. Een variëteit aan verzamelde lijstjes is veel bijzonderder dan allemaal dezelfde lijsten.
 • Boeken: heel veel boeken, van alle soorten. Romans, hobby, kookboeken, kinderboeken. Niet alleen om te lezen. Atlassen bijvoorbeeld bestaan uit prachtige platen waar je enveloppen of cadeaulabels van kunt maken. Of collages.

Heb jij nog tips voor het vinden van mooie tweedehands spullen en wat je er mee kunt doen? Laat het ons weten!

Foto’s uit het interieur van de Duurzaamthuis-redacteur: twee stoeltjes van de Deense ontwerper Wegner, tweedehands gekocht voor €5,- per stuk. Heksenhoedlamp van Deense ontwerpers Bonderup & Thorup, gevonden in de kringloopwinkel voor €20,-. Met daarachter kunst in kringlooplijstjes, gemiddeld €1,- per stuk.

Meer in deze categorie

Kvg portretfoto kristel

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wat is het merk van de houten stoelen op de foto? (als deze een merk hebben)
Alvast bedankt!

Bedankt voor de leuke tips en inspiratie!

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.