De lente is weer begonnen. Tijd om de tuin weer helemaal op orde te brengen. In de winterdagen hebben mossen en algen door vocht en weinig zonlicht weer flink terrein gewonnen. Maar nu is het tijd om de aanval tegen groene aanslag in te zetten op een duurzame manier. In dit artikel hebben we gekeken naar de beste natuurlijke aanslagverwijderaars, zoals groene aanslag verwijderen met soda.
Groene aanslag duurzaam verwijderen: kies voor soda of groene zeep
Wij waren al overtuigd, maar nu wordt het ook nog eens bevestigd door een onderzoek van de Consumentenbond: duurzaam groene aanslag verwijderen kan prima. De Consumentenbond heeft een groot aantal groene aanslagverwijderaars onderzocht en heeft daarbij ook soda en groene zeep meegenomen. En wat blijkt? Deze doen niet onder voor hun chemische concurrenten. Er is maar één chemisch product dat eigenlijk beter scoort. Die willen we natuurlijk niet. De beste duurzame oplossingen die uit dit onderzoek komen zijn groene zeep (tweede plaats) en biologisch zuiveringszout (vijfde plaats). Qua prijs zijn de natuurlijke reinigers helemaal de grote winnaar met € 0.005 cent per m2 tegenover € 0.05 cent per m2 voor de chemische variant.
Als enig nadeel wordt bij groene zeep en zuiveringszout genoemd dat het effect minder lang aanhoudt. Met andere woorden: tegels en klinkers worden weer iets sneller groen. Maar dat nemen we voor lief. Een keertje extra schrobben doen we graag voor het milieu en het bespaart ook nog geld. Dus heb je dit weekend plannen om je terrastegels aan te pakken? Begin dan eens met groene zeep.
Alle duurzame alternatieven op een rij
1. Hogedrukspuit
Géén middeltjes gebruiken blijft het duurzaamste alternatief. Je kan kokend heet water gebruiken en op andere manieren aan de slag om de aanslag te voorkomen. Ook de hogedrukspuit is een goed alternatief, want het werkt snel en effectief. Als je er geen hebt, kun je wellicht één lenen van buren of vrienden. Dubbel duurzaam! Als je groene aanslag gaat verwijderen, zorg er dan wel voor dat de druk niet te hoog staat. Meestal is 60 tot 70 bar voldoende. Je tegels worden dan minder poreus en de insecten in je tuin blijven in leven.
2. Groene zeep
Een goed alternatief voor de agressieve groene aanslagverwijderaars is groene zeep, een milieuvriendelijke optie die bijna iedereen wel in huis heeft. Behalve in de keuken en de badkamer kun je groene zeep dus ook voor tuintegels gebruiken! Vul een emmer met warm water en gooi er een dopje zeep bij. Laat het sop even intrekken op de aanslag zodat het extra goed z’n werk kan doen. Gebruik daarna een harde borstel of bezem om de groene aanslag te verwijderen.
Arm & Hammer Pure baking soda
Driehoek Vloeibare zeep
Kärcher K2 Power Control Hogedrukreiniger
3. Baking soda
Enkel heet water gebruiken is natuurlijk het beste, maar als daar iets aan wil toevoegen kun je ook baking soda gebruiken. Doe een paar eetlepels in een emmer heet water en laat het even intrekken. Daarna kun je aan de slag met de borstel of veger in de tuin. Ook handig: vul een plantenspuit met dit mengsel, zo kan je gerichter werken. Zie ook ons artikel over alles dat je nog meer kunt doen met baking soda.
Waarom je beter voor een milieuvriendelijke optie kunt kiezen
Mos en groene aanslag op tuintegels is natuurlijk vervelend. Als je het wilt verwijderen, kun je het beste voor een milieuvriendelijke optie kiezen. Producten met gif zijn schadelijk voor insecten, die ook in de bodem leven. Aangezien insectensterfte een groot probleem is en de biodiversiteit wel een boost kan gebruiken, is het slim om hier extra over na te denken.
Bovendien moet je sowieso oppassen met chemische middelen. Als je de verpakkingen hiervan leest dan zijn de meeste producten ‘irriterend’ en moet je zelfs een veiligheidsbril en handschoenen dragen. Verder staat er vaak het symbool ‘milieugevaarlijk’ op, een waarschuwing dat het middel giftig kan zijn voor mens en dier. Dat lijkt ons niet de bedoeling in de tuin.
Test green stop remover is a really work perfect. I used it.
Is die reactie hierboven van een gebruiker? Of van de producent zelf? Lekker je eigen dure spulletje promoten… Nog even de naam IN HOOFDLETTERS en welke consument schrijft dit: “Exterior solutions is schoonmaken zonder schrobben, met respect voor het ondergrond, mens, dier en natuur”? Enzymen? Ja. Spammen? Nee!
Ik heb een wondermiddel op basis van enzymen gevonden, 100% biologisch en werkt ook echt. Is voor alles te gebruiken m.b.t. buitenschoonmaak! EXTERIOR SOLUTION van Ecozyme Nederland is milieu vriendelijk en effectief tegen mos, algen en groene aanslag. Werkt geweldig op hout en steen! Echt een aanrader. Een nabehandeling van 1/4 verdund werkt het product ook gelijk als preventief onderhoud, dus het vervuiling komt niet snel meer terug. Chemisch reinigen is echt niet meer van deze tijd… Exterior solutions is schoonmaken zonder schrobben, met respect voor het ondergrond, mens, dier en natuur.
Groene zeep is een prima middel, maar hier wordt de indruk gewekt dat het niet agressief of irriterend zou zijn, maar een totaal onschadelijk ‘natuurlijk’ product. Elders op internet valt te lezen dat je er gerust je handen en desnoods je haren mee kunt wassen. Ja alles kan, maar verstandig is dit bepaald niet. Ik citeer (een deel van) de tekst van de fabrikant op het etiket:
‘Veroorzaakt ernstig oogletsel. Buiten bereik van kinderen houden. Bij het inwinnen van medisch advies, de verpakking of het etiket ter beschikking houden. Na het werken met dit product de handen grondig wassen. Beschermende handschoenen, oogbescherming en gelaatsbescherming dragen ‘ etcetera
Het is maar dat u het weet
Het valt mij op dat veel mensen azijn of schoonmaak azijn adviseren. Wel eens bij stilgestaan dat dit ook kalk oplost? Een beton tegel of steen bevat kalk! Lijkt mij dat dit ook oplost. Ik heb het zelf al eens geprobeerd en vond ook het effect niet optimaal en de lucht ook niet. Verder zijn er genoeg middelen die biologisch afbreekbaar zijn. Even opspuiten of aanbrengen met borstel en een paar dagen geduld hebben.
Geen of nagenoeg geen kalk in beton en rode steen. Eventuele kalk is meegekomen bij de winning van de grondstoffen. Deze kalk is niet essentieel voor de producten. Voor zover er al kalk in de producten zit is het geen probleem als dit oplost. Soms zie je bij rode stenen witte uitslag. Dit is de kalk die uittreedt. Dus het is fijn als de kalk met azijn wordt opgelost, dan geeft dit ook geen witte uitslag meer.
Bionyx of andere chemische rommel werkt simpelweg niet. Kost een ook nog eens een fortuin. Gewoon schoonmaakazijn in een plantenspuit en na 24 uur wegspuiten. Brandschoon.
Mijn man heeft nu BIOnyx Groene Aanslagreiniger gebruikt voor het terras en de tuinmeubelen. Als nieuw! Gewoon aanbrengen en je hoeft zelf niet te schrobben. het product en het weer/wind doen de rest. Ideaal!