Koken op half gas veel energiezuiniger

Koken op gas is in vergelijking met elektrisch koken via inductie of op keramische platen, veel zuiniger in gebruik. Wilt u zuinig koken, dan biedt de gaskookplaat of het gasfornuis met gaspitten al snel financieel voordeel, want met de huidige stand van de techniek en de tarieven voor gas, elektriciteit en energiebelasting is gas nog steeds het voordeligst. Gaskookplaten zijn goedkoop in aanschaf en de opwarm- en afkoeltijd is kort. Een bijkomend voordeel is volgens velen de snelle en goed regelbare verhitting wat het koken vergemakkelijkt. Een kok geeft meestal de voorkeur aan het koken op gas. Dat zegt genoeg! Koken op gas

Koken op gas het zuinigst

Toch kunt u ook als u al gebruik maakt van gaspitten nog behoorlijk besparen. Met een klein beetje discipline en het aanleren van ander kookgedrag. De meeste mensen draaien bij het koken op gas de gaspitten namelijk op de maximale stand tot het einde van de kooktijd. Het voordeel van het koken op volgas is dat u snel klaar bent, echter door op halve stand te koken zal niet extreem veel tijd worden verloren, maar bespaart u wel op uw gasverbruik. Bovendien kunt u als het gerecht kookt het gas beter laag zetten. In ieder geval op een stand waarbij het water (of saus) nog juist op kooktemperatuur blijft (100 graden Celsius). Het is deze temperatuur waarmee het gerecht gaart. Meer gas onder de pan brengt deze temperatuur niet omhoog, maar veroorzaakt alleen meer stoom en kost extra energie.

Besparing gasverbruik

Onderzoek leert dat bij het koken met gewone pannen (bijvoorbeeld het koken van aardappelen, rijst of groenten in water) en op de manier zoals boven is omschreven (half gas op kook brengen en laag gas koken) een fors percentage kan worden bespaard.

We namen de proef op de som door een halve liter koud water in een steelpan aan de kook te brengen op vol gas en daarna op half gas. Met een thermometer en een stopwatch om temperatuur en tijd te meten voerden we de test 3x uit.
  • Op vol gas van 15 tot 100 gr. Celsius duurde gemiddeld 4 min. 57 sec. en het verbruik was 0,027 m3 gas.
  • Op half gas duurde het gemiddeld 8 min. 3 sec. en het verbruik was 0,015 m3 gas.
Dit geeft dus een besparing op gasverbruik van bijna 45%. Het koken op laag gas gedurende de kooktijd geeft daarbij nog een besparing van 80%. Dit zuinige kookgedrag met een beetje extra tijd loont dus zeker de moeite!
Dirk

Dirk

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Let op beste lezer, dit artikel komt uit 2010 en inmiddels heeft de realiteit dit stuk ingehaald.
Zie vooral deze pagina voor actuele informatie: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/apparaten-en-verlichting/huishoudelijke-apparaten/kookplaat-en-keukenapparaten/

Uiteraard is het belangrijk om bij het overstappen naar koken op elektriciteit ook groene stroom te gebruiken.

Ik wil mij aansluiten bij Wim;
Elektriciteit die opgewekt is door de engergiemaatschappij (kern, kolen of andere manier) is niet mileu bewust.
Heb je zonnenzellen op je dak of kan de energieleverancier garanderen (doen ze wel, maar kunnen ze in feite niet) dat je “groene” stroom krijgt, dan klopt wat Wim zegt; inductie- en zelfs “gewoon” elektrisch koken is dan milieu vriendelijker dan op gas koken; geen CO2 uitstoot dus!
En zelfs financiëel is inductie of elektrisch koken gunstiger als je zonnecellen hebt.
Vergt dus een investering, maar uiteindelijk bespaard het geld en het milieu!

Probeer ook eens rvs pannen met een dikke bodem zoals bv Fissler. Ze zijn wel duurder maar eenmaal aan de kook kan het gas helemaal uit. De pan houdt warmte genoeg vast om alles gaar te krijgen in de normale kooktijd. Darna moet je er wel weer op letten dat het niet teveel nagaart…, maar dat terzijde.

koken op gas is inderdaad efficienter dan elektrisch. echter inductiekoken is efficienter dan gas omdat er geen warmte verloren gaat. het verschil zit hem in de opwekking van elektriciteit. een ingewikkeld verhaal voor de gemiddelde lezer. bij de introductie van inductie heeft de overheid zelfs subsidie verstrekt op de aanschaf!
Wel interessant is het verhaal van “half gas”. is verklaarbaar omdat minder warmte langs de pan in de afzuigkap beland. Uiteraard het gas lager zetten indien iets kookt lijkt mij vanzelfsprekend maar wordt niet door iedereen gedaan. doe er je voordeel mee.

5
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.