Koken op gas is in vergelijking met elektrisch koken via inductie of op keramische platen, veel zuiniger in gebruik. Wilt u zuinig koken, dan biedt de gaskookplaat of het gasfornuis met gaspitten al snel financieel voordeel, want met de huidige stand van de techniek en de tarieven voor gas, elektriciteit en energiebelasting is gas nog steeds het voordeligst. Gaskookplaten zijn goedkoop in aanschaf en de opwarm- en afkoeltijd is kort. Een bijkomend voordeel is volgens velen de snelle en goed regelbare verhitting wat het koken vergemakkelijkt. Een kok geeft meestal de voorkeur aan het koken op gas. Dat zegt genoeg!

Koken op gas

Koken op gas het zuinigst

Toch kunt u ook als u al gebruik maakt van gaspitten nog behoorlijk besparen. Met een klein beetje discipline en het aanleren van ander kookgedrag. De meeste mensen draaien bij het koken op gas de gaspitten namelijk op de maximale stand tot het einde van de kooktijd. Het voordeel van het koken op volgas is dat u snel klaar bent, echter door op halve stand te koken zal niet extreem veel tijd worden verloren, maar bespaart u wel op uw gasverbruik. Bovendien kunt u als het gerecht kookt het gas beter laag zetten. In ieder geval op een stand waarbij het water (of saus) nog juist op kooktemperatuur blijft (100 graden Celsius). Het is deze temperatuur waarmee het gerecht gaart. Meer gas onder de pan brengt deze temperatuur niet omhoog, maar veroorzaakt alleen meer stoom en kost extra energie.

Besparing gasverbruik

Onderzoek leert dat bij het koken met gewone pannen (bijvoorbeeld het koken van aardappelen, rijst of groenten in water) en op de manier zoals boven is omschreven (half gas op kook brengen en laag gas koken) een fors percentage kan worden bespaard.

We namen de proef op de som door een halve liter koud water in een steelpan aan de kook te brengen op vol gas en daarna op half gas. Met een thermometer en een stopwatch om temperatuur en tijd te meten voerden we de test 3x uit.

  • Op vol gas van 15 tot 100 gr. Celsius duurde gemiddeld 4 min. 57 sec. en het verbruik was 0,027 m3 gas.
  • Op half gas duurde het gemiddeld 8 min. 3 sec. en het verbruik was 0,015 m3 gas.

Dit geeft dus een besparing op gasverbruik van bijna 45%. Het koken op laag gas gedurende de kooktijd geeft daarbij nog een besparing van 80%. Dit zuinige kookgedrag met een beetje extra tijd loont dus zeker de moeite!