Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
energie in huis

Energie in huis

Impact
Milieuwinst
7.500 kilo СО2 p/j
Kosten
€10.000 - €20.000
Terugverdientijd
10 - 15 jaar
Gemak
enkele dagen
Subsidie
Ja
Sluiten
Toelichting

Energie is de basis voor de grootste besparing in je huis. De verschillende acties die je kan nemen zijn moeilijk bij elkaar op te tellen. En je behaalt alleen de winst als je nu niets hebt gedaan en je voor de maximale verbetering gaat. In jouw situatie zal de besparing dus zeker anders uitvallen. De belangrijkst verbeteringen rond energie zijn:

  • 4000 kilo CO2 - Overstappen naar een echt groene energieleverancier 
  • 1500 kilo CO2 - Energie in huis besparen met zuinige apparaten of actief energiebesparende apparaten als een slimme thermostaat.  
  • 1400 kilo CO2. Je energie zelf duurzaam opwekken met zonnepanelen of een windmolen. 
  • 600 kilo CO2 - Een warmtepomp nemen voor de opwekking van duurzame warmte. 

Veel mensen willen energie in huis besparen. Niet alleen omdat het een lagere energierekening oplevert, ook omdat het een duurzame keuze is. Wil je dit ook maar weet je niet goed waar je moet beginnen? We zetten alles over energie in huis voor je op een rij – van groene stroom tot zuinige apparaten. 

9
Tips en inspiratie voor duurzamer omgaan met energie in huis

energie in huis

We verbruiken vaak veel meer energie in huis dan we denken. De eerste duurzame stap om beter om te gaan met energie in huis is dan ook inzicht krijgen in je verbruik. Dat kan door een slimme thermostaat of een app die sommige energieleveranciers aanbieden. Vooral leveranciers van groene stroom (sowieso de duurzame optie!) bieden deze service aan.

‘Niet alleen duurzamer, het bespaart ook geld op je energierekening’

Als je inzicht hebt in je energieverbruik in huis, kun je kijken wat je wilt veranderen. De meeste energie in huis gaat vaak naar de verwarming. Daar valt veel winst te behalen – denk hierbij aan een warmtepomp  aanschaffen of een HRe ketel. Niet alleen duurzamer, het bespaart ook geld op je energierekening. Wil je echt enorm besparen qua energie in huis? Dan kun je denken aan zonnepanelen installeren. Minder bekende duurzame optie is een kleine windmolens voor thuis. Vooral de moeite waard als je in de kustgebieden woont. Daar waait het meer dan 5 m/s, wat het minimum is om uit een kleine windmolen wat energie te krijgen.

Op kleinere schaal naar je energie in huis kijken, kan natuurlijk ook. Alle kleine beetjes helpen tenslotte. Naast je energieverbruik kun je kijken wat je wilt verduurzamen in huis. Kies bijvoorbeeld voor een energiezuinige koelkast, een hotfill wasmachine of een waterbesparende douchekop.

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Een aantal artikelen zijn achterhaald, zoals over subsidies. Er staan data in van 2013,2014.dan heb je dus niks aan deze artikelen.

Hoi Petra, bedankt, we hebben de informatie over subsidies herzien, zie: https://www.duurzaamthuis.nl/subsidies.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.