Energie in huis

Impact
Milieuwinst
7.500 kilo СО2 p/j
Kosten
€10.000 - €20.000
Terugverdientijd
10 - 15 jaar
Gemak
enkele dagen
Subsidie
Ja
Sluiten
Toelichting

Energie is de basis voor de grootste besparing in je huis. De verschillende acties die je kan nemen zijn moeilijk bij elkaar op te tellen. En je behaalt alleen de winst als je nu niets hebt gedaan en je voor de maximale verbetering gaat. In jouw situatie zal de besparing dus zeker anders uitvallen. De belangrijkst verbeteringen rond energie zijn:

  • 4000 kilo CO2 - Overstappen naar een echt groene energieleverancier 
  • 1500 kilo CO2 - Energie in huis besparen met zuinige apparaten of actief energiebesparende apparaten als een slimme thermostaat.  
  • 1400 kilo CO2. Je energie zelf duurzaam opwekken met zonnepanelen of een windmolen. 
  • 600 kilo CO2 - Een warmtepomp nemen voor de opwekking van duurzame warmte. 

Veel mensen willen energie in huis besparen. Niet alleen omdat het een lagere energierekening oplevert, ook omdat het een duurzame keuze is. Wil je dit ook maar weet je niet goed waar je moet beginnen? We zetten alles over energie in huis voor je op een rij - van groene stroom tot zuinige apparaten. 

Bij energie in huis is het belangrijkste punt van aandacht natuurlijk energie besparen. Dat kan op veel verschillende manieren, denk aan een slimme thermostaat zodat je inzicht heb je in je eigen verbruik, je gasverbruik verminderen en led-lampen met sensor aanschaffen. Handige tools die je ook kunnen helpen en die we hebben getest zijn bijvoorbeeld de Speedcomfort, een radiator ventilator, en de Thermal Leak Detector.

2. Energie opslaan

Dan: energie opslaan. Als je zelf energie in huis opwerkt, bijvoorbeeld door zonnepanelen, wil je deze energie natuurlijk in huis houden. Voor zonnepanelen kun je daarbij denken aan een zonnepanelen accu opslag. Maar er zijn ook andere manieren voor energie opslaan, zoals een buffervat voor efficiënt gebruik van duurzame warmte en waterstof.

3. Groene stroom

Bij duurzame energie in huis hoort groene stroom. Maar wat is groene stroom eigenlijk vergeleken met grijze stroom? En kan groene energie vergelijken ook? In onderstaande artikelen leggen we het voor je uit. Ook handig: deze groene energie tool, waarmee je ieder jaar automatisch wordt overgezet naar de goedkoopste groene energieleverancier.

Ben je al van het gas af of ga je binnenkort over? Steeds meer huishoudens in Nederland gaan elektrisch koken en daar hoort een inductiekookplaat met inductie pannen bij. Je bespaart er zeker energie in huis mee én het is onwijs milieuvriendelijk omdat de warmte rechtstreeks naar de pannen gaat. Win-win, dus! Naast gas besparen in de keuken, kun je ook naar je wasruimte kijken. Denk hierbij aan een warmtepompdroger. De overeenkomst met een inductieplaat? Ze zorgen er allebei voor dat er geen onnodige warmte verloren gaat.

Het grootste deel van je energieverbruik gaat naar de verwarming van je huis. Wil je energie in huis besparen? Dan kun je dat hier zeker doen. We leggen je meer uit over de voor- en nadelen van alle opties, denk aan een HR-ketel, een pelletkachel, gaskachel of elektrische kachel

6. Windenergie

Bij energie in huis besparen denk je vooral aan je kachel lager zetten, maar er komt veel meer bij kijken. Bijvoorbeeld: je eigen stroom opwekken met windenergie. Wat dacht je van een windturbine op je dak of een je eigen kleine windmolen thuis? Er is meer mogelijk dan je denkt op het gebied van duurzaamheid.

7. Zonnepanelen

Hoe fijn is het als je duurzaam je eigen zonne-energie kunt opwekken en je ook nog een lagere energierekening krijgt? Niet zo gek dat steeds meer mensen zonnepanelen nemen op hun dak. Je kunt zonnepanelen kopen en zonnepanelen huren, maar het is sowieso een groene keuze. Twijfel je nog? Dit zijn 5 redenen om voor zonnepanelen te kiezen en dit zijn de voor- en nadelen van zonnepanelen huren of kopen.

Er zijn veel grote veranderingen die je kunt doorvoeren als je energie in huis wilt besparen. Een kleinere verandering is kiezen voor zuinige apparaten, zoals een eco waterkoker of een waterbesparende douchekop. Denk ook vooral goed na voordat je iets koopt en of je het elektrische apparaat wel echt gaat gebruiken. Op langere termijn kun je denken aan een energiezuinige koelkast of een zuinige wasmachine.

energie in huis

Tips en inspiratie voor duurzamer omgaan met energie in huis

We verbruiken vaak veel meer energie in huis dan we denken. De eerste duurzame stap om beter om te gaan met energie in huis is dan ook inzicht krijgen in je verbruik. Dat kan door een slimme thermostaat of een app die sommige energieleveranciers aanbieden. Vooral leveranciers van groene stroom (sowieso de duurzame optie!) bieden deze service aan.

‘Niet alleen duurzamer, het bespaart ook geld op je energierekening’

Als je inzicht hebt in je energieverbruik in huis, kun je kijken wat je wilt veranderen. De meeste energie in huis gaat vaak naar de verwarming. Daar valt veel winst te behalen – denk hierbij aan een warmtepomp  aanschaffen of een HRe ketel. Niet alleen duurzamer, het bespaart ook geld op je energierekening. Wil je echt enorm besparen qua energie in huis? Dan kun je denken aan zonnepanelen installeren. Minder bekende duurzame optie is een kleine windmolens voor thuis. Vooral de moeite waard als je in de kustgebieden woont. Daar waait het meer dan 5 m/s, wat het minimum is om uit een kleine windmolen wat energie te krijgen. 

Op kleinere schaal naar je energie in huis kijken, kan natuurlijk ook. Alle kleine beetjes helpen tenslotte. Naast je energieverbruik kun je kijken wat je wilt verduurzamen in huis. Kies bijvoorbeeld voor een energiezuinige koelkast, een hotfill wasmachine of een waterbesparende douchekop

2
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x