Fairphone, dé duurzame smartphone

De enige modulaire en duurzame smartphone op de markt is Fairphone uit Nederland. Deze telefoon gaat veel langer mee en in 5 minuten verwissel je je scherm en accu. Daarnaast komen de grondstoffen uit conflictvrije gebieden. De Fairphone is de fairtrade koploper binnen de smartphones.

Welke telefoon heb je nu in je hand? Goede kans dat je deze bij een 1 of 2 jarig abonnement hebt ‘gekregen’. En als die periode afgelopen is neem je een nieuwe. Niet zo duurzaam als je aan het productieproces en de grondstoffen denkt. Daarnaast weten de telefoonfabrikanten ook dat je elke 2 jaar een nieuwe telefoon nodig hebt. En juist dat ‘nodig hebben’ is zo interessant. Want waarom heb je eigenlijk een nieuwe nodig?

Fairphone onderdelen vervangen modulaire smartphone

Bron: https://shop.fairphone.com/nl

Voorkom het vervangen van onderdelen

Goede kans dat je een nieuwe telefoon wilt omdat je scherm kapot is. Laten vallen op straat, barst, scheur, niet meer leesbaar, ga zo maar verder. Het overkomt iedereen wel eens. Dat probleem is eenvoudig te voorkomen met ‘Tempered Glass’. Dat is een heel dun keihard laagje glas wat je los kunt kopen op internet en zelf op je scherm kunt plakken. Het is eenvoudig via Google te vinden als je bijvoorbeeld ‘Tempered Glass iPhone 6 kopen’ of ‘Tempered Glass Fairphone 2’ intypt. Je kunt er volgens de makers zelfs met een hamer op slaan (ik geef geen garantie ;).

De andere optie is een ‘Screen Protector’, op dezelfde manier te vinden op het internet. Dat is een laagje folie wat helpt tegen krassen. Persoonlijk ben ik erg blij met mijn Tempered Glass oplossing, je ziet het niet, hebt er geen last van en heb geen enkele kras of barst na 2 jaar.

Vervangen van onderdelen

De eerste modulaire smartphone ter wereld is de Fairphone uit Nederland. Fairphone heeft inmiddels 2 modellen en een online winkel met meer dan 20 los te bestellen onderdelen. Zo kun je bijvoorbeeld een nieuwe accu kopen voor 20 euro! Hoe handig is dat, is je telefoon leeg omdat je de weg probeert te vinden met Google Maps.. vervang je je accu in 2 minuten en je kunt weer verder.

Hetzelfde voor de achterkant en het scherm van de telefoon. Deze klik je er zonder gereedschap zo op en af. Voor bijvoorbeeld de microfoon, camera, en luidspreker heb je een kleine kruiskop schroevendraaier nodig, maar ook dat is zo gedaan. Eigenlijk heel cool om dat zelf te kunnen!

Hoe duurzaam is de Fairphone telefoon?

De duurzaamheidsfactor heeft vooral te maken met dat je in dezelfde periode 1x een product koopt en niet 2x. Dit is net zoals wanneer je een auto koopt. Stel je rekent in CO2 uitstoot om duurzaamheid te meten dan kun je als volgt redeneren:

Een auto bestaat uit veel losse onderdelen (elektrische auto’s hebben veel minder onderdelen dan benzine / diesel auto’s). Het afzonderlijk van elkaar produceren van al deze onderdelen kost bepaalde grondstoffen en energie. Daarnaast zijn er afvalproducten en CO2 uitstoot tijdens de productie. Afgezien daarvan moeten alle losse onderdelen naar de fabriek waar de auto of telefoon in elkaar gezet moet worden. Transport zorgt ook voor CO2 uitstoot. Daarna moet de auto naar jou toe komen. Vervolgens komt de auto aan het einde van het verhaal op de sloop terecht.

Vandaar dat als je 2x een auto of telefoon koopt (telefoons zijn vrijwel niet recyclebaar) dit dus grote impact heeft op het milieu.

Koop je daarentegen onderdelen voor je telefoon zodat deze langer meegaat is dit winst op alle vlakken. Je bespaart geld omdat je geen nieuwe nodig hebt, je kunt een veel goedkoper sim-only abonnement nemen (zodat je niet verkapt je telefoon aan het afbetalen bent 2 jaar lang) en de CO2 footprint is veel lager van je aankoop.

Grondstoffen Kobaltmijn Congo met duurzame productie
Bron: https://shop.fairphone.com/nl

Wat kan de Fairphone 2?

De Fairphone 2 is een prima middensegment telefoon met een stevige ‘case’. Dit hoesje zorgt ervoor dat de telefoon tegen een stootje kan. Je kunt er 2 simkaarten in stoppen een micro SD kaart en het draait op Android 5 (update naar 6 aanstaande). De telefoon heeft een 5″ scherm, 1920 x 1080 resolutie en 32GB opslag. Ook ideaal om je bedrijf mee te verduurzamen.

Voor alle specificaties en modules kijk hier: https://shop.fairphone.com/nl/.

Fairphone 2 met dubbele simkaart en micro SD
Bron: https://shop.fairphone.com/nl

Fairphone een fair-product

Naast dat de gebruiks CO2 footprint dus lager is van de Fairphone is de Fairphone gemaakt met zoveel mogelijk gerecyclede materialen. Daarnaast wordt er gekeken naar waar grondstoffen vandaan komen. Neem Kobalt, dit zit in zo’n beetje alle smartphones. Meer dan 50% van alle Kobalt komt uit Congo. Daarvan komt een deel uit mijnen vanuit het zuiden van Congo waar de arbeidsomstandigheden zeer slecht zijn met doden als gevolg.

Fairphone haalt de grondstoffen dus van plekken waarvan ze zeker weten dat dit op een goede manier gaat. Zo gebruiken ze bijvoorbeeld fairtrade goud. Naast de arbeidsomstandigheden wordt er ook gekeken naar of er conflicten in het gebied zijn. Zo zijn er gebieden waar gewapende conflicten gaande zijn, precies omdat daar waardevolle grondstoffen te vinden zijn.

Zijn er alternatieven?

Het is lastig deze telefoon met andere te vergelijken omdat er nog maar weinig zijn. Zo is Google is een tijd bezig geweest met Project Ara maar dat is in 2016 stopgezet. Het blijkt lastig om een modulaire telefoon te maken die makkelijk in en uit elkaar te halen is zonder dat deze veel te duur is voor de consument. Daarnaast willen de meeste consumenten nog steeds elke 2 jaar een nieuwe telefoon omdat dat nu normaal is. Dit juichen de telecombedrijven en smartphone leveranciers alleen maar toe.

Het idee van een modulaire smartphone is voor mij ook wennen. Dit merkte ikzelf ook toen ik naar de Fairphone 2 keek. Dat is het meest recente model en komt uit 2015. Automatisch ging ik op zoek naar wanneer de volgende op de markt komt. Dat is nou precies wat niet nodig is met deze telefoon. Het is een prima middenklas telefoon waarbij je dus de onderdelen vervangt die voor vernieuwing zorgen, niet het volgende model.

Alternatieven zijn er in beperkte mate, dit zijn een soort light varianten van de modulaire visie. Zo heb je de Lenovo Moto Z en de LG G5. Hierbij kun je bij de LG heel makkelijk de accu vervangen.

Daarnaast zijn er modules te krijgen, voor de LG is dat een verbeterde camera die je op de telefoon klikt. Er zijn nog een aantal nieuwe modules in de maak, zoals een VR toevoeging. De Moto Z heeft dat al beter onder controle. Hier zullen naar eigen zeggen elk jaar 12 nieuwe modules voor worden uitgebracht, zelfs een mini polaroid printertje.

Fairphone telefoon met stevig hoesje
Bron: https://shop.fairphone.com/nl

Conclusie

Het is duidelijk dat er meer fabrikanten kijken naar de modulaire telefoon. Een beetje zoals je nu hoesjes, achterkantjes en stickers kunt kopen om jouw telefoon persoonlijker te maken. De modulaire visie die werkt met ‘toevoegingen’ heeft vanuit grote bedrijven als LG op dit moment meer een onderscheidende fun factor dan echt toegevoegde waarde. Dit heeft vooral te maken met dat er nog zo weinig modules te krijgen zijn en dat deze modules extra’s zijn en geen vervangende onderdelen.Dus qua duurzaamheid kom je daar niet verder mee.

Daarnaast gebruiken deze leveranciers nog steeds grondstoffen uit conflictgebieden en produceren ze nog steeds elke 2 jaar een nieuw model. Dus het consumentengedrag verandert ook niet. Het tegenovergestelde lijkt me dan gaande, aangezien het om extra’s gaat ga je dan nog meer geld en grondstoffen uitgeven aan je telefoon in plaats van minder.

Wil je een duurzame telefoon en wil je dat deze het gewoon doet en dat zo blijft de komende 5 jaar, met af en toe een vervangend onderdeel, dan is de Fairphone de beste optie: https://www.fairphone.com/nl.

Liv

Liv

Toen ik er achter kwam dat verduurzamen toch echt bij jezelf begint heb ik me in 2017 aangesloten bij Duurzaamthuis. Het is super om elke dag met duurzaamheid bezig te zijn!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik ben benieuwd naar de software updates . Want nu is het zo dat mijn telefoon verder nog niks mankeert, maar softwarematig niet meer ‘bij’ lijkt te blijven. Camera instelling die je niet meer kan wijzigen, sommige functies die gaan haperen, trager, e.d.

Een Fairphone kun je eigenlijk niet vergelijken met andere toestellen, want het is de enige in zijn soort. Alle andere toestellen bevatten mineralen uit oorlogsgebieden en de Fairphone is daarnaast modulair. Maar zou je hem vergelijken op de specs alleen, dan zul je zien dat hij ongeveer 2 jaar achterloopt. Of dat erg is, hangt van je telefoongebruik af. Flink gamen is er niet bij, maar bellen, internetten, appen en actief zijn op social media wel. Hier mijn hele review:
https://www.eigenwijsblij.nl/gadgets-shoppen/fairphone-2-review-ervaringen-conflictvrije-fp2

Help verduurzamen, stem website van het jaar!

3e jaar op rij genomineerd in de categorie Duurzaamheid. 

STEM HIER EN VERDUURZAAM NEDERLAND

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.