Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Fairphone banner

  Fairphone, dé duurzame smartphone

  Een smartphone: we hebben er inmiddels bijna allemaal wel een. Grote kans dat je deze telefoon bij een 1 of 2 jarig abonnement hebt ‘gekregen’. En als die periode afgelopen is, koop je waarschijnlijk een nieuwe telefoon. Maar dat is niet heel duurzaam! Elke nieuwe telefoon kost weer nieuwe grondstoffen en doorloopt een (milieuvervuilend) productieproces. En fabrikanten blijven produceren, omdat ze er vanuit gaan dat consumenten elke 2 jaar een nieuwe telefoon aanschaffen. Heb je echt een nieuwe nodig? Ga dan voor een duurzame smartphone. 

  Duurzame alternatieven voor een nieuwe telefoon

  1
  Voorkom schade

  Goede kans dat je een nieuwe telefoon wilt of nodig hebt omdat je scherm kapot is. Het overkomt iedereen wel eens. Maar voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen! Dit probleem is namelijk eenvoudig te voorkomen met ‘tempered glass’. Dat is een heel dun keihard laagje glas wat je los kunt kopen en zelf op je scherm kunt plakken. Het is eenvoudig te vinden op bijvoorbeeld bol.com, voor ongeveer 7 euro. Je kunt er volgens de makers zelfs met een hamer op slaan (maar we geven geen garantie natuurlijk ;)).

  Iphone

  2
  Vervang losse onderdelen

  Als je scherm, batterij, camera of microfoon kapot gaat, is het verleidelijk om direct een volledig nieuwe telefoon te kopen. maar het is duurzamer (en goedkoper!) om alleen dit kapotte onderdeel te vervangen. Je kunt hiervoor met de meeste smartphones terecht bij verschillende telefoonwinkels. Helaas is dit niet voor alle telefoons en alle onderdelen een mogelijkheid. Een modulaire smartphone (een telefoon die uit losse, gemakkelijk uit elkaar te halen onderdelen bestaat) is daarom de meest duurzame keuze.

  3
  Kies voor tweedehands

  Is je telefoon echt niet meer te redden? Overweeg dan een tweedehands exemplaar. Via websites als Swappie of Refurbed kun je betrouwbaar en snel een ‘‘nieuwe’’ telefoon kopen, die geen extra milieulasten met zich meebrengt. Ook op websites als Marktplaats of in winkels als Used Products kun je terecht voor een tweedehands smartphone.

  De duurzaamste smartphone

  De enige modulaire en duurzame smartphone op de markt is tot nu toe Fairphone uit Nederland. Deze telefoon gaat heel lang mee, en binnen 5 minuten verwissel je je scherm of accu. Hetzelfde geldt voor de achterkant en het scherm van de telefoon. Deze klik je er zonder gereedschap zo op en af. Voor bijvoorbeeld de microfoon, camera, en luidspreker heb je een kleine kruiskop schroevendraaier nodig, maar ook dat is zo gedaan. Eigenlijk heel cool om dat zelf te kunnen! 

  Fairphone modules vervangen

  Fairphone verkoopt 2 modellen en heeft een online winkel met meer dan 40 los te bestellen onderdelen en assecoires. Zo kun je bijvoorbeeld een nieuwe accu kopen voor nog geen 20 euro! Op de telefoon zelf zit 5 jaar garantie.

  Een Fairphone is gemaakt van zoveel mogelijk gerecyclede materialen. Fairphone haalt haar grondstoffen uit conflictvrije gebieden, en koopt haar materialen verantwoord in. Daarnaast werken ze alleen met partijen die aan kunnen tonen dat hun medewerkers werken onder goede arbeidsomstandigheden.

  Meer informatie over (het verhaal van) Fairphone vind je op hun webiste.

  Andere duurzame smartphones

  Het is lastig om Fairphone met alternatieven te vergelijken, omdat er nog maar weinig zijn. Het blijkt moeilijk om een modulaire telefoon te maken die makkelijk in en uit elkaar te halen is zonder dat deze te duur is voor de consument. Daarnaast willen de meeste consumenten nog steeds elke 2 jaar een nieuwe telefoon. Dit juichen de telecombedrijven en smartphone leveranciers natuurlijk toe, en dus is duurzaamheid geen belangrijk vereiste.

  Vind je het (vanwege het besturingssysteem) lastig om afscheid te doen van de iPhone? Een iPhone is niet duurzaam, maar de onderdelen die Apple gebruikt zijn van hoge kwaliteit en er komen relatief minder reparaties voor bij iPhones dan bij telefoons van bijvoorbeeld Samsung en HTC. Apple is zich daarnaast de laatste jaren bewuster van hun CO2-uitstoot. Op deze pagina van Apple kun je meer lezen over de duurzaamheidsambities van het bedrijf. En door een refurbished model te kopen, ben je extra goed bezig.

  Hieronder hebben we een vergelijking van 3 (in meer of mindere mate duurzame) smartphones gemaakt.

  1
  Fairphone 4

  Fairphone 4
  Kwaliteit
  8,3
  Duurzaamheidsscore
  9,5
  Prijs
  €649,00
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  9/10
  Voordelen
  3905 mAh vervangbare batterij
  Opslag/geheugen: 256GB, 8GB RAM
  Onderdelen van gerecycled materiaal, bijna allemaal los te vervangen
  5 jaar garantie (suggereert een lange levensduur)
  Elektronisch afval neutraal
  Nadelen
  In het kader van duurzaamheid worden kabel en oplader apart verkocht
  Geen koptelefoonpoort
  Omschrijving
  De meest duurzame smartphone is er eentje die het langst meegaat. Dus dat is precies hoe Fairphone hun telefoons ontwerpt: een toekomstbestendig modulair apparaat met 5G-snelheid, een geweldige batterijduur en hoogwaardige dubbele camera’s. Omdat het langer houden van jouw telefoon de beste manier is om jouw ecologische voetafdruk te verkleinen.
  ...
  Beste prijs

  2
  SHIFT6mq

  Shiftphone
  Kwaliteit
  8,0
  Duurzaamheidsscore
  8,5
  Prijs
  €633,00
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  8/10
  Voordelen
  3850 mAh vervangbare batterij
  Opslag/geheugen: 128GB, 8GB RAM
  Onderdelen zijn bijna allemaal los te vervangen
  Shift phones geeft geen geld uit aan marketing, en heeft geen winstoogmerk
  Vijf procent van de omzet van Shift Phones gaat naar organisaties die zich inzetten voor het klimaat en sociale omstandigheden
  Nadelen
  De telefoon wordt niet in Nederlandse winkels verkocht, maar kan wel vanuit Duitsland naar Nederland worden verzonden.
  Ondersteunt niet de laatste versie Android
  Omschrijving
  Shift Phones heeft momenteel meerdere telefoons in zijn assortiment, waaronder de nieuwe 6mq, die voorzien is van een Snapdragon 845-chipset, 8 GB-werkgeheugen (LPDDR4X) en 128 GB-opslag (UFS). Het toestel is vanaf de website van Shift te bestellen, voor een adviesprijs van 844 euro. Koop je de telefoon in de pre-orderfase, dan betaal je 799 euro. Shift Phones biedt de mogelijkheid om de telefoon naar Nederland of België te verzenden.
  ...

  3
  Oppo Find X3 Neo

  Oppo find x neo
  Kwaliteit
  8,6
  Duurzaamheidsscore
  7,5
  Prijs
  €549,00
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  7.8/10
  Voordelen
  4500 mAh vervangbare batterij
  Opslag/geheugen: 256GB, 12GB RAM
  Onderdelen zijn (deels) van gerecycled materiaal, veel zijn los te vervangen
  Oppo heeft duidelijke duurzaamheidsdoelstellingen en openbare rapporten
  Zeer goede camera, wat een apart fototoestel overbodig maakt
  Nadelen
  Oppo produceert veel verschillende modellen, die niet allemaal even duurzaam zijn
  Niet heel energiezuinig door het grote scherm
  Omschrijving
  De OPPO Find X3 Neo is het grotere broertje van de Find X3 Lite. Deze telefoon heeft een erg krachtige processor en beschikt over 12GB RAM. Dit zorgt ervoor dat je zwaardere games kan spelen en geen last zal hebben van vertragingen bij het schakelen tussen apps. Ook heeft de OPPO Find X3 NEO een geavanceerd camera-systeem voor geweldige foto's.
  ...
  Beste prijs

  Een oude smartphone weggooien

  Ben je echt toe aan een nieuwe telefooon? Gooi je oude exemplaar niet zomaar in de vuilnisbak! Veel grondstoffen (waaronder de batterij) kunnen namelijk goed gerecycled worden.
  Je kunt de telefoon en de oplader inleveren in een bak voor kleine elektrische apparaten. Die vind je bij veel winkels en supermarkten. Een losse smartphonebatterij mag in de inleverbak voor batterijen.

  Isabelle

  Isabelle Snaauw

  Isabelle (24) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje mooier maken. Ze weet veel van windenergie, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  2 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Ik ben benieuwd naar de software updates . Want nu is het zo dat mijn telefoon verder nog niks mankeert, maar softwarematig niet meer ‘bij’ lijkt te blijven. Camera instelling die je niet meer kan wijzigen, sommige functies die gaan haperen, trager, e.d.

  Een Fairphone kun je eigenlijk niet vergelijken met andere toestellen, want het is de enige in zijn soort. Alle andere toestellen bevatten mineralen uit oorlogsgebieden en de Fairphone is daarnaast modulair. Maar zou je hem vergelijken op de specs alleen, dan zul je zien dat hij ongeveer 2 jaar achterloopt. Of dat erg is, hangt van je telefoongebruik af. Flink gamen is er niet bij, maar bellen, internetten, appen en actief zijn op social media wel. Hier mijn hele review:
  https://www.eigenwijsblij.nl/gadgets-shoppen/fairphone-2-review-ervaringen-conflictvrije-fp2

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.