Fruitvliegjes bestrijden, de natuurlijke aanpak

Geplaatst op 21 augustus 2011 in Lifestyle

Genoeg groenten en fruit eten is gezond voor iedereen. Daarbij staat een gevulde schaal met fruit geweldig op het aanrecht of de eettafel. De geur trekt helaas ook insecten aan: ook de hele kleine. Vooral bij wat rijper fruit, waar een sterkere geur af komt, zie je al snel fruitvliegjes. Ze zijn klein, maar komen meestal met veel tegelijk. En kunnen zich ook nog enorm snel voortplanten. Voordat je je gaat irriteren aan de kleine beestjes enkele tips om ze tegen te gaan. En als ze al in je huis zijn, te verdrijven. Op een natuurlijke en duurzame manier, want hoe kun je ze tegengaan zonder met chemicaliën in je huis te gaan spuiten? 

Wat is een fruitvliegje?

Dé Fruitvlieg, ook bekend onder de naam Bananenvlieg, bestaat eigenlijk niet. Er zijn ongeveer 25 verschillende soorten insecten die wij kunnen bedoelen als we het over fruitvliegjes hebben. Dus alles was klein is, eruit ziet als een vliegje en afkomt op fruit scharen wij onder dé Fruitvlieg.

Het fruitvliegje dankt zijn naam aan wat hij als voedingsbron gebruikt (fruit). En dan met een voorkeur voor rottend fruit. Dit omdat de voedingsbron van de fruitvlieg bestaat uit gistcellen. Fruitvliegjes kunnen 2 tot 4 millimeter groot worden en zijn lichtbruin van kleur. Ze hebben opvallende rode ogen die gelukkig zo klein zijn dat wij het bijna niet kunnen waarnemen. Mannetjes zijn te herkennen aan een zwarte stip op hun achterlijf, vrouwtjes hebben een puntigere achterzijde. Ook dat is alleen zichtbaar onder een microscoop. 

In twee weken vindt de ontwikkeling van een eitje plaats naar een larve om via het verpoppingsproces, dat drie keer plaatsvindt, tot een vlieg te worden. Ieder vrouwtje kan meer dan 100 eitjes per dag leggen, wat verklaard dat ze als ze eenmaal in je huis zijn lastig weg te krijgen zijn. Eén vrouwtje kan 900 opvolgers geven! De vliegjes gedijen beter bij warmte. In de winter zul je ze niet tegenkomen, tenzij ze nog warm in je huis zitten. De ideale temperatuur ligt tussen de 21 en 23 graden. Hoe warmer, hoe sneller de ontwikkeling van eitje naar volwassen vlieg verloopt.  Het leven van de fruitvlieg duurt bij 25 graden Celsius gemiddeld 37 dagen. Bij lagere temperatuur ongeveer 15 dagen.  Er is slechts 1 natuurlijke vijand van de Fruitvlieg en dat is de Sluipwesp. Deze wordt dan ook door kwekers e.a. ingezet om overlast tegen te gaan.

Fruitvliegjes nuttig?

Leuk weetje: fruitvliegjes worden veel gebruikt voor laboratorium-onderzoek omdat zij eenvoudig te kweken zijn, zich snel voortplanten en het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes duidelijk te zien is. Daarbij is de genetische samenstelling van de fruitvlieg volledig bekend en werkt het lichaamsproces bij een fruitvlieg net als bij de mens. En zo is uitstekend genetisch onderzoek mogelijk. Bijvoorbeeld naar de ziekte van Parkinson, Kanker en Diabetes.  Er zijn geweldig interessante wetenschappelijke boeken verkrijgbaar over de wondere wereld van de fruitvlieg. Thomas Hunt Morgan was begin 1900 de eerste bioloog die genetisch onderzoek deed met behulp van de vliegjes. We kunnen nu 100 jaar later zeggen dat de fruitvlieg een van de meest gebruikte proefdieren in laboratoria is.

Fruitvliegjes schadelijk of ongezond?

Fruitvliegjes zijn niet schadelijk voor mensen, dieren of planten. Ze zijn wel irritant. De larven van een fruitvliegje helpen bij het opruimen van organisch materiaal en hebben dus een duidelijke rol in ons ecosysteem. Maar het is natuurlijk geen lekker idee om de larven van fruitvliegjes te eten als je je tanden in een sappige nectarine zet. Let daarom altijd op de versheid van fruit en groenten. Waar Fruitvliegjes door hun enorme aantallen wel hinderlijk en onhygiënisch kunnen zijn, is bijvoorbeeld in jam- of limonadefabrieken en in bierbrouwerijen.

Fruitvliegjesplaag voorkomen

Het meest handig is om te voorkomen dat de vliegjes in je huis of bij je voeding komen. Een veelvoorkomend misverstand is dat fruitvliegjes meekomen via je aangekochte fruit. Dit is meestal niet het geval. Ze komen gewoon van buiten en zijn afgegaan op de geur van fruit, groenten of alcohol. Voorkom dat ze binnenkomen door te letten op een aantal zaken:

 • Fruit en groente bewaar je het best in een afgesloten doos, liefst plastic omdat daar geen geur doorheen gaat. Ook kun je fruit en groenten in de koelkast bewaren.
 • Houdt je aanrecht schoon en zorg dat je afwas netjes schoon en droog in de kast staat. Er zijn dan geen voedingsgeurtjes die de fruitvliegjes kunnen aantrekken.
 • Laat geen glazen staan met restjes limonade, wijn of bier.
 • Check regelmatig de versheid van je voeding en verwijder rotte exemplaren.
 Zorg voor een goed afgesloten vuilnisbak zowel in als buiten het huis. Buiten is dit niet alleen ter voorkoming van fruitvliegjes, maar ook tegen andere insecten die afkomen op voedingsresten zoals de Mier (zie mieren bestrijden). Houdt ook de vuilnisbak zelf schoon door regelmatig met water en azijn te spoelen.
 • Vooral in de zomer is het belangrijk vuilnis dat binnenshuis is, regelmatig te verwijderen. Ook als de vuilniszak nog niet vol is. Ook hier geldt: hoe schoner, hoe minder kans op insecten.
 • Houdt de lucht in huis fris door regelmatig te luchten. Niet alleen ter voorkoming van luchtjes, maar ook beter voor je klimaat in huis.
 • Breng lege wijnflessen of bierflesjes direct naar de glasbak of spoel ze goed om met water om alle restjes te verwijderen.
 • Wikkel fruit- of groenteresten in een dikke laag krantenpapier als je het weggooit. Geurtjes blijven dan binnen en krantenpapier mag in de GFT afval bak.

Fruitvliegjes verdrijven of bestrijden

Als er al een zwerm vliegjes in je huis aanwezig is, kun je een aantal zaken doen om ze te verdrijven of te bestrijden. Hier enkele tips waarbij we geen gebruik maken van chemicaliën:

 • Check of er geen rottende voeding aanwezig is en verwijder dit indien dit wel het geval is. Dit is de bron van leven voor de vliegjes.
 • Fruitvliegjes hebben net als veel insecten een hekel aan te sterke geur van kruiden. Snijd een sinaasappel half door en stop er kruidnagel in. Deze geur werkt afstotend. Losse kruidnagels tussen het fruit op de schaal helpen ook. Geuren van lavendel, dille, salie en knoflook (als je dat in je huis zou willen) weren insecten. Ook dit kun je op de schaal leggen.
 • De geur van verse basilicum, dille of lavendel is niet prettig voor de vliegjes. Zet een vers plantje neer en je zult zien dat ze langzaam verdwijnen. Dit is niet de snelste methode, maar uiteindelijk wel effectief.
 • Zet een fles met een bodempje wijn of port neer. De vliegjes zullen erin kruipen en kunnen er in benevelde toestand niet meer uitkomen waardoor ze verdrinken. Heb je toch het idee dat ze er weer uitkomen? Af en toe kruk erop en even schudden. Dit werkt ook met een beetje bier, wat we al eerder zagen bij Slakken. Zie ook slakken bestrijden
 • Stofzuig regelmatig, misschien gek, maar ook je aanrecht! Zo weet je zeker dat er geen (voor ons oog onzichtbare) eitjes zijn achtergebleven. Vocht is niet altijd de oplossing, zoals we al zagen met de Zilvervisjes. Zie zilvervisjes bestrijden
 • Azijn is een prima schoonmaakmiddel, maar niet voor fruitvliegjes. Zij vinden dit heerlijk. Je kunt ze dan ook vangen door een schaaltje water te mengel met azijn, doe daarbij een scheutje afwasmiddel zodat ze door het water ‘zakken’ en ze verdrinken. Hetzelfde geldt voor een mengsel van appelsap en afwasmiddel.
 • Zet een bakje ouderwetse stroop neer. De vliegjes zullen er op af gaan maar blijven steken in de kleverige substantie. Werkt ook met honing.
 • Je kunt de vliegjes naar een schaal lokken met rottend fruit en daarna direct met de stofzuigerslang erlangs gaan. Omdat de vliegjes zo klein zijn sterven ze door de enorme luchtdruk in de slang. Toch bang dat ze eruit komen of zich voortplanten? Doe een beetje lavendel in je stofzuigerzak. Dit geeft een fijne geur aan je huis en voorkomt voortplanting van insecten.

Fruitvliegjes vangen met je zelfgemaakte val

Je kunt met een schaaltje en huishoudfolie een zelfgemaakte val maken voor Fruitvliegjes. Leg rot fruit of een oude banaan op de bodem, dek af met huishoudfolie en steek hier kleine gaatjes in. De weg erin lukt wel, eruit niet. Je hebt de fruitvliegjes gevangen. Een andere home made val bouw je met een oude jampot en een vel papier. Leg wederom een oud stuk fruit in de jampot. Vervolgens rol je een A4 velletje op tot een toetertje wat de breedte heeft van het potje. Deze zet je vervolgens in het potje. De onderkant van het toetertje mag net niet de bodem raken. Ook hier komen de fruitvliegjes wel in maar vinden niet meer de uitgang.

Mocht dit alles niet werken, dan is het nog mogelijk om het te proberen met een elektrische vliegenmepper. Maar omdat de vliegjes zo klein zijn, zal dat een hele klus worden. Plat slaan kan natuurlijk ook. Maar let wel op! Fruitvliegjes zijn kannibalen en eten elkaars resten op! Dus verwijder de dode vliegjes altijd.

Meer natuurlijke ongedierte bestrijding van o.a muggen, mieren, huisstofmijt en muizen

Reacties (33)
Romanov
01/08/12 • 10:50

@CeesStraker. Bij jou thuis zullen wel veel fruitvliegjes zijn! Azijnzeiker die je bent. Een geweldig behulpzaam en informatief stuk. De voorgestelde vallen werken perfect!

30/08/12 • 02:00

[…] Fruitvliegjes bestrijden, de natuurlijke aanpak – Duurzaam ThuisFruitvliegjes bestrijden, de natuurlijke aanpak. Geplaatst op 21 augustus 2011 in Lifestyle. Genoeg groenten en fruit eten is gezond voor iedereen. Daarbij staat … […]

Els
06/07/14 • 19:19

Leerzaam stuk. Nu weet ik waarom ik steeds meer vliegjes krijg: ik maakte alles altijd schoon met azijn….

henk
08/09/15 • 14:14

Onzin wat betreft basilicum plantje, hebben hier een basilicum plantje staan en daar zitten ze massaal in.

Honingtaartje
09/11/15 • 19:45

Ik heb laatst een basilicum en korianderplantje uit mijn keuken moeten weggooien omdat er fruitvliegjes in zaten.

Michelle
28/05/16 • 17:40

Hi, ik heb een hoop larve in mijn bloemenpoten gekregen van fruitvliegjes. iemand een idee hoe ik die dood krijg? en zijn ze schadelijk voor mij planten?

Angel
30/06/16 • 23:28

Klopt inderdaad niet wat basilicum plantje betreft.
Heb er twee staan, ze zijn er juist dol op denk ik want ze zitten zoals Henk al zei massaal in!

Smitt
22/07/16 • 10:12

Nou die tip met een bodempje wijn in de fles laten zitten heb ik uitgetest! Tjonge jonge wat een toestanden zeg.. Midden in de nacht allemaal kabaal uit de keuken. Ik in mijn pyjama naar beneden gestrompeld om te kijken wat er aan de hand is.. Zie ik daar allemaal lallende fruitvliegjes over het aanrecht zwalken.helemaal rebels van de drank liepen ze de polonaise! Nooit gedacht dat die fuitvliegjes zulke zuipschuiten waren. Nou bedankt voor de tip hè! nu kom ik helemaal niet meer van ze af..

Leo Berkhout
24/07/16 • 18:01

Ik maak een fruitvliegjes val door een plastic limonade of wijn flesje met een scherp mesje onder de hals (brede deel van de fles) door te snijden. Vervolgens een beetje limonade met wat wijn erdoor in het flesje doen, met 1 druppel afwasmiddel om de oppervlakte spanning te breken waardoor de vliegjes niet meer blijven drijven. Anders blijven die arme vliegjes nog urenlang rondzwemmen (ook niet gek met dat warme weer, maar toch…). En dan het bovenste deel met de flessehals ondersteboven op het onderste deel van het flesje plaatsen. Beetje vastdrukken en de vliegjes kunnen er dan ook niet meer langs. Doorgaans gaat met het verstrijken van de dagen zo’n flesje steeds beter werken, door het gistingsproces trekt de val steeds actiever de vliegjes aan.

Atonputz
31/07/16 • 23:05

Meest effectief in mijn ervaring om deze fruitvliegjes te vangen en verdelgen;
Doe een bodempje rosé in een schaaltje of theekopje en voeg vervolgens
1 druppel olijf olie daaraan toe . De vliegjes die komen genieten komen er niet meer
Uit door de adhesie en zullen dientengevolge verdrinken . Na twee dagen reeds een
Massacre en heel veel dode vliegjes .Als je de bron verwijderd ben je snel van je plaag
Verlost ! Werkt echt super !

Hennie
06/08/16 • 12:42

Gewoonoon opzuigen met de stofzuiger, je vangt zezels vliegend.

08/08/16 • 15:19

Wij hebben onlangs FruitFly Ninja gekocht via een website. Enorm veel last van fruitvliegjes dit jaar. Het is ook nog eens een biologisch product, dus veilig voor onszelf en ons kind. Persoonlijk heb ik geen zin om allerlei valletjes te maken en daarom hebben we dit gekocht. Het werkt echt goed.

Niels
03/09/16 • 16:51

Natuur azijn, beetje water en wat afwasmiddel werkt vrij goed. Alleen een klein probleem… volgens mij hebben ze me door… de beginnen nu mij te steken! vrouwtjes nog niet gevonden om terug te steken… houd jullie op de hoogte!

Pat
29/01/17 • 17:45

Vorig jaar na een zoektocht op internet, “Fruit Fly Ninja” via een website gekocht. Resultaat ongelooflijk.

Tom de Jeu
24/06/17 • 21:38

toch nog leerzaam maar bijna nooit last van ze gehad. Mijn vrouw is zeer schoon en zomers staat de schillen emmer buiten en afgedekt…

Ninja
14/07/17 • 20:59

Er zijn natuurlijk honderden zo niet duizenden tips te vinden op internet. Weet je wat echt goed en snel werkt? De 100% natuurlijke val van Fruit Fly Ninja. Een klein flesje die je bij de fruitmand of prullenbak hangt. Dop eraf draaien, stickervel op achterzijde verwijderen en klaar is kees. Zo eenvoudig kan het zijn. Je kunt uiteraard zelf een val maken. Wij bieden alleen maar een snelle en eenvoudige oplossing tegen fruitvliegjes. Hieronder alleen maar lovende reacties van gebruikers van de FRUIT FLY NINJA.

Richard
15/07/17 • 09:55

Heb toevallig altijd basilicum plantjes staan, maar kom op deze site terecht omdat ik last van fruitvliegjes heb.
Tip 3 werkt van het verdrijven dus niet….

Jo
06/08/17 • 15:17

Het is eigenlijk erg simpel:(net zoals voor ander ‘ongedierte’. GEEN ETEN is GEEN BEESTJES!
Hou gewoon je keuken proper, geen groenten of fruitafval ergens in een bakje, geen restjes van alcoholische dranken, het fruit en groenten in de koelkast … tegen javelwater kunnen ze absoluut niet tegen … maar bedenk dat ze ontzettend snel kweken!!! … en verder: eind september zijn ze weer verdwenen.
PS: kruiden, look, en andere plantaardige middelen helpen echt niet!

Ana
09/08/17 • 00:35

De basilicum plantje is niet problematisch , maar de natte grond en bedorven blaadjes van , wel ..

Marc G
10/08/17 • 09:48

Plaats wat fruit in een glas, bedek het met afdekfolie voor confituur en prik er een aantal gaatjes in. Als er genoeg vliegjes inzitten enkele seconden (15) in de microgolfoven: resultaat alles is dood.

th prinse
21/08/17 • 10:26

Bij mij zitten ze op de voorraadpot van de koffie .
heeft iemand anders hier ook wel eens last van.
Ik ga de rose met afwasmiddel maar eens proberen.

Kate
29/08/17 • 08:40

Bij mij zitten de vliegjes ook voornamelijk op mijn koffiezet en mijn koffievoorraad. Heel irritant, die beestjes 😀😣.

Ties Hogenbirk
28/09/17 • 12:00

De azijn met een scheutje afwasmiddel werkt prima, maar ik ga het ook ’s met wat wijnresten proberen; ik wil die dronken vliegen wel ’s zien!

Frederik
03/10/17 • 13:45

Ik heb bij Action onlangs een Tristar vacuum cleaner gekocht, en die is klein en handzaam, en bovendien krachtig. Hiermee zuig ik de fruitvliegjes een aantal malen per dag weg. Werkt prima.

Mario
08/10/17 • 11:40

Fruitvliegen komen bij warmer weer. Zij houden niet van koud weer. In koelkast geen fruitvliegjes. Ik weet niet of dit ook zo is bij een koelkast met een open deur. Is bekend bij welke temperatuur fruitvliegjes wegblijven?

Francine
05/07/18 • 14:57

Ze kruipen ook weer terug door de kleine gaatjes in het folie.

Henk
25/07/18 • 15:01

Opvallend dat mensen altijd alles dood moeten maken. Neem een diepe pan waar goed een deksel op past. Leg onderin de pan iets wat fruitvliegjes lekker vinden. Wacht tot (een deel van) de zwerm zich tegoed doet aan het lekkers en leg er dan snel het deksel op. In je tuin of op het balkon haal je het deksel er weer af en de fruitvliegjes vervolgen met een volle buik hun weg. Een erg vrolijk en prachtig gezicht als de beestjes met z’n allen het luchtruim kiezen! Zo nodig een paar keer herhalen. Tip: doe de deur goed achter je dicht, anders zijn ze eerder binnen dan jij 😉

Angelique Koopman
28/07/18 • 16:31

Hoi lieve mensen,

ik heb een mooi glaasje uit m’n glazen kast gekozen, (moet er toch tijdje naar kijken) wijnazijn, drupje afwasmiddel en steeds minder last. Nu alleen nog zorgen dat er minder mensen in mijn omgeving etensrest laten staan en dat is eigenlijk nog de enige lastige strijd.

Angelique

Jeroen
14/11/18 • 18:40

Zojuist maar een paar glaasjes met wat water, azijn en druppeltje afwasmiddel neergezet. Het klimaat veranderd duidelijk, in november nog steeds fruitvliegjes. Of misschien toch maar eens wat vaker de (meestal rijk gevulde) schaal met fruit controleren….
Ben zeer benieuwd of azijn e.d. goed werkt. Ik ben ook niet voor het feit dat ze verdrinken, maar ze irriteren me nu blijkbaar lang genoeg om zelfs dat maar te accepteren. En Smitt (je reactie van juli 2016, las ik nu pas)… gewéldig!! Heb er enorm om gelachen!!

Maarten
25/06/19 • 09:10

Whisky werkt bij mij het beste om ze te lokken. Als ik een glas neem, dan zitten ze er binnen enkele seconden al bij.

Doe nu een beetje in een glas met folie en gaatjes en vang er zoveel, dat de whisky op een gegeven moment zwart ziet.

Miranda
29/08/19 • 13:44

geen fruit op schaal liggen maar toch is mijn keuken er mee bezaaid. hoe verdelg ik ze?

Carola
24/09/19 • 16:15

Bij ons zitten enorme hoeveelheden fruitvliegjes aan de buitenkant van onze ramen. We wonen 5 hoog in een appartement en alle 3 de ramen aan de noord-westkant zijn bezaaid met deze beestjes. Gelukkig kunnen ze daar niet naar binnen want die ramen kunnen niet open, maar het ziet er niet fijn uit. Herkent iemand dit of weet iemand wat hiertegen te doen is?

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld