Genoeg groenten en fruit eten is gezond voor iedereen. Daarbij staat een gevulde schaal met fruit geweldig op het aanrecht of de eettafel. De geur trekt helaas ook insecten aan: ook de hele kleine. Vooral bij wat rijper fruit, waar een sterkere geur af komt, zie je al snel fruitvliegjes. Ze zijn klein, maar komen meestal met veel tegelijk. En kunnen zich ook nog enorm snel voortplanten. Voordat je je gaat irriteren aan de kleine beestjes enkele tips voor fruitvliegjes bestrijden. En als ze al in je huis zijn, te verdrijven. Op een natuurlijke en duurzame manier, want hoe kun je ze tegengaan zonder met chemicaliën in je huis te gaan spuiten?

Wat is een fruitvliegje?

Dé Fruitvlieg, ook bekend onder de naam Bananenvlieg, bestaat eigenlijk niet. Er zijn ongeveer 25 verschillende soorten insecten die wij kunnen bedoelen als we het over fruitvliegjes hebben. Dus alles was klein is, eruit ziet als een vliegje en afkomt op fruit scharen wij onder dé Fruitvlieg.

Fruitvliegjes bestrijden

Het fruitvliegje dankt zijn naam aan wat hij als voedingsbron gebruikt (fruit). En dan met een voorkeur voor rottend fruit. Dit omdat de voedingsbron van de fruitvlieg bestaat uit gistcellen. Fruitvliegjes kunnen 2 tot 4 millimeter groot worden en zijn lichtbruin van kleur. Ze hebben opvallende rode ogen die gelukkig zo klein zijn dat wij het bijna niet kunnen waarnemen. Mannetjes zijn te herkennen aan een zwarte stip op hun achterlijf, vrouwtjes hebben een puntigere achterzijde. Ook dat is alleen zichtbaar onder een microscoop. In twee weken vindt de ontwikkeling van een eitje plaats naar een larve om via het verpoppingsproces, dat drie keer plaatsvindt, tot een vlieg te worden. Ieder vrouwtje kan meer dan 100 eitjes per dag leggen, wat verklaard dat ze als ze eenmaal in je huis zijn lastig weg te krijgen zijn. Eén vrouwtje kan 900 opvolgers geven! De vliegjes gedijen beter bij warmte. In de winter zul je ze niet tegenkomen, tenzij ze nog warm in je huis zitten. De ideale temperatuur ligt tussen de 21 en 23 graden. Hoe warmer, hoe sneller de ontwikkeling van eitje naar volwassen vlieg verloopt. Het leven van de fruitvlieg duurt bij 25 graden Celsius gemiddeld 37 dagen. Bij lagere temperatuur ongeveer 15 dagen. Er is slechts 1 natuurlijke vijand van de Fruitvlieg en dat is de Sluipwesp. Deze wordt dan ook door kwekers e.a. ingezet bij fruitvliegjes bestrijden. Test

 

Fruitvliegjes nuttig?

Bestrijding fruitvliegjes

Leuk weetje: fruitvliegjes worden veel gebruikt voor laboratorium-onderzoek omdat zij eenvoudig te kweken zijn, zich snel voortplanten en het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes duidelijk te zien is. Daarbij is de genetische samenstelling van de fruitvlieg volledig bekend en werkt het lichaamsproces bij een fruitvlieg net als bij de mens. En zo is uitstekend genetisch onderzoek mogelijk. Bijvoorbeeld naar de ziekte van Parkinson, Kanker en Diabetes. Er zijn geweldig interessante wetenschappelijke boeken verkrijgbaar over de wondere wereld van de fruitvlieg. Thomas Hunt Morgan was begin 1900 de eerste bioloog die genetisch onderzoek deed met behulp van de vliegjes. We kunnen nu 100 jaar later zeggen dat de fruitvlieg een van de meest gebruikte proefdieren in laboratoria is.

Fruitvliegjes schadelijk of ongezond?

Fruitvliegjes zijn niet schadelijk voor mensen, dieren of planten. Ze zijn wel irritant. De larven van een fruitvliegje helpen bij het opruimen van organisch materiaal en hebben dus een duidelijke rol in ons ecosysteem. Maar het is natuurlijk geen lekker idee om de larven van fruitvliegjes te eten als je je tanden in een sappige nectarine zet. Let daarom altijd op de versheid van fruit en groenten. Waar Fruitvliegjes door hun enorme aantallen wel hinderlijk en onhygiënisch kunnen zijn, is bijvoorbeeld in jam- of limonadefabrieken en in bierbrouwerijen.

Fruitvliegjesplaag voorkomen

Het meest handig bij fruitvliegjes bestrijden is om te voorkomen dat de vliegjes in je huis of bij je voeding komen. Een veelvoorkomend misverstand is dat fruitvliegjes meekomen via je aangekochte fruit. Dit is meestal niet het geval. Ze komen gewoon van buiten en zijn afgegaan op de geur van fruit, groenten of alcohol. Voorkom dat ze binnenkomen door te letten op een aantal zaken:

 • Fruit en groente bewaar je het best in een afgesloten doos, liefst plastic omdat daar geen geur doorheen gaat. Ook kun je fruit en groenten in de koelkast bewaren.
 • Hou je aanrecht schoon en zorg dat je afwas netjes schoon en droog in de kast staat. Er zijn dan geen voedingsgeurtjes die de fruitvliegjes kunnen aantrekken.
 • Laat geen glazen staan met restjes limonade, wijn of bier.
 • Check regelmatig de versheid van je voeding en verwijder rotte exemplaren.
 • Zorg voor een goed afgesloten vuilnisbak zowel in als buiten het huis. Buiten is dit niet alleen ter voorkoming van fruitvliegjes, maar ook tegen andere insecten die afkomen op voedingsresten zoals de Mier (zie mieren bestrijden). Hou ook de vuilnisbak zelf schoon door regelmatig met water en ecologisch azijn te spoelen.
 • Vooral in de zomer is het belangrijk vuilnis dat binnenshuis is, regelmatig te verwijderen. Ook als de vuilniszak nog niet vol is. Ook hier geldt: hoe schoner, hoe minder kans op insecten.
 • Hou de lucht in huis fris door regelmatig te luchten. Niet alleen ter voorkoming van luchtjes, maar ook beter voor je klimaat in huis.
 • Breng lege wijnflessen of bierflesjes direct naar de glasbak of spoel ze goed om met water om alle restjes te verwijderen.
 • Wikkel fruit- of groenteresten in een dikke laag krantenpapier als je het weggooit. Geurtjes blijven dan binnen en krantenpapier mag in de GFT afval bak.
 • Check of er geen rottende voeding aanwezig is en verwijder dit indien dit wel het geval is. Dit is de bron van leven voor de vliegjes.

Fruitvliegjes bestrijden of vangen

Als er al een zwerm vliegjes in je huis aanwezig is, kun je een aantal zaken doen aan fruitvliegjes bestrijden of fruitvliegjes vangen. Hier enkele tips waarbij we geen gebruik maken van chemicaliën:

 • Zet een fles met een bodempje wijn of port neer. De vliegjes zullen erin kruipen en kunnen er in benevelde toestand niet meer uitkomen waardoor ze verdrinken. Heb je toch het idee dat ze er weer uitkomen? Af en toe kruk erop en even schudden. Dit werkt ook met een beetje bier, wat we al eerder zagen bij Slakken. Zie ook slakken bestrijden
 • Stofzuig regelmatig, misschien gek, maar ook je aanrecht! Zo weet je zeker dat er geen (voor ons oog onzichtbare) eitjes zijn achtergebleven. Vocht is niet altijd de oplossing, zoals we al zagen met de Zilvervisjes. Zie zilvervisjes bestrijden
 • Fruitvliegjes in huis vangenAzijn is een prima schoonmaakmiddel, maar niet voor fruitvliegjes. Zij vinden dit heerlijk. Je kunt ze dan ook vangen door een schaaltje water te mengel met ecologisch azijn, doe daarbij een scheutje afwasmiddel zodat ze door het water ‘zakken’ en ze verdrinken. Hetzelfde geldt voor een mengsel van appelsap en afwasmiddel.
 • Zet een bakje ouderwetse stroop neer. De vliegjes zullen er op af gaan maar blijven steken in de kleverige substantie. Werkt ook met honing.
 • Je kunt de vliegjes naar een schaal lokken met rottend fruit en daarna direct met de stofzuigerslang erlangs gaan. Omdat de vliegjes zo klein zijn sterven ze door de enorme luchtdruk in de slang. Toch bang dat ze eruit komen of zich voortplanten? Doe een beetje lavendel in je stofzuigerzak. Dit geeft een fijne geur aan je huis en voorkomt voortplanting van insecten.
 • De geur van verse basilicum, dille of lavendel is niet prettig voor de vliegjes. Zet een vers plantje neer en je zult zien dat ze langzaam verdwijnen. Dit is niet de snelste methode voor fruitvliegjes bestrijden, maar uiteindelijk wel effectief.
 • Fruitvliegjes hebben net als veel insecten een hekel aan te sterke geur van kruiden. Snijd een sinaasappel half door en stop er kruidnagel in. Deze geur werkt afstotend. Losse kruidnagels tussen het fruit op de schaal helpen ook. Geuren van lavendel, dille, salie en knoflook (als je dat in je huis zou willen) weren insecten. Ook dit kun je op de schaal leggen.
 • We raden aan een val voor fruitvliegjes gewoon zelf te maken. Maar je kan ook een kant en klaar getest exemplaar kopen bij oa. bol.com. Na een aantal dagen zullen de meeste fruitvliegjes gevangen zijn. Een val blijft tot 3 weken na gebruik het meest effectief. De fruitvliegval is direct klaar voor gebruik.
 • Ook zijn er tegenwoordig UV lampen die insecten als fruitvliegjes aantrekken en opzuigen. Deze insectendoder gebruikt 365NM golflengte UV-licht om insecten aan te trekken. Ultraviolet-vliegvallen zijn veiliger in gebruik dan binnensprays. Muggen die dicht bij de richting vliegen, worden met de ingebouwde zuigkracht van de ingebouwde gestroomlijnde ventilator in de insectenvanger gezogen. Zie ook deze pagina voor een totaaloverzicht van alle insecten dodende lampen.
 • Mocht dit alles niet werken, dan is het nog mogelijk om het te proberen met een elektrische vliegenmepper. Maar omdat de vliegjes zo klein zijn, zal dat een hele klus worden. Plat slaan kan natuurlijk ook. Maar let wel op! Fruitvliegjes zijn kannibalen en eten elkaars resten op! Dus verwijder de dode vliegjes altijd.

Fruitvliegjes vangen met je zelfgemaakte val

Je kunt met een schaaltje en huishoudfolie een zelfgemaakte val maken voor Fruitvliegjes. Leg rot fruit of een oude banaan op de bodem, dek af met huishoudfolie en steek hier kleine gaatjes in. De weg erin lukt wel, eruit niet. Je hebt de fruitvliegjes gevangen. Een andere home made val bouw je met een oude jampot en een vel papier. Leg wederom een oud stuk fruit in de jampot. Vervolgens rol je een A4 velletje op tot een toetertje wat de breedte heeft van het potje. Deze zet je vervolgens in het potje. De onderkant van het toetertje mag net niet de bodem raken. Ook hier komen de fruitvliegjes wel in maar vinden niet meer de uitgang. Hiermee kan je eenvoudig zelf fruitvliegjes vangen.

 

Meer natuurlijke ongedierte bestrijding van o.a muggen, mieren, huisstofmijt en muizen