Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Fruitvliegjes

Fruitvliegjes vangen: duurzame tips voor in huis

Groenten en fruit eten is gezond. Daarbij, een gevulde fruitschaal staat leuk op het aanrecht of op de eettafel. Helaas trekt de zoete geur bepaalde insecten aan: ook de heel kleine. Vooral wat rijper fruit met een sterkere geur trekt fruitvliegjes aan. Ze zijn klein, maar komen meestal met veel tegelijk. En ze kunnen zich ook nog enorm snel voortplanten. Dus, wat te doen tegen fruitvliegjes? Wij hebben voor jou de beste tips voor het vangen, verdrijven en bestrijden van fruitvliegjes op een rij gezet. Op een natuurlijke en duurzame manier. Want hoe kun je fruitvliegjes verwijderen zonder chemicaliën te gebruiken?

Wat is een fruitvliegje?

Fruitvlieg

Dé fruitvlieg, ook bekend onder de naam bananenvlieg, bestaat eigenlijk niet. Er zijn ongeveer 25 verschillende soorten insecten die wij herkennen als de fruitvlieg: alles wat klein is, er uit ziet als een vliegje en afkomt op fruit scharen wij onder dé fruitvlieg.  Het fruitvliegje dankt zijn naam aan wat hij als voedingsbron gebruikt: fruit. Bij voorkeur rottend fruit, omdat hier gistcellen inzitten. Fruitvliegjes kunnen 2 tot 4 millimeter groot worden en zijn lichtbruin van kleur. Ze hebben opvallende rode ogen die gelukkig zo klein zijn dat wij ze bijna niet kunnen waarnemen. Mannetjes zijn te herkennen aan een zwarte stip op hun achterlijf, vrouwtjes hebben een puntigere achterzijde. Maar ook dat is alleen zichtbaar onder een microscoop. Een eitje ontwikkelt zich naar een larve, en verpopt zichzelf vervolgens in drie keer tot een vlieg. Dit proces duurt twee weken. Ieder vrouwtje kan meer dan 100 eitjes per dag leggen. 

Dit verklaart waarom ze, als ze eenmaal in je huis zijn, lastig weg te krijgen zijn. Eén vrouwtje kan wel 900 fruitvliegjes voortbrengen!   De vliegjes gedijen beter bij warmte. In de winter zul je ze niet tegenkomen, tenzij ze nog warm in je huis zitten. De ideale temperatuur voor een fruitvlieg is tussen de 21 en 23 graden. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de ontwikkeling van eitje naar volwassen vlieg verloopt.  De volgende vraag is dan natuurlijk: hoe lang leven fruitvliegjes? Het leven van de fruitvlieg duurt bij 25 graden Celsius gemiddeld 37 dagen. Bij een lagere temperatuur is dit ongeveer 15 dagen. Er is slechts 1 natuurlijke vijand van de fruitvlieg: de sluipwesp. Deze wordt dan ook door kwekers e.a. ingezet bij fruitvliegjes bestrijden.

1
Zijn fruitvliegjes nuttig?

Bestrijding fruitvliegjes

Leuk weetje: fruitvliegjes worden veel gebruikt voor laboratorium-onderzoek. Ze zijn namelijk eenvoudig te kweken, planten zich snel voort, en het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is duidelijk te zien. Daarbij is de genetische samenstelling van de fruitvlieg volledig bekend en werkt het lichaamsproces bij een fruitvlieg net als bij de mens. Zo is uitstekend genetisch onderzoek mogelijk. Bijvoorbeeld naar de ziekte van Parkinson, kanker en diabetes. Er zijn geweldig interessante wetenschappelijke boeken verkrijgbaar over de wondere wereld van de fruitvlieg. Thomas Hunt Morgan was begin 1900 de eerste bioloog die genetisch onderzoek deed met behulp van de vliegjes. We kunnen nu 100 jaar later zeggen dat de fruitvlieg een van de meest gebruikte proefdieren in laboratoria is.

2
Zijn fruitvliegjes schadelijk of ongezond?

Fruitvliegjes zijn niet schadelijk voor mensen, dieren of planten. De larven van een fruitvliegje helpen bij het opruimen van organisch materiaal en hebben dus een duidelijke rol in ons ecosysteem. Maar het is natuurlijk geen lekker idee om de larven van fruitvliegjes te eten, als je je tanden in een sappige nectarine zet. Let daarom altijd op de versheid van fruit en groenten. Waar fruitvliegjes door hun enorme aantallen wel hinderlijk en onhygiënisch kunnen zijn, is bijvoorbeeld in jam- of limonadefabrieken en in bierbrouwerijen. 

3
Een fruitvliegjesplaag voorkomen

Ook voor fruitvliegjes geldt: voorkomen is beter dan bestrijden. Een veelvoorkomend misverstand is dat fruitvliegjes meekomen via je aangekochte fruit. Dit is meestal niet het geval. Ze komen gewoon van buiten en zijn afgegaan op de geur van fruit, groenten of alcohol. Voorkom dat ze binnenkomen door te letten op een aantal zaken 

  • Fruit en groente bewaar je het best in een afgesloten doos, het liefst van plastic, omdat daar geen geur doorheen gaat. Zacht- en gesneden fruit kun je het best in de koelkast bewaren. Tropisch fruit zoals bananen, mango’s en ananas bewaar je het best buiten de koelkast, die kunnen namelijk niet tegen kou (bananen worden bijvoorbeeld bruin in de koelkast). Op de website van het Voedingscentrum vind je meer informatie over het bewaren van fruit.  
  • Wil of moet je het fruit buiten de koelkast bewaren? Maak gebruik van een vliegenkap. Hierdoor kunnen de vliegjes geen eitjes leggen tussen jouw appels en peren. 
  • Hou je aanrecht schoon en zorg dat je afwas netjes schoon en droog in de kast staat. Er zijn dan geen voedingsgeurtjes die de fruitvliegjes kunnen aantrekken. 
  • Niet alleen afwas, maar ook sponzen, vaatdoekjes en schoonmaakdoekjes met schoonmaakresten erop hebben een grote aantrekkingskracht op fruitvliegjes. Spoel deze dus goed uit en verschoon ze regelmatig. Hetzelfde geldt voor hand- en theedoeken: was deze vaak om te voorkomen dat ze een broedplaats voor fruitvliegjes worden. 
  • Laat geen glazen staan met restjes limonade, wijn of bier. 
  • Check regelmatig de versheid van je voeding en verwijder overrijpe exemplaren.
  • Zorg voor een goed afgesloten vuilnisbak, zowel in als buiten het huis. Buiten is dit niet alleen ter voorkoming van fruitvliegjes, maar ook ter voorkoming van andere insecten die afkomen op voedingsresten. Zoals de mier ( zie mieren bestrijden). Hou ook de vuilnisbak zelf schoon door regelmatig te spoelen. En, houd de vuilnisbak het liefst uit de zon.
  • Vooral in de zomer is het belangrijk om binnenshuis vuilnis regelmatig te verwijderen. Ook als de vuilniszak nog niet vol is. Ook hier geldt: hoe schoner, hoe minder kans op insecten.
  • Hou de lucht in huis fris door regelmatig te luchten. Niet alleen ter voorkoming van luchtjes, maar ook voor een beter thuisklimaat. Fruitvliegjes houden daarnaast ook nog eens niet van tocht.
  • Breng lege wijnflessen of bierflesjes direct naar de glasbak of spoel ze goed om met water om alle restjes te verwijderen.
  • Wikkel fruit- of groenteresten in een dikke laag krantenpapier als je het weggooit. Geurtjes blijven dan binnen, en krantenpapier mag in de GFT afvalbak.
  • Check of er geen rottende voeding aanwezig is en verwijder dit indien dit wel het geval is. Dit is de bron van leven voor de vliegjes.
  • Gebruik schoonmaakmiddel met een neutrale geur. Fruitvliegjes komen namelijk af op schoonmaakmiddel met een citroen- of appelgeur.
  • Let op: fruitvliegjes vinden het prima om in het riool te leven, dus ze kunnen ook uit je afvoer komen. Denk je dat ze uit een (verstopte) afvoer komen? Zorg er dan voor dat je deze afvoer schoonmaakt met bijvoorbeeld baking soda

4
Wat eten fruitvliegjes? 

Volgens Milieucentraal zijn onderstaande dingen populair bij fruitvliegjes: 

  • Bedorven voedsel (let op: ook in je vuilnisbak)  Rottende en beschimmelde groenten 
  • Wijnrestjes en restjes bier
  • Gemorst vruchtensap  
  • Planten en kruiden waarvan blaadjes dor of rot zijn, maar ook verwelkte bloemen en dode bloemblaadjes 
  • Koffiedik en gebruikte koffiepads en theezakjes 
  • De website Beestjes Kwijt laat weten dat fruitvliegjes ook afkomen op aarde met kunstmest en/of op plantenvoeding. 

5
Fruitvliegjes bestrijden

1
Maak je keuken regelmatig schoon en droog
Keuken schoonmaken

Stofzuig regelmatig, ook je aanrecht! Zo weet je zeker dat daar geen (voor ons oog onzichtbare) eitjes zijn achtergebleven. Vocht kan een bron zijn van nieuwe diertjes, zoals ook het geval bij zilvervisjes. Zie zilvervisjes bestrijden.

2
Plaats planten waar de fruitvliegjes niet van houden
Lavendel

De geur van verse basilicum, dille of lavendel is niet prettig voor de vliegjes. Zet een vers plantje neer en je zult zien dat ze langzaam verdwijnen. Dit is niet de snelste methode voor het bestrijden van fruitvliegjes, maar uiteindelijk wel effectief. 

3
Leg sterke kruiden op de probleemplekken
Kruidnagel

Fruitvliegjes hebben net als veel insecten een hekel aan de sterke geur van kruiden. Snijd een sinaasappel door en stop er kruidnagel in. Deze geur werkt afstotend. Losse kruidnagels tussen het fruit op de schaal helpen ook. Geuren van lavendel, dille, salie en knoflook (als je dat in je huis zou willen) weren insecten. Wijnruit heeft hetzelfde effect. Deze kruiden kun je net als kruidnagel op de schaal leggen. 

4
Stofzuig de fruitvliegjes weg
Stofzuiger

Je kunt de vliegjes naar een schaal met rottend fruit lokken en ze daarna direct met de stofzuigerslang opzuigen. Omdat de vliegjes zo klein zijn, sterven ze door de enorme luchtdruk in de slang. Toch bang dat ze eruit komen of zich voortplanten? Doe een beetje lavendel in je stofzuigerzak. Dit geeft een fijne geur aan je huis en voorkomt voortplanting van insecten.  

5
Vang de fruitvliegjes met biologische middelen
Fruitvliegjes vangen val

De snelste manier om van fruitvliegjes af te komen is ze te vangen met het voedsel dat ze lekker vinden. Voorkom gif en koop alleen middelen met een toelating van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb). Een middel dat is toegelaten herken je op de verpakking aan een nummer dat begint met 'NL', 'EU' of eindigt op een 'N'. Wij hebben hieronder een aantal manieren op een rij gezet en enkele goede middelen voor je uitgezocht. 

6
Fruitvliegjes vangen

1
Gebruik een fles wijn als val

Zet een fles met een bodempje wijn of port neer. De vliegjes zullen erin kruipen, maar kunnen er in benevelde toestand niet meer uitkomen waardoor ze verdrinken. Heb je toch het idee dat ze er weer uitkomen? Af en toe een kruk erop en even schudden. Dit werkt ook met een beetje bier, net als bij slakken. 

2
Zet een schaaltje water met azijn en afwasmiddel neer

Azijn is een prima schoonmaakmiddel, maar niet voor fruitvliegjes. Zij vinden dit juist heerlijk. Omdat fruitvliegjes azijn zo lekker vinden, kun je ze vangen door een schaaltje water te mengen met ecologisch azijn. Doe daar een scheutje afwasmiddel bij, zodat ze door het water ‘zakken’ en verdrinken. Hetzelfde geldt voor een mengsel van appelsap en afwasmiddel. 

3
Fruitvliegjes vangen met fruit

Voor de dierenvrienden onder ons: gebruik de schil van een rijpe banaan en een plastic zak. Doe de schil in de zak, laat deze aan de bovenkant open, en wacht tot deze zich vult met vliegjes. Sluit vervolgens de zak, open hem buiten, en de fruitvliegjes kunnen verder leven buiten jouw huis. 

4
Fruitvliegjes vangen met kleverige stroop

Fruitvliegjes verwijderen kan ook met een bakje ouderwetse stroop. De vliegjes zullen er op af komen, en blijven vervolgens steken in de kleverige substantie. Dit werkt ook met honing. 

5
Koop of maak zelf een fruitvliegjes val

We raden aan een val voor fruitvliegjes gewoon zelf te maken (zie het kopje hieronder). Maar je kunt ook een kant en klaar getest exemplaar kopen bij oa. bol.com. Na een aantal dagen zullen de meeste fruitvliegjes gevangen zijn. Een val blijft tot 3 weken na gebruik het meest  effectief. De fruitvliegjesval is direct klaar voor gebruikt.

Fruitvliegvanger

Super Ninja Fruitvlieg Vanger

Lavendel

Lavendel plant (6 stuks)

Vliegenverjager voor op tafel

Vliegenverjager voor op Tafel

7
Fruitvliegjes vangen met een zelfgemaakte val

Fruitvliegjes in huis vangen

Zelf een fruitvliegjes val maken, hoe doe je dat? Je kunt met een schaaltje en huishoudfolie een zelfgemaakte val maken voor fruitvliegjes. Leg rot fruit of een oude banaan op de bodem van een schaaltje, dek deze af met huishoudfolie en steek hier kleine gaatjes in. Vliegjes vinden de weg er in, maar de weg er uit niet. Je hebt de fruitvliegjes gevangen. Een andere home made val bouw je met een oude jampot en een vel papier. Leg wederom een oud stuk fruit in de jampot. Vervolgens rol je een A4 velletje op tot een toetertje met de breedte van het potje. Een koffiefilter is hier ook geschikt voor. Deze zet je vervolgens in het potje. De onderkant van het toetertje/filter mag net niet de bodem raken. Hier komen de fruitvliegjes wel in maar niet uit. Ook een frisdrankfles kan dienen als een geschikte val. Snijd de bovenkant van de fles er af en schenk wat rode wijn en/of aanmaaklimonade in de fles. Zet de bovenkant van de fles op z’n kop in de onderkant, en voilà!

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!

5 1 stem
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

35 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Aan de schrijvers van dit artikel; opletten voor taalfouten …” houdt de lucht…” Het ww houd wordt hier in de gebiedende wijze gebruikt, steeds de stamvorm gebruiken!

Hoi Verbijlen, goed gezien, het is aangepast. Bedankt!

geen fruit op schaal liggen maar toch is mijn keuken er mee bezaaid. hoe verdelg ik ze?

Een houten schaal toevallig? Misschien dat de sappen/geur in het hout zit. Tevens kan het zo zijn dat er in of rondom de schaal veel eitjes zijn gelegd en dat ze daar uitkomen. Kijken hier even voor de levenscyclus van de fruitvlieg: https://fruitvliegjesinfo.nl/levenscyclus/ . Heb je al de tips van hierboven uitgevoerd zoals een zelfgemaakte val?

Whisky werkt bij mij het beste om ze te lokken. Als ik een glas neem, dan zitten ze er binnen enkele seconden al bij.

Doe nu een beetje in een glas met folie en gaatjes en vang er zoveel, dat de whisky op een gegeven moment zwart ziet.

Zojuist maar een paar glaasjes met wat water, azijn en druppeltje afwasmiddel neergezet. Het klimaat veranderd duidelijk, in november nog steeds fruitvliegjes. Of misschien toch maar eens wat vaker de (meestal rijk gevulde) schaal met fruit controleren….
Ben zeer benieuwd of azijn e.d. goed werkt. Ik ben ook niet voor het feit dat ze verdrinken, maar ze irriteren me nu blijkbaar lang genoeg om zelfs dat maar te accepteren. En Smitt (je reactie van juli 2016, las ik nu pas)… gewéldig!! Heb er enorm om gelachen!!

Hoi lieve mensen,

ik heb een mooi glaasje uit m’n glazen kast gekozen, (moet er toch tijdje naar kijken) wijnazijn, drupje afwasmiddel en steeds minder last. Nu alleen nog zorgen dat er minder mensen in mijn omgeving etensrest laten staan en dat is eigenlijk nog de enige lastige strijd.

Angelique

Opvallend dat mensen altijd alles dood moeten maken. Neem een diepe pan waar goed een deksel op past. Leg onderin de pan iets wat fruitvliegjes lekker vinden. Wacht tot (een deel van) de zwerm zich tegoed doet aan het lekkers en leg er dan snel het deksel op. In je tuin of op het balkon haal je het deksel er weer af en de fruitvliegjes vervolgen met een volle buik hun weg. Een erg vrolijk en prachtig gezicht als de beestjes met z’n allen het luchtruim kiezen! Zo nodig een paar keer herhalen. Tip: doe de deur goed achter je dicht, anders zijn ze eerder binnen dan jij ;-)

Ze kruipen ook weer terug door de kleine gaatjes in het folie.

Fruitvliegen komen bij warmer weer. Zij houden niet van koud weer. In koelkast geen fruitvliegjes. Ik weet niet of dit ook zo is bij een koelkast met een open deur. Is bekend bij welke temperatuur fruitvliegjes wegblijven?

Ik heb bij Action onlangs een Tristar vacuum cleaner gekocht, en die is klein en handzaam, en bovendien krachtig. Hiermee zuig ik de fruitvliegjes een aantal malen per dag weg. Werkt prima.

De azijn met een scheutje afwasmiddel werkt prima, maar ik ga het ook ‘s met wat wijnresten proberen; ik wil die dronken vliegen wel ‘s zien!

Bij mij zitten de vliegjes ook voornamelijk op mijn koffiezet en mijn koffievoorraad. Heel irritant, die beestjes ??.

Bij mij zitten ze op de voorraadpot van de koffie .
heeft iemand anders hier ook wel eens last van.
Ik ga de rose met afwasmiddel maar eens proberen.

Plaats wat fruit in een glas, bedek het met afdekfolie voor confituur en prik er een aantal gaatjes in. Als er genoeg vliegjes inzitten enkele seconden (15) in de microgolfoven: resultaat alles is dood.

Het is eigenlijk erg simpel:(net zoals voor ander ‘ongedierte’. GEEN ETEN is GEEN BEESTJES!
Hou gewoon je keuken proper, geen groenten of fruitafval ergens in een bakje, geen restjes van alcoholische dranken, het fruit en groenten in de koelkast … tegen javelwater kunnen ze absoluut niet tegen … maar bedenk dat ze ontzettend snel kweken!!! … en verder: eind september zijn ze weer verdwenen.
PS: kruiden, look, en andere plantaardige middelen helpen echt niet!

Heb toevallig altijd basilicum plantjes staan, maar kom op deze site terecht omdat ik last van fruitvliegjes heb.
Tip 3 werkt van het verdrijven dus niet….

ik doe van alles maar kruipen in potgrond van mijn kamer planten

Vliegjes in vochtige potgrond worden rouwvliegjes genoemd. Ze leggen eitjes in de potgrond waar larven uitkomen die alle voeding opeten. De larven worden rouwvliegjes, en zo gaat het proces door tot je erin om komt. Aarde goed laten uitdrogen. Eventueel verse potgrond geven. Spoel ook de bloempot goed om. Verder zijn alle tips hierboven te gebruiken, eventueel als laatste redmiddel ‘aaltjes’ kopen en instructies opvolgen. Succes ????

Er zijn natuurlijk honderden zo niet duizenden tips te vinden op internet. Weet je wat echt goed en snel werkt? De 100% natuurlijke val van Fruit Fly Ninja. Een klein flesje die je bij de fruitmand of prullenbak hangt. Dop eraf draaien, stickervel op achterzijde verwijderen en klaar is kees. Zo eenvoudig kan het zijn. Je kunt uiteraard zelf een val maken. Wij bieden alleen maar een snelle en eenvoudige oplossing tegen fruitvliegjes. Hieronder alleen maar lovende reacties van gebruikers van de FRUIT FLY NINJA.

toch nog leerzaam maar bijna nooit last van ze gehad. Mijn vrouw is zeer schoon en zomers staat de schillen emmer buiten en afgedekt…

Vorig jaar na een zoektocht op internet, “Fruit Fly Ninja” via een website gekocht. Resultaat ongelooflijk.

Natuur azijn, beetje water en wat afwasmiddel werkt vrij goed. Alleen een klein probleem… volgens mij hebben ze me door… de beginnen nu mij te steken! vrouwtjes nog niet gevonden om terug te steken… houd jullie op de hoogte!

Wij hebben onlangs FruitFly Ninja gekocht via een website. Enorm veel last van fruitvliegjes dit jaar. Het is ook nog eens een biologisch product, dus veilig voor onszelf en ons kind. Persoonlijk heb ik geen zin om allerlei valletjes te maken en daarom hebben we dit gekocht. Het werkt echt goed.

Gewoonoon opzuigen met de stofzuiger, je vangt zezels vliegend.

Meest effectief in mijn ervaring om deze fruitvliegjes te vangen en verdelgen;
Doe een bodempje rosé in een schaaltje of theekopje en voeg vervolgens
1 druppel olijf olie daaraan toe . De vliegjes die komen genieten komen er niet meer
Uit door de adhesie en zullen dientengevolge verdrinken . Na twee dagen reeds een
Massacre en heel veel dode vliegjes .Als je de bron verwijderd ben je snel van je plaag
Verlost ! Werkt echt super !

Ik maak een fruitvliegjes val door een plastic limonade of wijn flesje met een scherp mesje onder de hals (brede deel van de fles) door te snijden. Vervolgens een beetje limonade met wat wijn erdoor in het flesje doen, met 1 druppel afwasmiddel om de oppervlakte spanning te breken waardoor de vliegjes niet meer blijven drijven. Anders blijven die arme vliegjes nog urenlang rondzwemmen (ook niet gek met dat warme weer, maar toch…). En dan het bovenste deel met de flessehals ondersteboven op het onderste deel van het flesje plaatsen. Beetje vastdrukken en de vliegjes kunnen er dan ook niet meer langs. Doorgaans gaat met het verstrijken van de dagen zo’n flesje steeds beter werken, door het gistingsproces trekt de val steeds actiever de vliegjes aan.

Nou die tip met een bodempje wijn in de fles laten zitten heb ik uitgetest! Tjonge jonge wat een toestanden zeg.. Midden in de nacht allemaal kabaal uit de keuken. Ik in mijn pyjama naar beneden gestrompeld om te kijken wat er aan de hand is.. Zie ik daar allemaal lallende fruitvliegjes over het aanrecht zwalken.helemaal rebels van de drank liepen ze de polonaise! Nooit gedacht dat die fuitvliegjes zulke zuipschuiten waren. Nou bedankt voor de tip hè! nu kom ik helemaal niet meer van ze af..

Klopt inderdaad niet wat basilicum plantje betreft.
Heb er twee staan, ze zijn er juist dol op denk ik want ze zitten zoals Henk al zei massaal in!

Volg ons op Facebook