Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Wolluis

Wolluis bestrijden op een duurzame manier

Die witte beestjes op je plant? Dat is wolluis. Grijp niet direct naar giftige middelen bij wolluis bestrijden, maar kies voor een duurzame en natuurlijke manier. Een stuk milieuvriendelijker én het werkt net zo goed. Wolluis bestrijden op een duurzame manier doe je zo.

wolluis bestrijden

Wat is wolluis?

De wolluis is een witte schildluis. Er zijn veel verschillende soorten wolluizen, maar de meest voorkomende soort is de citruswolluis. Je vindt deze wolluis bijvoorbeeld op de kamerplanten, maar ook in je moestuin of in je kas.

De wolluis doet het extra goed in een warme omgeving, dus zeker in de kas is het goed opletten. Wolluizen stoten namelijk een wolachtige substantie uit – de witte stukjes die hij achterlaat op je planten – waardoor je plant gele bladeren kan krijgen en zelfs dood kan gaan. Ook leggen ze eitjes waar weer nieuwe wolluizen uitkomen. Wolluis bestrijden is dus zeker belangrijk, want voordat je het weet ontstaat er een hele plaag en nemen ze nog meer planten over.

1
Wolluis bestrijden met natuurlijke middelen

Wolluis bestrijden met natuurlijke middelen is een makkelijke en duurzame optie. Het werkt ook heel effectief, vooral als je jouw plant elke dag behandeld. Met deze natuurlijke middelen kun je wolluis bestrijden zodat ze niet meer terugkomen.

Water Heb je alleen wolluizen op een van de kamerplanten? Dan kan alleen water ook prima werken. Wederom werkt dit het beste met een plantenspuit, waarmee je de wolluizen af kunt spuiten. Doe dit wel voorzichtig en niet met de allerhardste stralen. Daarna kun je de wolluizen van de bladeren afhalen met wat keukenpapier.

Groene zeep & neemolie Een ander natuurlijk middel voor wolluis bestrijden is een mengsel van groene zeep en neemolie. Alleen groene zeep werkt ook, maar met neemolie is dit mengsel nog effectiever tegen de wolluis. Neemolie is namelijk een natuurlijk middel dat ook wordt gebruikt in ecologische landbouw. Het zorgt ervoor dat je planten insectenvrij blijven, zonder insectensterfte in de hand te werken. Als je dit middel voor wolluis bestrijden wilt maken, doe je 25 tot 50 gram groene zeep bij één liter water. Daarna voeg je een eetlepel neemolie toe. Spray dit een paar dagen op je planten en zorg dat ze goed doorweekt raken met dit mengsel. 

2
Wolluis bestrijden met natuurlijke vijanden

Alle insecten in huis en tuin hebben natuurlijke vijanden. Kevers en rupsen zijn bijvoorbeeld natuurlijke vijanden van mieren, en de meeste vogels lusten ook wel een insectje voor ontbijt. Dit zijn de natuurlijke vijanden die je in kunt zetten bij wolluis bestrijden.

Larven van de gaasvlieg
Als je een wolluisplaag hebt kun je larven van de gaasvlieg (chrysopa) inzetten als natuurlijke vijand. De larven van dit lichtgroene insect met tere vleugels leven namelijk van bladluis, wolluis en andere kleine insecten. Prima opruimers om in te zetten bij het bestrijden van wolluis! Deze natuurlijke vijanden zijn wat minder bekend, maar eten net zoveel wolluis als de larven van de lieveheersbeestjes. Én het is meestal voordeliger om de larven van deze gaasvlieg aan te schaffen.

wolluis bestrijden

Lieveheersbeestjes
Lieveheersbeestjes of roofkevers zijn de natuurlijke vijanden van bladluizen, schildluizen en wolluizen. Als je een plaag van wolluizen hebt, is het zeker verstandig om lieveheersbeestjes in te zetten. Deze rood-witte insecten voeden zich namelijk met wolluizen. Ook legt het vrouwtje haar eieren tussen de wolluizen. De larven van het lieveheersbeestje eten vervolgens ook weer flink wat wolluizen op. Net geboren larven eten namelijk wel 30 wolluizen per dag! Deze manier van wolluis bestrijden werkt overigens het beste in een kas. In een open tuin kunnen de lieveheersbeestjes sneller wegvliegen en werkt het minder effectief.

3
Wolluis bestrijden met biologische schoonmaakmiddelen

Natuurlijke middelen zijn duurzamer en beter voor insecten. Als de wolluis erg hardnekkig is kun je wolluis bestrijden met biologische schoonmaakmiddelen. Doe dit altijd met mate, zodat je niet andere insecten doodt.

Afwasmiddel Een middel dat iedereen wel in huis heeft is afwasmiddel. Doe een beetje biologisch afwasmiddel in een plantenspuit en leng het aan met water. Hiermee kun je op je aangetaste plant sprayen. Doe dit zorgvuldig en zorg dat de hele plant met het mengsel is bedekt. Neem alle bladeren en stelen mee. Als je dit een paar dagen achter elkaar herhaalt, gaan de wolluizen weg.

Gebruik geen Azijn of baking soda (zout).
 Deze middelen zijn wel effectief om wolluis te bestrijden, maar zijn ook slecht voor de andere dieren in je tuin. Azijn is ook verboden om te gebruiken in je tuin. 

Drie hoek groene zeep

Driehoek - Groene Zeep

Berivita neemolie

Berivita Neemolie

Marcel s green soap afwasmiddel

Marcel's Green Soap

Onderstaand een filmpje over het verwijderen van wolluis van jouw kamerplant! 

Zo kom je van je wolluis af - Super Groene Vingers
Zo kom je van je wolluis af - Super Groene Vingers

Meer in deze categorie

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.