Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Dakvergroeners sedum

Groen dak aanleggen

Een groen dak is een ‘eenvoudig’ voorbeeld hoe je de natuur kunt gebruiken om je woonomgeving te verbeteren en energie te besparen. Een mooie stap om je huis meer duurzaam te maken. Andere termen die je vaak tegenkomt voor een groen dak zijn sedumdak of ecodak. Een groen dak isoleert en in de zomer blijft je huis stukken koeler. Zulke levende daken hebben nog meer voordelen, zoals het aantrekken van plantjes en beestjes en vogels, een betere inpassing in de (landelijke) omgeving en het vertraagd afstaan van regenwater, waardoor er minder kans is op overbelasting van het riool en overstromingen. Daarnaast is een dak begroeid met sedum natuurlijk super om te zien. 

Voordelen van een groen dak

Een groen dak:

1
Is goed voor de biodiversiteit: een groen dak kan bijdragen aan een grotere verscheidenheid van plant- en diersoorten. Het dak biedt bijvoorbeeld voedsel en ruimte voor (zeldzame) insecten.
2
Vermindert de kans op lekkages (mits goed aangelegd): regenwater word opgenomen door het groen, die het op een natuurlijke manier afvoren. Dit voorkomt lekkage. Hiervoor moet het groendak wel goed aangelegd zijn, anders kan het ook juist lekkage veroorzaken.
3
Verhoogt de levensduur van het dak: omdat er groen op het dak ligt, komt het dak minder in directe aanraking met de zon en regenwater. Het dak kan hier tot wel drie keer langer door meegaan.
4
Een groendak heeft geen directe isolerende werking (RC waarde), omdat het systeem vochtig is. Uiteraard heeft een groendak wel dezelfde voordelen. Koeler in de zomer, warmer in de winter. Daarnaast vermindert een groen dak contactgeluiden zoals regen of vogels.
Whatsapp image at pm

Soorten groene daken

Er zijn verschillende soorten groene daken. Een intensief groen dak is letterlijk een tuin op je dak. De begroeiing bestaat meestal voor een groot deel uit grassen, kruiden, struiken en zelfs volwassen bomen waarnaast ook dikwijls paden en terrassen aanwezig zijn. Een dergelijk groendak is behoorlijk zwaar dus niet zomaar overal toe te passen. Vaak moet een speciale constructie gemaakt worden. Intensieve groendaken zijn niet zelfregulerend en zijn onderhoudsintensief. Zelfs een lichte variant vergt een substraatlaag van mimimaal 8 cm bij een plat dak en minimaal 15 cm bij een hellend dak. Extensieve groene daken zijn eigenlijk de meest bekende groene daken, die door de meeste huidige aanbieders worden aangeboden.  Extensieve groen daken zijn dunner en lichter. Er is meestal geen aangepaste constructie nodig waardoor ook bestaande bouw geschikt kan zijn. De begroeiing bestaat uit sedums, mossen, vetplanten en kruiden. Onderhoud is minimaal. Sedumdaken kunnen in principe licht uitgevoerd worden: een substraatlaag van 3 cm kan voldoende zijn.

Een groendak heeft geen isolerende werking, dit omdat het systeem vochtig is. Uiteraard heeft een groendak wel dezelfde voordelen. Koeler in de zomer, warmer in de winter.
Dakvergroeners lichtgewichtsysteem

Qua type planten is het meest bekende (en de meest voorkomende) dan ook een sedumdak. Sedum is een lichtgewicht vetplant die goed bestand is tegen langdurige droogte én fikse regen. Andere geschikte groene kandidaat zijn gras en mos. Een dak dat bedekt is met gras heet, weinig origineel, een grasdak. Maar ook veel kruiden en bepaalde mossoorten zijn bruikbaar op een groendak. Bij gras en mos worden wel vaak 1 type te dominant. Dat is slecht voor de biodiversiteit. En er komen minder dieren op af. De aanbieders hieronder en in de rest van dit artikel gaan we met een groendak dan ook voornamelijk in op een extensief groen dak met een mix van sedums, vetplanten en kruiden. 

Tuinen

Is elk dak geschikt voor groen?

Het korte antwoord: nee. Maar er is veel mogelijk. Platte daken die niet in de schaduw liggen, zijn het meest geschikt. Op een schuin of hellend dak kun je ook plantjes laten groeien, maar deze zullen sneller uitdrogen doordat de regen wegloopt. Je zult dit dak dus vaker handmatig moeten besproeien. Ongeacht de helling van je dak is waterafvoer ontzettend belangrijk: anders blijft je dak onder water staan na een regenbui.

Sedummatten zijn in principe op alle vlakke, schuine en hellende daken (tot 65 maximaal graden) aan te leggen. De voorkeur gaat uit naar een plat tot licht hellend dak tot 25 graden. Dat is makkelijk houden. Maar let op: het dak moet dus wel voorzien zijn van de juiste waterafvoer en waterdichte dakbedekking. En van een goede constructie. 

Een gemiddeld lichtgewicht sedumdak weegt ongeveer 50 kilo per vierkante meter. Dat klinkt veel, maar een grind dak van 75 kilo per m2 weegt al gauw een stuk meer. Als je kiest voor gras en bloemen weegt dit gemiddeld 150 kilo per vierkante meter, en echt intensieve begroeiing wel 500 kilo per vierkante meter! Kortom, check (of laat checken) of je dakconstructie dit aankan. 

bron : dakvergroeners

Kosten van een groen dak aanleggen

Volgens Milieu Centraal lopen de aanlegkosten van een groen dak nogal uiteen. Van 30 euro per vierkante meter voor een sedumdak tot 120 euro per vierkante meter voor een intensief begroeide daktuin. Maar, het soort dakbedekking, de kwaliteit van het huidige dak en de helling van het dak spelen allemaal een rol in de prijs van een groen dak.

Een groen dak is dus niet goedkoop. Gelukkig bieden veel provincies, gemeentes en waterschappen subsidie voor het aanleggen van een groen dak. De subsidieregeling wisselt per regio, maar tot 33%van de aanlegkosten van een groen dak worden vergoedt. Hier zit een maximum van €30 per vierkante meter aan, en een maximum van €20.000 per gebouw. Of je voor subsidie in aanmerking komt en aan welke voorwaarden je moet voldoen, verschilt per gemeente. Je kan op onze subsidiewijzer hier zien of jij in aanmerking komt voor een subsidie. 

Offertes opvragen om aan de slag te gaan met je dak vergroenen? 

Wij hebben de leveranciers van groene daken die wij eruit vinden springen met elkaar vergeleken. Onderstaande waren voor ons de top 3 beste groendak bedrijven. Kijk wat jou voorkeuren zijn en vraag offertes aan! Bij deze leveranciers kan je het laten leggen en zelf leggen. Je wordt ondersteund door deze bedrijven met duidelijke tutorials, het is goedkoper en goed zelf te doen. Wij zouden dus zeker adviseren dit zelf te doen, als dat voor jou mogelijk is. 

1
Dakvergroeners

Whatsapp Image 2022 06 08 At 1.22.51 Pm
Duurzaam Thuis Score
9.3/10
Voordelen
Goede prijs/kwaliteit vanaf 46,95 per m2
Voor alle systemen 1 jaar wettelijke garantie.
95% van de matten is minimaal begroeid. 100% groeigarantie
Zeer duidelijke instructievideo's of installatieservice om je volledig te ontzorgen
Fysieke locatie in Heemskerk waar je altijd langs kan om te kijken en te ervaren.
Nadelen
Legt alleen aan boven de 20 M2 een groen dak
Omschrijving
De Dakvergroeners willen zo veel mogelijk mensen bewust maken van het belang van een groendak. De missie is dan ook om zo veel mogelijk daken te vergroenen, met als resultaat een betere en mooiere wereld. Bij de dakvergroeners kun je altijd rekenen op persoonlijk contact Kom daarom eens langs op de vestiging in Heemskerk.
...
 Dakvergroeners
Offerte aanvragen

2
Ecoroof

Groendakmaker
Duurzaam Thuis Score
9.3/10
Voordelen
Goede prijs/kwaliteit vanaf 47,50 per M2
Voor alle systemen 1 jaar wettelijke garantie
Instructies voor doe het zelf of installatieservice om het voor je te doen
Hebben een eigen kwekerij met een directe kwaliteitscontrole & matten en cassettes zijn voor 99% dichtgegroeid en onkruidvrij.
Bestellen vanaf 1 M2 mogelijk
Omschrijving
De vraag “Hoe krijg je meer groen op dezelfde leef-meters”? Onze oplossing is EcoRoof. EcoRoof kun je eenvoudig inpassen in de bestaande leef, woon en werkomgeving. Wij denken aan daken van schuurtjes, platte daken, schuine daken, overkappingen in tuinen, dakterrassen, carports tot stacaravans en tuinhuizen. Wij denken ook aan onderbeplanting van bloemborders of de stukken en stukjes aarde waar je eigenlijk niets mee doet behalve onkruid wieden en bestrijden. EcoRoof levert een eenvoudig zelf aan te brengen oplossing die mooi is, duurzaam is en goed is voor je leefomgeving. We gaan deze uitdaging met volle overtuiging aan. Hoe meer mensen meedoen hoe beter het wordt.
...
 Ecoroof
Offerte aanvragen

3
Simply Sedum

Unnamed file
Duurzaam Thuis Score
9.1/10
Voordelen
Goede prijs/kwaliteit verhouding met matten vanaf 45,15 euro per m2
Voor alle systemen 1 jaar wettelijke garantie.
Goede instructies om zelf de matten te leggen of installatieservice om het voor je te doen
Goede partners voor constructieberekening dak en combi pakket met aanleggen zonnepanelen
Nadelen
Minimale besteleenheid 5 M2
Omschrijving
Met meer dan 15 jaar praktijkervaring weet Simply Sedum precies waar ze over praten. Het zelf aanleggen van een sedumdak willen ze zo makkelijk mogelijk houden. Daarom hebben ze complete pakketten samengesteld zodat je direct aan de slag kunt. Simpel je sedumdak aanschaffen kan bij Simply Sedum.
...
 Simply Sedum
Offerte aanvragen

Selecteer 1 of meerdere van de bovenstaande bedrijven

Daktype
Aanleggen
Geselecteerde bedrijven op deze pagina:

Hoe leg ik zelf een groen dak aan? 

Verschillende aanbieders hebben hiervoor heldere instructie fragmenten gemaakt! 

Instructievideo aanleggen Groendak Lichtgewichtsysteem van de Dakvergroeners
Instructievideo aanleggen Groendak Lichtgewichtsysteem van de Dakvergroeners

Ervaringen met groene daken

'Ondanks minpuntjes is een groen dak toch aan te raden'
'Ondanks minpuntjes is een groen dak toch aan te raden'
Schermafbeelding

Interview met een groen dak expert

Wij hebben met Nick Baltus  een interview gehad. Hij heeft jaren ervaring met groene daken. Met hem zijn we door de veelgestelde vragen rond daktuinen gegaan. 

1
Helpt een groen dak je huis koeler te houden in de zomer?

Zeker. Op de bovenste verdieping kan het tot 4 graden koeler zijn met een groen dak. Het water en het groen zijn zeer goed in het absorberen van de hitte. Ook in de omgeving buiten kan je het temperatuurverschil voelen, tot wel 2 graden.

2
Isoleert een groen dak in de winter en heeft het een RC isolatiewaarde?
Er is geen significante RC waarde van een groen dak.  Maar heeft wel dezelfde voordelen. Een bitumen dak wordt in de zomer bloedheet, een groendak maximaal 25-30 graden. Dit zul je zeker merken binnen. In de winter ligt er natuurlijk een extra deken op je dak, dus de warmte zal minder snel ontsnappen. Wel is het zo dat deze laag ook nat en koud wordt. Dus zomers heb je er meer voordeel van. Je kan wel tot 3% gas besparen in de winter door de extra laag op je dak, maar die besparing is meestal beperkt. Tegen geluidsoverlast werkt een groen dak juist wel weer goed.
3
Wat kunnen jullie doen als mijn groene dak buiten mijn schuld om dood gaat?
Dan gaan wij kijken of we het nog kunnen redden. We hebben een groeigarantie. Mocht het binnen een maand dood gaan, dan gaan wij kijken hoe dit kan en bieden wij een passende oplossing (nieuwe matten). Mocht die na 2 jaar dood gaan zal het per situatie verschillen. Het is gewoon lastig te bewijzen of iemand geen zorg heeft gegeven, of dat de plantjes uit zichzelf dood zijn gaan. We hebben het eigenlijk maar 1 keer gehad de afgelopen jaren dat een dak dood ging na wat langere tijd. Met die mensen hebben we dan ook een regeling getroffen. We weten in ieder geval dat groene daken 40 tot 50 jaar meegaan. Misschien nog wel langer, maar zo lang liggen de meeste systemen er nog niet.
4
Kan ik lekkages of andere problemen krijgen door een groen dak?
Een groen dak legt de pijnpunten van een slecht dak bloot. Het zal niet door het groen dak komen, maar het probleem kan wel duidelijk zichtbaar worden. Soms kan dat extra kosten veroorzaken (reparatie lekkage), maar een grote kans dat je die kosten sowieso ooit eens zou kunnen krijgen. De levensduur van een dak verdubbelt zelfs met een groen dak, omdat het groen een groot deel van de natuurlijke erosie kan opvangen.
5
Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor een groen dak?

Onze standaard lichtgewicht matten wegen 50 kilo per m2. Een normaal grind dak weeg 75 kilo, dus dat zou geen problemen moeten opleveren. Als je op je dak kan lopen zonder problemen, dan kan het wel. Er is niet een bepaald bouwjaar dat wij hieraan kunnen hangen als vuistregel. Als je twijfelt bieden wij (en andere aanbieders) een dakinspectie aan. Dan kijken we naar de staat van het dak.

We bieden geen garanties, alleen advies. Als na de dakinspectie er twijfel is over de kwaliteit van het dak, kan je beter een dakdekker langs laten komen om het dak te laten repareren. En daarna bij ons terug komen.

Onderhoudt of veranderingen aan je dak als de tuin er al ligt kan wel. Maar zal  wel moeilijker zijn. Als je bijv. op een plat dak nog een isolatielaag wilt leggen, of zonnepanelen. Dan adviseren we je dit eerst te doen en daarna pas het groene dak aan te leggen.

6
Wat zijn tips waar ik op moet letten als ik offertes aanvraag?

Het is normaal voor de klant vooraf te betalen. Wij moeten van tevoren de kosten maken om de spullen in te kopen. Bij een webshop betaal je meestal ook eerst en krijg je daarna je pakketje.

Bij de doe-het-zelf variant van de daktuin geven we van tevoren aan welke dag de bezorging is. Je krijgt je een half uur van tevoren een belletje. De pallet wordt bij jou voor je huis neergezet. We hebben natuurlijk uitgebreide filmpjes hoe je dit kan aanpakken en je kan het ook laten doen. Binnen 24-48 uur na de bezorging moet het groen wel op je dak liggen, anders is het slecht voor het sedum. 

Hoe meer meters je laat leggen, hoe lager de meterprijs. Dus het kan goed zijn met de buurt gemeenschappelijk een offerte aan te vragen. Dan kan je mogelijk korting krijgen. 

In de sector worden meestal wel goede plantjes geleverd. We horen niet veel slechte verhalen, ook niet over de concurrenten.

7
Wat is het absolute minimum aan onderhoud voor een groendak?

Met 2 keer per jaar kan je het op zich redden. Maar dat wisselt ook per dak. We hebben ook daken gezien die het goed doen zonder onderhoud, maar dat raden we niet aan. In droge weken is wat water nodig.

8
Als ik niet goed op mijn dak kan, wat zijn dan goede opties voor onderhoud?
Wij bieden momenteel geen onderhoudsabonnementen voor iedereen, enkel grotere projecten. Voor de particulier raden wij vaak aan om een druppelslang aan te schaffen, zodat je niet het dak op hoeft om water te geven. Die bieden we nog niet aan, maar willen we wel gaan aanbieden. Gardena biedt deze aan, via oa. Bol.com
9
Kan ik ook zelf zonder systemen een groendak aanleggen met wat rotsplanten?

De voornaamste reden dat er een systeem wordt aangeboden is het beschermen van je dak. En voor de opslag van het regenwater, zodat de planten niet verdrogen en dit goed wordt afgevoerd. Voor losse planten is het gewoon meer een uitdaging om te overleven. Maar het kan natuurlijk wel.

10
Wat zijn volgens jullie de beste dakplanten?

De beste soorten zijn degene die in de bestaande systemen zitten die je koopt bij de groendak leveranciers. Daar zijn ze door de jaren heen op uitgezocht. Deze planten zijn voorgekweekt en goed weerbaar.

En sommige matten zijn beter in bepaalde zaken dan andere. Er zijn bijv. ook wildflower matten, die wat beter zijn voor daken en de insecten. Er kan wel heel veel. Maar je daktuin wordt wel zwaarder en duurder. Veel partijen hebben dit niet zo duidelijk op de site staan, maar je kan er gewoon naar vragen.

11
Kan een groen dak in combi met zonnepanelen?

Ja, dat is zelfs een hele goede combinatie. Wij werken samen met een zonnepanelenleverancier, Rorije-elektrotechniek. Dit doen we al jaren en we hebben nog geen problemen ervaren. Je kan elkaar wel voor de voeten lopen. Het is het makkelijkste om eerst de panelen te laten leggen, daarna de daktuin. Zonnepanelen op een koeler dak renderen gewoon beter. Daardoor krijg je een hoger rendament. Sempergreen heeft hier ook onderzoek naar gedaan. Daaruit blijkt dat deze combinatie juist goed werkt. Wij kunnen gewoon wat grind om de tuintjes heen leggen, zodat er niet over de panelen heen kan worden gewoekerd vanuit de daktuin.

12
Wat zijn andere interessante duurzame combinaties met een groendak?

Als je een groendak rond de airco aanlegt, hoeft de airco minder hard te loeien. Dat kan sterk oplopen aan kostenbesparing.

En je dak isoleren is natuurlijk altijd goed. Een groen dak koelt, maar isoleert niet echt goed. Voor de zomer kan dit een fors verschil maken voor de hitte in je huis, zeker voor een bovenwoning. 

13
Olivijn wordt gezien als duurzaam alternatief voor het schaarse dakgrind. Hebben jullie hier ervaring mee?

Olivijn haalt ook CO2 uit de atmosfeer. Maar het wordt nog nauwelijks verkocht. Het is op dit moment nog iets duurder. Ik denk dat het kantelpunt nog moet komen. De schaarste van riviergrind merken we op dit moment nog niet. Ik verwacht wel dat we steeds meer naar duurzame varianten als Olivijn toegaan. Je kan bijv. ook perzikpitten kopen, dat is ook duurzamer.

14
Wat vind jij de belangrijkste positieve bijdrage van een groendak aan het milieu?

Ikzelf vind het grootste voordeel het verhogen van de biodiversiteit. En je hebt daarnaast wel iets van energiewinst. Je koelt je dak en je ontlast het riool.

15
Adviseren jullie een groen dak ook op een schuurtje of garage?

Ja, zeker. Een groen dak voor de schuur is zelfs de meerderheid van de vragen. Een schuurtje is vaak heel zichtbaar, dus dit helpt enorm met het verbeteren van de uitstraling van je huis. 

Meer in deze categorie

Bart Ladrak

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.