Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
insectensterfte wat jij kunt doen

Insecten sterven uit – wat je kunt doen om insectensterfte te voorkomen

In de afgelopen dertig jaar is het aantal insecten maar liefst met 75 procent afgenomen. Dat heeft natuurlijk te maken met klimaatverandering, maar ook met het feit dat er steeds minder groen is in Nederland en dat er nog steeds teveel bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Dit is wat jij kunt doen in de tuin om insectensterfte tegen te gaan.

De oorzaken: Waarom sterven insecten uit?

  • Er is steeds minder ruimte voor natuur, ook in Nederland. Natuurgebied moet vaak plaatsmaken voor nieuwe huizen of een nieuwe weg. Op die manier zijn er minder stuiken, bomen en ander groen waar insecten leven.
  • Klimaatverandering speelt ook een rol, insecten trekken weg uit hun oorspronkelijke leefgebied of sterven uit omdat het te heet is. Vooral bijen, vlinders en kevers hebben het moeilijk. Voor andere insecten kan het juist weer goed gaan, maar de balans in soorten insecten is zeker verstoord.
  • Er worden nog steeds veel bestrijdingsmiddelen gebruikt, vooral door boeren die de oogst moeten laten lukken. Dat is giftig voor insecten. Ook wordt het gras op weilanden kort gemaaid en is er minder plaats voor wildgroei.
 
insectensterfte wat jij kunt doen

Welke insecten hebben het vooral moeilijk?

Libellen, steenvliegen, platwormen, krekels en sprinkhanen staan vooral hoog op de rode lijst voor bedreigde insecten. Dat betekent dat er steeds meer soorten uitsterven of al zijn uitgestorven. Qua vlinders gaat ook erg slecht, volgens het CBS zijn er namelijk 80 procent minder vlinders in Nederland vergeleken met eind negentiende eeuw.

insectensterfte - wat jij kunt doen

Tips: je tuin lenteklaar maken op een insectvriendelijke manier

  • Voorbereiding is het halve werk, zeker als je je tuin lenteklaar wilt maken én rekening wilt houden met insecten. Als je schoonmaakmiddelen voor de tuin koopt, let er dan op of ze ecovriendelijk zijn en rekening houden met bijvoorbeeld bijen. Dat is vooral belangrijk bij het schoonmaken van de tegels in de tuin. Schoonmaakazijn gebruiken is een absolute no-go, want dat is dodelijk voor de insecten die in de bodem leven. Kies dus voor een hogedrukspuit of maak schoon met een ecologisch middel, wel zo insectvriendelijk.
  • Ruim niet te rigoureus alle herfstbladeren op in je tuin of op je balkon. Voor insecten – en ook voor egels – is het fijn om in hoopjes bladeren te vertoeven. - Kies voor bloemen of planten waar bijen en andere insecten blij van worden. Denk aan een klimop, kamperfoelie, duifkruid (voor bijen én vlinders) en lavendel.
  • Een moestuin of een klein hoekje met daarin zelfgezaaide kruiden? Als je insecten op weg wilt helpen, kun je ervoor kiezen om ook oregano, dille, marjolein of tijm te planten. Sommige insecten komen namelijk op de geur van deze kruiden af.
  • Koop een insectenhotel of maak er zelf een. Er zijn specifieke kastjes voor bijen, lieveheersbeestjes en vlinders die je gemakkelijk op kunt hangen.

Heb je geen tuin en geen balkon maar wil je toch iets doen?
Zet een plantenbak voor je deur, hang een insectenhotel op of kijk eens naar de opties die je samen met buren kunt doen. Misschien is er een gezamenlijke (moes)tuin of kun je bij de grond rondom bomen in je straat bloemen planten. Alle kleine beetjes helpen.

Dokkodo insectenhotel palazzo

Dokkodo - Insectenhotel Palazzo

€49,95
Esschert design lieveheersbeestkastje

Esschert Design Lieveheersbeestkastje

€11,20
Houten vlinderkastje driehoek bruin

Houten vlinderkastje driehoek bruin

€20,78

Meer in deze categorie

Paula

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.