Vorig jaar schreven wij al een keer over het terugwinnen van warmte uit douchewater met een wtw-douchebak. Het warme douchewater van ongeveer 40C, dat normaliter zo door het doucheputje verdwijnt, wordt hierbij gebruikt om via een warmtewisselaar koud water op te warmen. Hiermee kan flink bespaard worden. Binnen een paar jaar is het apparaat terugverdiend en het milieu heeft er direct profijt van.

Warmte terugwinnen met inloopdouche wtw

Naast de douchebak en douchepijp wtw heeft dezelfde fabrikant nu ook een wtw-douchegoot in het assortiment. Geheel passend in de trend van inloopdouches. Een inloopdouche heeft geen bak, maar er wordt gedoucht op de onder afschot gelegde vloer. Het water wordt daarbij opgevangen in een goot, die het water afvoert naar het riool. Die goot ligt vlak in de tegelvloer. Een mooie, drempelloze oplossing. En vanaf nu is deze ook duurzaam in te vullen. De wtw-douchegoot ziet er aan de oppervlakte hetzelfde uit als een gewone goot, maar daaronder ligt de winst.Wtw waterbesparing design

Douchegoot wtw

Onder het rooster ligt een warmte-terug-win-unit. Het warme douchewater wordt door een warmtewisselaar geleid, waar het zijn warmte afgeeft aan het koude water dat naar de mengkraan gaat. Daardoor hoeft er minder warm water bijgemengd te worden om de gewenste temperatuur te verkrijgen. En dus hoeft er minder water opgewarmd te worden en wordt er minder energie gebruikt. Per douchebeurt wordt zo 40% gas bespaard.

Makkelijk toepasbaar bij nieuwbouw

De wtw-douchegoot is een kleine unit die in vrijwel iedere vloer toepasbaar is. Dat geldt vooral voor projecten die nieuw (aan)gebouwd worden. De aanschaf van deze goot levert een EPC verlaging van minimaal 0,05 op. Waarschijnlijk is de wtw-goot lastiger toe te passen in bestaande badkamers, vanwege de diepte van de sparing (20cm) die nodig is voor het plaatsen. Maar daar zou de wtw-douchebak een goede en duurzame oplossing kunnen zijn.

Feiten over de douchewater wtwWtw douchegoot besparing

  • Meer dan 50% van onze gasverbruik is voor de verwarming van tapwater (douchen, afwassen, wassen) al het overige gaat op aan de verwarming van de woning.
  • De douche is de grootste tapwater verbruiker in huis, ongeveer 60l per keer. Een goed onderdeel om duurzaam in te investeren dus.
  • Een douchewater warmtewisselaar kan tot 45% van het douchewater warmte terugwinnen.
  • De Afmetingen van de douchegoot wtw zijn (lxbxd): 706x124x200 mm
  • Een douchewater warmtewisselaar bespaart jaarlijks gemiddeld  € 200,-
  • Een complete douchepijp-wtw kost zo’n € 1071,62,- excl. BTW (exclusief installatie)
  • De terugverdientijd zal gemiddeld ongeveer 7 jaar zijn
  • Meer informatie over warmte terugwinnen via de douchegoot vind je bij de leverancier Technea