Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Wtw waterbesparing design

Benut warmte uit douchewater met douchegoot wtw

Vorig jaar schreven wij al een keer over het terugwinnen van warmte uit douchewater met een wtw-douchebak. Het warme douchewater van ongeveer 40C, dat normaliter zo door het doucheputje verdwijnt, wordt hierbij gebruikt om via een warmtewisselaar koud water op te warmen. Hiermee kan flink bespaard worden. Binnen een paar jaar is het apparaat terugverdiend en het milieu heeft er direct profijt van.

Warmte terugwinnen met inloopdouche wtw

Naast de douchebak en douchepijp wtw heeft dezelfde fabrikant nu ook een wtw-douchegoot in het assortiment. Geheel passend in de trend van inloopdouches. Een inloopdouche heeft geen bak, maar er wordt gedoucht op de onder afschot gelegde vloer. Het water wordt daarbij opgevangen in een goot, die het water afvoert naar het riool. Die goot ligt vlak in de tegelvloer. Een mooie, drempelloze oplossing. En vanaf nu is deze ook duurzaam in te vullen. De wtw-douchegoot ziet er aan de oppervlakte hetzelfde uit als een gewone goot, maar daaronder ligt de winst.Wtw waterbesparing design

Douchegoot wtw

Onder het rooster ligt een warmte-terug-win-unit. Het warme douchewater wordt door een warmtewisselaar geleid, waar het zijn warmte afgeeft aan het koude water dat naar de mengkraan gaat. Daardoor hoeft er minder warm water bijgemengd te worden om de gewenste temperatuur te verkrijgen. En dus hoeft er minder water opgewarmd te worden en wordt er minder energie gebruikt. Per douchebeurt wordt zo 40% gas bespaard.

Makkelijk toepasbaar bij nieuwbouw

De wtw-douchegoot is een kleine unit die in vrijwel iedere vloer toepasbaar is. Dat geldt vooral voor projecten die nieuw (aan)gebouwd worden. De aanschaf van deze goot levert een EPC verlaging van minimaal 0,05 op. Waarschijnlijk is de wtw-goot lastiger toe te passen in bestaande badkamers, vanwege de diepte van de sparing (20cm) die nodig is voor het plaatsen. Maar daar zou de wtw-douchebak een goede en duurzame oplossing kunnen zijn.

Feiten over de douchewater wtwWtw douchegoot besparing

  • Meer dan 50% van onze gasverbruik is voor de verwarming van tapwater (douchen, afwassen, wassen) al het overige gaat op aan de verwarming van de woning.
  • De douche is de grootste tapwater verbruiker in huis, ongeveer 60l per keer. Een goed onderdeel om duurzaam in te investeren dus.
  • Een douchewater warmtewisselaar kan tot 45% van het douchewater warmte terugwinnen.
  • De Afmetingen van de douchegoot wtw zijn (lxbxd): 706x124x200 mm
  • Een douchewater warmtewisselaar bespaart jaarlijks gemiddeld  € 200,-
  • Een complete douchepijp-wtw kost zo’n € 1071,62,- excl. BTW (exclusief installatie)
  • De terugverdientijd zal gemiddeld ongeveer 7 jaar zijn
  • Meer informatie over warmte terugwinnen via de douchegoot vind je bij de leverancier Technea

Meer in deze categorie

Kvg portretfoto kristel

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik wilde de warmte van al het water in mijn huis gebruiken én zag installatieproblemen met de doucheWTW. Daarom gekozen voor de HeatCycle WTW (W/W-warmtepomt) van http://www.dewarmte.nl . De leidingen van kruipruimte naar zolder was bij mij geen probleem. En nu wordt ook de restwarmte van water vaatwasser, wasmachine, ontlasting en zelfs regenwater gebruikt om CV- (i.d.g. warmtepomp) en/of boiler-water op te warmen. Hoge aanschafprijs en hoge subsidie. Probleemloze installatie door De Warmte B.V,

Hoe zit het met die flexibele slangen om dit apparaat aan te sluiten? Dit soort slangen moeten eens in de x jaar vervangen worden naar gelang de toegepastste materialen van de “rubberen” slang aan de binnenkant.
Ben erg benieuwd hoe dit zonder hak-en-breekwerk gaat gebeuren…
En hoever een hoeveel garantie geeft de fabrikant op dit cruciale zwakke onderdeel?

Ik ben zeker nog niet overtuigd

Hoor vaak de zelfde klacht owwwhhh ooowwhhh de GAS METER ! Men gaat douchen draait de hete kraan open en mengt vervolgens de koudekraan erbij ?? je kunt ook de hete kraan wat minder open draaien en wat koud erbij. Ook in een eerder bericht wat ik hier lees, de Sportschool daar kun je ook gebruik maken van de douche, ga ook naar de sportschool en douche daar even lekker heet, moet alleen on de 30 seconden weer even op de knop drukken en walaa Net zoiets als de wasmachine alles moet heet gewassen worden, neem even tshirts en ondergoed, lakens, na een dag is mijn T shirt niet vies, zit wat zweet in, alles kan op 30 graden. Als ik een dag op de boerderij heb gewerkt dan zijn is mijn kleding vies!! Vindt gebruik restwarmte een goede innovatie, idee Maar met kleine simpele dingen kun je zelf een… Lees verder »

Wtw als vloerverwarming Duidelijk is dat er nog al wat energie verloren gaat in de badkamer. Voor een passiefhuis geldt als norm niet meer dan 15kWh per m². Voor een kleine badkamer, met een oppervlakte van bijv. ongeveer 3,5m² komt dat neer op 144W/m²/dag. Beschikbaar in de vorm van restwarmte is aanzienlijk meer, wanneer de temperatuur van afvoerwater wasmachine, douchewater en fontein wordt berekend. WTW’s maken daar effectief gebruik van, maar veelal gaat het dan om terugwinnen warmte uit douchewater, waarbij die warmte vervolgens wordt teruggeleid naar de CV-ketel. Blijft de vraag wanneer dit gaat renderen. Een mogelijke alternatieve oplossing bestaat in het aanleggen van een vloerverwarming, waarbij de teruggewonnen warmte nu niet naar de CV-ketel gaat maar ingezet wordt als vloerverwarming. Vloerverwarming dient tenminste 25°C of meer te zijn, maar minder dan 30°C (gemeten vloeroppervlakte). Vloerverwarming in grotere ruimtes werkt meestal met een complex pompsysteem, daar de vloerverwarming nu… Lees verder »

Beetje jammer dat hier dus geen leveranciers bij staan. want ik kan er amper 1 vinden.

Dit is de beste badkamer innovatie van de laatste jaren. Ik ga er zeker eentje aanschaffen!
Mvg. David

Als er veel gedoucht wordt kan een douche-WTW zeker een besparing opleveren, maar zoals hierboven ook al vermeld wordt bespaar je het meeste met een spaardouchekop en kort (<5 minuten) douchen. Dat bespaart sowieso al een dure douche-WTW waarbij deze gootuitvoering ook onmogelijk in te bouwen is zonder een constructeur te raadplegen.

Slim idee. Scheelt in de kosten. Wel een hoop gedoe als je even wil douchen.

@bossie:
Maar dat is geen douchen meer, dat is je zelf kwellen! Ik vindt het heerlijk om na een avond sporten even lekker met m’n bezwete lijf onder de massagedouche te staan. En dan liever een half uur dan 7 minuten, dus die douchegoot wtw komt voor mij echt wel uit :)

neem een energiezuige douche kop.die zet een kraantje tussen je kraan en douchslang.voor +/- 50 tot 100 euro. wat levert dat op? we douchen gemiddeld 7 min a 15l = 105 l x365=38325 per persoon. met de energie zuinige douchkop +kraantje 2 minuten douchen (1 min nat worden +1 nim
afspoelen)2x8x365= 5840 l p.p. per jaar. als je problemenmet je cv krijgt om dat je te weinig water verbruikt neem dan alleen een kraantje.dit levert ver uit de grootste besparing op.en die Douchegoot wtw wordt onrendabel.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.