Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Water Opvangen Hand

Benut warmte uit douchewater met douchegoot-wtw

Ongeveer 80% van je warme water stroomt door het doucheputje weg. Met de warmte-terug-win (wtw)-techniek wordt deze restwarmte gebruikt om het koude water naar de mengkraan te verwarmen. Een slimme manier om gas te besparen. In dit artikel nemen we de douchegoot-wtw onder de loep. Dit praktische broertje van het al langer bestaande douchepijp-wtw systeem vereist geen grote verbouwing en is daarmee een toegankelijkere optie om warmte terug te winnen in de badkamer. Wat zijn de voor -en nadelen en waar let je op bij de aankoop?

1
Hoe werkt een douche-wtw?

Tijdens het douchen wordt het gebruikte douchewater langs de inkomende koude waterleiding gevoerd. Dit helpt jouw warmtepomp, boiler of HR ketel. Deze hoeft immers minder hard te werken om jouw douchewater op te warmen.

Douche je dan onder je eigen zeepwater? Gelukkig niet! Het terugwinnen van de warmte gebeurt met een warmtewisselaar. Dit systeem zit in je warmte-terug-win-unit. In een tegengestelde richting, gescheiden van elkaar, stromen warm en koud water langs elkaar. Het warme water geeft de warmte af aan het koude water. 

Verschillende soorten douche-wtw toepassingen

Er bestaan 3 verschillende systemen, die in de basis allemaal hetzelfde werken. Zo is er de douchepijp-wtw, de douchegoot -of douchebak-wtw en de losse douche-wtw. Het verschil zit in de energiewinst en het aanleggen van het systeem. Leer hier meer over de verschillende douche-wtw systemen. 

In dit artikel zoomen we in op de douche-goot -en douchebak-wtw. 

2
Voor -en nadelen van de douchegoot (of douchebak)-wtw

Douchegoot Wtw

De douchegoot-wtw heeft een aantal voordelen -en nadelen ten opzichte van de al wat langer bekende douchpijp-wtw. We zetten ze voor je op een rij: 

De voordelen van een douchegoot-wtw
  • Voor een wtw-douchegoot is een wat kleinere verbouwing nodig dan bij de douchepijp-wtw
  • Een douchegoot-wtw is toepasbaar in woningen zonder verdiepingen, zoals appartementen. Of in woningen waar de badkamer zich op de begane grond bevindt
  • De douchegoot is een mooie dremelloze oplossing die geheel past in de trend van de inloopdouche. Heb jij geen inloopdouche? Dan kun je een douchebak-wtw plaatsen. 
De nadelen van een douchegoot-wtw
  • De investering ligt een stuk hoger dan die van een douchepijp-wtw
  • Het rendement van een douchegoot-wtw is lager dan die van de douchepijp-wtw

3
Hoeveel besparen met een douchegoot-wtw?

Hoeveel gas je kunt besparen hangt af van welk systeem je kiest. Hoe meer je bereid bent te verbouwen, des te meer je kunt besparen.

Met een douchegoot-wtw bespaar je per jaar ongeveer 50m3 gas per jaar. 

Dat is minder dan de douchepijp-wtw. Met dit systeem kun je ongeveer 65m3 gas per jaar besparen. 

Pas besparen bij een lange douchebeurt

Je kunt je voorstellen dat het met dit systeem wel even duurt voordat het water opwarmt. Je rendement start daarom pas na enkele minuten. Het échte besparen gebeurt dus pas bij een langere douchebeurt. En is dat nou niet precies wat we niet meer zouden doen? Korter douchen blijft de beste keuze. Wil je toch af en toe wat langer poedelen? Dan bespaar je in elk geval op je gasverbruik met de douchegoot-wtw. 

Verlaag je EPC met een douche(goot)-wtw

Naast een jaarlijkse besparing op je gasrekening, kun je met een douche-wtw de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van je woning verlagen. De aanschaf van een douche-wtw-unit geeft een EPC verlaging van 0,05 tot 0,11.

4
Douchegoot-wtw kopen

Waar let je op bij het kopen van een douchegoot-wtw?

Als je besluit te investeren in een douchegoot-wtw, let dan op de volgende punten: 

  1. Rendement. Dit wordt uitgedrukt in een percentage per liter per minuut. Hoe hoger het percentage, des te warmer het koude water wordt verwarmt met de restwarmte. 
  2. Aantal buizen van de warmtewisselaar. Je kunt kiezen uit modellen met 3, 5 of 10 buizen. Hoe meer buizen, des te hoger het rendement. 
  3. Legionella preventie. Voldoet de goot aan legionella preventie?
  4. Inbouwdiepte. Bekijk hoeveel inbouwdiepte er is in jouw badkamer en welk model daarbij past. Let op dat je de sifon diepte meeneemt in je berekening. 
Douche goot-WTW - 837mm - 5pijps - vrijstaand - excl.rooster

Douche goot-WTW - 837mm - 5pijps - vrijstaand - excl.rooster

€1412,82
Een douchegoot met warmte terug win (WTW) is interessant voor de EPC- en labelverbetering.Het is mogelijk om warmte terug te winnen tijdens het douchen.
Douche goot WTW - wandmodel - excl. rooster

Douche goot WTW - wandmodel - excl. rooster

€1350,00
Een douchegoot met warmte terug win (WTW) is interessant voor de EPC- en labelverbetering. Het is mogelijk om warmte terug te winnen tijdens het douchen.
Douche goot -WTW - 10 pijps vrijstaand - Twinline - incl.rooster

Douche goot -WTW - 10 pijps vrijstaand - Twinline - incl.rooster

€2413,95
Energie besparen? Met de Joulia Twinline douchegoot-wtw benut je de restwarmte uit douchewater nog beter! De Twinline heeft namelijk een hoog rendement van 55,8% en is gemaakt van RVS

Meer in deze categorie

Ebrina van der Bijl

Ebrina van der Bijl

Hoe zuinig om te gaan met onze planeet en het belang daarvan, werd mij al met de paplepel ingegoten. Via mijn vader en grootvader kreeg ik de fascinatie voor tuinieren mee. Inmiddels heb ik mijn eigen boerderij in Portugal, waar ik samen met mijn gezin streef naar een zo zelfvoorzienend mogelijk en milieubewust bestaan. Ik schrijf met plezier voor duurzaam thuis om deze kennis met jou te delen. Verschil maken doen we samen!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

10 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Ik wilde de warmte van al het water in mijn huis gebruiken én zag installatieproblemen met de doucheWTW. Daarom gekozen voor de HeatCycle WTW (W/W-warmtepomt) van http://www.dewarmte.nl . De leidingen van kruipruimte naar zolder was bij mij geen probleem. En nu wordt ook de restwarmte van water vaatwasser, wasmachine, ontlasting en zelfs regenwater gebruikt om CV- (i.d.g. warmtepomp) en/of boiler-water op te warmen. Hoge aanschafprijs en hoge subsidie. Probleemloze installatie door De Warmte B.V,

Hoe zit het met die flexibele slangen om dit apparaat aan te sluiten? Dit soort slangen moeten eens in de x jaar vervangen worden naar gelang de toegepastste materialen van de “rubberen” slang aan de binnenkant.
Ben erg benieuwd hoe dit zonder hak-en-breekwerk gaat gebeuren…
En hoever een hoeveel garantie geeft de fabrikant op dit cruciale zwakke onderdeel?

Ik ben zeker nog niet overtuigd

Hoor vaak de zelfde klacht owwwhhh ooowwhhh de GAS METER ! Men gaat douchen draait de hete kraan open en mengt vervolgens de koudekraan erbij ?? je kunt ook de hete kraan wat minder open draaien en wat koud erbij. Ook in een eerder bericht wat ik hier lees, de Sportschool daar kun je ook gebruik maken van de douche, ga ook naar de sportschool en douche daar even lekker heet, moet alleen on de 30 seconden weer even op de knop drukken en walaa Net zoiets als de wasmachine alles moet heet gewassen worden, neem even tshirts en ondergoed, lakens, na een dag is mijn T shirt niet vies, zit wat zweet in, alles kan op 30 graden. Als ik een dag op de boerderij heb gewerkt dan zijn is mijn kleding vies!! Vindt gebruik restwarmte een goede innovatie, idee Maar met kleine simpele dingen kun je zelf een… Lees verder »

Wtw als vloerverwarming Duidelijk is dat er nog al wat energie verloren gaat in de badkamer. Voor een passiefhuis geldt als norm niet meer dan 15kWh per m². Voor een kleine badkamer, met een oppervlakte van bijv. ongeveer 3,5m² komt dat neer op 144W/m²/dag. Beschikbaar in de vorm van restwarmte is aanzienlijk meer, wanneer de temperatuur van afvoerwater wasmachine, douchewater en fontein wordt berekend. WTW’s maken daar effectief gebruik van, maar veelal gaat het dan om terugwinnen warmte uit douchewater, waarbij die warmte vervolgens wordt teruggeleid naar de CV-ketel. Blijft de vraag wanneer dit gaat renderen. Een mogelijke alternatieve oplossing bestaat in het aanleggen van een vloerverwarming, waarbij de teruggewonnen warmte nu niet naar de CV-ketel gaat maar ingezet wordt als vloerverwarming. Vloerverwarming dient tenminste 25°C of meer te zijn, maar minder dan 30°C (gemeten vloeroppervlakte). Vloerverwarming in grotere ruimtes werkt meestal met een complex pompsysteem, daar de vloerverwarming nu… Lees verder »

Beetje jammer dat hier dus geen leveranciers bij staan. want ik kan er amper 1 vinden.

Dit is de beste badkamer innovatie van de laatste jaren. Ik ga er zeker eentje aanschaffen!
Mvg. David

Als er veel gedoucht wordt kan een douche-WTW zeker een besparing opleveren, maar zoals hierboven ook al vermeld wordt bespaar je het meeste met een spaardouchekop en kort (<5 minuten) douchen. Dat bespaart sowieso al een dure douche-WTW waarbij deze gootuitvoering ook onmogelijk in te bouwen is zonder een constructeur te raadplegen.

Slim idee. Scheelt in de kosten. Wel een hoop gedoe als je even wil douchen.

@bossie:
Maar dat is geen douchen meer, dat is je zelf kwellen! Ik vindt het heerlijk om na een avond sporten even lekker met m’n bezwete lijf onder de massagedouche te staan. En dan liever een half uur dan 7 minuten, dus die douchegoot wtw komt voor mij echt wel uit :)

neem een energiezuige douche kop.die zet een kraantje tussen je kraan en douchslang.voor +/- 50 tot 100 euro. wat levert dat op? we douchen gemiddeld 7 min a 15l = 105 l x365=38325 per persoon. met de energie zuinige douchkop +kraantje 2 minuten douchen (1 min nat worden +1 nim
afspoelen)2x8x365= 5840 l p.p. per jaar. als je problemenmet je cv krijgt om dat je te weinig water verbruikt neem dan alleen een kraantje.dit levert ver uit de grootste besparing op.en die Douchegoot wtw wordt onrendabel.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.