Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Cover

Eenvoudig duurzaam bouwen is mogelijk!

Mensen met (zicht op) een kavel zijn dit jaar ongetwijfeld hartstikke blij, want er is in Nederland een groot gebrek aan beschikbare kavels voor nieuwbouw. Een lang verwachte wens wordt vervuld. Maar hoe pak je het aan als je dat energieneutraal en duurzaam wilt doen?

Theo Smidt en Atty van de Brake hebben een duurzaam gebouwd huis in Harfsen (Gelderland) neergezet. Om naar informatie zoekende duurzame bouwers te inspireren en stimuleren hebben ze hier ook een boek over geschreven.

Atty van de brake theo smidt huis horizontaal

Wat sowieso een handige tip is: praat met duurzame bouwers die je voorgingen om ervaringen uit te wisselen. Op het platform de Nationale Duurzame Huizenroute zijn deze mensen te vinden. Het leuke is dat ze openstaan voor bezichtigingen of het geven van informatie. Want eerlijk is eerlijk: duurzaam bouwen is nog best een klus. Er zijn veel keuzes te maken in aanloop én tijdens het bouwproces. Denk dan aan bouwtype en -materialen, isolatie, dakbedekking en technische installaties.

In het net gepubliceerde boek Eenvoudig duurzaam bouwen staan al deze stappen op een praktische manier beschreven. Bij elke keuze benoemen de auteurs de opties met voor- en nadelen. Een keuze maken voor de beste duurzame dakbedekking, isolatiemateriaal en verwarming wordt zo veel gemakkelijker.

Isoleer maximaal en gebruik zonne-energie

Het bouwconcept in dit boek is anders dan anders. Het bijzondere is dat bij dit concept een warmtepomp, in tegenstelling tot wat veel architecten, aannemers of installateurs beweren, niet nodig is. Oftewel: het is mogelijk om een goed verwarmd en comfortabel energieneutraal huis te bouwen zonder dat er grote en lawaaierige installaties in huis (en/of in de tuin) moeten komen. Dat spreekt veel mensen aan die opzien tegen de aanschafkosten en installatie van een warmtepomp.
Maar een warmtepomp heeft toch een uitstekend rendement? Ja, dat klopt. In theorie heeft een warmtepomp een hoger rendement dan elektrische verwarming. In de praktijk kan dit echter tegenvallen. En het mooie is dat door dit concept juist minder energie uit het net nodig is door de combinatie van duurzame keuzes.

Dit roept de vraag op: hoe kan dat dan? De crux zit ‘m in optimaal isoleren, dit betekent meer isoleren dan de overheid voorschrijft. En het dak helemaal vol leggen met zonnepanelen. Zo is er minimaal warmteverlies en wordt er zoveel mogelijk zonne-energie opgewekt om te gebruiken voor elektrische verwarming en elektrische warmwatervoorziening. De elektrische verwarming gaat via een draadje in de vloer (dus geen buizen met water). En warm water voor de kraan en douche wordt geregeld met een elektrische boiler.

Rc-waarden

Theo Smidt: “Heel goed isoleren ligt aan de basis van onze energieneutrale woning. Het uitgangspunt waar wij mee begonnen, was een Rc-waarde van 10 voor dak, gevels en vloer. Dat wilden aannemers in Nederland rond 2012 nog niet bouwen, dus kwamen we terecht bij de Duitse aannemer Brüggemann Bau die een Rc-waarde 10 niet uitzonderlijk vond.” In zijn boek adviseert Smidt de volgende minimale Rc-waarden: :

  • Rc-waarde dak 9,0
  • Rc-waarde vloer 7,0
  • Rc-waarde gevels 8,0
  • Glas: Triple (U= 0,5 – 0,7)

De 6 stappen voor eenvoudig duurzaam bouwen

Samenvattend zijn dit de zes duurzame keuzes die – volgens de auteurs – zorgen voor een heerlijk verwarmd, goed geventileerd en prettig leefklimaat:

  • Kies (bij voorkeur) voor houtskeletbouw
  • Isoleer maximaal (dus meer dan de overheid voorschrijft)
  • Leg het hele dak vol met zonnepanelen (wek je eigen energie op)
  • Verwarm elektrisch (all-electric)
  • Bouw dampopen en ventileer goed
  • Houd het simpel (dus geen ingewikkelde storingsgevoelige apparaten in huis).

Enthousiaste ervaringsdeskundigen met duurzaam bouwen

Aan de basis van dit vrolijk geïllustreerde boek ligt de passie van Ing. Theo Smidt voor zonne-energie. “Ik experimenteerde al vroeg met zonnepanelen, omvormers en loodaccu’s. Door van alles te proberen – zelfs windenergie opwekken – weet ik uit eigen ervaring veel over energie opwekken, omvormen en opslaan. Al had ik zelf nooit bedacht dat ik er een boek over zou schrijven. Daarvoor had ik echt mede-auteur Atty van de Brake nodig. Zij haalde me over om mijn bouwconcept te delen met de wereld.”

De subtitel van het boek is: Bouw je energieneutrale droomhuis zonder warmtepomp. Dat belooft wat en het is geen sprookje. Het bouwconcept van Theo Smidt is energetisch doorgerekend en volop uitgetest. Natuurlijk is zijn eigen huis volgens dit concept gebouwd, maar ook diverse andere huizen.

Eenvoudig duurzaam bouwen

Eenvoudig duurzaam bouwen

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen! Ik heb in diverse media en congressen over de praktische stappen van duurzaam wonen geschreven en gesproken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook