Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Jute tapijt duurzaam

Jute tapijt

Impact
Milieuwinst
Goed materiaal
Kosten
15-50 p/m2
Gemak
1 dag
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
6.8/10

Een jute vloerkleed ken je waarschijnlijk wel, maar wist je dat er ook jute vloerbedekking bestaat? Jute tapijt is een relatief duurzame keuze als je voor nieuw tapijt wilt gaan. In dit artikel kijken we naar wat jute tapijt precies is en zetten we de voor- en nadelen van dit natuurlijke materiaal voor je op een rij.

jute vloerkleed, jute vloerbedekking, jute tapijt

Jute tapijt: wat is dat precies?

Er zijn ontzettend veel soorten duurzame vloerbedekking, denk aan berggras tapijt of zeegras tapijt. Ook van jute wordt vloerbedekking gemaakt. Je kent het jute vloerkleed vast wel, maar weet je ook waar jute vandaan komt? Jute is afkomstig van een plant, namelijk de Corchorus-planten. Deze planten groeien in subtropische klimaten en vind je daarom in landen zoals Bangladesh, India en China. De bastvezel van deze plant wordt gebruikt om garens van te maken. De jute wordt vervolgens gemaakt van deze garens. 

‘Na katoen is jute de meest gebruikte vezel’

Jute is ontzettend veelzijdig materiaal, naast het bekende jute vloerkleed worden er ook tassen, zakken of gordijnen van gemaakt. Het materiaal is populair omdat het een van de goedkoopste natuurlijke vezels is. Na katoen is het zelfs de meest gebruikte vezel. Alleen, is het ook duurzaam? Qua materiaal is jute zeker duurzaam omdat het volledig natuurlijk is en afkomstig is van een plant. Qua CO2-uitstoot dat bij het transport wordt uitgestoten is dit helaas niet het geval. De jute moet immers vanuit Aziatische landen naar Europa worden vervoerd.

Voor- en nadelen van jute tapijt

Zoals gezegd is jute een volledig natuurlijk materiaal. Het grootste voordeel is dat het ontzettend goedkoop is én veelzijdig. Alleen zitten er ook nadelen aan een jute tapijt nemen in huis. We zetten de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen

 1. Jute tapijt is erg goedkoop voor natuurlijke en duurzame vloerbedekking. Berggras tapijt is bijvoorbeeld stukken duurder.
 2. Het is onderhoudsvriendelijk. Met regelmatig stofzuigen hou je de vloer goed schoon. Vlekken kunnen verwijderd worden door te deppen met een nat sponsje.
 3. Er is sprake van een milieuvriendelijk productieproces
 4. Er komen geen giftige stoffen vrij bij het productieproces en het gebruik.
 5. Jute tapijt is volledig gemaakt van natuurlijke materialen en heeft een natuurlijke uitstraling.
 6. Jute is volledig biologisch afbreekbaar. Dat is goed voor het milieu omdat het materiaal zo weer gerecycled kan worden.
 
 

Nadelen

 1. De levensduur van jute is ongeveer 10 jaar. Dat is korter dan die van kokos tapijt en sisal vloerbedekking omdat het een zachtere vezel is.
 2. De CO2-uitstoot bij het transport van jute is aanzienlijk groot. Het jute tapijt moet namelijk uit Bangladesh, China of India naar Europa worden gebracht. Bij het transport per vrachtwagen, boot of vliegtuig komt erg veel CO2 vrij.
 3. Jute is minder sterk dan andere tapijten van natuurlijk vezels en het slijt relatief snel. Daardoor is jute tapijt vooral geschikt voor minder belopen ruimtes, zoals slaapkamers.
 4. De variatie in weefpatronen en kleuren van jute is niet zo groot. Er is kortom niet erg veel keuze in kleur, behalve de standaard bruine/beige kleur van jute.

Jute tapijt

jute vloerkleed, jute vloerbedekking, jute tapijt
Kwaliteit
7
Materiaal
Goed duurzaam
Prijs
€15 - 50 per m2
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
6.8/10
Omschrijving
Jute vloerbedekking heeft veel voordelen, maar helaas ook veel nadelen op het gebied van duurzaamheid. Zo is de CO2-uitstoot fors bij het transport, omdat jute uit Aziatische landen komt.
...

Vraag vrijblijvend offertes aan bij verschillende professionals

 • Als je handig bent in dit soort zaken raden we dit zeker aan zelf te doen. Als je hier minder handig bent of je wilt je nog oriënteren kan je via het onderstaande formulier van de vergelijkersdienst Slimster vrijblijvend bij verschillende bedrijven een offerte aanvragen. Zo kan jij voor jouw huis een inschatting krijgen, zonder dat je nog ergens aan vast zit.
 • Max 4 bedrijven die werken in je regio sturen je een offerte in je mail.
 • Op basis daarvan kan jij rustig kijken of je hiermee verder wilt. 
 • Er zijn ruim 6000 bedrijven voor verschillende werkzaamheden aangesloten bij Slimster. Grote bedrijven, maar ook kleinere specialisten in verschillende sectoren. Bedrijven worden op prijs & kwaliteit geselecteerd. 

Tips?

We willen graag een database opstellen van duurzame materialen. Het overzicht van vloeren is een begin. We staan dan ook open voor opmerkingen en aanvullingen. Op deze manier hopen we ons overzicht zo compleet mogelijk te maken. Mist u een duurzame vloer of heeft u nog tips laat het ons dan weten.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.