Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
sisal vloerbedekking

Sisal vloerbedekking

Impact
Milieuwinst
Redelijk materiaal
Kosten
180 - 500 p/m1
Gemak
1 dag
Subsidie
Nee
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
7.2/10

Naast jute is sisal een duurzaam materiaal als je wilt gaan voor vloerbedekking. Sisal komt van de agave plant en is helemaal natuurlijk! Alleen hoe duurzaam is sisal vloerbedekking nu echt? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij zodat jij de juiste keuze kunt maken.

sisal vloerbedekking, sisal vloerkleed

Sisal vloerbedekking: wat is dat precies?

Een populaire duurzame vloer op dit moment is sisal vloerbedekking. Sisal wordt gewonnen uit de agave plant, die veelal verbouwd wordt in Afrika en Zuid-Amerika. Het wordt geweven tot een tapijt met daarachter een natuurlijke rug. Van sisal werd vroeger voornamelijk touw gemaakt. De structuur is dan ook wat ruwer dan bijvoorbeeld van wol. Maar net als wol ademt sisal, is het vochtregulerend en niet statisch oplaadbaar.
‘Sisal wordt gewonnen uit de agave plant’
Naast deze fijne eigenschappen, is er nog een voordeel van sisal. Sisal vloerbedekking is goed verkrijgbaar in vergelijking tot andere soorten duurzame vloerbedekking en er zijn ontzettend veel verschillende weefpatronen waar je uit kunt kiezen. Je hoeft dus niet voor de standaard beige kleur te gaan als dit niet in je interieur past.

Voor- en nadelen van sisal vloerbedekking

Voordelen

  1. Sisal heeft in principe een lange levensduur van 10+ jaar, maar door de vlekgevoeligheid wordt deze aanzienlijk korter. Een goede luchtvochtigheid in de ruimte verlengt de levensduur van een sisal.
  2. Er zijn ontzettend veel kleuren en soorten sisal verkrijgbaar. Van simpele weefpatronen tot gevlochten patronen en sisal in opvallendere kleuren.
  3. Er zijn geen giftige stoffen die vrijkomen bij productieproces en gebruik. er komen geen giftige stoffen vrij uit sisal. Wel kunnen er resten van bestrijdingsmiddelen aanwezig zijn, maar tegenwoordig wordt daar extra op gelet.
  4. Sisal is volledig gemaakt van natuurlijke materialen en komt van de agave plant.
  5. De vloerbedekking is volledig afbreekbaar en ook recyclebaar omdat het van natuurlijke materialen is gemaakt.
 
 

Nadelen

  1. Sisal vloerbedekking is is gevoelig materiaal dat kan verkleuren of beschadigen. Kijk uit met vocht, zonlicht en vlekken.
  2. Deze duurzame vloerbedekking is relatief duur (180 – 500 euro per m1) in vergelijking met bijvoorbeeld kokos tapijt (159 – 299 p/m1).
  3. Er is veel CO2-uitstoot bij het vervoer. Het grootste nadeel is dat sisal van ver komt. Het energiegebruik voor transport is hoog, wat betekent dat er veel CO2 vrijkomt. De agave plant waar de sisal van wordt gewonnen groeit namelijk in Afrika en Zuid-Amerika. 

Sisal vloerbedekking

sisal vloerbedekking, sisal vloerkleed
Kwaliteit
7,8
Materiaal
Redelijk duurzaam
Prijs
€179,80 per m1
Duurzaamthuis logo
Duurzaam Thuis Score
7.2/10
Omschrijving
De Jabo 9421 is een 100% geweven sisal tapijt dan bestaat uit een fijn geweven ribbel patroon. Sisal tapijt Jabo 9421 is voor iedere ruimte geschikt van woonkamer tot vloerkleed op maat.
...
sisal vloerbedekking, sisal vloerkleed

Sisal vloerbedekking op maat voor trappen

€20,99+
sisal vloerbedekking, sisal vloerkleed

Sisal vloerbedekking in visgraat patroon

€259,95 p/m1
sisal vloerbedekking, sisal vloerkleed

Sisal vloerbedekking in zachtgeweven patroon

€418,00 p/m1

Tips?

We willen graag een database opstellen van duurzame materialen. Het overzicht van vloeren is een begin. We staan dan ook open voor opmerkingen en aanvullingen. Op deze manier hopen we ons overzicht zo compleet mogelijk te maken. Mist u een duurzame vloer of heeft u nog tips laat het ons dan weten.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.