Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
zeegras tapijt

  Zeegras tapijt

  Impact
  Milieuwinst
  Zeer goed materiaal
  Kosten
  140 - 300 p/m2
  Gemak
  1 dag
  Subsidie
  Nee

  Wist je dat je van zeegras vloerbedekking kunt maken? Dit type duurzame vloerbedekking is ontzettend sterk en slijtvast en staat ook nog eens mooi in je interieur door de natuurlijke uitstraling. Dit is wat je wilt weten over zeegras tapijt.

  zeegras tapijt

  Zeegras tapijt: wat is dat precies?

  Zeegras is een grassoort die wordt gekweekt in brak water bij de mondingen van een rivier in de zee. De vezels worden tot een harde draad gesponnen, waarvan vervolgens een tapijt geweven kan worden. Weven gaat moeizaam, dus men beperkt zich meestal tot eenvoudige patronen. Zo ontstaat er uiteindelijk zeegras tapijt dat je als vloerbedekking kunt gebruiken.

  ‘Dit tapijt is erg goed bestand tegen water’

  Kortom: zeegras tapijt is volledig gemaakt van natuurlijke materialen. Daarmee is het ook duurzaam omdat het volledig biologisch afbreekbaar is. Verder is het tapijt van deze waterplant ook nog eens goed bestand tegen water. Het moet zelfs regelmatig (1x per maand!) bevochtigd worden met een natte dweil om de vezels veerkrachtig en glanzend te houden. Het tapijt is daarom ook voor elke kamer geschikt, alleen als vloerbedekking op de trap wordt het niet aangeraden. Daar zijn de stengels van het zeegras niet buigzaam genoeg voor.

  Voor- en nadelen van zeegras tapijt

  Een nieuwe vloer uitkiezen is al lastig genoeg, zeker als je voor een duurzame vloer wilt gaan. Er is namelijk zoveel om rekening mee te houden. Wil je voor zeegras tapijt kiezen? We zetten de voor- en nadelen voor je op een rij. Zo kan jij de juiste keuze maken. Andere duurzame vloeren die we ook voor je bespraken zijn onder meer kokos tapijt, jute tapijt en berggras tapijt.

  Voordelen

  1. Zeegras tapijt gaat lang mee. De levensduur is … jaar. 
  2. Het materiaal is sterk en slijtvast.
  3. Het is makkelijk in onderhoud. Stofzuigen is voldoende bij zeegras tapijt. Ook moet het één keer per maand gedweild worden om de vezels veerkrachtig en glanzend te houden.
  4. Er is sprake van een milieuvriendelijk productieproces, mits gemaakt van lokaal zeegras. In Nederland komt het zeegras vooral uit de omgeving van Genemuiden.
  5. Geen giftige stoffen die vrijkomen bij productieproces en gebruik.
  6. Het is volledig gemaakt van natuurlijke materialen en heeft een natuurlijke uitstraling.
  7. Zeegras is volledig biologisch afbreekbaar en daarmee ook te recyclen. 
   
   

  Nadelen

  1. Er kunnen schimmels ontstaan. Zeegras heeft behoefte aan vocht, maar daarbij is het belangrijk om de ruimte wel te blijven ventileren. Anders kunnen er schimmels ontstaan. 
  2. Relatief duur in vergelijking met normale soorten vloerbedekking.
  3. Weinig variatie in kleur. Tapijten van zeegras hebben een mooie kleur, maar er is een beperkt kleurassortiment. Zeegras kan namelijk niet geverfd worden omdat het niet gevoelig is voor vocht. De natuurlijke kleuren variëren van beige tot geel en van bruin tot groen.

  Zeegras tapijt

  zeegras tapijt zeegras vloerbedekking duurzame vloerbedekking
  Kwaliteit
  8,5
  Materiaal
  Zeer duurzaam
  Prijs
  €140 - 300 per m1
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  9.2/10
  Omschrijving
  Zeegras tapijt is van natuurlijke oorsprong en wordt gemaakt van de bekende waterplant. Op dit moment zijn er veel soorten zeegras tapijt op de markt, van visgraat motieven tot andere geweven tapijten.
  ...
  zeegras tapijt zeegras vloerbedekking duurzame vloerbedekking

  Jabo Zeegras Tapijt

  €179,95 p/m1
  100% zeegras
  zeegras tapijt zeegras vloerbedekking duurzame vloerbedekking

  DMI Zeegras Tapijt in visgraat motief

  €179,95 p/m1
  100% zeegras
  zeegras tapijt zeegras vloerbedekking duurzame vloerbedekking

  Jabo Zeegras Tapijt

  €179,95 p/m1
  100% zeegras

  Tips?

  We willen graag een database opstellen van duurzame materialen. Het overzicht van vloeren is een begin. We staan dan ook open voor opmerkingen en aanvullingen. Op deze manier hopen we ons overzicht zo compleet mogelijk te maken. Mist u een duurzame vloer of heeft u nog tips laat het ons dan weten.
  Paula

  Paula Heeger

  Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er

  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.