Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Verwarmingbuizen

Buisisolatie plaatsen

Milieuwinst
81 kilo СО2 p/j
Kosten
45 euro
Terugverdientijd
1 jaar
Gemak
Enkele uren
Subsidie
Nee
Sluiten
Toelichting

Volgens het Regionaal Energieloket bespaar je per meter leidingisolatie zo'n 3 m3 gas per jaar. Uitgaande van ongeveer 15 meter leidingwerk dat geïsoleerd kan worden in een gemiddelde woning, levert dat een jaarlijkse energiebesparing op van 45 m3 gas, ofwel 54 euro. Dit staat gelijk aan een CO2-besparing van 81 kg per jaar.

Buisisolatie kost gemiddeld 3 euro per meter. Uitgaande van 15 meter verwarmingsbuizen in een gemiddeld woonhuis, komt dit neer op een gemiddelde investering van 45 euro aan buisisolatie. 

Bron: Regionaal Energieloket

Buisisolatie plaatsen is een eenvoudig en goedkope manier om zelf energie te besparen. Buizen die naar ruimtes gaan die jij niet of nauwelijks gebruikt stralen nodeloos warmte uit. Door zelf eenvoudig isolatiemateriaal hieromheen te doen kun je hier fors op besparen. Wij laten hier zien hoe je dit makkelijk zelf kunt doen en welk materiaal je kan gebruiken. 

1
Waar kun je verwarmingsbuizen isoleren?

Verwarmingbuizen

Je hoeft niet overal je verwarmingsbuizen te isoleren. Alleen in onverwarmde ruimtes zoals je garage, zolder of de kruipruimte is het echt nuttig te isoleren. De warmte die daar vrijkomt gaat immers verloren. Leidingen die zijn weggewerkt in de kruipruimte, achter zetwerk of hoge plinten in kamers die je niet gebruikt zijn iets moeilijker te vinden, maar wel de moeite waard ook te isoleren. Je hoeft niet te isoleren in je slaapkamer, huiskamer of andere kamers die je regelmatig verwarmt. 

Er zijn twee leidingen die je kan bekijken voor isolatie; je kraan/doucheleiding en je verwarmingsleiding. Zowel de toevoer als de afvoerbuis verliezen warmte. Isoleer deze dus beide! 

Je kan de leidingen door een professionele isolateur laten doen als je toch al een ander deel van je huis laat isoleren. Als dit niet het geval is, raden wij zeker aan dit zelf te doen. 

2
Fors warmteverlies met je leidingen

Warmtemeter

 Als je met een warmtecamera naar de buizen in je huis zou kijken zal je zien dat de warmte door leidingen loopt, terwijl het in veel ruimtes helemaal niet gebruikt wordt. Bij een gemiddeld huis loop je door niet te isoleren rond de 40 euro mis per jaar. Dit kan zeker oplopen tot 150 euro als je een wat groter en ouder huis hebt. 

Zie ook dit fragment op youtube voor verspilling met je leidingen. 

3
Isolatiematerialen verwarmingsbuizen

Je kan verwarmingsbuizen isoleren met materiaal met een plakrand en zonder. Met een plakrand is iets duurder, zonder is wat goedkoper en vergt dat je nog een apart rol tape nodig hebt voor het plakken. 

Meet eerst goed wat de breedte is van je verwarmingsbuis. Je kan beter iets te breed materiaal kopen, dan iets te smal. Voor de dikte van de isolatie geldt; hoe dikker, hoe meer je bespaart. Onderstaande isolatiematerialen hebben een goede isolatiewaarde waarmee jij je huis warm kunt houden. 

Thermische buisisolatie

Bij buisisolatie is het materiaal minder goed voor het milieu. De (synthetische) rubber die hiervoor gebruikt wordt veelal gemaakt op basis van olie. Maar dit is wel een variant die lang mee gaat, herbruikbaar is en de warmte goed vasthoud. Mocht jij in Nederland meer duurzame buisisolatie weten, laat dit dan dan aan ons weten. Onderstaande hebben wij een aantal goede opties voor buisisolatie op een rij gezet. Of kijk ook zelf op het overzicht van bol.com

Thermische buis

Buisisolatie 22 mm breed, 25 meter lang

Thermische buis

Buisisolatie 15 mm breed, 35 meter lang

Thermische hoes

Met een thermische hoes kan je leidingen die over een kleiner stuk gaan op een mooie manier afdichten. Deze optie is echter wel per meter aanzienlijk duurder. Als het om een kleiner stuk gaat met wat lastige bochten, kan een thermische hoes een goede uitkomst bieden.

Thermische hoes

Thermische hoes 25 mm breed 1 meter lang

Thermische hoes

Thermische hoes 13 mm breed 1 meter lang

Isolatieband

Om bij bochten en andere lastige plekken de buis goed te bevestigen en isoleren helpt het om speciale isolatieband te gebruiken. 

Isolatieband

Isolatieband 50 mm breed 10 meter lang

Band

Tochtband grote kier 7,5 m zwart

Optioneel: extra laag isolatie

Buisisolatie houdt het overgrote deel van de hitte binnen. Als je nog een stap verder wil gaan kan je extra radiatorfolie om deze hoes heen wikkelen. Hiermee geef je nog net een extra isolerend laagje aan je leidingen. 

Ecosaver

Ecosavers Radiatorfolie | unieke radiatorfolie die achterop de radiator kan worden bevestigd | 50 x 500 cm | 10 meter magneettape

4
Stappen leidingen isoleren

Om je leidingen te isoleren kan je de volgende stappen doorlopen: 

1
Inventariseren

Kijk waar leidingisolatie nodig is. In lang niet alle ruimtes heeft dit meerwaarde.

2
Opmeten

Meet de hoeveelheid uit die je nodig hebt. Meet het liever iets te breed dan te smal uit.

3
Aanschaffen

Koop het juiste isolatiemateriaal met ook de juiste dikte voor jouw leidingen.

4
Aanbrengen materiaal

Schuif het isolatiemateriaal om je leidingen heen.

5
De hoeken

Snij zelf voor de hoeken je eigen vormen uit en plak deze goed vast met isolatietape.

6
Radiatorfolie

Optioneel: Je kunt nog een extra laag radiatorfolie om de buisisolatie wikkelen. Dit is eigenlijk om achter een radiator te plakken maar werkt hier ook heel goed voor.

7
Afwerken

Als je dit mooi vindt kan je de leiding nog afwerken door er hout voor te plaatsen zodat ze niet meer zichtbaar zijn. 

Buisisolatie aanbrengen: zo kun je verwarmingsbuizen isoleren | Isolatie | GAMMA

5
Naden en kieren dichten

Je leidingen kunnen een ruimte binnenlopen via openingen waarmee je ook de nodige warmte kan verliezen. Zie ook ons artikel over tochtstoppers. Je kan deze openingen dichten door er bijvoorbeeld een stuk vlas of steenwol in te duwen. Vervolgens kan je met hittebestendig tape het gat eenvoudig dichten.

6
Afwerken leidingisolatie

In veel gevallen is het niet nodig om je plinten weg te werken. Je bent immers nauwelijks in veel ruimtes waar je juist de leidingen wilt isoleren. Mocht je dit toch willen doen kan je de leidingen uitmeten en vervolgens hout laten zagen bij de lokale bouwmarkt. Er zijn ook kant en klare plint profielen verkrijgbaar. Hiermee kan je ook kabels en andere buizen onzichtbaar wegwerken.  

Bart Ladrak

Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen! Ik heb in diverse media en congressen over de praktische stappen van duurzaam wonen geschreven en gesproken.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volgens mij zou je de warmwater leiding niet moeten isoleren vanwege risico van legionellabesmetting.

Hoi Dave, isolatie zorgt er juist voor dat de warmte niet naar buiten kan ontsnappen. De buizen blijven van binnen even warm (wat nodig ter voorkoming van legionella), of juist warmer.

twee vragen: is karton om de buis een goed alternatief en ik heb nog lamellen gordijnen over, kan ik dat ook gebruiken.

Hoi Meike, iets is beter dan niets. Maar er zijn grote verschillen, zie hieronder de warmtegeleiding scores, des te lager des te beter de isolatie:

  • Gordijnen (katoen) hebben een score van 4,0;
  • Papier heeft een score van 3,6;
  • Buisisolatie gemaakt van Elastomeer uit ons artikel heeft een score van 0,04 wat dus 100x beter isoleert dan gordijnen.

Volg ons op Facebook