Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
F b f d cb ab ed

  Buisisolatie plaatsen

  Impact
  Milieuwinst
  70 kilo СО2 p/j
  Kosten
  Tientallen euro's
  Terugverdientijd
  1 jaar
  Gemak
  Enkele uren
  Subsidie
  Ja

  Buisisolatie plaatsen is een eenvoudig en goedkope manier om zelf energie te besparen. Buizen die naar ruimtes gaan die jij niet of nauwelijks gebruikt stralen nodeloos warmte uit. Door zelf eenvoudig isolatiemateriaal hieromheen te doen kun je hier fors op besparen. Wij laten hier zien hoe je dit makkelijk zelf kunt doen en welk materiaal je kan gebruiken. 

  F b f d cb ab ed

  Waar kun je verwarmingsbuizen isoleren?

  Je hoeft niet overal je verwarmingsbuizen te isoleren. Alleen in onverwarmde ruimtes zoals je garage, zolder of de kruipruimte is het echt nuttig te isoleren. De warmte die daar vrijkomt gaat immers verloren. Leidingen die zijn weggewerkt in de kruipruimte, achter zetwerk of hoge plinten in kamers die je niet gebruikt zijn iets moeilijker te vinden, maar wel de moeite waard ook te isoleren. Je hoeft niet te isoleren in je slaapkamer, huiskamer of andere kamers die je regelmatig verwarmt. 

  Er zijn twee leidingen die je kan bekijken voor isolatie; je kraan/doucheleiding en je verwarmingsleiding. Zowel de toevoer als de afvoerbuis verliezen warmte. Isoleer deze dus beide! 

  Je kan de leidingen door een professionele isolateur laten doen als je toch al een ander deel van je huis laat isoleren. Als dit niet het geval is, raden wij zeker aan dit zelf te doen. 

  Fors warmteverlies met je leidingen

  Als je met een warmtecamera naar de buizen in je huis zou kijken zal je zien dat de warmte door leidingen loopt, terwijl het in veel ruimtes helemaal niet gebruikt wordt. Bij een gemiddeld huis loop je door niet te isoleren rond de 40 euro mis per jaar. Dit kan zeker oplopen tot 150 euro als je een wat groter en ouder huis hebt. 

  Schermafbeelding

  Zie ook dit fragment op youtube voor verspilling met je leidingen. 

  Isolatiematerialen verwarmingsbuizen

  Je kan verwarmingsbuizen isoleren met materiaal met een plakrand en zonder. Met een plakrand is iets duurder, zonder is wat goedkoper en vergt dat je nog een apart rol tape nodig hebt voor het plakken. 

  Meet eerst goed wat de breedte is van je verwarmingsbuis. Je kan beter iets te breed materiaal kopen, dan iets te smal. Voor de dikte van de isolatie geldt; hoe dikker, hoe meer je bespaart. Onderstaande isolatiematerialen hebben een goede isolatiewaarde waarmee jij je huis warm kunt houden. 

  1
  De thermische buisisolatie

  Bij buisisolatie is het materiaal minder goed voor het milieu. De (synthetische) rubber die hiervoor gebruikt wordt veelal gemaakt op basis van olie. Maar dit is wel een variant die lang mee gaat, herbruikbaar is en de warmte goed vasthoud. Mocht jij in Nederland meer duurzame buisisolatie weten, laat dit dan dan aan ons weten. Onderstaande hebben wij een aantal goede opties voor buisisolatie op een rij gezet. Of kijk ook zelf op het overzicht van bol.com
  Thermische buis

  Buisisolatie 28 mm breed, 20 meter lang

  €83,50
  Thermische buis

  Buisisolatie 15 mm breed, 35 meter lang

  €108,10

  2
  De thermische hoes

  Met een thermische hoes kan je leidingen die over een kleiner stuk gaan op een mooie manier afdichten. Deze optie is echter wel per meter aanzienlijk duurder. Als het om een kleiner stuk gaat met wat lastige bochten, kan een thermische hoes een goede uitkomst bieden.

  Thermische hoes

  Thermische hoes 25 mm breed 1 meter lang

  €50,58
  Thermische hoes

  Thermische hoes 13 mm breed 1 meter lang

  €30,73

  3
  Isolatieband

  Om bij bochten en andere lastige plekken de buis goed te bevestigen en isoleren helpt het om speciale isolatieband te gebruiken. 

  Isolatieband

  Isolatieband 50 mm breed 10 meter lang

  €12,41
  Band

  Tochtband grote kier 7,5 m zwart

  €8,99

  Stappen leidingen isoleren

  Om je leidingen te isoleren kan je de volgende stappen doorlopen: 

  1. Kijk waar leidingisolatie nodig is. In lang niet alle ruimtes heeft dit meerwaarde.
  2. Meet de hoeveelheid uit die je nodig hebt. Meet het liever iets te breed dan te smal uit.
  3. Koop het juiste isolatiemateriaal met ook de juiste dikte voor jouw leidingen.
  4. Schuif het isolatiemateriaal om je leidingen heen.
  5. Snij zelf voor de hoeken je eigen vormen uit en plak deze goed vast met isolatietape.
  6. Als je dit mooi vindt kan je de leiding nog afwerken door er hout voor te plaatsen zodat ze niet meer zichtbaar zijn. 

  Zie ook het onderstaande fragment van de gamma. 

  Optioneel: extra laag isolatie

  De bovenstaande vorm van isolatie houdt het overgrote deel van de hitte binnen. Als je nog een stap verder wil gaan kan je extra radiatorfolie om deze hoes heen wikkelen. Hiermee geef je nog net een extra isolerend laagje aan je leidingen. 

  Ecosaver

  Ecosavers Radiatorfolie | unieke radiatorfolie die achterop de radiator kan worden bevestigd | 50 x 500 cm | 10 meter magneettape

  €21,95

  Naden en kieren dichten

  Je leidingen kunnen een ruimte binnenlopen via openingen waarmee je ook de nodige warmte kan verliezen. Zie ook ons artikel over tochtstoppers. Je kan deze openingen dichten door er bijvoorbeeld een stuk vlas of steenwol in te duwen. Vervolgens kan je met hittebestendig tape het gat eenvoudig dichten.

  Afwerken leidingisolatie

  In veel gevallen is het niet nodig om je plinten weg te werken. Je bent immers nauwelijks in veel ruimtes waar je juist de leidingen wilt isoleren. Mocht je dit toch willen doen kan je de leidingen uitmeten en vervolgens hout laten zagen bij de lokale bouwmarkt. Er zijn ook kant en klare plint profielen verkrijgbaar. Hiermee kan je ook kabels en andere buizen onzichtbaar wegwerken.  

  Bart

  Bart Ladrak

  Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er

  2 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Volgens mij zou je de warmwater leiding niet moeten isoleren vanwege risico van legionellabesmetting.

  twee vragen: is karton om de buis een goed alternatief en ik heb nog lamellen gordijnen over, kan ik dat ook gebruiken.

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.