Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
schapenwol isolatie

Schapenwol isolatie

Impact
Milieuwinst
5.270 kilo СО2 p/j
Kosten
± 25-30 euro per m²
Terugverdientijd
7 jaar
Gemak
Gemiddeld
Subsidie
Ja
Sluiten
Toelichting

Er is geen aparte subsidie voor dit isolatiemateriaal. Voor algemene subsidies voor isoleren kun je hier onze pagina over subsidies bekijken. 

Voor schapenwol is de CO2-impact hoger dan bij andere materialen. Deze milieu-impact is een gemiddelde.

Je huis isoleren kan met allerlei soorten materialen. Een natuurlijk materiaal dat ook kan worden gebruikt is schapenwol. Hoewel je zou denken dat dit een duurzame manier van isoleren is, blijkt er juist veel CO2 vrij te komen bij de productie van de wol. In dit artikel vertellen we je meer over schapenwol isolatie en de milieu-impact daarvan.

Schapenwol isolatie deken

Over schapenwol

Schapenwol is een natuurlijk isolatiemateriaal. Schapenwol isolatie bestaat voor 100% uit de dierlijke vezel keratine, namelijk het wol van de schaap. Keratine is een vernieuwbare (wol groeit telkens weer terug bij het schaap), bio-ecologische en secundaire grondstof. 

Waarom schapenwol geschikt is voor isolatie? Dat komt doordat het een uitstekende isolatiewaarde heeft én warmte accumulatie in alle seizoenen. Ook is het damp- en vochtregulerend. Daarnaast is schapenwol brandwerend, zelfdovend en is het bijzonder prettig in de verwerking. Uit een Duits onderzoek is zelfs gebleken dat proteïne, waaruit schapenwol grotendeels bestaat, schadelijke gassen als formaldehyde, ammoniak en radon bindt en omzet in onschadelijke aminozuren. Hierdoor verbetert het binnenklimaat door het gebruik van wolisolatie. Tot dus ver veel voordelen, maar helaas is de milieu-impact veel hoger dan bij ander isolatiemateriaal. 

Belangrijk om te weten is dat er bij de productie van schapenwol een grote milieuimpact wordt gemaakt. Dit zegt MilieuCentraal hierover: “Schapenwol heeft een veel grotere milieu-impact dan andere isolatiematerialen. De uitstoot van broeikasgassen (CO2, methaan) is 20 keer zo hoog als die van steen- of glaswol en 4 keer zo hoog als die van kunststoffen. De mest van schapen zorgt voor meer stikstof in de bodem, waardoor de biodiversiteit afneemt. En in de schapenvacht wordt veel gif gebruikt tegen ongedierte.”

‘Over de hele levenscyclus heeft schapenwol een veel slechter milieuprofiel dan de andere materialen’

“Over de hele levenscyclus heeft schapenwol een veel slechter milieuprofiel dan de andere materialen. Om het milieuprofiel te berekenen worden de milieueffecten van het houden van een schaap verdeeld over de wol en het vlees: twee derde wordt toegerekend aan de wol, een derde aan het vlees.”

Waar schapenwol isolatie voor wordt gebruikt

Schapenwol wordt gebruikt als thermische en akoestische isolatie van daken, vloeren, gevels, in plafonds en binnenmuren. Eigenlijk kun je dit natuurlijke isolatiemateriaal voor vrijwel alles gebruiken, zelfs voor spouwmuren. De wol vult namelijk gemakkelijk de holle ruimtes op waardoor er minder koude lucht binnenkomt. 

Lambda-waarde

Het belangrijkste om te weten bij isolatiemateriaal is de isolatiewaarde. Hoe lager die waarde, hoe beter het isoleert. De isolatiewaarde van schapenwol is 0,035 – 0,039 W/mK.

Prijs per M2

€25,- tot 30 euro per m2

De voor- en nadelen van schapenwol isolatie

Voordelen schapenwol isolatie

1
Schapenwol heeft goede vochtregulerende eigenschappen. Schapenwol kan tot 35% van zijn eigen gewicht aan water absorberen.
2
Het materiaal is makkelijk te recyclen.
3
Het is heel makkelijk om schapenwol isolatie op maat te snijden, omdat het materiaal niet erg stug is.
4
De keratine die van nature in schapenwol zit is luchtzuiverend.

Nadelen schapenwol isolatie

1
Schapenwol isolatie is gemiddeld duurder dan andere natuurlijke isolatiematerialen. Een wollen spouwmuur is al gauw drie keer zo duur als een muur gevuld met glas- of steenwol.
2
Het productieproces is veel milieuschadelijker dan andere natuurlijke isolatiematerialen.

Schapenwol isolatie kopen

Schapenwol Biobased isolatierol Dikte - 4cm

Schapenwol Biobased isolatierol Dikte - 4cm

€45,60
Schapenwol heeft van nature al de beste isolatie-eigenschappen met natuurlijke airco voor een gezond binnenklimaat. Perfect voor muur, vloer en dak.
Schapenwol isolatieplaat - dikte 40 mm per pak 120 x 60 x 4 cm

Schapenwol isolatieplaat - dikte 40 mm per pak 120 x 60 x 4 cm

€134,00
Schapenwol heeft van nature al de beste isolatie-eigenschappen met natuurlijke airco voor een gezond binnenklimaat. Perfect voor muur, vloer en dak.
Schapenwol Biobased isolatierol Dikte - 8cm

Schapenwol Biobased isolatierol Dikte - 8cm

€83,95
Biobased schapenwol isolatie bevat geen chemische toevoegingen. Dit materiaal werkt optimaal op vocht-regulerende, warmte-isolerende en geluidsabsorberende eigenschappen.
Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hai
Ik ben juist van het restmateriaal de Schapenwol een Wolwasserij en Isolatiemateriaal aan het opzetten in Noord-Holland.
Dit wordt op dit moment in Oostenrijk Engeland en België gedaan. Er is nog een bijzonder aspect van wonen in een geisoleerd huis met Wol, is dat het een heel geborgen gevoel afgeeft, dit gaat naar de filosofie van Rudolph Steiner.
Yvonne van Leeuwen
Wolzon

Hallo,

Volgens mij is uw beoordeling van schapenwol als isolatiemateriaal op z’n minst eenzijdig. Het gaat alleen maar op als de schapen speciaal voor de wol gehouden zouden worden. Alleen al in Nederland wordt jaarlijks echter 1,5 mln kg schapenwol verbrand omdat er geen nuttige toepassing voor is. Is het niet jammer als uw informatie eraan bijdraagt dat een evt. nuttiger gebruik ervan wordt ontmoedigt? Ik zal hierover ook een bericht sturen aan de bron waar u naar verwijst: Milieu Centraal.

Met vriendelijke groet,
Hero Klinker
Programmaleider circulaire economie

Ha Hero, Heel interessant punt. Wat zonde dat zoveel schapenwol wordt verbrand. Ik zie idd verschillende nieuwsberichten dat er in NL veel wol over is. Milieucentraal is idd de huidige bron hiervoor. Heb je een bron (dus meer dan een nieuwsbericht) die hier onderzoek naar heeft gedaan, waaruit blijkt dat de milieuimpact idd kleiner is dan alternatieven als vlas en houtvezel?

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.