Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Energieverlies koude lucht

  Lagere energierekening met koven

  Koven? Ja, die ouderwetse dingen boven de gordijnen. De afgelopen jaren zijn ze allemaal verdwenen omdat we het niet mooi meer vonden. Maar het loont de moeite om na te denken over een design-variant op de klassieke koof. We zijn door de tijd heen waarschijnlijk vergeten waar die dingen voor dienden. Enerzijds waren ze om de ophanging van de gordijnen te verbergen. Maar anderzijds zorgen ze ook voor minder tocht en luchtbeweging in huis.

  energieverlies-koude-lucht

  Energieverlies

  We weten allemaal dat warme lucht in een ruimte naar boven gaat en dat de koude lucht naar beneden zakt. Op de eerste tekening kun je zien wat er gebeurt bij een raam zonder koven. De lucht tussen het gordijn en het raam wordt afgekoeld door de kou die door de ruit komt. Die lucht zakt naar beneden. Door die beweging naar beneden wordt de warme lucht daarboven automatisch naar beneden getrokken. Er ontstaat een koude luchtstroom in de kamer, die steeds warme lucht laat afkoelen bij het raam. De verwarming moet steeds verwarmen om de luchttemperatuur op het gewenste niveau te houden. Houd je hand aan de onderrand van de gordijnen en voel de koude lucht stromen.

  koof-gordijnen-energiebesparing

  Stilstaande lucht

  Een koof boven de gordijnen kan voorkomen dat een dergelijke koude luchtstroom ontstaat. Dit is op de afbeelding hierboven te zien. De lucht tussen het gordijn en de ruit koelt wel af, maar kan niet naar beneden zakken omdat er aan de bovenkant geen lucht aangezogen kan worden. De kou blijft daardoor hangen achter het gordijn. Er ontstaat geen luchtstroom en de temperatuur blijft constant. Er is dus minder energie nodig om een aangenamere ruimte te creeeren. Bedenk en maak dus een mooie duurzame koof en zie je energierekening dalen.

   

  Kvg portretfoto kristel

  Kristel van Genugten

  Expertise: Duurzaam wonen
  Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  6 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  dus met de gordijnrails aan het plafond kun je deze stroming in huis weghalen???

  Kan functioneren doch er is een risico op schimmelvorming tgv koude brug boven en naast de kozijnen.

  Toch wel handig die koven!

  Wij hebben kamerhoge gordijnen (jaren 30 huis). De radiatoren staan deels achter de gordijnen, wat betekent dit voor het energie/warmteverlies?

  Hm, en hoe werkt het dan als er (zoals vaak het geval is) een radiator onder het raam staat, met een OPstijgende warme luchtstroom als gevolg?

  Als de verwarming continu is, houd dit de koude luchtstroom tegen.
  Gordijnen tot vlak boven de verwarming. (deze moet niet verstopt zijn achter het gordijn, anders warmt de ruimte niet op)
  Koven en lange gordijnen werken perfect, wanneer de verwarming in de nacht uitgaat. (Zoals vroeger de kachel)

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.