Koven? Ja, die ouderwetse dingen boven de gordijnen. De afgelopen jaren zijn ze allemaal verdwenen omdat we het niet mooi meer vonden. Maar het loont de moeite om na te denken over een design-variant op de klassieke koof. We zijn door de tijd heen waarschijnlijk vergeten waar die dingen voor dienden. Enerzijds waren ze om de ophanging van de gordijnen te verbergen. Maar anderzijds zorgen ze ook voor minder tocht en luchtbeweging in huis.

energieverlies-koude-lucht

Energieverlies

We weten allemaal dat warme lucht in een ruimte naar boven gaat en dat de koude lucht naar beneden zakt. Op de eerste tekening kun je zien wat er gebeurt bij een raam zonder koven. De lucht tussen het gordijn en het raam wordt afgekoeld door de kou die door de ruit komt. Die lucht zakt naar beneden. Door die beweging naar beneden wordt de warme lucht daarboven automatisch naar beneden getrokken. Er ontstaat een koude luchtstroom in de kamer, die steeds warme lucht laat afkoelen bij het raam. De verwarming moet steeds verwarmen om de luchttemperatuur op het gewenste niveau te houden. Houd je hand aan de onderrand van de gordijnen en voel de koude lucht stromen.

koof-gordijnen-energiebesparing

Stilstaande lucht

Een koof boven de gordijnen kan voorkomen dat een dergelijke koude luchtstroom ontstaat. Dit is op de afbeelding hierboven te zien. De lucht tussen het gordijn en de ruit koelt wel af, maar kan niet naar beneden zakken omdat er aan de bovenkant geen lucht aangezogen kan worden. De kou blijft daardoor hangen achter het gordijn. Er ontstaat geen luchtstroom en de temperatuur blijft constant. Er is dus minder energie nodig om een aangenamere ruimte te creeeren. Bedenk en maak dus een mooie duurzame koof en zie je energierekening dalen.