Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Gordijn koof

Bespaar energie met een nieuwerwetse gordijn koof

Koven? Ja, die ouderwetse dingen tussen het plafond en de muur. De afgelopen jaren zijn ze in veel huizen verdwenen. Best zonde, want koven hebben wel degelijk voordelen. Oorspronkelijk dienden ze vooral om gordijnrails en leidingen te verbergen. Maar een gordijn koof heeft nog een ander voordeel: deze zorgen voor aanzienlijk minder tocht en luchtbeweging in huis. Wij leggen uit hoe dat kan.

Gordijn koof

Wat is een koof?

Een koof is een doosvormige constructie bij de snijlijn van een muur en het plafond. Ze kunnen in principe boven elke muur in een ruimte opgehangen worden. Zoals gezegd kunnen ze gebruikt worden om leidingen of snoeren te verbergen. Ook kunnen ze kleine open ruimtes tussen meubels en het plafond bedekken. In moderne koven kan verlichting of een bepaald reliëf worden aangebracht. Deze koven dienen dus vooral als stijlelement. Sommige plafonds hebben een ‘ingebouwde’ koof. Meestal is dit een gebogen lijst tussen het plafond en de muur er onder. Dit heet een koofplafond.

Een gordijn koof is bevestigd tussen het plafond en een raam. De gordijnen hangen achter de koof. Deze constructie is niet alleen handig voor het verbergen van gordijnrails, maar helpt ook nog eens bij het besparen van energie.

 

Hoe helpt een gordijn koof energie besparen?

Warme lucht in een ruimte gaat naar boven en koude lucht zakt naar beneden. Op de eerste tekening hieronder kun je zien wat er met lucht gebeurt bij een raam zonder gordijn koof. De lucht tussen het gordijn en het raam koelt af door de kou die door de ruit komt. Die lucht zakt naar beneden. Door die beweging naar beneden wordt de warme lucht daarboven automatisch ook weer naar beneden getrokken. Er ontstaat een koude luchtstroom in de kamer, die steeds warme lucht weer af laat koelen. De verwarming moet vervolgens harder haar best doen om de kamertemperatuur op niveau te houden.

Een koof boven de gordijnen kan voorkomen dat een dergelijke koude luchtstroom ontstaat. Dit is op de tweede afbeelding te zien. De lucht tussen het gordijn en de ruit koelt wel af, maar kan niet naar beneden zakken omdat er aan de bovenkant geen lucht aangezogen kan worden. De kou blijft daardoor hangen achter het gordijn. Er ontstaat geen koude luchtstroom en de temperatuur blijft veel langer op het gewenste niveau.

Wil je nog minder warmte verliezen bij het raam? Overweeg dan isolerende gordijnen of isolerend raamfolie

Energieverlies koude lucht
Koof gordijnen energiebesparing

Waar kan ik een gordijn koof kopen?

En zijn verschillende bedrijven en vakmensen die koven kunnen maken en installeren. Deze koven worden gemaakt van gips, hout, of wit polystyreen. Wij adviseren een koof van polystyreen. Dit materiaal is namelijk ongeveer even licht als piepschuim, maar is veel gladder, een stuk steviger, en vochtbestendig. En tot slot is polystyreen ook nog eens 100% recyclebaar.

Een koof kost tussen de 30 en 60 euro per meter, afhankelijk van het materiaal van de koof. Hier komt het uurtarief van de timmerman- of vrouw nog bij. Voor een indicatie van de materiaal- en installatiekosten voor een koof in jouw woning kun je een offerte aanvragen.

Je kunt ook zelf een koof maken. Online zijn daarvoor stappenplannen te vinden. Wat betreft materiaal- en installatiekosten zal dit goedkoper zijn, maar het is best ingewikkeld. Als je geen erg ervaren klusser bent, is het wellicht verstandiger om koven te laten installeren.

Gordijnprofiel

Gordijnprofiel 2m met reliëf

Sierlijst

Sierlijst Origineel 2m

Koof

Koof 70x2x20cm met spiegel

Isabelle Snaauw

Isabelle is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld duurzamer maken. Ze weet veel van de energietransitie en subsidies, maar schrijft als vegetariër eigenlijk het liefst over duurzaam koken en eten. Isabelle heeft bij een B-corp communicatiebureau gewerkt aan diverse duurzame (overheids)projecten. Momenteel is ze communicatieadviseur bij AMS Institute, een wetenschappelijk onderzoeksinstituut dat werkt aan duurzame stedelijke ontwikkeling.

0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

6 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

dus met de gordijnrails aan het plafond kun je deze stroming in huis weghalen???

Kan functioneren doch er is een risico op schimmelvorming tgv koude brug boven en naast de kozijnen.

Toch wel handig die koven!

Wij hebben kamerhoge gordijnen (jaren 30 huis). De radiatoren staan deels achter de gordijnen, wat betekent dit voor het energie/warmteverlies?

Hm, en hoe werkt het dan als er (zoals vaak het geval is) een radiator onder het raam staat, met een OPstijgende warme luchtstroom als gevolg?

Als de verwarming continu is, houd dit de koude luchtstroom tegen.
Gordijnen tot vlak boven de verwarming. (deze moet niet verstopt zijn achter het gordijn, anders warmt de ruimte niet op)
Koven en lange gordijnen werken perfect, wanneer de verwarming in de nacht uitgaat. (Zoals vroeger de kachel)

Volg ons op Facebook