Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Spouwmuur

Subsidie spouwmuurisolatie

Met muurisolatie wordt meestal spouwmuurisolatie bedoeld. Bij deze manier van isoleren wordt de lege ruimte tussen de binnenmuur en de buitenmuur opgevuld met isolatiemateriaal. De meeste huizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1980 komen in aanmerking voor spouwmuurisolatie. Voor huizen die niet geschikt zijn voor spouwmuurisolatie, is buitenmuurisolatie een goed alternatief. Spouwmuurisolatie is relatief goedkoop, en je krijgt er ook nog eens subsidie voor!

Alles over de subsidie spouwmuurisolatie

1
Waarvoor krijg je subsidie?

Er is een landelijke subsidie voor het isoleren van je huis; de ISDE subsidie. Hier vallen verschillende maatregelen onder:

Je kunt subsidie ontvangen voor 1 isolatiemaatregel, of twee maatregelen met elkaar combineren. Dan ontvang je meer subsidie. Om in aanmerking te komen voor de hogere subsidie moet je binnen een jaar (minstens) 2 van de genoemde isolerende maatregelen uit laten voeren. Ook kun je 1 isolatiemaatregel combineren met de aanschaf/installatie van een zonneboiler, warmtepomp, of aansluiting op een warmtenet.

Spouwmuurisolatie levert veel op: je kunt er per jaar tot wel 1200 euro aan energiekosten mee besparen! Dat betekent dat je de investering gemiddeld binnen 4 jaar terugverdiend hebt.

2
Hoeveel subsidie krijg je?

Als je 2 of meer isolerende maatregelen laat uitvoeren, krijg je tot 30% van de kosten terug. Voor 1 maatregel is dat tot 15%. De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter, met een minimaal en maximaal aantal vierkante meters per maatregel. Het bedrag per vierkante meter verschilt per isolatiemaatregel.

Volgens de rekentool van de RVO ontvang je voor spouwmuurisolatie tot 8 euro per vierkante meter. In de rekentool kun je ook bekijken hoe hoog jouw subsidie wordt in combinatie met andere isolerende maatregelen die onder deze subsidie vallen.

3
Waar kan je de subsidie spouwmuurisolatie aanvragen?

De ISDE subsidie is nationaal en combineerbaar met andere subsidies. Je kunt de subsidie aanvragen via de site van de RVO. Lokaal zijn er soms aanvullende isolatiesubsidies beschikbaar. Deze kun je in onze lokale subsidiewijzer terugvinden.

4
Wat zijn de voorwaarden voor de subsidie spouwmuurisolatie?

Om de isolatiesubsidie te krijgen moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Hieronder vind je de belangrijkste 5. Voor alle voorwaarden voor spouwmuurisolatie kun je op deze pagina van de RVO terecht.

  1. De maatregelen zijn afgerond bij de aanvraag, en de subsidieaanvraag is ingediend binnen 12 maanden nadat de eerste maatregel is uitgevoerd en betaald.
  2. Jij bent eigenaar van het huis waar de maatregel is uitgevoerd.
  3. De gevel moet na de werkzaamheden voldoen aan de vereiste en geldende isolatiewaarden (voor buitenmuren is dit een Rd waarde van minimaal 1,1).
  4. Kies je als isolatiemateriaal lokaal gespoten PIR of PUR? Dan moet dit zijn aangebracht met een HFK-vrij blaasmiddel.
  5. Maatregelen zijn uitgevoerd door een bij de KvK ingeschreven bedrijf. Je moet bij deze aanvraag ook enkele bewijzen indienen (factuur e.d.). Zo laat je zien dat het werk echt is uitgevoerd.

Aan de slag

1
Bereid je vooraf goed voor

Niet elke buitenmuur is geschikt voor spouwmuurisolatie. Laat je daarom vooraf goed informeren over mogelijkheden en kosten, en vraag offertes aan.

2
Laat je ontzorgen bij de aanvraag

Verdrink je in alle regels en duizelen de cijfers? Geen paniek: de subsidieservice van Simpel Subsidie biedt volledige ontzorging van het hele aanvraag proces voor € 75.00.

Isabelle Snaauw

Isabelle Snaauw

Isabelle (25) is freelance redacteur bij Duurzaam Thuis. Maar ook in haar dagelijks leven werkt ze aan projecten die de wereld een beetje duurzamer maken. Ze weet veel van windenergie en verwarmen, maar schrijft als vegetariër het liefst over duurzaam koken en eten.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.