Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Coco mat

  Verantwoord slapen = goed slapen

  Slapen. We doen het soms te veel en soms te weinig. Feit is dat we ongeveer een derde deel van ons leven slapen. Daarmee is slapen een van de belangrijkste bezigheden in ons leven. Maar slapen we eigenlijk wel gezond? En hoe verantwoord zijn de materialen die we tegenkomen in de standaard slaapkamer?
  coco-mat

  Gezond slapen in een duurzaam bed

  Het is moeilijk om in een paar zinnen uit te leggen wat gezond slapen inhoudt. Er is echter een aantal belangrijke signalen aan de hand waarvan je kunt bepalen of je gezond slaapt. Je slaapt gezond als je:

  • binnen vijftien minuten in slaap valt;
  • nauwelijks tussendoor wakker wordt;
  • een flinke hoeveelheid diepe slaap heeft in de eerste twee slaapstadia;
  • geen onrustige bewegingen maakt;
  • snel weer kunt inslapen nadat u bijvoorbeeld naar het toilet bent geweest.

  Heb je geen gezonde slaap, dan kan dat allerlei oorzaken hebben. Een te gehaast leven, stress maar ook het ontbreken van een goed bed. Het kan zijn dat u niet de juiste nachtrust krijgt doordat u geen goed matras heeft.

  Drie keer duurzaam slapen

  Hard, zacht, smal, breed, vierkant, rond … Er is voor ieder wat wils op matrassengebied. Gelukkig neemt de laatste jaren het aanbod toe van matrassen die duurzaam zijn geproduceerd. Hierbij gaat het niet alleen om het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen. Het is juist ook belangrijk dat de productie duurzaam plaatsvindt. Wordt er gewerkt via keurmerken? Zijn de arbeidsvoorwaarden goed? Is de productie milieuvriendelijk? Ik heb drie bedrijven gevonden die ‘gezonde’ en verantwoorde slaapproducten bieden. Zeker de moeite waard.

  Slapen in een (Hüsler) nest

  Hüsler Nest of Heuslernest verkoopt geen bedden, maar ‘nesten’. Want, zo zeggen zij, er is geen betere manier om kracht op te doen en de dag vol optimisme te beginnen dan nestwarmte. Behaaglijke nestgevoelens maken het gemakkelijk alles los te laten wat het lichaam, de geest en de ziel belast. huesler-nest-bedOok wie er niet in slaagt acht uur te slapen voelt zich als herboren. Dankzij het nestgevoel. Bijzonder aan de matrassen is dat deze bestaan uit een basis van natuurlatex met daarbovenop een dekbed van 100% zuivere schaapsscheerwol. Ter illustratie van het ‘verantwoorde’ karakter van deze producent: de wol is van “plein-air” kwaliteit. Dit wil zeggen: van schapen die het hele jaar door in de openlucht leven.  Green Sleep laat je dromen

  Stilliggen, dat is het motto van Green Sleep. Want, zo stellen zij, hoe minder wij bewegen tijdens de slaap hoe langer we genot hebben van onze diepe slaap en droomslaap. We keren ons tijdens onze slaap omdat ons lichaam tegendruk krijgt van ons bed. De matrassen zijn gemaakt van 100% natuurlatex, ofwel Heveamelk, en geven geen tegendruk. Daarmee bezorgen ze je de meest diepe en lichaamsontspannende slaap. Heerlijk toch? Ook goed om te weten is dat het bedrijf een QUL certifcaat heeft, het Qualitäts Umweltfreundliche Latexmatratzen van het Öko-Umwelt instituut in Keulen. Bovendien zijn de arbeidsvoorwaarden en milieuvriendelijkheid van de plantages goedgekeurd. Wilt u meer weten over Green Sleep bedden? Ga dan naar vanbinnen

  COCO-MAT past zich aan jou aan, en niet andersom

  duurzaam-matrasCOCO-MAT ontkracht de mythe dat stevig slapen beter is voor de gezondheid en dat het dus goed is als uw lichaam zich aanpast aan de matras. Het tegenovergestelde is waar: de juiste matras voor het menselijke lichaam is de matras die zich aan het lichaam aanpast en die het lichaam in al zijn onderdelen ondersteunt. Op deze manier kunnen de spieren ontspannen. COCO-MAT’s motto is het gebruiken van exclusief onbewerkte materialen, die worden gewonnen uit 100% biologische landbouw. Alle natuurlijke materialen zijn behandeld met ecologische substanties, indien ze überhaupt behandeld zijn, en zijn PH-neutraal. Zodoende zijn alle producten hypoallergeen.


  Mérens Boxsprings: natuurlijk van Hollandse bodem

  Mérens is een geweldig bedsysteem uit eigen land. Mérens gebruikt voor haar bedden uitsluitend natuurlijke materialen als wol, biologische katoen, vlas, kamelenwol en paardenhaar. Gezond natuurlijk matrasDe bedden worden op ambachtelijke manier met de hand gemaakt waarbij gebruikt gemaakt wordt van hoogwaardige materialen zoals bijvoorbeeld Zweedse pocketveren. Het grote voordeel van natuurlijke materialen is dat deze niet gaan verpulveren waardoor de levensduur verdubbeld ten opzichte van veel ‘standaard’ bedden.

  Daarnaast is de ventilatie van deze bedden optimaal en hoef je niet bang te zijn voor chemische stoffen die je tijdens het slapen inademt. Mérens staat dus voor duurzaam en gezond slapen. Meer over Mérens bedden


  Slaap lekker!

  En … geïnspireerd om een nieuwe matras aan te schaffen? Met deze duurzame producten weet je in ieder geval zeker dat je goed slaapt. Ten eerste omdat je heerlijk comfortabel ligt. En ten tweede omdat je zeker weet dat de productie verantwoord heeft plaatsgevonden. Meer lezen over een duurzame slaapkamer

  Dirk

  Dirk van Genugten

  Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er

  11 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Wat ik eigenlijk mis in het kopje hierboven is een Hästens bed aangezien die ook alleen maar natuurlijke materialen gebruiken

  Graag krijgen we advies over een behaaglijke natuurmatras zonder knopen en wat dies meer zij en geschikt voor lichtgewichten, liefst ook met zijde in
  de tijk en toch betaalbaar

  Beste mensen, ik was er zeker van dat een matras van Frans Segers uit De Wijk het beste matras zou zijn. Hij kan het met verve promoten.
  Of een matras bij je past merk je pas als je erop slaapt. En toen had ik het errug koud, helemaal geen behaaglijk matras. En dat ging niet over in de vier weken dat ik erop sliep. Plus dat er knopen in het matras zitten die in de weg zitten bij op je heup draaien, vrijen of zitten (zit ik op mijn pen?). Geen goede klachtafhandeling. Men staat helemaal niet open als dit matras niet bij je past. “Het matras is goed, het ligt aan uw ervaring van het matras.” Lavital is ook de naam van dezelfde matrassen.

  Wij ook Klacht cocomat. Wij hebben een cocomat matrassen gekocht in 2011, bij cocomat Noordwijk. Zaak bestaat inmiddels niet meer, wij hebben geen goede ervaringen met de matrassen, nooit lekker op gelegen en inmiddels zijn ze veranderd in een hangmat(binnen 4 jaar!). Wij kunnen weer in de boedel gaan tasten, want service, tja dan moet je bij de dealer zijn…..en die is er niet meer.

  zeer ontevreden over Cocomat 7 jaar terug ,matras Atlas 180×200 en top matras Iviskos aangeschaft.
  Na 7 jaar stond ik op met iedere dag rugpijn en waren bijde matrassen verzakt. Contact opgenomen met Rob van Blaaderen waarop zijn antwoord was: Matras Atlas 20 jaar garantie, waarvan 5 jaar 100 %; 6 – 11 jaar 25 %; 12 – 20 jaar 20 %
  Topmatras Iviskos 12 jaar garantie, waarvan 3 jaar 100 %; 4 – 7 jaar 25 %; 8 – 12 jaar 20 %.
  Zeer misleidend dus na 5 jaar is je garantie 25% Er is niets meer met mijn klacht gedaan.
  Nooit meer Cocomat voor mij dus!

  Ik heb palmkool in mijn miuetson gezet, maar dat is eigenlijk zonde. Het is een prachtige plant, juist op het moment dat mijn siertuin uit allemaal lege takjes bestaat. Bovendien bieden de grote bladeren bescherming aan insecten (nuttige en schadelijke, dus wel goed wassen voor gebruik). Dus volgend jaar gaat de palmkool gewoon in mijn siertuin en dat kan ik iedereen aanraden.

  Welk soort matras je ook gebruikt, hoe lang ze ook mee gaan.
  Belangrijk is dat ze goed worden onderhouden.
  Slaaphappy biedt de mogelijkheid om de duur aangeschafte matras, doormiddel van een gepatenteerd systeem te onderhouden en hier mee de levens duur te verlengen.
  En een schoonmatras is ook nog eens beter voor de gezondheid. Dus alle reden om eens een kijkje te nemen op http://www.slaaphappy.nl en maak een afspraak.

  Ik ben super geïnteresseerd in een Green Sleep matras, op advies van een goede buur, die er al vijftien jaar plezier van heeft.
  De afmetingen van mijn bed zijn 80×190. Graag wil ik weten wat de prijs is van zo’n matras.

  Met vriendelijke groet en in afwachting van uw bericht op mijn emailadres, Joke Benz.

  Liever geen…….schuim plastic en schuim rubber. Traagschuim-Koudschuim-Latex synthetisch-Latex natuurlijk-polyether enz.duur of goedkoop je slaapt op een pons gemaakt van plastic of rubber. Het plastic en rubber zelf zijn water en lucht dicht. De spons-schuim structuur absorbeert vocht en isoleert (warmte stuwing). Niet zulke beste eigenschappen voor een matras. Je kan er geen kleding van dragen. Je lichaam verdraagt deze materialen niet. Raar eigenlijk en niet logisch……….slapen op een plastic of rubber matras. Geen echt lichaams vriendelijke materialen. Liever echt …….dan namaak. Bio-katoen-wol-linnen-paardenhaar-hennepvezel enz.Natuurzuiver en composteerbaar en duurzaam. Zuiver natuurlijke materialen zijn als enige lucht en vocht doorlatend en zijn thermisch (warmte) neutraal. Top kwaliteit, high-tech. Direct uit de natuur eerlijk en natuur zuiver. Denk maar aan kleding. Natuurlijke materialen zitten prettig en comfortabel. Plastic en rubber zitten benauwd, voelt broeierig aan en zijn niet comfortabel . Opmerkelijk………60% goedkoper. Natuur zuiver slapen is per nacht 60% goedkoper, bij gelijke besteding. Houd… Lees verder »

  Tijdens een studiedag onlangs in Woudenberg ben ik in gesprek gekomen met een adviseur van Innocare, dat werkzaam is op het gebied van houdingsmanagement voor mensen die zichzelf niet goed kunnen bewegen of omdraaien. Denk aan sommige verpleeghuispatienten en meervoudig gehandicapten.
  Tijdens die workshop werd overduidelijk aangetoond hoe belangrijk het is dat wij ons geregeld omdraaien in bed, en dat comfortabele ondersteuning daar niets aan af doet. Ik beschik over meer informatie hierover voor de geinteresseerden

  Dit zijn mooie voorbeelden, maar zullen ook wel ontzettend duur zijn dit soort bijzondere bedden.
  Mijn man en ik waren al even op zoek een beddenspeciaalzaak die ons goed advies kon geven over het kopen van een goed bed voor een redelijke prijs. Mijn man slaapt de laatste jaren namelijk erg slecht vanwege de pijn in zijn rug, waardoor wij gebaat waren bij een kwalitatief hoogwaardig bed samen met het advies van een slaapspecialist. Uiteindelijk kwam ik via Google uit bij Slaapgilde waar we goede informatie konden vinden over de slaapproblemen van mijn man en een filiaal vonden die dicht bij ons in de buurt was. In de winkel werden we super geholpen en mijn man slaapt in ons nieuwe bed beter dan ooit tevoren!

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.