Slapen. We doen het soms te veel en soms te weinig. Feit is dat we ongeveer een derde deel van ons leven slapen. Daarmee is slapen een van de belangrijkste bezigheden in ons leven. Maar slapen we eigenlijk wel gezond? En hoe verantwoord zijn de materialen die we tegenkomen in de standaard slaapkamer?
coco-mat

Gezond slapen in een duurzaam bed

Het is moeilijk om in een paar zinnen uit te leggen wat gezond slapen inhoudt. Er is echter een aantal belangrijke signalen aan de hand waarvan je kunt bepalen of je gezond slaapt. Je slaapt gezond als je:

  • binnen vijftien minuten in slaap valt;
  • nauwelijks tussendoor wakker wordt;
  • een flinke hoeveelheid diepe slaap heeft in de eerste twee slaapstadia;
  • geen onrustige bewegingen maakt;
  • snel weer kunt inslapen nadat u bijvoorbeeld naar het toilet bent geweest.

Heb je geen gezonde slaap, dan kan dat allerlei oorzaken hebben. Een te gehaast leven, stress maar ook het ontbreken van een goed bed. Het kan zijn dat u niet de juiste nachtrust krijgt doordat u geen goed matras heeft.

Drie keer duurzaam slapen

Hard, zacht, smal, breed, vierkant, rond … Er is voor ieder wat wils op matrassengebied. Gelukkig neemt de laatste jaren het aanbod toe van matrassen die duurzaam zijn geproduceerd. Hierbij gaat het niet alleen om het gebruik van natuurlijke en duurzame materialen. Het is juist ook belangrijk dat de productie duurzaam plaatsvindt. Wordt er gewerkt via keurmerken? Zijn de arbeidsvoorwaarden goed? Is de productie milieuvriendelijk? Ik heb drie bedrijven gevonden die ‘gezonde’ en verantwoorde slaapproducten bieden. Zeker de moeite waard.

Slapen in een (Hüsler) nest

Hüsler Nest of Heuslernest verkoopt geen bedden, maar ‘nesten’. Want, zo zeggen zij, er is geen betere manier om kracht op te doen en de dag vol optimisme te beginnen dan nestwarmte. Behaaglijke nestgevoelens maken het gemakkelijk alles los te laten wat het lichaam, de geest en de ziel belast. huesler-nest-bedOok wie er niet in slaagt acht uur te slapen voelt zich als herboren. Dankzij het nestgevoel. Bijzonder aan de matrassen is dat deze bestaan uit een basis van natuurlatex met daarbovenop een dekbed van 100% zuivere schaapsscheerwol. Ter illustratie van het ‘verantwoorde’ karakter van deze producent: de wol is van “plein-air” kwaliteit. Dit wil zeggen: van schapen die het hele jaar door in de openlucht leven.

Green Sleep laat je dromen

Stilliggen, dat is het motto van Green Sleep. Want, zo stellen zij, hoe minder wij bewegen tijdens de slaap hoe langer we genot hebben van onze diepe slaap en droomslaap. We keren ons tijdens onze slaap omdat ons lichaam tegendruk krijgt van ons bed. De matrassen zijn gemaakt van 100% natuurlatex, ofwel Heveamelk, en geven geen tegendruk. Daarmee bezorgen ze je de meest diepe en lichaamsontspannende slaap. Heerlijk toch? Ook goed om te weten is dat het bedrijf een QUL certifcaat heeft, het Qualitäts Umweltfreundliche Latexmatratzen van het Öko-Umwelt instituut in Keulen. Bovendien zijn de arbeidsvoorwaarden en milieuvriendelijkheid van de plantages goedgekeurd. Wilt u meer weten over Green Sleep bedden? Ga dan naar vanbinnen

COCO-MAT past zich aan jou aan, en niet andersom

duurzaam-matrasCOCO-MAT ontkracht de mythe dat stevig slapen beter is voor de gezondheid en dat het dus goed is als uw lichaam zich aanpast aan de matras. Het tegenovergestelde is waar: de juiste matras voor het menselijke lichaam is de matras die zich aan het lichaam aanpast en die het lichaam in al zijn onderdelen ondersteunt. Op deze manier kunnen de spieren ontspannen. COCO-MAT’s motto is het gebruiken van exclusief onbewerkte materialen, die worden gewonnen uit 100% biologische landbouw. Alle natuurlijke materialen zijn behandeld met ecologische substanties, indien ze überhaupt behandeld zijn, en zijn PH-neutraal. Zodoende zijn alle producten hypoallergeen.

Mérens Boxsprings: natuurlijk van Hollandse bodem

Mérens is een geweldig bedsysteem uit eigen land. Mérens gebruikt voor haar bedden uitsluitend natuurlijke materialen als wol, biologische katoen, vlas, kamelenwol en paardenhaar. Gezond natuurlijk matrasDe bedden worden op ambachtelijke manier met de hand gemaakt waarbij gebruikt gemaakt wordt van hoogwaardige materialen zoals bijvoorbeeld Zweedse pocketveren. Het grote voordeel van natuurlijke materialen is dat deze niet gaan verpulveren waardoor de levensduur verdubbeld ten opzichte van veel ‘standaard’ bedden.

Daarnaast is de ventilatie van deze bedden optimaal en hoef je niet bang te zijn voor chemische stoffen die je tijdens het slapen inademt. Mérens staat dus voor duurzaam en gezond slapen. Meer over Mérens bedden

Slaap lekker!

En … geïnspireerd om een nieuwe matras aan te schaffen? Met deze duurzame producten weet je in ieder geval zeker dat je goed slaapt. Ten eerste omdat je heerlijk comfortabel ligt. En ten tweede omdat je zeker weet dat de productie verantwoord heeft plaatsgevonden. Meer lezen over een duurzame slaapkamer