Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
wespennest verwijderen

Wespennest verwijderen op een duurzame manier

Wist je dat wespen hele nuttige beesten zijn? Ze eten namelijk vliegen en muggen op, wat superhandig is omdat andere insecten de oogst bij de boer in gevaar kunnen brengen. Een natuurlijke opruimer dus! Toch houden we niet van teveel wespen, omdat dit insect gevaarlijk kan steken en wespennesten kan maken. Gelukkig kan een wespennest verwijderen ook op een duurzame manier. Dit zijn onze tips.

wespennest verwijderen

Wespen voorkomen in de tuin

In een duurzame tuin is veel biodiversiteit, wat ook betekent dat er veel insecten rondvliegen. We willen tenslotte insectensterfte voorkomen, omdat dat een groot probleem is de afgelopen jaren. Toch zijn teveel insecten in je tuin, met name wespen, niet altijd welkom. Voordat we je tips geven voor een wespennest verwijderen, daarom eerst wat tips om teveel wespen te voorkomen in de tuin.

 • Wespen voorkomen met bepaalde geuren. De wesp houdt erg van zoete geuren, maar voor bepaalde geuren  hebben ze ook een afkeer. Vooral een kruidentuin of verticale tuin kan hierbij helpen. Wespen houden namelijk niet van citroen en kruidnagel.  Als je wespen wilt voorkomen, kies dan voor een citroenplant of zorg voor genoeg kruidenplantjes op je balkon. Ook lavendel werkt afwerend. Daarnaast werkt de geur van eucalyptus ook goed. Jaag wespen en muggen bijvoorbeeld uit je tuin door speciale wierook met eucalyptusgeur.
 • Een aparte wespenplek creëren. Een andere tip om wespen niet bij je in de buurt te laten komen, is om wespen om te leiden naar een andere plek. Zet een tafeltje in een hoek van de tuin met rottend fruit zodat de wespen daar hun gang kunnen gaan. Zo komen ze minder snel in de rest van de tuin.
 • Zorg voor een nep-wespennest in je tuin. Op een natuurlijke en diervriendelijke manier wespen uit je tuin weren kan ook met een nep-wespennest. Wespen weren namelijk andere nesten en komen daar niet in de buurt. Een nep-wespennest kan dus werken om wespen op afstand houden.

Diervriendelijk omgaan met wespen in de tuin

Als Duurzaam Thuis zijn we er niet voor om wespen uit te roeien, wel om wespen te bestrijden. Heb je last van een wespenplaag? Dan is het wat ons betreft belangrijk om op een duurzame manier om te gaan met de wesp. Bestrijden is niet altijd nodig. Mensen bestrijden een wespennest soms te snel, terwijl sommige wespen vanzelf weg kunnen gaan. Dat komt vooral door een gebrek aan kennis over de wesp en onnodige angst voor het insect.

‘Mensen bestrijden een wespennest soms te snel, terwijl sommige wespen vanzelf weg kunnen gaan’

Er zijn namelijk verschillende soorten wespen. In Nederland alleen komen al zo’n 500 soorten voor. De meest bekende soorten zijn de limonadewesp, de langkopwesp, de hoornaar en de Franse veldwesp. De laatste twee soorten zijn relatief rustig. Als deze wespen een nest bouwen, heb je er nauwelijks last van. Ook gaan ze vanzelf weer weg. Bij langkopwespen – en dan vooral de zogenoemde middelste wesp – is dat hetzelfde, hun nesten zijn klein, zorgen voor weinig last en verdwijnen daarnaast vanzelf in augustus in september omdat ze naar warmere gebieden trekken. De hoornaar vermijd over het algemeen mensen, maar kan vervelend steken als jij hem lastigvalt.. Deze wesp kan ook heel nuttig zijn, hij eet namelijk andere insecten op waaronder limonadewespen, muggen en bladluizen.

Meer lezen over wespen? Bij Wespenstichting vind je hierover meer informatie.

Dall·e lemonade wasp
De limonadewesp is een van de wespen waar je wel overlast van kunt hebben. Deze wesp heeft duidelijke gele en zwarte strepen.
Pexels jiri mikolas
De middelste wesp is onderdeel van de langkopwespen (of Dolichovespula) die nesten maken. Deze wespen heten zo omdat de wang, het stukje tussen de kaken en de onderkant van de ogen, vrij lang is. Deze wespen veroorzaken vaak overlast met hun nest.
Dall·e polistes dominula
De Franse veldwesp is een redelijk rustige wesp. Deze wespen maken kleine nesten en zijn meestal vanzelf weer weg.
12 juli
De Europese hoornaar of paardenwesp is een rustige wesp en kun je herkennen aan hun rood-bruine kleur. Laat hun nest zitten en kom er niet bij in de buurt, ze gaan meestal vanzelf weer weg.

1
Wespennest verwijderen: maak eerst een wespenval

Een wespennest verwijderen of overlast van wespen in de tuin aanpakken kan ook op een duurzame manier. Denk bijvoorbeeld aan een wespenval. Voordat je een wespennest gaat verwijderen is het namelijk nuttig om de insecten eerst zoveel mogelijk uit het nest te krijgen. Het belangrijkste bij het maken van een wespenval is dat je wespen aantrekt, maar tegelijkertijd zorgt dat er geen bijen doodgaan. Net als insectensterfte is bijensterfte namelijk ook een enorm probleem. Hier geldt dan ook: maak alleen een wespenval als je écht veel last hebt van dit insect. Anders is het veel duurzamer en diervriendelijker om de wespen te laten leven. Wespen hebben namelijk ook veel nut, want ze eten vliegen en muggen op.

‘Voeg een beetje alcohol toe aan de val om wespen aan te trekken en bijen te mijden’

Let op: we adviseren je om naast limonadesiroop een beetje alcohol in de val te doen. Dat zorgt er namelijk voor dat je wel wespen aantrekt, maar geen bijen. Bijen mijden alcohol liever, terwijl wespen er wel op afkomen. Schenk er dus een beetje bier of wijn bij voor een betere duurzame wespenval.

Zelf een wespenvanger maken (DIY)

2
Wespennest verwijderen met afwasmiddel

Naast meer diervriendelijke middelen kun je ook prima natuurlijke middelen gebruiken die je al in huis hebt. Met biologisch afwasmiddel een wespennest verwijderen kan namelijk prima! Zo doe je dat.

 1. Begin altijd met goede bescherming van jezelf. Zorg ervoor dat je kleding draagt die strak zit en waarbij wespen nergens naar binnen kunnen kruipen. Draag handschoenen. En zorg voor goede bescherming van je gezicht met bijv. een hoed met een wespengaas
 2. Pak een sprayfles en doe hierin heet water. Voeg vervolgens ongeveer 1/4 kopje afwasmiddel aan toe. Doe de spraydop er weer op en schudt goed door.
 3. Zet de sprayfles op een krachtige stand en ga – met bescherming! – naar het wespennest toe dat je wilt bestrijden.
 4. Spuit je natuurlijke bestrijdingsmiddel in de opening van het nest. Doe dit zo’n 10 tot 15 seconden.
 5. Herhaal dit elke dag totdat de wespen weg zijn. Daarna is het nest leeg en kun je het wespennest verwijderen.
wespennest verwijderen
How to Destroy a Wasp Nest Naturally using Soap and Water
How to Destroy a Wasp Nest Naturally using Soap and Water
Nep wespennest

2x Ecosect Nep Wespennest

Anti muggen wierook

Anti-muggen wierook Eucalyptus

Lavendel in pot

Set van 12 winterharde Lavendel

3
Wespennest verwijderen met water en een stoffen zak

Als je een wespennest hebt die vrij genoeg hangt, kun je deze methode uitproberen. Een vrijhangend wespennest verwijderen kan namelijk met een emmer water en een stoffen zak. Bij voorkeur een stoffen zak of linnen tas die je goed kunt afsluiten, bijvoorbeeld met een touw. Zo werkt deze methode van wespennest verwijderen, die wij vooral adviseren als het nest al voldoende wespvrij is.

 1. Plaats een grote emmer water onder het wespennest. Koud of lauw water is hier prima, kokend water raden we af. Wespen kunnen agressief worden als je kokend water over hun nest giet. Doe dit daarom nooit.
 2. Pak de stoffen zak en doe deze voorzichtig over het nest heen. Werk hierbij van onder naar boven, zodat je het aan de bovenkant vast kunt maken. (Let op: zorg dat je hier voldoende bescherming tegen de eventuele overgebleven wespen draagt!)
 3. Haal het nest van zijn plek door het voorzichtig los te maken.
 4. Doe de zak in de emmer water. Plaats eventueel een zwaar voorwerp – denk aan een baksteen – op de zak om deze onder water te houden.
 5. Laat de emmer een nacht staan en gooi het wespennest de dag erna weg. Soms mag dit ook in een natuurgebied. Informeer hierover bij jouw gemeente.

Meer tips voor het duurzaam bestrijden van insecten? Hier lees je meer over motten bestrijden, eikenprocessierups bestrijden en mieren bestrijden.

Meer in deze categorie

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Wat vreselijk jammer dat jullie op een website die ‘duurzaam’ in de naam hebben kiezen voor methodes die juist niet duurzaam zijn. Hoewel jullie beginnen over biodiversiteit en hoe nuttig wespen zijn, zijn de methodes die jullie hier vermelden vrijwel allemaal gericht op het uitroeien van de wespen. Dat is niet nodig en daar komt nog eens bij dat bij de afwasmiddel-methode die jullie hier promoten de Franse veldwesp wordt afgebeeld én in de video wordt bestreden, terwijl juist de Franse veldwesp een zeer vriendelijke wesp is waarvan je het nest in >99% van de gevallen gewoon kan laten zitten, waar het nest ook zit. Echt bewust en duurzaam omgaan met onze omgeving begint met weten dat lang niet alle wespen zo “vervelend” worden, zoals de Franse veldwesp en zelfs de hoornaar. Daarnaast is het pas echt “duurzaam thuis” als je een wespennest laat verplaatsen in plaats van het te… Lees verder »

Top, dank!

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.