Wespennest verwijderen op een duurzame manier

Wist je dat wespen hele nuttige beesten zijn? Ze eten namelijk vliegen en muggen op, wat superhandig is omdat andere insecten de oogst bij de boer in gevaar kunnen brengen. Een natuurlijke opruimer dus! Toch houden we niet van teveel wespen, omdat dit insect gevaarlijk kan steken en wespennesten kan maken. Gelukkig kan een wespennest verwijderen ook op een duurzame manier. Dit zijn onze tips.

wespennest verwijderen

Wespen voorkomen in de tuin

In een duurzame tuin is veel biodiversiteit, wat ook betekent dat er veel insecten rondvliegen. We willen tenslotte insectensterfte voorkomen, omdat dat een groot probleem is de afgelopen jaren. Toch zijn teveel insecten in je tuin, met name wespen, niet altijd welkom. Voordat we je tips geven voor een wespennest verwijderen, daarom eerst wat tips om teveel wespen te voorkomen in de tuin.

 • Wespen voorkomen met bepaalde geuren. De wesp houdt erg van zoete geuren, maar voor bepaalde geuren  hebben ze ook een afkeer. Vooral een kruidentuin of verticale tuin kan hierbij helpen. Wespen houden namelijk niet van citroen en kruidnagel.  Als je wespen wilt voorkomen, kies dan voor een citroenplant of zorg voor genoeg kruidenplantjes op je balkon. Ook lavendel werkt afwerend. Hier vind je meer kruiden die wespen op afstand houden. Daarnaast werkt de geur van eucalyptus ook goed. Jaag wespen en muggen bijvoorbeeld uit je tuin door speciale wierook met eucalyptusgeur.
 • Een aparte wespenplek creëren. Een andere tip om wespen niet bij je in de buurt te laten komen, is om wespen om te leiden naar een andere plek. Zet een tafeltje in een hoek van de tuin met rottend fruit zodat de wespen daar hun gang kunnen gaan. Zo komen ze minder snel in de rest van de tuin.
 • Zorg voor een nep-wespennest in je tuin. Op een natuurlijke en diervriendelijke manier wespen uit je tuin weren kan ook met een nep-wespennest. Wespen weren namelijk andere nesten en komen daar niet in de buurt. Een nep-wespennest kan dus werken om wespen op afstand houden.

1
Wespennest verwijderen: maak eerst een wespenval

Een wespennest verwijderen of overlast van wespen in de tuin aanpakken kan ook op een duurzame manier. Denk bijvoorbeeld aan een wespenval. Voordat je een wespennest gaat verwijderen is het namelijk nuttig om de insecten eerst zoveel mogelijk uit het nest te krijgen. Het belangrijkste bij het maken van een wespenval is dat je wespen aantrekt, maar tegelijkertijd zorgt dat er geen bijen doodgaan. Net als insectensterfte is bijensterfte namelijk ook een enorm probleem. Hier geldt dan ook: maak alleen een wespenval als je écht veel last hebt van dit insect. Anders is het veel duurzamer en diervriendelijker om de wespen te laten leven. Wespen hebben namelijk ook veel nut, want ze eten vliegen en muggen op.

‘Voeg een beetje alcohol toe aan de val om wespen aan te trekken en bijen te mijden’

Let op: we adviseren je om naast limonadesiroop een beetje alcohol in de val te doen. Dat zorgt er namelijk voor dat je wel wespen aantrekt, maar geen bijen. Bijen mijden alcohol liever, terwijl wespen er wel op afkomen. Schenk er dus een beetje bier of wijn bij voor een betere duurzame wespenval.

2
Wespennest verwijderen met afwasmiddel

Naast meer diervriendelijke middelen kun je ook prima natuurlijke middelen gebruiken die je al in huis hebt. Met biologisch afwasmiddel een wespennest verwijderen kan namelijk prima! Zo doe je dat.

 1. Begin altijd met goede bescherming van jezelf. Zorg ervoor dat je kleding draagt die strak zit en waarbij wespen nergens naar binnen kunnen kruipen. Draag handschoenen. En zorg voor goede bescherming van je gezicht met bijv. een hoed met een wespengaas
 2. Pak een sprayfles en doe hierin heet water. Voeg vervolgens ongeveer 1/4 kopje afwasmiddel aan toe. Doe de spraydop er weer op en schudt goed door.
 3. Zet de sprayfles op een krachtige stand en ga – met bescherming! – naar het wespennest toe dat je wilt bestrijden.
 4. Spuit je natuurlijke bestrijdingsmiddel in de opening van het nest. Doe dit zo’n 10 tot 15 seconden.
 5. Herhaal dit elke dag totdat de wespen weg zijn. Daarna is het nest leeg en kun je het wespennest verwijderen.
wespennest verwijderen

Hieronder kan je een amerikaan met afwasmiddel aan de slag zien met een wespennest. 

3
Wespennest verwijderen met water en een stoffen zak

Als je een wespennest hebt die vrij genoeg hangt, kun je deze methode uitproberen. Een vrijhangend wespennest verwijderen kan namelijk met een emmer water en een stoffen zak. Bij voorkeur een stoffen zak of linnen tas die je goed kunt afsluiten, bijvoorbeeld met een touw. Zo werkt deze methode van wespennest verwijderen, die wij vooral adviseren als het nest al voldoende wespvrij is.

 1. Plaats een grote emmer water onder het wespennest. Koud of lauw water is hier prima, kokend water raden we af. Wespen kunnen agressief worden als je kokend water over hun nest giet. Doe dit daarom nooit.
 2. Pak de stoffen zak en doe deze voorzichtig over het nest heen. Werk hierbij van onder naar boven, zodat je het aan de bovenkant vast kunt maken. (Let op: zorg dat je hier voldoende bescherming tegen de eventuele overgebleven wespen draagt!)
 3. Haal het nest van zijn plek door het voorzichtig los te maken.
 4. Doe de zak in de emmer water. Plaats eventueel een zwaar voorwerp – denk aan een baksteen – op de zak om deze onder water te houden.
 5. Laat de emmer een nacht staan en gooi het wespennest de dag erna weg.

Meer tips voor het duurzaam bestrijden van insecten? Hier lees je meer over motten bestrijden, eikenprocessierups bestrijden en mieren bestrijden.

Paula

Paula

Paula Heeger (26) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
0
Laat een reactie achterx

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.