Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
eikenprocessierups bestrijden

Zo doe je dat: de eikenprocessierups bestrijden op een duurzame manier

De eikenprocessierups kan vooral voor kinderen en mensen met luchtwegproblemen schadelijk zijn. Wil je de eikenprocessierups aanpakken in je eigen duurzame tuin? Denk er dan aan dat dit ook op een natuurlijke manier kan die beter is voor mens én dier. Door je tuin aantrekkelijker te maken voor de natuurlijke vijanden van deze rupsen kan je het probleem voor de toekomst voorkomen. Als je het probleem voor de korte termijn wilt aanpakken zijn er goede biologisch afbreekbare bestrijdingsmiddelen aanwezig. 

eikenprocessierups bestrijden

Waarom de eikenprocessierups zo hardnekkig is

De eikenprocessierups is een hardnekkig insect om te bestrijden. Dat komt door de kleine haartjes die het dier heeft. Die zorgen voor irritaties op je huid, in je ogen en kunnen er zelfs voor zorgen dat je moeilijker kunt ademhalen. 

Hoewel de eikenprocessierups lange witte haren heeft waardoor je ‘m kunt herkennen in je tuin, zijn juist de kleine haren die je niet ziet gevaarlijk. De haren van de rups kunnen namelijk tot ver rond de boom terechtkomen. En dat maakt het eikenprocessierups bestrijden extra moeilijk.

Ook ontstaan er vaak nesten in eikenbomen. Misschien heb je wel bomen in je buurt staan waar linten omheen zijn gespannen. Grote kans dat daar iemand van de gemeente bezig is met de eikenprocessierups bestrijden. De nesten zijn namelijk erg moeilijk om te verwijderen omdat ze in elkaar verwikkeld zitten, als een groot ingewikkeld spinsel. 

Waarom je beter voor natuurlijke middelen kunt kiezen dan voor gif

Om insecten direct uit te roeien kiezen veel mensen voor gif. Geen goed idee, omdat je hiermee alle dieren kan doden. Je doodt namelijk niet alleen de vervelende rups, maar ook andere insecten die juist meer dan nodig zijn in de natuur. Ook is het niet goed voor jezelf, omdat er giftige stoffen in de sterk geconcentreerde middelen zitten. De eikenprocessierups bestrijden met gif raden we dan ook af. 

De eikenprocessierups bestrijden met natuurlijke vijanden

Hoe moet je de eikenprocessierups dan wel bestrijden? Op een natuurlijke en duurzame manier, raden wij aan. Net als bij wolluis bestrijden of slakken bestrijden, kun je voor natuurlijke vijanden van het insect kiezen. En de eikenprocessierups heeft er nogal wat! Denk bijvoorbeeld aan vogels zoals mussen, koolmezen en de spreeuw. Ook van de sluipwesp moet de eikenprocessierups niets hebben. Met deze tips trek je deze insecten aan en jaag je de eikenprocessierups uit je tuin.

1
Eikenprocessierups bestrijden met een bloemenmengsel

De eerste tip is om een bloemenmengsel te zaaien in je tuin. Hieronder zetten we een aantal pakketjes voor je op een rij. Door de bloemen die je zaait in je tuin, trek je namelijk insecten aan die natuurlijke vijanden zijn van de eikenprocessierups. Denk aan de eerdergenoemde sluipwesp, maar ook spinnen, eikenwantsen en gaaswantsen. Deze insecten eten de eikenprocessierups namelijk op! Zorg er daarom voor dat je deze zaden plant vlakbij de eikenboom of plek in de tuin waar je last hebt van de rups. 

2
Hang een vogelhuisje op

Ook vogels eten insecten. De eikenprocessierups bestrijden door een vogelhuisje op te vangen is dus helemaal geen gek idee! Je kunt zelf een voederhuisje maken of een vogelhuisje kopen om in de boom te hangen. Zorg dat je het aantrekkelijk maakt voor de vogels en leg ook wat voer neer.

3
Gebruik een biologisch afbreekbaar bestrijdingsmiddel

Er zijn in de markt verschillende biologisch afbreekbare middelen aanwezig.  Een goed beoorbeeld voorbeeld  hiervan is Catefix. Nesten kunnen eenvoudig worden gefixeerd. Na het behandelen komt er een glas harde schil om de rupsen, die uiteindelijk biologisch afbreekbaar is. Daardoor wordt de overlast van brandharen wordt weggenomen. En dit voorkomt een verdere uitbreiding van de rupsenpopulatie. Het gefixeerde en behandelde nest kan blijven zitten. Mits je een bril, handschoenen en een goede bescherming hebt kan je hiermee zelf aan de slag. Hieronder een kort fragment van omroep Brabant, om te laten zien hoe dit in de praktijk werkt. Als het probleem wat groter is adviseren we zeker een professional in te huren.

Eikenprocessierups bestrijding bio

Biologische eikenprocessierups bestrijding

Bloemenmengsel eikenprocessierups

Bloemenmengsel tegen Eikenprocessierups

Duurzaam vogelhuisje

Duurzaam Vogelhuisje

Duurzame oplossing voor bestrijding eikenprocessierups

4
Richt je tuin insectvriendelijker in

Een tip voor op de langere termijn is het anders inrichten van je tuin om de eikenprocessierups te bestrijden. De rups kan namelijk ieder jaar weer terugkomen. Zorg dat er meer biodiversiteit is in je tuin, denk bijvoorbeeld eens aan een tuin met daarin kruiden die vlinders en bijen aantrekken. Zo ga je ook direct bijensterfte tegen, een ander groot probleem.

‘Je trekt met bepaalde bloemen en kruiden natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan én je tuin ziet er ook nog leuker uit’

Een echte win-win situatie, want je trekt met bepaalde bloemen en kruiden natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aan én je tuin ziet er ook nog leuker uit. En je kunt zelf ook nog eens gebruik maken van de kruiden die je zaait! 

Laat jouw gouden tip weten!

Bij Duurzaamthuis.nl horen we ook graag jullie tips. Heb je nog een gouden tip voor het bestrijden van de eikenprocessierups? Wat werkt er in jouw duurzame tuin? We horen het graag van je in een reactie hieronder. 

Meer in deze categorie

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.