Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Tweedehands kleding verkopen

Tweedehands kleding verkopen

Tegenwoordig is de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrietakken. Het fenomeen ¨fast fashion¨ (snelle mode) is hier een oorzaak van. Met ¨fast fashion¨ wordt mode bedoeld met een zeer korte omlooptijd. Bij fast fashion lopen veel kleding merken met de trends mee door op een zeer korte termijn nieuwe collecties uit te brengen en ervoor te zorgen dat er wekelijks nieuwe kleding in de rekken hangt. Een van de meest voor de hand liggende manieren om fast fashion tegen te gaan is om tweedehandskleding te kopen en te verkopen. Om je hierbij te helpen hebben we hier een aantal opties op een rijtje gezet hoe je makkelijk tweedehands kleding kan verkopen.

Online kleding verkopen

Tegenwoordig kopen steeds meer mensen kleding online. Dat is ook niet gek gezien het heel makkelijk is. In april 2020 nam het aantal pakketjes met 175% toe als gevolg van Corona maatregelen. Online shoppen heeft veel voordelen. Je kan op elk moment shoppen: tijdens het ontbijt, in de trein, op het werk tijdens een pauze… Noem het maar op. Vroeger als je tweedehandskleding wilde kopen moest je soms ver reizen. Dat is nu niet het geval. Met een klik of twee kan je vanuit jouw woon- of slaapkamer prijzen van verschillende producten en winkels met elkaar vergelijken. Online shoppen heeft ook nadelen. Je kunt een product niet voelen en vasthouden. Je moet een product beoordelen vanaf een plaatje en als het niet goed past moet je het terugsturen. Toch is één ding is zeker: tweedehands kleding verkopen is nog nooit zo makkelijk geweest.

Waar kan ik tweedehands kleding verkopen?

1
Vinted

Vinted is sinds kort heel erg populair geworden. Je kan er op een vrij snelle, makkelijke en veilige manier kleding kopen en verkopen. Op deze website kan je er zowel merk als geen merkkleding verkopen. Naast kleding kan je er ook schoenen, tassen en accessoires verkopen, maar ook kopen. Er moet wel vermeld worden dat Vinted veel gebruikt wordt door jongeren en jong volwassenen.

2
Marktplaats

Een andere manier is natuurlijk oude vertrouwbare Marktplaats. Marktplaats heeft ruim 2 miljoen bezoekers per dag, dus er zijn genoeg potentiele kopers. Marktplaats is een goede plek voor mensen die opzoek zijn naar een specifiek kledingstuk. Dus het is belangrijk dat je een volledige en duidelijke beschrijving toevoegt zodat mensen je advertentie makkelijk kunnen vinden. 

3
The Next Closet

The Next Closet is een website voor tweedehands kleding opgericht door een Nederlands meisje. Op deze website wordt vooral gehandeld in merkkleding. Dus als je een online plekje zoekt waar je je mooie stukken kleding kan verkopen tegen een redelijke prijs, dan is dat The Next Closet. Op deze website zijn de prijzen dus wat hoger dan op andere platforms. Ook goed om te weten is dat merkkleding vaak duurzamer is omdat deze in veel gevallen langer meegaat. Bovendien brengen duurdere en luxere kledingmerken minder vaak collecties uit in tegenstelling tot goedkope kledingmerken.

4
Appel & Ei

In de tegenstelling tot hierboven genoemde opties, Appel & Ei is een fysieke winkel waar je de kleding die je wilt verkopen kan komen brengen. De kleding moet wel in een goede staat zijn (schoon, onbevlekt en reukloos) en niet ouder zijn dan drie seizoenen. Na de verkoopperiode, als jouw kleding verkocht is, ontvang je 40% van de door Appel & Ei gehanteerde verkoopprijs uitbetaald. Als door jouw ingeleverde kleding stukken niet verkocht worden, kun je ervoor kiezen om deze kleding terug te krijgen of dat Appel & Ei deze doneert aan een goed doel. Je kan natuurlijk bij Appel & Ei ook zelf shoppen. Zij hebben winkels in Breda, Den Bosch, Den Haag, Deventer, Doesburg, Doetinchem, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Hilversum, Leiden, Nijmegen, Winterswijk, Zutphen en Zwollen.

5
Clothing Swap

Een andere manier om fast fashion tegen te gaan is om mee te doen aan een Clothing Swap. Dit is een fysiek event waarbij je je oude kleding meeneemt. Op locatie wordt alle ingeleverde kleding eerst gecontroleerd. Vervolgens mogen de deelnemers kledingstukken kiezen uit de verzamelde tweedehands kleding. Clothing Swap is vaak gratis. Je kan zelf een Clothing Swap organiseren of Googlen of op Facebook opzoeken of er een Clothing Swap bij jou in de buurt plaats gaat vinden. Zoek gewoon op clothingswap en/of kledingruil en de naam van je stad, en je krijgt leuke resultaten voor jouw omgeving.

Praktische tips om meer kleding te verkopen

Vervolgens is het belangrijk dat je jouw kleding op een leuke manier naar voren laat komen, zodat mensen het ook echt willen kopen. Onderstaande filmfragment geeft praktische tips hoe je jouw kleding nog wat makkelijker kan verkopen! 

Kleding verkopen op Vinted? Zo doe ik dat (tips)
Kleding verkopen op Vinted? Zo doe ik dat (tips)

Tweedehands kleding niet verkopen maar doneren

Doneer je toch liever de tweedehandskleding? Zorg er dan voor dat het in de handen komt van de mensen die het echt nodig hebben. Ken je zelf deze mensen niet? Breng alles wat nog bruikbaar is naar een kledingbank want dan weet je zeker dat het goed terecht komt. Je kan bruikbare kleding ook naar een kringloopwinkel brengen.

Stuk? Gooi het niet bij de restafval!

Kapotte kleding en ander textiel kan je in een dichte plastic zak stoppen en in een textielbak (kledingcontainer) van je gemeente weggooien. Wat nog goed is, gaat naar kringloopwinkels in Afrika, Azië en Oost-Europa. De rest wordt grotendeels gerecycled, onder meer tot isolatie- en vulmateriaal. 

Meer in deze categorie

Ivana Mandic

Ivana Mandic

Expertise: Energie
Als Industriëel Ecoloog, weet ik hoe belangrijk het is om onze mooie planeet leefbaar te houden. Ik geloof dat als je verandering wilt zien, je eerst bij jezelf moet beginnen.

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.