Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Katoen

Katoen isolatie: gerecycled katoen

Impact
Kosten
± 11,50 euro per m²
Terugverdientijd
7 jaar
Gemak
1-2 dagen
Subsidie
Ja
Sluiten
Toelichting
Er is geen aparte subsidie voor dit isolatiemateriaal. Voor algemene subsidies voor isoleren kun je hier onze pagina over subsidies bekijken.

Je muren isoleren kan met veel soorten natuurlijk materiaal. Wist je dat je ook met gerecycled katoen kunt isoleren?  Zoals de naam al zegt is gerecycled katoen gemaakt van oude katoenen producten, zoals kleding. Een heel duurzaam product is én ook nog eens erg geschikt voor isolatie omdat katoen ademend materiaal is. In dit artikel vertellen we je meer over katoen isolatie, de milieu-impact en de voor- en nadelen van katoen.

Katoen isolatie

Wat is katoen isolatie?

Katoen isolatie betekent dat je je huis isoleert met (gerecycled) katoen. Het dikke katoen is namelijk heel geschikt als je je muren wilt isoleren, zoals je op de afbeelding hiernaast kunt zien.

Gerecycled katoen wordt gemaakt van ingezamelde kleding. Van alle ingezamelde kleding kan maar de helft worden hergebruikt, de andere helft belandt op de vuilnisbelt of in de kringloopwinkel. Gelukkig wordt de kleding tegenwoordig steeds vaker gebruikt voor de productie van een hoogwaardig isolatiemateriaal.

De tweedehandskleding die voor isolatie kan worden gebruikt wordt ingezameld en gesorteerd. Daarna wordt het met een bindend vezel van polyester (omdat de kleine vezels van de oude kleding dat niet doen) verhit tot 100 graden. Zo wordt het materiaal gesmolten tot een isolatiedeken.

Prijs per M2

15,54 euro per m2 (dikte 5 cm)

Isolatiewaarde 

De isolatiewaarde ligt tussen de 0,039 en 0,042. Dat is erg goed. Voor isolatiewaarde geldt namelijk: hoe lager, hoe beter. Binnen de natuurlijke materialen komt katoen qua isolatiewaarde op de 3e plek. 

Waar katoen isolatie voor wordt gebruikt

Maar wat kun je nu het beste isoleren met katoen? Katoen isolatie wordt vooral gebruikt voor muurisolatie, vloerisolatie en dakisolatie. Katoen dempt ook het geluid, waardoor het geschikt is voor kamers waar je een betere akoestistiek wilt. In vochtige ruimtes kun je beter niet kiezen voor katoen isolatie.

De voor- en nadelen van katoen isolatie

Voordelen katoen isolatie

1
Het belangrijkste om naar te kijken is de isolatiewaarde van het materiaal. Bij katoen ligt de isolatiewaarde tussen de 0,039 en 0,042. Dat is erg goed. Voor isolatiewaarde geldt namelijk: hoe lager, hoe beter.
2
Dik katoen zorgt voor een betere akoestisiek. Het dempt het geluid in de kamer.
3
Katoen is gemakkelijk te snijden als je zelf gaat isoleren.
4
Je kunt katoen isolatie in verschillende soorten kopen, van dekens tot rollen en vlokken en buisisolatie.
5
Katoen heeft vochtregulerende eigenschappen. Het materiaal ademt goed. Zo is het in de zomer koel in huis en in de winter warm.

Nadelen katoen isolatie

1
Katoen isolatie is minder geschikt voor vochtige ruimtes. In een garage of vochtige zolder is het niet aan te raden om te isoleren met katoen. Ook voor spouwmuren is katoen geen optie.
2
Het beste is om te isoleren met dik katoen, maar soms moeten er twee lagen worden geplaatst. Hierdoor kunnen de kosten oplopen.
3
Katoen is brandbaar materiaal. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het achter een dikke gipsplaat zit.

Katoen isolatie kopen

katoen isolatie

Métisse Katoen Isolatierol 750 x 60 x 5 cm

katoen isolatie kopen

Métisse Akoestische Plaat Katoen

Paula Heeger

Paula Heeger

Paula Heeger (27) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt en tiktokt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.