Een duurzaam huis moet natuurlijk op een wat natuurlijkere manier worden schoon gemaakt. Maar hoe doe je dat? Waar begin je en waar moet je op letten? Hieronder een aantal tips om je op weg te helpen:

natuurlijk schoonmaken ecover

Kies natuurlijke en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen

Maar hoe weet je nu of je te maken hebt met een milieuvriendelijk schoonmaakproduct?

  • Om te beginnen moeten de bestanddelen zoveel mogelijk natuurlijk en biologisch afbreekbaar zijn.
  • Daarnaast moet bij de productie zoveel mogelijk rekening gehouden worden met het milieu.

Natuurlijke reiniger i.p.v. een synthetische reiniger

Het kan best lastig zijn om de natuurlijke schoonmaakmiddelen eruit te vissen. De term ‘natuurlijk’ is namelijk niet beschermd en iedereen kan deze te pas en te onpas gebruiken. Ik trapte er pas ook weer in door een product aan te schaffen met alleen maar natuurlijke claims, na enig onderzoek bleek er alleen maar één druppel lavendel en citroen in te zitten en waren overige bestanddelen synthetisch.

Het verschil tussen synthetische en natuurlijke reinigers is dat de synthetische of petrochemisch schoonmaakmiddelen zijn vervaardigd uit aardolie en de natuurlijke schoonmaakmiddelen zeep bevatten op plantaardige basis. Deze plantaardige zeep werd al gebruikt door de Egyptenaren en bevat een wasactieve substantie die snel en volledig wordt afgebroken. Zodra plantaardige zeep in contact komt met de natuur verliest het langzaam zijn werking. De verdere totale afbraak gebeurd binnen enkele dagen, zonder enig giftige resten achter te laten.

Biologisch afbreekbaar

Biologisch afbreekbaar wil zeggen dat een stof door bacteriën ‘opgegeten’ kan worden en dus ‘verdwijnt’ als hij in het milieu terechtkomt. Het goede nieuws is dat voor schoonmaakmiddelen wettelijk is bepaald dat de wasactieve stoffen binnen een bepaalde tijd voor minimaal negentig procent afgebroken moeten zijn. Voldoet een product aan deze eis, dan pas mag er ‘biologisch afbreekbaar’ op komen te staan.

Waarom biologische schoonmaakmiddelen i.p.v. chemische schoonmaakmiddelen?

Een prettig aspect van een schoonmaakmiddel waarvan je weet dat het goed afbreekt, is dat je het minder als een gifstof gaat behandelen. Het doet er bijvoorbeeld niet toe als er restjes van in een plantenpot terechtkomen, of in de tuin. Sommige middelen zijn zelfs veilig te gebruiken op een aanrecht.

Onze lichamen zijn in principe beter geschikt om met plantaardige middelen om te gaan dan met chemische. Wie allergisch is voor schoonmaakmiddelen heeft goede kans dat het met deze producten wel goed gaat. Het milieuvoordeel van ecologische producten is dat de stoffen aan de aardoppervlakte ontstaan en ook weer in de aarde opgaan.

Samengevat: als je binnenkort weer voor het schap staat, kies dan voor producten op basis van zeep of plantaardige wasactieve stoffen (kokosolie of palmolie), dan kan je het met een gerust hart kopen. Bevat het wasactieve stoffen op basis van aardolie dan kan je het product beter in de rekken laten staan. Heb je toch voorkeur voor het product kijk dan of er ‘biologisch afbreekbaar’ op de verpakking staat.

Wil je aan de slag met biologisch schoonmaken ga dan naar: Tips om natuurlijk je huis schoon te maken.

Enkele tips van ecologische producten en merken:

Luchtverfrissers:
Attitude

Schoonmaakmiddelen
Ecover

Wasmiddelen
Klok
Ecover