Duurzaam Thuis Schoonmaakgids

Geplaatst op 08 mei 2009 in Duurzaam wonen

Een duurzaam huis moet natuurlijk op een wat natuurlijkere manier worden schoon gemaakt. Maar hoe doe je dat? Waar begin je en waar moet je op letten? Hieronder een aantal tips om je op weg te helpen:

Kies natuurlijke en biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen

Maar hoe weet je nu of je te maken hebt met een milieuvriendelijk schoonmaakproduct?

  • Om te beginnen moeten de bestanddelen zoveel mogelijk natuurlijk en biologisch afbreekbaar zijn.
  • Daarnaast moet bij de productie zoveel mogelijk rekening gehouden worden met het milieu.

Natuurlijke reiniger i.p.v. een synthetische reiniger

Het kan best lastig zijn om de natuurlijke schoonmaakmiddelen eruit te vissen. De term ‘natuurlijk’ is namelijk niet beschermd en iedereen kan deze te pas en te onpas gebruiken. Ik trapte er pas ook weer in door een product aan te schaffen met alleen maar natuurlijke claims, na enig onderzoek bleek er alleen maar één druppel lavendel en citroen in te zitten en waren overige bestanddelen synthetisch.

Het verschil tussen synthetische en natuurlijke reinigers is dat de synthetische of petrochemisch schoonmaakmiddelen zijn vervaardigd uit aardolie en de natuurlijke schoonmaakmiddelen zeep bevatten op plantaardige basis. Deze plantaardige zeep werd al gebruikt door de Egyptenaren en bevat een wasactieve substantie die snel en volledig wordt afgebroken. Zodra plantaardige zeep in contact komt met de natuur verliest het langzaam zijn werking. De verdere totale afbraak gebeurd binnen enkele dagen, zonder enig giftige resten achter te laten.

Biologisch afbreekbaar

Biologisch afbreekbaar wil zeggen dat een stof door bacteriën ‘opgegeten’ kan worden en dus ‘verdwijnt’ als hij in het milieu terechtkomt. Het goede nieuws is dat voor schoonmaakmiddelen wettelijk is bepaald dat de wasactieve stoffen binnen een bepaalde tijd voor minimaal negentig procent afgebroken moeten zijn. Voldoet een product aan deze eis, dan pas mag er ‘biologisch afbreekbaar’ op komen te staan.

Waarom biologische schoonmaakmiddelen i.p.v. chemische schoonmaakmiddelen?

Een prettig aspect van een schoonmaakmiddel waarvan je weet dat het goed afbreekt, is dat je het minder als een gifstof gaat behandelen. Het doet er bijvoorbeeld niet toe als er restjes van in een plantenpot terechtkomen, of in de tuin. Sommige middelen zijn zelfs veilig te gebruiken op een aanrecht.

Onze lichamen zijn in principe beter geschikt om met plantaardige middelen om te gaan dan met chemische. Wie allergisch is voor schoonmaakmiddelen heeft goede kans dat het met deze producten wel goed gaat. Het milieuvoordeel van ecologische producten is dat de stoffen aan de aardoppervlakte ontstaan en ook weer in de aarde opgaan.

Samengevat: als je binnenkort weer voor het schap staat, kies dan voor producten op basis van zeep of plantaardige wasactieve stoffen (kokosolie of palmolie), dan kan je het met een gerust hart kopen. Bevat het wasactieve stoffen op basis van aardolie dan kan je het product beter in de rekken laten staan. Heb je toch voorkeur voor het product kijk dan of er ‘biologisch afbreekbaar’ op de verpakking staat.

Wil je aan de slag met biologisch schoonmaken ga dan naar: Tips om natuurlijk je huis schoon te maken

Reacties (3)
08/05/09 • 12:49

[…] Meer tips voor natuurlijk schoonmaken kijk dan ook in de Duurzaam Thuis Schoonmaakgids […]

Hannah
29/08/10 • 14:34

“Samengevat: als je binnenkort weer voor het schap staat, kies dan voor producten op basis van zeep of plantaardige wasactieve stoffen (kokosolie of palmolie), dan kan je het met een gerust hart kopen.”

Dit vind ik een gevaarlijk advies. Kokosolie of palmolie is CO2-neutraal en er wordt geen aardolie gebruikt. Hier staat echter tegenover dat er voor de productie van kokosolie en palmolie nog dagelijks regenwoud wordt gekapt in bijvoorbeeld Indonesië. Omdat het tropische producten zijn, moet je de uitstoot voor het vervoer naar Nederland er nog bij optellen én de vaak slechte werkomstandigheden van de arbeiders op de plantages. Ik vraag me dus ten zeerste af of producten op basis van kokosolie of palmolie uiteindelijk duurzamer en milieuvriendelijker zijn dan een product op basis van aardolie.

18/10/10 • 13:08

Er zijn ook bedrijven zoals Amanprana die kokosolie en palmolie gebruiken waaraan grote fairtrade projecten gekoppeld worden en die dus wél duurzaam en milieuvriendelijk gemaakt worden.

Plaats hier uw reactie
Bij Duurzaam Thuis kun je alles lezen over duurzame oplossingen in en rondom het huis. Naast het bieden van overzicht proberen we per onderwerp tips te geven om zelf concreet aan de slag te kunnen!
DuurzaamThuis nieuwsbrief
* = verplicht veld