Een duurzaam huis maak je natuurlijk op een ecologische manier schoon. Maar hoe doe je dat? Waar begin je en waar moet je op letten bij het kopen van biologische schoonmaakmiddelen? In deze Duurzaam Thuis Schoonmaakgids leggen we alles uit.

biologische schoonmaakmiddelen

Wanneer is een schoonmaakproduct milieuvriendelijk of natuurlijk?


Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

  • Bevatten bestanddelen die zoveel mogelijk natuurlijk en biologisch afbreekbaar zijn. Geen bestanddelen die bijvoorbeeld synthetisch zijn of afkomstig van dieren, maar plantaardige bestanddelen.
  • Zijn qua productieproces milieuvriendelijk. Als het schoonmaakproduct geproduceerd wordt, is er rekening gehouden met mens en dier. Geen schadelijke stoffen die in rivieren of in de lucht terecht komen en alleen maar meer verontreinigen.

Natuurlijke schoonmaakmiddelen

Het kan best lastig zijn om de natuurlijke schoonmaakmiddelen eruit te vissen. De term ‘natuurlijk’ is namelijk niet beschermd en iedereen kan deze te pas en te onpas gebruiken.  Let daarom ook zeker op keurmerken, via de (app) Keurmerkenwijzer kun je controleren of het product aan bepaalde eisen voldoet en of het keurmerk betrouwbaar is.

Het verschil tussen natuurlijk en synthetisch

Het verschil tussen synthetische en natuurlijke reinigers is dat de synthetische of petrochemisch schoonmaakmiddelen zijn vervaardigd uit aardolie en de natuurlijke schoonmaakmiddelen zeep bevatten op plantaardige basis. Deze plantaardige zeep werd al gebruikt door de Egyptenaren en bevat een wasactieve substantie die snel en volledig wordt afgebroken. Zodra plantaardige zeep in contact komt met de natuur verliest het langzaam zijn werking. De verdere totale afbraak gebeurd binnen enkele dagen, zonder enig giftige resten achter te laten.

Wat betekent biologisch afbreekbaar?

Biologisch afbreekbaar wil zeggen dat een stof door bacteriën ‘opgegeten’ kan worden en dus ‘verdwijnt’ als hij in het milieu terechtkomt. Het goede nieuws is dat voor schoonmaakmiddelen wettelijk is bepaald dat de wasactieve stoffen binnen een bepaalde tijd voor minimaal negentig procent afgebroken moeten zijn. Voldoet een product aan deze eis, dan pas mag er ‘biologisch afbreekbaar’ op komen te staan. Ecologische schoonmaakmiddelen die van gerecycled materiaal zijn gemaakt (PET-flessen, onder andere), zijn bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar.
schoonmaken met citroen

Waarom je beter ecologische schoonmaakmiddelen in plaats van chemische schoonmaakmiddelen kunt gebruiken

Een prettig aspect van een schoonmaakmiddel waarvan je weet dat het goed afbreekt, is dat je het minder als een gifstof gaat behandelen. Het doet er bijvoorbeeld niet toe als er restjes van in een plantenpot terechtkomen, of in de tuin. Sommige middelen zijn zelfs veilig te gebruiken op een aanrecht.
‘Het milieuvoordeel van ecologische producten is dat de stoffen aan de aardoppervlakte ontstaan en ook weer in de aarde opgaan’
Onze lichamen zijn in principe beter geschikt om met plantaardige middelen om te gaan dan met chemische. Wie allergisch is voor schoonmaakmiddelen heeft goede kans dat het met deze producten wel goed gaat. Het milieuvoordeel van ecologische producten is dat de stoffen aan de aardoppervlakte ontstaan en ook weer in de aarde opgaan. Samengevat: als je binnenkort weer voor het schap staat, kies dan voor producten op basis van zeep of plantaardige wasactieve stoffen (kokosolie of palmolie), dan kun je het met een gerust hart kopen. Bevat het wasactieve stoffen op basis van aardolie dan kun je het product beter in de rekken laten staan. Heb je toch voorkeur voor een bepaald product? Kijk dan of er ‘biologisch afbreekbaar’ op de verpakking staat (of kies toch voor een ecologisch alternatief, want die zijn er steeds meer).

ecologische luchtverfrisser

Duurzaam Thuis Schoonmaakgids: de beste biologische schoonmaakmiddelen

Ecologische/milieuvriendelijke en biologische schoonmaakmiddelen zijn er tegenwoordig gelukkig steeds meer. Zelfs in de schappen van de supermarkt kun je een milieuvriendelijke optie vinden. Als je op zoek bent om je schoonmaakmiddelen te verduurzamen, dan zijn dit merken waar je aan kunt denken.

Luchtverfrissers

1. Attitude

Synthetische luchtverfrissers bevatten veel chemische verbindingen, waarvan vele schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. In de producten van Attitude zit actieve kool, wat de lucht zuivert en etherische olie, waardoor het lekker ruikt.

2. Waft

Luchtverfrissers van Waft zitten in een gerecyclede fles en bevatten biologische bestanddelen.3. Weleda

Een ‘roomspray’ klinkt luxer dan een luchtverfrisser, maar het doet in principe hetzelfde, soms is het alleen meer geparfumeerd. Als je daarvan houdt, raden we je Weleda aan.

Schoonmaakmiddelen


1. Ecover


De verpakkingen van Ecover zijn van gerecycled plastic gemaakt. De bestanddelen in hun schoonmaakmiddelen zijn voor 95% van natuurlijke oorsprong. Verder is de Zero-lijn ook parfumvrij, wat handig is als je een gevoelige huid hebt of een allergie.


2. Sophie Green


In de schappen van de supermarkt kun je producten van Sophie Green vinden. Het concept? Koop één herbruikbare fles met een eco-refill poeder. Thuis kun je het aanvullen met water en klaar is je schoonmaakmiddel. Als het op is, hoef je geen nieuwe fles te kopen, maar koop je enkel nieuwe zakjes schoonmaakpoeder en gebruik je de fles daarna opnieuw. 


3. Marcel’s Green Soap


Van allesreiniger tot vaatwasmiddel, van het merk Marcel’s Green Soap zijn er nogal wat producten. Ook biologisch en daarnaast volledig vegan en dierproefvrij.


4. Method

Producten van Method zijn net als Sophie Green ook in de supermarkt te koop. De ecologische schoonmaakmiddelen van Method zijn gemaakt van gerecycled plastic en de ingrediënten zijn plantaardig. Net als bij Marcel’s Green Soap zijn er van dit merk veel verschillende geuren te krijgen, zoals watermeloen en grapefruit. 


5. Brauzz


Een Vlaams merk dat in de corona-tijd is begonnen als start-up met ecologische schoonmaakmiddelen is Brauzz. Het concept is een beetje hetzelfde als Sophie Green: je koopt herbruikbare flessen en kunt vervolgens nieuw schoonmaakmiddel kopen in zakjes die je zelf aanvult met water. Leuk feitje: de poederzakjes zijn ook nog eens composteerbaar.

Wasmiddelen

1. Seepje


Seepje maakt wasmiddel van schillen van de speciale zeepnotenboom die in Nepal groeit. Naast dat het merk biologisch is, zorgen ze ervoor dat de werkomstandigheden bij hun in Nepal goed zijn en houden ze rekening met natuurbehoud. In Nederland worden ze schoonmaakmiddelen ingepakt door mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Duurzaam en maatschappelijk verantwoord dus en daarom wel hoger in prijs, maar het overwegen waard als je dit soort punten belangrijk vindt in je zoektocht naar duurzame (schoonmaak)middelen.

2. Sonett


Het wasmiddel van Sonett bestaat uit zeep op basis van biologische plantaardige oliën en suikertensiden. Het is biologisch afbreekbaar. Ook handig: de galzeep van het merk, om hardnekkige vlekken mee te verwijderen.

3. Klok


Een Nederlands merk dat al jaren bestaat is Klok, dat duurzaamheid ook hoog in het vaandel heeft staan. Naast redelijk duurzaam, zijn ze ook parfumvrij en kleurstofvrij. Voor mensen met een huidallergie is dit een aanrader.

Extra duurzame tip

Er bestaan ook speciale waseieren, zoals dit EcoEgg dat gemaakt is van gerecycled plastic. Naast natuurlijke schoonmaakmiddelen een goede duurzame optie, omdat je er zo’n 70 wasbeurten mee kunt doen en er normaal wasmiddel mee kan vervangen. In het ei zitten namelijk minerale parels die reinigen en geur verdrijven.

Wat zijn jouw favoriete biologische schoonmaakmiddelen? Heb je nog een aanvulling op onze lijst, dan horen we het graag in een reactie hieronder. 

duurzaam wasmiddel