Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
biologische schoonmaakmiddelen

  De beste biologische schoonmaakmiddelen op een rij: de Duurzaam Thuis Schoonmaakgids

  Een duurzaam huis maak je natuurlijk op een ecologische manier schoon. Maar hoe doe je dat? Waar begin je en waar moet je op letten bij het kopen van biologische schoonmaakmiddelen? In deze Duurzaam Thuis Schoonmaakgids leggen we alles uit.

  biologische schoonmaakmiddelen

  Wanneer is een schoonmaakproduct milieuvriendelijk of natuurlijk?

  Milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

  • Bevatten bestanddelen die zoveel mogelijk natuurlijk en biologisch afbreekbaar zijn. Geen bestanddelen die bijvoorbeeld synthetisch zijn of afkomstig van dieren, maar plantaardige bestanddelen.
  • Zijn qua productieproces milieuvriendelijk. Als het schoonmaakproduct geproduceerd wordt, is er rekening gehouden met mens en dier. Geen schadelijke stoffen die in rivieren of in de lucht terecht komen en alleen maar meer verontreinigen.

  Natuurlijke schoonmaakmiddelen

  Het kan best lastig zijn om de natuurlijke schoonmaakmiddelen eruit te vissen. De term ‘natuurlijk’ is namelijk niet beschermd en iedereen kan deze te pas en te onpas gebruiken.  Let daarom ook zeker op keurmerken, via de (app) Keurmerkenwijzer kun je controleren of het product aan bepaalde eisen voldoet en of het keurmerk betrouwbaar is.

  Het verschil tussen natuurlijk en synthetisch

  Het verschil tussen synthetische en natuurlijke reinigers is dat de synthetische of petrochemisch schoonmaakmiddelen zijn vervaardigd uit aardolie en de natuurlijke schoonmaakmiddelen zeep bevatten op plantaardige basis. Deze plantaardige zeep werd al gebruikt door de Egyptenaren en bevat een wasactieve substantie die snel en volledig wordt afgebroken. Zodra plantaardige zeep in contact komt met de natuur verliest het langzaam zijn werking. De verdere totale afbraak gebeurd binnen enkele dagen, zonder enig giftige resten achter te laten.

  Wat betekent biologisch afbreekbaar?

  Biologisch afbreekbaar wil zeggen dat een stof door bacteriën ‘opgegeten’ kan worden en dus ‘verdwijnt’ als hij in het milieu terechtkomt. Het goede nieuws is dat voor schoonmaakmiddelen wettelijk is bepaald dat de wasactieve stoffen binnen een bepaalde tijd voor minimaal negentig procent afgebroken moeten zijn. Voldoet een product aan deze eis, dan pas mag er ‘biologisch afbreekbaar’ op komen te staan. Ecologische schoonmaakmiddelen die van gerecycled materiaal zijn gemaakt (PET-flessen, onder andere), zijn bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar.
  schoonmaken met citroen

  Waarom je beter ecologische schoonmaakmiddelen in plaats van chemische schoonmaakmiddelen kunt gebruiken

  Een prettig aspect van een schoonmaakmiddel waarvan je weet dat het goed afbreekt, is dat je het minder als een gifstof gaat behandelen. Het doet er bijvoorbeeld niet toe als er restjes van in een plantenpot terechtkomen, of in de tuin. Sommige middelen zijn zelfs veilig te gebruiken op een aanrecht.

  ‘Het milieuvoordeel van ecologische producten is dat de stoffen aan de aardoppervlakte ontstaan en ook weer in de aarde opgaan’

  Onze lichamen zijn in principe beter geschikt om met plantaardige middelen om te gaan dan met chemische. Wie allergisch is voor schoonmaakmiddelen heeft goede kans dat het met deze producten wel goed gaat. Het milieuvoordeel van ecologische producten is dat de stoffen aan de aardoppervlakte ontstaan en ook weer in de aarde opgaan.

  Samengevat: als je binnenkort weer voor het schap staat, kies dan voor producten op basis van zeep of plantaardige wasactieve stoffen (kokosolie of palmolie), dan kun je het met een gerust hart kopen. Bevat het wasactieve stoffen op basis van aardolie dan kun je het product beter in de rekken laten staan. Heb je toch voorkeur voor een bepaald product? Kijk dan of er ‘biologisch afbreekbaar’ op de verpakking staat (of kies toch voor een ecologisch alternatief, want die zijn er steeds meer).

  Duurzaam Thuis Schoonmaakgids: de beste biologische schoonmaakmiddelen

  Biologische schoonmaakmiddelen zijn er tegenwoordig gelukkig steeds meer. Zelfs in de schappen van de supermarkt kun je een milieuvriendelijke optie vinden. Als je op zoek bent om je schoonmaakmiddelen te verduurzamen, dan zijn dit merken waar je aan kunt denken.

  Top 3 duurzame luchtverfrissers

  1
  Waft Spray

  Onze keuze
  waft ecologische luchtverfrisser
  Prijs
  €6,38
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  9/10
  Voordelen
  Biologisch
  Dierproefvrij
  Fles is gemaakt van gerecycled materiaal
  In veel verschillende geuren verkrijgbaar
  Nadelen
  Sprayflacon kan wat fragiel zijn
  Omschrijving
  Deze biologische luchtverfrisser van Waft ruikt naar sinaasappel, maar is ook in andere geuren verkrijgbaar zoals roos of citroengras. De fles hiervan is recyclebaar.​
  ...
  Beste prijs

  2
  Weleda Zuiverende Spray

  weleda roomspray eco luchtverfrisser
  Prijs
  €13,99
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  8.9/10
  Voordelen
  Biologisch
  Geur is duidelijk aanwezig
  Vegan
  Zuivert de lucht
  Nadelen
  Niet geschikt voor kinderen onder 3 jaar en zwangere vrouwen
  Omschrijving
  De biologische roomspray van Weleda zuivert de lucht en geeft helpt je beter te ademen. De essentiële olie zorgt voor een frisse & krachtige geur.
  ...
  Beste prijs

  3
  Attitude Luchtreiniger

  Attitude luchtreiniging eco luchtverfrisser
  Prijs
  €5,99
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  8.5/10
  Voordelen
  Bevat actieve kool, wat de lucht zuivert
  Biologisch en vegan
  CO2-neutraal
  Zuivere etherische oliën
  Nadelen
  Geen hele sterke geur
  Omschrijving
  Deze luchtreiniger van Attitude heeft de geur van groene appel en basilicum. Het zuivert de lucht, is CO2-neutraal en vegan. Ook in de geur lavendel & eucalyptus.
  ...
  Beste prijs

  Top 3 biologische schoonmaakmiddelen

  1
  Ecover

  Onze keuze
  Ecover schoonmaak
  Prijs
  €3,89
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  9.5/10
  Voordelen
  Voor 95% van natuurlijke oorsprong en biologisch
  Verpakking van gerecycled plastic
  Zero-lijn is parfumvrij
  Nadelen
  Geen keurmerk
  Niet volledig biologisch
  Omschrijving
  De verpakkingen van Ecover zijn van gerecycled plastic gemaakt. De bestanddelen in hun schoonmaakmiddelen zijn voor 95% van natuurlijke oorsprong. Verder is de Zero-lijn ook parfumvrij, wat handig is als je een gevoelige huid hebt of een allergie.
  ...
  Beste prijs

  2
  Marcel's Green Soap

  Marcels greensoap allesreiniger
  Prijs
  €3,14
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  9.5/10
  Voordelen
  100% gerecycled plastic flessen
  Biologisch
  Vegan
  Dierproefvrij
  Nadelen
  Sommige producten zijn moeilijk verkrijgbaar, slechts een deel is in ecowinkels of supermarkten te koop
  Omschrijving
  Van allesreiniger tot vaatwasmiddel, van het merk Marcel’s Green Soap zijn er nogal wat producten. Ook biologisch en daarnaast volledig vegan en dierproefvrij.
  ...
  Beste prijs

  3
  Method

  Method Handzeep Roze Grapefruit
  Prijs
  €2,99
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  9.8/10
  Voordelen
  Fles van gerecycled materiaal
  Natuurlijk
  Verkrijgbaar in de supermarkt
  Vegan
  Nadelen
  Bevat parfum, niet goed zeer gevoelige huid
  Niet volledig biologisch
  Omschrijving
  Producten van Method zijn net als Sophie Green ook in de supermarkt te koop. De ecologische schoonmaakmiddelen van Method zijn gemaakt van gerecycled plastic en de ingrediënten zijn plantaardig. Van dit merk zijn er veel verschillende geuren te krijgen, zoals watermeloen en grapefruit.
  ...
  Beste prijs

  Top 3 duurzame wasmiddelen

  1
  Klok

  Onze keuze
  KLOK biologisch schoonmaken
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  9.7/10
  Voordelen
  Biologisch
  Nederlands merk
  Kleurstofvrij
  Parfumvrij
  Nadelen
  Geen duidelijke waspoedergeur na het wassen omdat het parfumvrij is
  Omschrijving
  Een Nederlands merk dat al jaren bestaat is Klok, dat duurzaamheid ook hoog in het vaandel heeft staan. Naast redelijk duurzaam, zijn ze ook parfumvrij en kleurstofvrij. Voor mensen met een huidallergie is dit een aanrader.
  ...

  2
  Seepje

  Seepje Eco schoonmaken Seepje wasmiddel
  Prijs
  €9,95
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  9.5/10
  Voordelen
  Biologisch
  Zorgen voor goede werkomstandigheden in Nepal
  Schoonmaakproducten worden in Nederland ingepakt door mensen met een beperking
  Nadelen
  Vrij prijzig
  Omschrijving
  Seepje maakt wasmiddel van schillen van de speciale zeepnotenboom die in Nepal groeit. Naast dat het merk biologisch is, zorgen ze ervoor dat de werkomstandigheden bij hun in Nepal goed zijn en houden ze rekening met natuurbehoud. In Nederland worden ze schoonmaakmiddelen ingepakt door mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Duurzaam en maatschappelijk verantwoord dus en daarom wel hoger in prijs, maar het overwegen waard als je dit soort punten belangrijk vindt in je zoektocht naar duurzame (schoonmaak)middelen.
  ...
  Beste prijs

  3
  Sonett

  Sonnet Eco schoonmaken
  Prijs
  €10,15
  Duurzaamthuis logo
  Duurzaam Thuis Score
  9.1/10
  Voordelen
  Biologisch (afbreekbaar)
  Plantaardige ingrediënten
  Prettig voor gevoelige huid met allergie
  Nadelen
  Vloeibare wasmiddel heeft een dunne substantie
  Omschrijving
  Het wasmiddel van Sonett bestaat uit zeep op basis van biologische plantaardige oliën en suikertensiden. Het is biologisch afbreekbaar. Ook handig: de galzeep van het merk, om hardnekkige vlekken mee te verwijderen.
  ...
  Beste prijs

  Extra duurzame tip

  Er bestaan ook speciale waseieren, zoals dit EcoEgg dat gemaakt is van gerecycled plastic. Naast natuurlijke schoonmaakmiddelen een goede duurzame optie, omdat je er zo’n 70 wasbeurten mee kunt doen en er normaal wasmiddel mee kan vervangen. In het ei zitten namelijk minerale parels die reinigen en geur verdrijven.

  Wat zijn jouw favoriete biologische schoonmaakmiddelen? Heb je nog een aanvulling op onze lijst, dan horen we het graag in een reactie hieronder. 

  Paula

  Paula Heeger

  Paula Heeger (26) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt ze over boeken.
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  3 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Er zijn ook bedrijven zoals Amanprana die kokosolie en palmolie gebruiken waaraan grote fairtrade projecten gekoppeld worden en die dus wél duurzaam en milieuvriendelijk gemaakt worden.

  “Samengevat: als je binnenkort weer voor het schap staat, kies dan voor producten op basis van zeep of plantaardige wasactieve stoffen (kokosolie of palmolie), dan kan je het met een gerust hart kopen.”

  Dit vind ik een gevaarlijk advies. Kokosolie of palmolie is CO2-neutraal en er wordt geen aardolie gebruikt. Hier staat echter tegenover dat er voor de productie van kokosolie en palmolie nog dagelijks regenwoud wordt gekapt in bijvoorbeeld Indonesië. Omdat het tropische producten zijn, moet je de uitstoot voor het vervoer naar Nederland er nog bij optellen én de vaak slechte werkomstandigheden van de arbeiders op de plantages. Ik vraag me dus ten zeerste af of producten op basis van kokosolie of palmolie uiteindelijk duurzamer en milieuvriendelijker zijn dan een product op basis van aardolie.

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.