Duurzaam koken

In een duurzaam huis wordt ook duurzaam gekookt en verstandig omgegaan met eten weggooien. Dat is belangrijk, want duurzaam koken is zowel beter voor het milieu als voor je eigen gezondheid. Van de beste pannen die lang meegaan tot minder vlees eten - wij zetten alles op een rij voor je over duurzaam koken zodat jij aan de slag kunt.

1. Pannen

Als je begint met duurzaam koken is het geen overbodige luxe om te investeren in de beste pannen. Misschien heb je al een geweldige pan die ooit van je oma is geweest, dat is prima. Je kunt ook een pan voor het leven kopen – zo testten wij de Buyer Mineral B pan. Let erbij het kopen van een pan wel op dat het van duurzaam materiaal is gemaakt en dat er geen giftige stoffen in de anti-aanbaklaag zitten.

2. Minder vlees eten

Voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen en meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Vanuit milieuoogpunt en dierenwelzijn is het verstandig om minder vlees te eten. Een dag in de week vlees vervangen door soja, bonen of een vleesvervanger maakt al verschil. Als je met duurzaam koken aan de slag gaat, is het verstandig om je hierin te verdiepen.

3. Recepten

Als je goede pannen hebt en je verdiept hebt in minder vlees eten, ga je duurzaam koken. Daarbij is het belangrijk om zo min mogelijk eten weg te gooien, bewaar groente en fruit altijd slim en verwerk oud brood tot paneermeel of maak er deze recepten mee. Kook in het seizoen en kies voor fruit en groente die op dat moment voordelig zijn (en van Nederlandse bodem komen, zodat je CO2 bespaart). Groente, fruit en kruiden uit eigen tuin juichen we natuurlijk ook toe!

4. Keukenapparatuur

Een duurzame keuken begint met een goede basis en daarbij hoort keukenapparatuur. De meeste apparaten kosten ontzettend veel stroom, denk aan de koelkast en de waterkoker. Dat kan duurzamer! Denk aan een energiezuinige koelkast of een groene waterkoker. Ook kun je denken aan energie besparen met een mengkraan of een kokendwaterkraan zoals de Quooker.

5. Gas of inductie

Steeds meer huishoudens gaan van het gas af. Een goede stap in de richting van duurzaam koken, want zo komt er minder CO2 vrij. Koken op een inductieplaat is daarom duurzamer en milieuvriendelijker. Maar koken op half gas is ook een optie. Zorg er daarnaast voor dat je goede pannen hebt en let erop dat er geen giftige stoffen in de anti-aanbaklaag zitten.

duurzaam koken

Wat is duurzaam koken?

Duurzaamheid betekent dat iets lang mee gaat, het liefst je hele leven. Het betekent ook dat je let op de effecten dat iets heeft op het milieu. Bij duurzaam koken begint alles bij de basis: de duurzame keuken. Denk hierbij aan het energieverbruik van je apparaten en of je op gas kookt of op inductie. Je kunt denken aan kleine aanpassingen zoals een ecologische waterkoker of pannen die lang meegaan. Verder betekent duurzaam koken vooral minder verspilling, geen brood weggooien bijvoorbeeld, en de ingrediënten die je hebt goed bewaren zodat je kliekjes hebt. Qua milieu-effecten betekent het ook minder vlees eten. Eén dag per week geen vlees eten maakt al veel verschil.

Zo begin je met duurzaam koken

  • Kijk wanneer jij van het gas af gaat en/of er een mogelijkheid is om elektrisch te koken.
  • Maak twee lijstjes met dingen die je wilt veranderen. Een voor grote aanpassingen en een voor kleine veranderingen.
  • Begin klein. Denk aan een goede nieuwe duurzame pan, een waterkoker of ecologische afwassponsjes. Ook kleine aanpassingen kunnen verschil maken.
  • Pas je eigen routine aan. Eet bijvoorbeeld een dag in de week minder vlees of integreer de hooimadam in je keuken zodat je eten korter hoeft te koken.
  •  

‘Kijk wat nog met je eten kunt in plaats van het direct weg te gooien’

  • Gooi zo min mogelijk weg. Van oud brood kun je croutons maken of wentelteefjes, je kunt het zo gek niet bedenken. Weggooien is écht zonde. Zorg ook voor kliekjes en snijdt groente om het in de vriezer te bewaren. Kortom: kijk wat je nog met je eten kunt in plaats van het direct weg te gooien.
  • Bevalt het duurzaam koken? Dan kun je kijken naar grotere investeringen zoals een andere koelkast of inductieplaat. Hiermee bespaar je ook nog eens energie.
duurzaam koken

Paula Heeger

Paula Heeger (26) is freelance redacteur voor Duurzaamthuis.nl. Ze schrijft over duurzaam schoonmaken, insecten en lifestyle. Naast schrijven luistert ze podcasts, probeert ze haar balkon zo groen mogelijk te krijgen en blogt ze over boeken.
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.