In een duurzaam huis wordt ook duurzaam gekookt en verstandig omgegaan met eten weggooien. Dat is belangrijk, want duurzaam koken is zowel beter voor het milieu als voor je eigen gezondheid. Van de beste pannen die lang meegaan tot minder vlees eten – wij zetten alles op een rij voor je over duurzaam koken zodat jij aan de slag kunt.
1. Pannen
Als je begint met duurzaam koken is het geen overbodige luxe om te investeren in een pan voor het leven. Wij hebben de de Buyer Mineral B pan alvast voor je getest. Misschien heb je al een geweldige pan die ooit van je oma is geweest, dat is natuurlijk ook heel duurzaam! Let er bij het kopen van een nieuwe pan wel op dat het van duurzaam materiaal is gemaakt en dat er geen giftige stoffen in de anti-aanbaklaag zitten.
Wat zijn de beste pannen? Een pan voor het leven
Energiezuinig koken met de Hooimadam
Giftige stoffen in anti-aanbaklaag
Review: Onze ervaringen met de Buyer Mineral B stalen pan
2. Minder vlees eten
Voedsel is verantwoordelijk voor 20 tot 35 procent van de uitstoot van alle broeikasgassen en meer dan de helft daarvan komt van vlees en zuivel. Vanuit milieuoogpunt en dierenwelzijn is het verstandig om minder vlees te eten. Een dag in de week vlees vervangen door soja, bonen of een vleesvervanger maakt al verschil. Als je met duurzaam koken aan de slag gaat, is het verstandig om je hierin te verdiepen.
De Groene Garde over (h)eerlijk eten
10 Redenen om geen of minder vlees te eten
Het verschil in CO2 uitstoot tussen de productie van soja en vlees
3. Recepten
Als je goede pannen hebt en je verdiept hebt in minder vlees eten, ga je duurzaam koken. Daarbij is het belangrijk om zo min mogelijk eten weg te gooien, bewaar groente en fruit altijd slim en verwerk oud brood tot paneermeel of maak er deze recepten mee. Kook in het seizoen en kies voor fruit en groente die op dat moment voordelig zijn (en van Nederlandse bodem komen, zodat je CO2 bespaart). Groente, fruit en kruiden uit eigen tuin juichen we natuurlijk ook toe!
Oud brood verwerken? Zo doe je dat
Slim groente & fruit bewaren
Vegetarisch kookboek met gerechten onder 5 euro
Vegetarische lunch tips
Waarom het beter is om seizoensgroenten te eten
4. Keukenapparatuur
Een duurzame keuken begint met een goede basis en daarbij hoort keukenapparatuur. De meeste apparaten kosten ontzettend veel stroom, denk aan de koelkast en de waterkoker. Dat kan duurzamer! Denk aan een energiezuinige koelkast of een energiezuinige waterkoker. Ook kun je denken aan energie besparen met een mengkraan of een kokendwaterkraan zoals de Quooker. Wist je dat het gebruik van een airfryer ook energie bespaart? De beste airfryer vind je in dit artikel. In dit artikel vertellen we je meer over het verschil tussen slowcooker en snelkoken, en geven we tips voor de beste slowcooker.
Beste energiezuinige koelkast
Energie- en waterbesparende mengkraan
Verduurzaam je keuken: de energiezuinige waterkoker
Energiegebruik Quooker: hoe duurzaam is deze kraan?
5. Gas of inductie
Steeds meer huishoudens gaan van het gas af. Een goede stap in de richting van duurzaam koken, want zo komt er minder CO2 vrij. Koken op een inductieplaat is daarom duurzamer en milieuvriendelijker. Maar koken op half gas is ook een optie. Zorg er daarnaast voor dat je goede pannen hebt en let erop dat er geen giftige stoffen in de anti-aanbaklaag zitten.
Beste inductie kookplaat
Koken op half gas veel energiezuiniger
Subsidie Aardgasvrije woning
Van het gas af
6. Wat is duurzaam koken?
Duurzaamheid betekent dat iets lang mee gaat, het liefst je hele leven. Het betekent ook dat je let op de effecten dat iets heeft op het milieu. Bij duurzaam koken begint alles bij de basis: de duurzame keuken. Denk hierbij aan het energieverbruik van je apparaten en of je op gas kookt of op inductie. Je kunt denken aan kleine aanpassingen zoals een ecologische waterkoker of pannen die lang meegaan. Verder betekent duurzaam koken vooral minder verspilling, geen brood weggooien bijvoorbeeld, en de ingrediënten die je hebt goed bewaren zodat je kliekjes hebt. Qua milieu-effecten betekent het ook minder vlees eten. Eén dag per week geen vlees eten maakt al veel verschil.
7. Zo begin je met duurzaam koken
- Kijk wanneer jij van het gas af gaat en/of er een mogelijkheid is om elektrisch te koken.
- Maak twee lijstjes met dingen die je wilt veranderen. Een voor grote aanpassingen en een voor kleine veranderingen.
- Begin klein. Denk aan een goede nieuwe duurzame pan, een waterkoker of ecologische afwassponsjes. Ook kleine aanpassingen kunnen verschil maken.
- Pas je eigen routine aan. Eet bijvoorbeeld een dag in de week minder vlees of integreer de hooimadam in je keuken zodat je eten korter hoeft te koken.
‘Kijk wat nog met je eten kunt in plaats van het direct weg te gooien’
- Gooi zo min mogelijk weg. Van oud brood kun je croutons maken of wentelteefjes, je kunt het zo gek niet bedenken. Weggooien is écht zonde. Zorg ook voor kliekjes en snijdt groente om het in de vriezer te bewaren. Kortom: kijk wat je nog met je eten kunt in plaats van het direct weg te gooien.
- Bevalt het duurzaam koken? Dan kun je kijken naar grotere investeringen zoals een andere koelkast of inductieplaat. Hiermee bespaar je ook nog eens energie.