De hooikist werd vroeger regelmatig gebruikt. Het is een kist, gevuld met hooi, waarin eten gegaard en warm gehouden kan worden. Een goedkope en makkelijke manier van koken en ook nog eens helemaal zelfvoorzienend. Het duurt wat langer, maar je hebt er geen omkijken naar. Door de isolerende werking van het hooi blijft de temperatuur lange tijd relatief hoog en gaart het gerecht door, zonder toevoer van energie. Een duurzame manier van bereiden van voedsel die best weer wat aandacht mag krijgen. En dat gebeurt, want er is een moderne, knappe variant op de hooikist op de markt: de Hooimadam.

hooikist-hooimadam

Nieuwerwetse hooikist

Deze hooikist is geen kist maar meer een soort zak. Gemaakt van biologische katoen, gevuld met wol. De Brabants bonte hoes heeft een grote opening aan boven en zijkant, waarin je makkelijk een pan kunt zetten. Met een koord bind je de zak vervolgens dicht. De Hooimadam is niet alleen handzamer dan de ouderwetse kist, maar isoleert nog beter, is gemakkelijker op de bergen en ziet er leuker uit. Hij, of moeten we zeggen ‘zij’, is te verkrijgen in twee kleuren en twee maten. De kleine is voor een klein pannetje van maximaal 17 cm, de grote voor een grotere pan van maximaal 26 cm. De verschillende hooimadammen zijn o.a. verkrijgbaar bij de Bespaarbazaar.

Hoe werkt een hooikist of hooimadam?

Het gebruik van een hooimadam is heel eenvoudig. Breng het gerecht aan de kook, laat het kort koken en zet de pan daarna in de hooimadam. Neem de reguliere kooktijd en tel daar ongeveer 1/3 van die kooktijd bij op. Na die tijd is je gerecht klaar. Maar geen haast! Het eten blijft nog uren warm. Niet alles kan goed klaargemaakt worden in een hooikist. Vooral slow food past bij dit keukengerei uit de tijd dat alles langzamer ging. Stoofschotels, draadjesvlees, groenten die lang moeten koken (bietjes, bonen, zuurkool), rijst, pasta en aardappels. Wij zijn begonnen met het koken van rijst. Even koken en dan de hooimadam in. Was super lekkere rijst! Gewoon het eten warm houden als iemand niet op tijd thuis is voor het avondeten kan ook in de hooimadam. De magnetron is dan niet nodig om het bordje weer op te warmen. Of je kunt er iets in koud houden. De zak is makkelijk mee te nemen, dus een ideaal item voor bijvoorbeeld een picknick. Voor als je iets warms of kouds wilt meenemen. Vroeger ging de kist ook al met de landarbeiders mee het veld op, om ‘s middags een lekker warm maaltje te kunnen eten.

energie-besparen-hooikistEnergiebesparing en zelfvoorzienend

Het is duidelijk dat je met deze hooimadam minder energie gebruikt en daardoor meewerkt aan de CO2-reductie. Is het dan ook heel goed voor je portemonnee? Uiteindelijk wel. Maar koken op gas of inductie is niet zo duur, dus voordat je de aanschafprijs er uit hebt ben je wel een tijdje verder. Wel is het een lekker idee om een hooimadam in huis te hebben want mocht de elektriciteit of het gas ooit uitvallen dan kun jij met een beetje warmte al een hele maaltijd bereiden. Een must voor als je meer zelfvoorzienend wil leven dus.