Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
koken met de hooimadam

  Energiezuinig koken met de Hooimadam

  De hooikist werd vroeger regelmatig gebruikt. Het is een kist, gevuld met hooi, waarin eten gegaard en warm gehouden kan worden. Een goedkope en makkelijke manier van koken. En ook nog eens helemaal zelfvoorzienend. Het kookproces duurt wat langer, maar je hebt er geen omkijken naar. Door de isolerende werking van het hooi blijft de temperatuur lange tijd relatief hoog en gaart een gerecht door, zonder toevoer van energie. Een duurzame manier van bereiden van voedsel die best weer wat aandacht mag krijgen. En dat gebeurt, want er is een moderne, knappe variant van de hooikist op de markt: de Hooimadam.

  koken met de hooimadam
  Bron: Hooimadam

  Nieuwerwetse hooikist

  De Hooimadam is geen kist, maar meer een soort zak. Gemaakt van biologisch katoen, gevuld met wol. De Brabants bonte hoes heeft een grote opening aan boven- en zijkant, waar je makkelijk een pan in kunt zetten. Met een koord bind je de zak vervolgens dicht. De Hooimadam is niet alleen handzamer dan de ouderwetse kist, maar isoleert nog beter, is gemakkelijker op te bergen en ziet er leuker uit. Hij, of moeten we zeggen ‘zij’, is te verkrijgen in twee kleuren en twee maten. De kleine is gemaakt voor een klein pannetje van maximaal 17 cm, de grote voor een pan van maximaal 26 cm. De verschillende Hooimadammen zijn o.a. verkrijgbaar bij de Bespaarbazaar. Of op de website van Hooimadam. Een andere variant is de Ecostoof.

  Hoe werkt een hooikist of hooimadam?

  Het gebruik van een Hooimadam is heel eenvoudig. Breng het gerecht aan de kook, laat het kort koken en zet de pan daarna in de Hooimadam. Neem de reguliere kooktijd en tel daar ongeveer 1/3 van die kooktijd bij op. Na die tijd is je gerecht klaar. Maar geen haast! Het eten blijft nog uren warm. Niet alles kan goed klaargemaakt worden in een hooikist. Vooral slow food past bij dit keukengerei uit de tijd dat alles langzamer ging. Stoofschotels, draadjesvlees, groenten die lang moeten koken (bietjes, bonen, zuurkool), rijst, pasta en aardappels.

  ‘De zak is makkelijk mee te nemen, ideaal voor een picknick in het park.’

  Wij hebben de Hooimadam uitgetest met het koken van rijst. Even koken en dan de zak in. Dat werkte prima. Ook is de Hooimadam perfect om eten in warm te houden als iemand niet op tijd thuis is voor het avondeten. De magnetron is dan niet meer nodig! Ook kun je iets koud houden in deze moderne hooikist. De zak is daarnaast makkelijk mee te nemen, dus een ideaal item voor bijvoorbeeld een picknick in het park. Vroeger ging de kist ook al met de landarbeiders mee het veld op, om ‘s middags een lekker warm maaltje te kunnen eten.

  koken met de hooimadam

  Hooimadam

  €74,99
  Deze Hooimadam is van een Nederlands merk, voordelig en milieuvriendelijk.
  ecostoof koken met de hooimadam

  Ecostoof

  €99
  Deze 'hooimadam' is duurzaam, van gerecycled textiel gemaakt. Verstelbaar per pan.
  slow cooking bag ecostoof hooimadam

  Slow Cooking Bag

  €64,90
  Gemaakt door de medewerkers van Stichting Adwuma Ye, een project in Ghana. Duurzaam en maatschappelijk verantwoord!
  koken

  Conclusie van de Hooimadam: energiebesparing en zelfvoorzienend

  Het is duidelijk dat je met de Hooimadam minder energie gebruikt en daardoor meewerkt aan CO2-reductie. Is het dan ook goed voor je portemonnee? Uiteindelijk wel. Maar koken op gas of inductie is niet zo duur, dus voordat je de aanschafprijs er uit hebt ben je wel een tijdje verder. Wel is het een lekker idee om een hooimadam in huis te hebben. Want mocht de elektriciteit of het gas ooit uitvallen, dan kun jij met een beetje warmte een hele maaltijd bereiden. Een must voor als je meer zelfvoorzienend wil leven dus!

  Ook als je duurzaam wilt koken maar wel wat haast hebt, zijn er genoeg opties. Lees bijvoorbeeld onze review van de Mineral B stalen pan. Of doe inspiratie op in dit lijstje met de beste pannen voor het leven

  Kvg portretfoto kristel

  Kristel van Genugten

  Expertise: Duurzaam wonen
  Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  3 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Ben ook een grote fan van de Hooimadam. Met name het koken zonder stress vind ik geweldig. Gewoon rijst of pasta er in en laten garen. Dat is dan alvast klaar en ik kan zonder haast de rest van de maaltijd bereiden. s’ Zomers hou ik er trouwens ook de biertjes in koel. Daarom verkoop ik hem ook in mijn webshop waar ik nog meer handige en duurzame gebruiksartikelen verkoop.

  Zelf een hooikist maken

  Jekunt ook zelf een (zonne)hooikist maken, zie bijvoorbeeld: https://solarcooking.wikia.com/wiki/%22Minimum%22_Solar_Box_Cooker
  Voor degenen die niet zo handig zijn, er zijn ook kant en klare zonne ovens te koop zoals: https://kokenmetzon.weebly.com/store/p6/Webbit_Solaroven_HandyBag.html . Een hooikist of zonneoven heeft 2 grote voordelen t.o.v ovens op fossiele brandstoffen: Je gerecht kan nooit aanbranden vanwege de (slowcooking) lage temperatuur én alle ingredienten blijven optimaal behouden. (daarnaast is kookproces het volledig gratis en co2 emisievrij!)

  Over duurzaam koken gesproken!

  Wij verkopen een pannenset 16-delig op http://www.kitchenandmore.nl deze pannen kunnen op elkaar gestapeld worden tijdens het koken, betekend dus dat u maar 1 warmtebron gebruikt. Er zit een thermostaatknop in de knop van de deksel, zodat u de warmte kunt aflezen. De set is te bestellen via de volgende link:
  https://www.kitchenandmore.nl/Royalty-Line-Switzerland-pannenset-16-delig-keramisch-

  Speciaal voor de lezers van duurzaamthuis hebben wij een €5 kortingscode: KORTING5

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.