Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
wasmachine filter duurzaam

Microplastic in de wasmachine: helpt een wasmachine filter?

Het wassen van synthetische kleding in de wasmachine blijkt een grote bron van vervuiling. Bij elke wasbeurt komen er hele kleine deeltjes polyester en acryl vrij – microplastics. De vezels zijn zo klein dat ze filters passeren en via het afvalwater in zeeën en oceanen terechtkomen. In dit artikel leggen we je meer uit over microplastics en of een wasmachine filter daarbij kan helpen.

Wat zijn microplastics precies?

Microplastics zijn hele kleine stukjes plastic, niet groter dan 5 millimeter. Ze worden gebruikt in stoffen van kleding, schoonmaakmiddelen en make-up producten. Als je kleding van synthetische stoffen hebt en die wast, zorgt je eigen wasmachine filter er niet voor dat microplastics in het afvalwater terechtkomen. Die gaan namelijk door het wasmachine filter heen omdat ze zo klein zijn.
wasmachine filter

Microplastics in de natuur

Dat er kleine stukjes plastic vrijkomen nadat je je kleren hebt gewassen, is zorgelijk.  Onderzoekers van University College Dublin hebben synthetische kleding meermalen in verschillende wasmachines gewassen en daarna het afvalwater geanalyseerd. De conclusie was dat elk kledingstuk honderden vezels verloor tijdens elke wasbeurt. Zij startten dit onderzoek nadat zij op 18 stranden, verspreid over zes continenten, microplastic hadden aangetroffen.

‘Omgerekend meer dan 50 miljard plastic flessen’

Uit ander onderzoek van de Plastic Soup Foundation blijkt dat 35% van alle microplastics in de oceanen afkomstig is van kleding in wasmachines. De Correspondent haalt nog een ander onderzoek aan en omschrijft het ook treffend. ‘De Ellen MacArthur Foundation becijferde dat jaarlijks zo’n half miljoen ton microvezels alleen al door het wassen van onze kleding in de oceanen terechtkomt. Omgerekend: meer dan 50 miljard plastic flessen.’

Onzichtbare kunststofvezels

Bij vervuiling van de oceanen wordt vaak naar het direct zichtbare afval zoals de plastic soep en het effect daarvan op plant en dier gekeken. Deze grotere objecten kunnen ook uiteenvallen in microplastic. Maar volgens de Ierse onderzoekers zijn de microplastics vanuit de kunststofvezels uit onze kleding het grootste probleem. Met de toename van de bevolkingsdichtheid en het vaker dragen van kunststof kleding neemt de belasting op het milieu toe.  Een goed idee dus om daar extra op te letten, maar ook om een wasmachine filter aan te schaffen of in ieder geval duurzamer proberen te wassen.

Wat we weten over de gezondheidsrisico’s

Naast dat de microplastics slecht zijn voor het milieu, vormen de kleine deeltjes ook gezondheidsrisico’s. Dat geldt ook voor (schelp)dieren, die het microplastic als voedsel zien. Als wij de dieren vervolgens eten, kunnen de plastic deeltjes ook in ons lichaam terechtkomen. De vezels kunnen zo in onze cellen terechtkomen en worden met het ontwikkelen van kanker in verband gebracht. Ook het inademen van microplastic kan lijden tot longkanker. Verder wordt er op dit moment nog meer onderzoek naar gedaan.

Wat kun je doen om microplastics in de wasmachine te voorkomen?

  • Draag en was zo min mogelijk kleding van synthetische materialen zoals polyester en acryl. Dat voorkomt microplastics in het afvalwater van de wasmachine.
  • Schaf een wasmachine filter aan. Let daarbij goed op of het er daadwerkelijk voor zorgt dat het microplastics opvangt. Veel filters vangen vooral overtollig haar op of andere resten die achterblijven. Voor een wasmachine filter dat microplastics tegenhoudt kun je kijken naar het PlanetCare filter. Dit filter houdt zo’n 90% van de kleine plastic deeltjes tegen.
  • Er zijn ook speciale waszakjes of wasballen die kunnen helpen. Hieronder tippen we je er twee. Een filter werkt het beste, maar deze opties houden in ieder geval ook een deel van de deeltjes tegen. 
wasmachine filter planet care

Handige producten

Guppyfriend washingbag​

Guppyfriend Washingbag

Planetcare microvezelfilter

Planetcare Microvezelfilter

€59,50
Q living keramische wasbol

Q-Living Keramische Wasbol

PlanetCare filter
PlanetCare filter

Kijk ook naar hoe je zo duurzaam en natuurlijk mogelijk kunt wassen. In onze Duurzaam Thuis Schoonmaakgids geven we tips voor ecologische wasmiddelen.

Meer in deze categorie

Kristel van Genugten

Kristel van Genugten

Expertise: Duurzaam wonen
Met mijn artikelen neem ik je graag mee met de praktische kanten van een duurzamer leven. Ik heb deze artikelen met veel plezier geschreven! Hopelijk kan je hiermee bij jou thuis de beste duurzame keuzes maken.
4 2 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.