Het wassen van synthetische kleding in de wasmachine blijkt een grote bron van vervuiling. Bij elke wasbeurt komen er kleine deeltjes polyester en acryl vrij. De vezels zijn zo klein (< 1mm.) dat ze alle filters passeren en via het afvalwater in zeeën en oceanen terecht komen Microplastic is een potentieel gevaar voor onze gezondheid.Kleding microplastic vervuiling

1900 kunststof deeltjes

Onderzoekers van University College Dublin hebben synthetische kleding meermalen in verschillende wasmachines gewassen en daarna het afvalwater geanalyseerd. De conclusie was dat elk kledingstuk honderden vezels verloor tijdens elke wasbeurt. Zij startten dit onderzoek nadat zij op 18 stranden, verspreid over zes continenten, microplastic hadden aangetroffen.

Onzichtbare kunststofvezels

Bij vervuiling van de oceanen wordt vaak naar het direct zichtbare afval zoals bijvoorbeeld Plastic soep en het effect daarvan op plant en dier gekeken. Deze grotere objecten kunnen ook uiteenvallen in microplastic. Echter de grootste bron van vervuiling zijn volgens de Ierse onderzoekers de kunststofvezels uit onze kleding. Met de toename van de bevolkingsdichtheid en het vaker dragen van kunststof kleding neemt de belasting op het milieu toe.

Schadelijk gezondheid

De kleine deeltjes vormen een gezondheidsrisico voor mens en dier. Dieren zien het microplastic als voedsel en wij eten die dieren weer op. De vezels kunnen zo via ons voedsel in onze lichaamscellen terecht komen en worden met het ontwikkelen van kanker in verband gebracht. Daarnaast kan microplastic in water onoplosbare giftige stoffen (zoals DDT) aan zich binden. Ook die stoffen kunnen zich zo verspreiden.

Meer lezen over duurzaam wassen

Aan ons eerder geschreven artikel ‘Duurzaam en Biologisch wassen doe je zo!’ moeten we dus eigenlijk nog een alinea toevoegen: draag en was zo min mogelijk kleding van synthetische materialen zoals polyester en acryl!