Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Moestuin duurzaam

De idealen van de moestuin

Was het jaren lang een beetje burgerlijk om een moestuintje te hebben, vandaar ook de naam ‘volkstuintje’, nu is het helemaal bon ton. En zijn er lange wachtlijsten voor het verkrijgen van een stukje grond op een volkstuinencomplex. Je mag weer gezien worden met een schoffel of spade onder de arm, gehuld in gekleurde rubber laarzen. Of nog beter, met een mand geoogste groenten. Want wat is lekkerder dan het eten superverse, jong geplukte groenten, fruit en kruiden? Moestuin duurzaam Wij hebben het geluk dat we wonen in een idealistische zeventiger jaren wijk waar destijds ruimte is gecreëerd voor een aantal moestuinen. Elke geïnteresseerde bewoner mag daar gratis en op biologische wijze vijf jaar zijn of haar groenten verbouwen. Na afloop van die periode is de volgende op de wachtlijst aan de beurt. Zou een dergelijke opzet geen streven moeten zijn bij het ontwerpen van nieuwbouwwijken? Zodat een deel van het geconsumeerde voedsel uit eigen wijk komt. Om zo de ecologische footprint van de nieuw gebouwde omgeving te verkleinen en de samenleving weer een beetje meer autarkisch te maken. Autarkisch betekent zelfvoorzienend. Niet afhankelijk van anderen. Dat is natuurlijk een utopie op grote schaal. Niet realistisch en niet wenselijk. Zeker in een land waar zoveel mensen wonen op zo’n klein stukje land. Maar op kleinere schaal kunnen we daar wel ons voordeel mee doen.

vierkante-meter-tuintje

Het is nu niet de tijd van het jaar om te beginnen met een moestuin, maar wel het ideale moment om plannen te maken voor volgend voorjaar. Kijk eens of je een zonnig stukje vrij zou kunnen maken in de achtertuin of meet je balkon op om te zien of er een vierkante-meter-tuintje zou passen. Surf alvast een beetje rond op het internet om te bepalen welke groenten en kruiden je graag in je tuin zou verbouwen. Als je zoekt met de term ‘moestuin’ vind je allerlei sites met informatie en tips. Welke groenten gemakkelijk groeien bijvoorbeeld. Zaden kun je ook online bestellen. De Nieuwe Tuin bijvoorbeeld heeft een prachtige site met veel ‘vergeten’ groenten. Ook bij de Bolster kun je goede biologische zaden vinden. Moestuin beginnen En als je dan aan het spitten, zaaien, dieven of oogsten bent voel je dat wat goed is voor de aarde, ook goed is voor jou. Tijd om na te denken, tijd om de drukte van het werk los te laten. Het werken in de moestuin verlegt de aandacht van het hoofd naar de handen. En die handen kunnen er voor zorgen dat er iets gaat groeien. Zonder al te veel moeite. Want moestuinieren is echt niet zo ingewikkeld. Je stopt zaden in de grond en wacht tot er iets begint te groeien. Je moet soms wat water geven als het te droog is en af en toe onkruid uit de grond trekken. Wil je een betere opbrengst? Dan kun je gaan mesten of je bouwt een kasje over de planten. Zo simpel is het. Een moestuintje houden loont echt te moeite. Zelf verbouwd voedsel is lekkerder. Omdat jij het hebt laten groeien en omdat het een uur na de oogst op je bord ligt! Aan de slag! Auteur: Kristel van Genugten

Meer in deze categorie

Dirk van Genugten

Dirk van Genugten

Sinds 2007 ben ik met duurzaamheid bezig en schrijf ik artikelen om soms ingewikkelde onderwerpen eenvoudig te maken. Heel veel succes met het verduurzamen van, en rondom je huis!
0 0 stemmen
Nieuw: Geef Artikel Score
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Volg ons op Facebook

We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.