Duurzaam sinds 2007Meer dan 650 artikelenDe duurzaamste oplossing
Heatpump installer e

  Warmtepomp installateur

  Impact
  Milieuwinst
  700 kilo CO2 per jaar
  Kosten
  6.000 - 18.000 euro
  Terugverdientijd
  8 - 18 jaar
  Subsidie
  Ja
  Sluiten
  Toelichting

  De subsidie is 1300 tot 2500 euro.

  Op deze pagina geven we jou tips voor de beste warmtepomp-installateur. Kijk voordat je aan de slag gaat goed of een warmtepomp voor jouw huis geschikt is! Een warmtepomp is een complex systeem. Wij raden daarom aan een installateur in te huren om hem voor je te plaatsen. Kies wel een installateur met ervaring en kennis, want warmtepompen zijn nieuwe technologie. 

  Waar let ik op bij een warmtepomp installateur?

  1
  Let op de kwaliteit van jouw warmtepomp. Kijk naar het merk en de reviews.
  2
  Let op de garanties. Hoe langer, hoe beter.
  3
  Vergelijk installateurs om te kijken welke jou het meeste vertrouwen geeft. Let daarbij ook op reviews en eventueel op het keurmerk InstallQ. Vraag tenminste 2 offertes op. En vraag de installateur waar je het meeste vertrouwen in hebt om eerst langs te komen voor een inschatting, voordat je de offerte daadwerkelijk toekent.
  4
  Kies voor een installateur die praktijkervaring heeft met het merk waarvoor je kiest. Er is een tekort aan ervaren warmtepompinstallateurs en de verschillen tussen systemen zijn groot. Luister goed naar het advies van de installateur.
  5
  Let op de betaling en het offertebedrag. Verzeker je ervan dat er geen onverwachte meerkosten volgen en dat het offertebedrag definitief is. Betaal digitaal, zodat er later geen gedoe over geld kan ontstaan.
  6
  Vraag de warmtepomp-installateur of hij ook naar het totaalplaatje kan kijken: isolatie, bijvoorbeeld, en je verwarmingssysteem.Veel huizen zijn namelijk niet goed geïsoleerd of hebben geen goede verwarming. Vraag de installateur of jouw huis geschikt is voor een warmtepomp, of dat er nog aanpassingen nodig zijn.
  7
  Spreek een datum af voor de installatie. Wachttijden kunnen afhankelijk van de drukte soms oplopen.

  Warmtepomp installateur vergelijken

  Via het onderstaande formulier van de vergelijkingsdienst Slimster kan je vrijblijvend bij verschillende warmtepomp installatie bedrijven een offerte aanvragen. Zo kan jij voor jouw huis een inschatting krijgen, zonder dat je nog ergens aan vast zit. Maximaal 4 bedrijven die werken in je regio sturen je een offerte in je mail. Op basis daarvan kan jij rustig kijken of je hiermee verder wilt.

  Ervaringen met een warmtepomp

  Onze ervaring met de warmtepomp!

  Certificering van een warmtepomp installateur bij InstallQ ?

  InstallQ (de opvolger van de KnLTB) is een onafhankelijke stichting. Het keurmerk staat voor goede kwaliteit installaties. Het logo op de website van InstallQ is een bewijs van kennis en kunde. Een InstallQ-keurmerk betekent dat jouw (warmtepomp)-installateur is gecontroleerd op bepaalde vakbekwaamheidseisen. Zie de website van installQ voor meer informatie. 

  Toch vinden wij een keurmerk geen absolute eis: er is namelijk een tekort aan warmtepomp-installateurs. Sommige installaties zijn ook zonder alle eisen van InstallQ goed te doen. Dan is een keurmerk niet nodig. Laat de prijs, reviews en het vertrouwen die een offerte en gesprek je geven daarom minimaal even zwaar wegen.

  Financiering en subsidie

  Tot en met 2020 krijg je subsidie. Hoeveel dit is, hangt af van het vermogen van je warmtepomp. Hoe groter het vermogen, hoe hoger de subsidie. Zo kan je maximaal 40% op je aanschafkosten besparen. Subsidies vraag je aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Meer informatie over deze subsidies vind je op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

  Bij veel banken kan je een duurzaamheidslening van 106% van de waarde van je huis krijgen. Deze extra lening is speciaal voor de verduurzaming van je huis. Omdat de rente nu laat staat, is dit extra interessant. Zo kan je je investering binnen een paar jaar terug verdienen. Vereniging Eigen Huis geeft hier uitleg over de voorwaarden en mogelijkheden voor deze aanvullende hypotheek.

  De duurzaamheidslening is heel gunstig, maar niet in alle gevallen mogelijk. Als jouw bank niet meedoet, of je hebt geen hypotheek, dan zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden. In dat geval krijg je de laagste rente bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit fonds heeft een gunstige ‘Energiebespaarlening’ om je huis te verduurzamen. Als particulier kan je tegen 2,1% rente tot 50.000 euro lenen. Voor Verenigingen van Eigenaren is er een speciale VvE Energiebespaarlening. Het Energiebespaarfonds is mede mogelijk gemaakt door de Rijksoverheid en enkele banken. Op de website van de Energiebespaarlening vind je meer informatie.

  De kosten en baten

  Wij adviseren een warmtepomp te nemen op het moment dat je je CV gaat vervangen. Doe dat zeker als je CV ouder is dan 12 jaar. Daarnaast is het belangrijk dat je huis goed is geïsoleerd en je een goed verwarmingssysteem hebt, zodat de warmte snel in alle kamers kan komen. Dit kan je testen door je verwarming op 60 graden te zetten. Dan merk je hoe snel (of langzaam) je kamers warmer worden. Check daarnaast of je gemeente plannen heeft voor een warmterotonde of andere alternatieven. Dan is het waarschijnlijk beter om daarbij aan te sluiten.

  Huis geïsoleerd, verwarming in orde en geen plannen bij de gemeente? Dan kan je de kosten van je warmtepomp terugverdienen. Een voorbeeld: als je een warmtepomp van bijvoorbeeld 6000 euro neemt, en daarvoor 1500 euro subsidie krijgt, is er nog 4500 euro terug te verdienen. Daarvoor is ongeveer 10 jaar nodig. En eigenlijk nog wat minder, want je bespaart op de onderhoudskosten van je CV-ketel.

  Voordelen van een warmtepomp

  1
  Terugverdienen: als je oude CV-ketel ouder is dan 12 jaar en je hebt je huis goed geïsoleerd, dan heb je de kosten in veel gevallen binnen 10 tot 15 jaar terugverdiend.
  2
  Gezondheid: verwarming met gas geeft door de snelheid van verwarmen kleine roetdeeltjes af. Die adem je in. De langzamere verwarming van een warmtepomp heeft dat niet. Daardoor is de lucht gezonder.
  3
  Milieuwinst: je bespaart veel CO2 met een warmtepomp, dat is goed voor het klimaat.
  4
  Financieel: je huis wordt meer waard en je energielabel gaat omhoog. 
  5
  Gasloos: je kan helemaal van het gas af en je hebt niet meer de kosten van een gasaansluiting. 
  6
  Eenvoud: één systeem voor verwarming, koeling en warm tapwater.

  Nadelen van een warmtepomp

  1
  Terugverdienen: als je oude CV-ketel ouder is dan 12 jaar en je hebt je huis goed geïsoleerd, dan heb je de kosten in veel gevallen binnen 10 tot 15 jaar terugverdiend. 
  2
  Geluid: een warmtepomp maakt geluid – net als sommige CV’s. Je kan overlast voorkomen door de warmtepomp op een slimme plek te zetten.
  3
  Tijd: het installeren van een warmtepomp kost tijd. Je moet je huis er eerst helemaal voor klaar maken. Bij veel oude huizen kan dit nog best wat werk zijn.
  4
  Moeilijker te regelen: de markt voor warmtepompen is nog echt in ontwikkeling. Het aanbod aan installateurs is nog relatief beperkt.
  5
  Gemak: de opwarming van je huis gaat minder snel dan je gewend bent.

  Meer in deze categorie

  Bart

  Bart Ladrak

  Klimaatverandering en milieuvervuiling hebben ernstige gevolgen voor de wereld. Juist op het gebied van duurzaam wonen valt veel te winnen in relatief eenvoudige stappen. Ik wil mensen helpen en motiveren de beste duurzame keuzes te maken, door zaken helder uit te leggen en ook opties te geven om te handelen!
  0 0 stemmen
  Nieuw: Geef Artikel Score
  Abonneer
  Laat het weten als er
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties

  Volg ons op Facebook

  We gebruiken cookies en analytics zoals te lezen in ons privacybeleid. Door gebruik van de website ga je hiermee akkoord.