Op deze pagina geven we jou tips voor de beste warmtepomp-installateur. Kijk voordat je aan de slag gaat goed of een warmtepomp voor jouw huis geschikt is! Een warmtepomp is een complex systeem. Wij raden daarom aan een installateur in te huren om hem voor je te plaatsen. Kies wel een installateur met ervaring en kennis, want warmtepompen zijn nieuwe technologie.
Op deze pagina
Waar let ik op bij een warmtepomp installateur?
Warmtepomp installateur vergelijken
Oorspronkelijk hadden wij hier een vergelijking van een aantal leveranciers staan. De wachttijden zijn echter zo opgelopen dat wij hier geen bedrijven meer kunnen adviseren. Kijk vooral zelf rond, maar let daarbij op de bovenstaande punten en vraag naar de installatietermijnen.
Ervaringen met een warmtepomp
Certificering van een warmtepomp installateur bij InstallQ ?
InstallQ (de opvolger van de KnLTB) is een onafhankelijke stichting. Het keurmerk staat voor goede kwaliteit installaties. Het logo op de website van InstallQ is een bewijs van kennis en kunde. Een InstallQ-keurmerk betekent dat jouw (warmtepomp)-installateur is gecontroleerd op bepaalde vakbekwaamheidseisen. Zie de website van installQ voor meer informatie.
Toch vinden wij een keurmerk geen absolute eis: er is namelijk een tekort aan warmtepomp-installateurs. Sommige installaties zijn ook zonder alle eisen van InstallQ goed te doen. Dan is een keurmerk niet nodig. Laat de prijs, reviews en het vertrouwen die een offerte en gesprek je geven daarom minimaal even zwaar wegen.
Financiering en subsidie
Tot en met 2020 krijg je subsidie. Hoeveel dit is, hangt af van het vermogen van je warmtepomp. Hoe groter het vermogen, hoe hoger de subsidie. Zo kan je maximaal 40% op je aanschafkosten besparen. Subsidies vraag je aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Meer informatie over deze subsidies vind je op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Bij veel banken kan je een duurzaamheidslening van 106% van de waarde van je huis krijgen. Deze extra lening is speciaal voor de verduurzaming van je huis. Omdat de rente nu laat staat, is dit extra interessant. Zo kan je je investering binnen een paar jaar terug verdienen. Vereniging Eigen Huis geeft hier uitleg over de voorwaarden en mogelijkheden voor deze aanvullende hypotheek.
De duurzaamheidslening is heel gunstig, maar niet in alle gevallen mogelijk. Als jouw bank niet meedoet, of je hebt geen hypotheek, dan zijn er gelukkig ook andere mogelijkheden. In dat geval krijg je de laagste rente bij het Nationaal Energiebespaarfonds. Dit fonds heeft een gunstige ‘Energiebespaarlening’ om je huis te verduurzamen. Als particulier kan je tegen 2,1% rente tot 50.000 euro lenen. Voor Verenigingen van Eigenaren is er een speciale VvE Energiebespaarlening. Het Energiebespaarfonds is mede mogelijk gemaakt door de Rijksoverheid en enkele banken. Op de website van de Energiebespaarlening vind je meer informatie.
De kosten en baten
Wij adviseren een warmtepomp te nemen op het moment dat je je CV gaat vervangen. Doe dat zeker als je CV ouder is dan 12 jaar. Daarnaast is het belangrijk dat je huis goed is geïsoleerd en je een goed verwarmingssysteem hebt, zodat de warmte snel in alle kamers kan komen. Dit kan je testen door je verwarming op 60 graden te zetten. Dan merk je hoe snel (of langzaam) je kamers warmer worden. Check daarnaast of je gemeente plannen heeft voor een warmterotonde of andere alternatieven. Dan is het waarschijnlijk beter om daarbij aan te sluiten.
Huis geïsoleerd, verwarming in orde en geen plannen bij de gemeente? Dan kan je de kosten van je warmtepomp terugverdienen. Een voorbeeld: als je een warmtepomp van bijvoorbeeld 6000 euro neemt, en daarvoor 1500 euro subsidie krijgt, is er nog 4500 euro terug te verdienen. Daarvoor is ongeveer 10 jaar nodig. En eigenlijk nog wat minder, want je bespaart op de onderhoudskosten van je CV-ketel.
Voordelen van een warmtepomp
Nadelen van een warmtepomp
Lukt het je niet om een warmtepomp installateur te vinden binnen een redelijke termijn? Kijk ook naar alternatieven die op dit moment nog relatief makkelijk te verkrijgen zijn. Zoals een infrarood kachel voor lokale warmte in bijvoorbeeld je werkkamer. Of zoals een lucht-lucht warmtepomp. Hiermee gebruik je feitelijk een airco als verwarming. In deze markten is er op moment van schrijven nog wel genoeg aanbod.